Prajitura cu ciocolata si visine, desert de vara plin de gust
Prajitura cu visine si ciocolata are un gust cu adevarat unic, este o reteta pe care nu trebuie sa o ratam in aceasta vara! Am o adevarata slabiciune pentru visine si nici nu va spun cat de mult mi-au lipsit in Italia, unde nu se gasesc deloc sau nu am avut eu norocul sa le gasesc niciodata.
Unul dintre primele deserturi cu fructe pe care il fac cand ajung acasa, este aceasta delicioasa prajitura cu visine. Daca si voi iubiti visinele la fel de mult, va invit sa incercati aceasta reteta deosebit de gustoasa si rapida.
Mami face aceasta prajitura cu visine proaspete, bine coapte si suculente, dar si cu visine in sirop, o reteta pe care promit sa o postez in curand. Asadar, daca nu aveti visine proaspete, merg foarte bine cele din compot sau, daca nu sunt si cei mici care gusta din aceasta prajitura cu visine, cu visine din visinata.
Aceasta prajitura de casa cu visine are o consistenta cremoasa, asemanatoare prajiturii negresa, este pur si simplu irezistibila, neaparat sa o incercati.
Daca vreti sa incercati o prajitura fara cacao cu visine, va recomand urmatoarele retete:
Ingrediente – Prajitura cu visine (forma 20×24 cm)
- 200 g faina
- 200 g unt
- 200 g zahar brun/alb
- 4 oua
- 50 g cacao
- 100-125 g visine insiropate/visine proaspete fara samburi
- 5 g praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- 1 varf cutit sare
Ingrediente – Crema de ciocolata
- 200 g smantana naturala pentru frisca
- 200 g ciocolata cu lapte
- 100 g frisca mixata bine
Cum se face acest minunat desert de vara cu visine – Preparare pas cu pas
- Topim untul si il lasam sa se raceasca. Punem visinele intr-o sita si le lasam sa se scurga cca 20-30 minute.
- Punem intr-un vas ouale intregi, zaharul, zaharul vanilat si sarea si mixam pana cand ouale si tripleaza volumul.
- Adaugam treptat, mixand in continuare la o viteza mica, untul rece.
- Amestecam faina, cacaua, praful de copt si le cernem. Adaugam treptat faina in compozitia de oua si zahar si amestecam pana la completa omogenizare.
- Vom obtine un aluat cu o consistenta densa.
- Tapetam forma cu unt si faina, adaugam aluatul si il nivelam.
- Punem pe deasupra visinele scurse bine si le presam putin, astfel incat sa intre partial in aluat.
- Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 25-30 minute. Inainte de a scoate prajitura din cuptor, o intepam cu o scobitoare. Daca aceasta iese curata, prajitura este coapta.
- Lasam prajitura sa se raceasca complet si apoi o taiem in bucatele potrivite. Ornam fiecare prajitura cu crema de ciocolata, o visina insiropata sau din visinata si o frunza de menta.
Mod de preparare – Crema de ciocolata ganache
- Punem smantana pentru frisca intr-o craticioara si o incalzim pe foc mic. In momentul in care atinge punctul de fierbere (NU trebuie sa fiarba, ci doar sa fie foarte fierbinte), stingem focul, adaugam ciocolata taiata in bucatele foarte mici sau data prin razatoare. Amestecam pana la completa omogenizare.
- Lasam crema sa se raceasca, apoi o bagam la frigider pentru 1-2 ore.
- Dupa repaus, mixam crema pana cand capata o consistenta usor cremoasa si se deschide la culoare.
- Incorporam 100 g frisca mixata foarte bine in crema de ciocolata si amestecam cu grija, de jos in sus.
- Cu aceasta crema ornam prajitura si o servim.
Pofta buna!
…as vrea sa stiu ce marime are tava-pare a fi micuta.Pentru tava de cuptor este de ajuns compozitia?
Mirare, dimensiunea tavii este trecuta in dreptul ingredientelor.
Nu cred că 52 bucăți de vișine au 100-125 de grame! Este ceva greșeală
cred ca e o nebunie,abia astept sa incerc
Exact cum imi place mie!
Imi plac visinele, am in congelator, combinatia este apetisanta, arata foarte bine si fotografia este foarte frumoasa ca intotdeauna.
arata senzational..sunt innebunita dupa prajiturile cu visine.
Laura draga iti multumesc pentru retea.Azi am facut aceasta prajitura si am privit cum bucata dupa bucata disparea din platou.Gata, s-a terminat.Nepotul meu a dat o noua comanda,pentru duminica viitoare.Multumesc si te asigur de mare stima si respect.
Yummm, preferata mea!
Arata foarte bine!
arata foarte bine, parca ar fi in vitrina la cofetarie (dar a ta este mult mai delicioasa)
Rapida si delicioasa, intr-adevar! Eu cred ca o sa incerc niste briose cu aceasta compozitie… Ce spui, merge?
Gabi, da, sigur ca merge sa faci niste muffins. Pup cu drag!
Cum sa nu-ti placa prajitura cu visine? 🙂 Mi-ai adus aminte ca nu am mai pregatit-o demult, mai ales in varianta cu cacao, asa ca iti multumesc mult pentru pont.
Felicitari pentru fotografiile tale perfecte!
Buna,
Si eu am aceeasi dilema „unde gasesc visine in Italia”. Ei bine, am gasit in Carrefour, la borcan, in compot, ce-i drept, direct din Romania. Cred ca ar trebui sa facem o organizatie „Plantati Visini in Italia”.
Buna! Laura ,vreau sa fac si eu aceasta prajitura maine insa nu am inteles un lucru.Trebuie sa scot samburii sau nu?Multumesc!
Draga mea, da, este vorba despre visne fara samburi.
Pup cu drag!
yummmmy, o prajitura absolut perfecta si savuroasa 😀
Mama mia cum arata, pozele sunt adevarate tablouri si imi vine sa musc din prajitura direct prin monitor 😀
Pupici
buna Laura,
o primavară frumoasă …în primul rând…
în al doilea rând, fără a face vreo apologie a ta sau a prăjiturilor tale este absolut necesar însă a da Cezarului ce e al Cezarului și a admite public că ești ….maestră…
în al treilea rând vine o întrebare tehnică…. visinele (care în această perioadă provin din surse /resurse congelate) cu ce pot fi însiropate?
în al patrulea rând …dar nu ultimul…. multă sănătate și …creativitate
cu drag,
un învățăcel
Anca
Am facut-o si am mancat-o ! A iesit superb de buna ! Multumesc pentru reteta si bineinteles cele mai mari multumiri vin din partea sotului care mai nou intra la tine pe site in fiecare sambata si comanda o prajitura si supica de vita cu taitei 🙂
reteta asta eu o fac cu 200 g de ciocolata neagra sau alba in loc de cacao, ma gandesc ca e buna si asa nu am incercat niciodata cu cacao, dar cu cu ciocolata ador 😉 cel mai buna e cu ciocolata alba
Ce bine arata. Imi place combinatia de ciocolata cu visine. cred ca o sa incerc si eu in weekend
Draga mea, ma bucur mult ca iti place!
Buna, as vrea tare mult sa incerc reteta. Nu se incruzeste blatul daca pun visinele? Multumesc
Elisabeta, draga mea, blatul nu se incruzeste. Lasa visinele la scurs pentru 30 de minute si nu o sa ai probleme.
Spor!
yummyy
Am facut prajitura si mi-a placut mult. O recomand, e delicioasa!
Sa iti fie de bine, draga Stela!
Superrr…vreau sa incerc dar se poate folosi margarina in loc de unt ? si pt tava cuptorului ce cantitati as avea nevoie? le dublez?
Da, poți folosi și margarina, și ulei și untura și smantana în loc de unt și va fi prăjitură ta!
In loc de unt poti pune margarina, ulei, smantana, untura, ce vrei tu si sigur va fi alta prajitura, adica reteta ta ! Suprafata tavii este de 20×24 = 480 cm patrati. Masoarati tava ta si vezi de cate ori este mai mare decat aceasta in care a fost coapta si de atatea ori inmultesti compozita retetei