Retete culinare Mancare – Gnocchi cu spanac si ricotta
Prima data cand am mancat gnocchi nu mi-au lasat deloc o impresie buna. Se intampla acum vreo 10 ani, intr-un restaurant din Italia. Combinatia nu a fost foarte reusita, era vorba despre o farfurie imensa de gnocchi cu fasole boabe, deci ceva foarte foarte consistent. Nu am reusit sa mananc nici macar un sfert de farfurie si de atunci i-am ocolit cat am putut de mult atat in restaurante, cat si in propria bucatarie. Asta pana intr-o zi cand m-am hotarat sa le mai dau o sansa si am pregatit gnocchi cu sos de smantana. Au fost foarte buni si, in ciuda sosului de smantana, au fost lejeri. Astazi va propun o delicioasa reteta de gnocchi cu spanac si ricotta, serviti cu un sos de rosii si masline. Sosul a fost preparat cu o conserva delicioasa de rosii cuburi Sunfood.
Ingrediente – Gnocchi cu spanac si ricotta (pentru 4 persoane)
- 200 g spanac fiert
- 200 g ricotta
- 1 ou mediu
- 75 g parmezan ras
- 50 g faina
Ingrediente – Sos de rosii pentru Gnocchi
- 1 conserva rosii cuburi SunFood
- 1 lingura ulei de masline
- 2 catei de usturoi
- 5-6 masline negre
- 2-3 frunze proaspete busuioc
- 1 lingurita rasa zahar
- sare
Mod de preparare – Gnocchi cu spanac si ricotta
- Spalam spanacul in 2-3 ape si il fierbem in apa cu sare. Il scurgem, il lasam sa se raceasca si il tocam foarte foarte marunt.
- Scurgem ricotta si o punem intr-un vas. Adaugam oul, spanacul, parmezanul ras si sare dupa gust si amestecam pana cand obtinem o crema omogena.
- La sfarsit adaugam faina si amestecam pana cand obtinem un aluat moale, dar compact. Consistenta finala a aluatului este moale si lipicioasa.
- Rasturnam aluatul pe planul de lucru pudrat cu faina. Il rulam pana obtinem un snur de cca 1 cm Ø. Cu un cutit bine pudrat cu faina taiem mici bucatele de aluat, de cca 1 cm, carora le dam ulterior o forma sferica.
- Asezam gnocchi de spanac si ricotta pe un servet de bumbac pudrat cu faina.
Mod de preparare – Sos de rosii pentru Gnocchi
- Incalzim uleiul intr-o tigaie antiaderenta si adaugam cei doi catei de usturoi necuratati, dar usor zdrobiti. Calim usturoiul 1 minut, il eliminam din tigaie si adaugam rosiile, zaharul, busuiocul rupt in bucatele mici si maslinele tocate marunt.
- Fierbem sosul pe foc mic pentru circa 10 minute sau pana cand consistenta devine cremoasa, apoi il stingem si adaugam sare dupa gust. Lasam sosul de rosii sa se raceasca si apoi il pasam cu ajutorul unui mixer vertical.
Cum fierbem gnocchi?
- Punem o oala plina cu apa pe foc mediu, adaugam putina sare si 1 lingurita de ulei de masline.
- Cand apa incepe sa fiarba, adaugam gnocchi (daca sunt prea multi, ii fierbem in 2-3 etape). Cand se ridica la suprafata, ii scoatem cu o paleta si ii punem direct intr-o tigaie antiaderenta in care am incalzit 1-2 lingurite ulei de masline.
- Ii prajim circa 30 de secunde, la foc mediu, apoi ii scoatem pe o farfurie pe care am asezat sosul de rosii.
- Ii pudram cu putin parmezan ras si ii servim calzi.
Pofta buna!
Gnocchi am mancat prima oara tot in Italia, la un restaurant din Bologna!
Am fost cam retinuta la inceput cand am vazut cum arata, dar dupa cateva guri m-a cucerit!
Si acum mai pregatesc familiei, cand se iveste ocazia, o reteta foarte buna si sanatoasa!
Draga mea, ma bucur tare mult ca iti place reteta mea!
Ce deliciu! Laura draga sa stii ca am sa incerc reteta asta pentru ca suna si arata prea bine. Te pup!
Poli, scumpa mea, ma bucur ca iti place reteta.
Pup cu mare drag!
M-a cucerit felul de mancare dar si farfuria.
Esti o artista.
Te pup
Liliana, draga mea, multumesc pentru aprecieri!
Te pup!
Arata super! Sunt convins ca au iesit delicioase!
Marian, ma bucur ca iti place reteta.
Au fost deliciosi, intr-adevarar.
mama mia ce bine arataaaaaa…o sa le incerc si eu