Retete culinare Sun Food – Pate de ciuperci
Hristos a Inviat! Sper ca ati petrecut un Paste fericit si imbelsugat alaturi de cei dragi si ca v-ati odihnit in aceste cateva zile libere. Astazi va propun o reteta pentru micul dejun sau pentru o gustare rapida si delicioasa. Pateul de ciuperci este unul dintre preferatele mele. De obicei il fac cu ciuperci champignon proaspete sau cu hribi, dar iese la fel de gustos si cu ciuperci fierte conservate. Am folosit delcioasele ciuperci fierte Sun Food, conservate dupa metode traditionale, fara aditivi alimentari. In cazul in care folosim ciuperci fierte conservate, vom obtine un pate mai deschis la culoare, daca alegem ciupercile proaspete, culoarea va fi mai inchisa. Daca doriti sa obtineti un pate de ciuperci cu o consistenta foarte fina, il puteti pasa cu blenderul. Mie imi place sa simt micile bucatele de ciuperci, asa ca am folosit robotul.
Ingrediente – Pate de ciuperci
- 160 g ciuperci champignon fierte
- 80 g unt moale
- 1 salota/1 ceapa mica alba
- 2 catei usturoi
- 1 lingura ulei de masline
- 30 ml vin alb demisec de buna calitate
- sare
- piper
- 1 lingurita mix maghiran si busuioc uscate
- 1 varf cutit chili pudra (optional)
Mod de preparare – Pate de ciuperci
- Scurgem ciupercile, le clatim sub un jet de apa rece si le scurgem foarte foarte bine.
- Tocam marunt salota si usturoiul si le sotam 1 minut, intr-o tigaie antiaderenta in care am incalzit uleiul de masline. Adaugam ciupercile, mixul de maghiran si busuioc si pudra de chili, amestecam pe foc moderat inca 1-2 minute, apoi adaugam vinul alb.
- Dupa ce vinul s-a evaporat, stingem focul si lasam ciupercile sa se raceasca complet.
- Dupa ce s-au racit, le punem in robot, adaugam untul moale, sare si piper dupa gust si mixam pana obtinem un pate omogen.
- Daca doriti ca pateul sa fie foarte fin, il puteti pasa ulterior cu un blender.
- Il servim alaturi de felii de paine prajita. Este delicios!
- Puteti prepara acest pate si cu ciuperci proaspete. Puteti folosi ciuperci champignon, hribi sau un mix de champignon si hribi.
- In cazul in care alegeti sa il preparati cu ciuperci fierte conservate, pentru un plus de gust puteti adauga 1-2 felii de hribi deshidratati (feliile de hribi se hidrateaza inainte in apa calduta pentru cca 1 ora sau pana cand isi recapata aspectul initial).
Buna Laura! Imi plac la nebunie retetele tale, abia astept s-o incerc si pe aceasta!
multumesc! sunt un mare iubitor de pateu dar si de ciuperci, deci reteta asta este perfecta pentru mine!
absolut delicios! si rapid! l-am pregatit pentru un picnic cu prietenii de maine, sper sa le placa
Elena, sper ca le-a placut prietenilor tai. Sa va fie de bine!
Tocmai am descoperit paradisul in site-ul tau. Azi am incercat pateul de ciuperci si a iesit de exceptie. E prima dată cand mananc asa ceva si a iesit super. Mulțumesc!
Andrei, ma bucur tare mult ca ti-a placut pateul!
Te mai astept pe la mine.
Cum putem face reteta fara unt (alergie la lactate) si fara vin(copil mic in dotare)?
Draga Iza, vinul se poate inlocui cu aceeasi cantitate de supa de legume sau apa. Din pacate, untul nu se poate inlocui in aceasta reteta.
Astazi incerc sa fac acest pateu cu ciuperci culese de noi, speram sa iasa bine😊