Tiramisù cu crema de ciocolata (fara oua)


Tiramisù cu crema de ciocolata (fara oua)

Tiramisù este unul dintre dulciurile noastre preferate  si desi versiunea clasica este absolut delicioasa nu o prepar decat cand am oua foarte proaspete si de incredere, ca sa zic asa. De mult ma gandeam la un tiramisù cu crema de ciocolata, fara oua, asa ca intr-o seara sufocant de calda cand somnul nu vroia sub nici un chip sa vina, am proiectat mintal aceasta crema si a doua zi, am trecut la fapte.

A iesit un mousse de toata frumusetea pe care o sa-l folosesc foarte des de acum incolo atat pentru tiramisù cat si pentru torturi. Data viitoare il voi combina cu niste alune putin prajite sau cu niste visine.

Ingrediente forma dreptunghiulara 25x20cm:

  • 400 gr piscoturi

Sirop:

  • 2-3 linguri cafea solubila
  • cca 250-300 gr apa
  • 50 ml crema de whisky bailey’s
  • 3 linguri pline zahar brun
  • Mousse ciocolata:
  • 250 gr ricotta
  • 250 gr mascarpone
  • 250 gr frisca
  • 200 gr ciocolata amara
  • 100 gr zahar

Pentru sirop: Amestecam apa cu zaharul si o punem pe foc pana ce zaharul este complet topit. Stingem focul si turnam treptat apa peste cafeaua solubila iar la sfarsit adaugam crema de whisky.

Pentru mousse:

Mixam ricotta, zaharul si mascarpone.

Separat, mixam frisca foarte bine,

Tiramisù cu crema de ciocolata (fara oua)

Topim ciocolata la bain marie sau la microunde si dupa ce s-a racit o amestecam cu crema de ricotta si mascarpone. Atentie! Ciocolata si crema de mascarpone trebuie sa aiba aceeasi temperatura cand le amestecam. In caz contrar, mousse-ul se poate taia.

Incorporam cu grija frisca mixata cremei de ciocolata.

Inmuiem piscoturile in siropul de cafea ( 3-4 secunde pe fiecare parte) si le asezam in forma pe care am uns-o cu putin mousse,

Tiramisù cu crema de ciocolata (fara oua)

Intindem jumatate din crema peste primul strat de piscoturi,

Tiramisù cu crema de ciocolata (fara oua)

acoperim cu un al doilea strat de piscoturi insiropate peste care intindem cealalalta jumatate de crema ramasa.

Bagam tava la frigider pentru 3-4 ore dupa care pudram tiramisù-ul cu cacao si servim.

Pofta buna!!

40 comentarii la “Tiramisù cu crema de ciocolata (fara oua)

  1. sarah spune:

    minunata ideea.la cat e de cald foarte greu sa gasim oua proaspete.mai sigur un tiramisu cu cioclata,si cred ca si foartee gustos.pupic si o zi minunata!

  2. Lucia spune:

    Il tiramisù è il dolce più classico e più goloso che esista… Mio figlio ne va letteralmente matto, quando glielo preparo se lo divora praticamente tutto da solo 😀 Questa versione al cioccolato mi sembra davvero interessante: la faccio assaggiare all'esperto e ti dico cosa ne pensa 😉

  3. FLORY spune:

    Sigur e demential cu asa o crema!Am facut si eu fara oua,doar mascarpone si frisca si a fost foarte bun.Asa ca sigur trebuie testat.Te pup Laura!Felicitari!

  4. nadina73 spune:

    Sa fiu sincera,toate retetele tale sant minunate.O retat simpla,rapida si foarte gustoasa.O zi buna Laura si multi pupiciiii

  5. Adela Zilahi spune:

    Cu cea mai mare placere as servi acest tiramisu, avand in vedere ca sunt fan cioco! puup si o seara placuta!

  6. Alice spune:

    super bun!
    aproape ca al tau il fac si eu …voi incerca data viitoare sa combin si cu ricotta.
    doar ca eu impart crema de branza cu frisca in doua parti si pun amestecul de ciocolata numai intr-o singura parte, il fac cu doua straturi unul cu branza si frisca si unul amestecat cu ciocolata….
    na, ca m-au apucat divagatiile :))
    foarte bun tiramisu….trebuie sa il repet si eu…pupici draga mea

  7. Laura spune:

    Sarah scumpa, am o prietena care s-a ales cu o toxiinfenctie foarte urata dupa un tiramisù facut cu oua nu foarte proaspete. De cand mi-a spus prin ce a trecut, ma cam feresc de ouale crude.
    Pup cu drag si multu ca-ti place!

  8. Laura spune:

    Cara Lucia, sonno completamente d'accordo. E anche molto facile da fare e sparisce sempre in un batter d'occhio.
    Aspetto con ansia il voto dell'esperto. :))
    Baci e spero che vi piaccia!!

  9. Laura spune:

    Alice scumpa, taaaaare bine suna versiunea ta si sa stii ca o sa incerc si eu sa fac doua straturi.
    Multu mult pentru idee!!
    Pup cu mare mare drag!!

  10. Laura spune:

    Ciccia, grazie per la visita!!
    Sono contenta che ti piaccia questa ricetta. Anch'io adoro il tiramisù. Mangerei volentieri ogni giorno se fosse possibile soltanto che non e così dietetico. Perciò l'ho faccio soltanto 1-2 volte all'anno.

    Saluti da Spoleto,
    Laura

  11. Alice spune:

    laura, draga mea, uite cum il fac eu…cu crema impartita in doua…poate-ti va place…si sper sa nu te superi ca indraznesc sa iti dau linkul meu
    pup cu mare drag

  12. Laura spune:

    Alice scumpa, cum sa ma supar??? Arata suuuuperb tiramisù-ul tau si sa stii ca o sa incerc versiunea ta neaparat. Pup si multumesc mutl pentru link!!

  13. Anonymous spune:

    Buna Laura, tocmai ce am termina de facut acest tiramisu, a iesit o minunatie, nu credeam ca mousse-ul va fi atat de delicios!!!e atat de pufos si ma bucur ca nu contine mult zahar.iti multumesc tare mult pentru retata si sper sa reusesc sa incerc cat mai multe din minunatiile postate aici.
    Anca:-)

  14. alex spune:

    buna am descoperit de curand blogul tau, e minunat!!!!!!!!!!!!1
    am si eu o intrebare ce tip de frisca folosesti si daca adaugi si intaritor!

  15. Anki spune:

    Excelent arata! MA gandesc sa il fac intr-o tava rotunda, de 22 cm diametru. Si as face doar doua treimi din cantitatea de crema de aici. Ce parere ai, crezi ca e de ajuns? Multumesc anticipat pentru sfaturi 🙂

  16. natalia spune:

    Scumpo,am o pofta imensa de un tiramisu si mi am planificat sa il fac in aceasta saptamina,insa mi as dori reteta originala intai de toate sa o incerc,insa din pacate nu o stiu si iarasi vin la tine,caci doar in tine am incredere.daca vrei,ai putea sa imi dai reteta originala?iti multum si te popacesc cu drag.

  17. Anamaria Florea spune:

    Buna Laura,

    am facut si eu in weekend acest tiramisu, si din pacate nu mi-a iesit foarte bine. Gustul este foarte bun, insa consistenta…nu prea…Am folosit numai mascarpone pentru ca nu am avut ricotta. Problema a aparut dupa ce am adaugat ciocolata peste mascarponele batut. In timp ce incorporam ciocolata, crema a inceput sa se taie, sa se branzeasca, nu stiu exact cum sa explic…nu a mai aratat „bine”, uniform, ci ca o branzica…de unde crezi ca e problema? oare am batut mascarponele prea mult? Sau trebuia ciocolata sa fie rece? Am pus-o putin calduta, dar nu foarte calda…
    Bine ca macar a fost bun la gust, dar mi-a parut rau de prezentare!
    O zi buna!!!

    • Laura spune:

      Anamaria, draga mea, imi pare tare rau ca ti s-a taiat mousse-ul. Nu a fost vina mascarponelui, ci a diferentei de temperatura dintre ciocolata si mascarpone.
      Eu am facut reteta vara cand era foarte foarte cald si mascarponele s-a incalzit pana cand ciocolata s-a racit, astfel incat au ajuns la aceeasi temperatura.
      Am sa specific clar in reteta ca ambele trebuie sa aiba aceeasi temperatura, astfel incat mousse-ul sa nu se taie.
      Pup cu drag si imi pare tare rau ca nu am fost mai explicita in reteta…:(

  18. Bancea Veronica spune:

    Buna seara, am si eu o intrebare : pot inlocui ciocolata amara cu ciocolata alba?
    Vreau sa folosesc crema pentru un tort de ziua lui Vlad si el vrea tortul ornat cu capsuni, asa ca m-am gandit ca ar merge mai bine cu ciocolata alba.
    Multumesc.

    • Laura spune:

      Veronica, draga mea, poti inlocui cu ciocolata alba dar sa alegi o ciocolata de calitate superioara pt ca altfel s-ar putea taia crema.
      Si neaparat sa astepti sa se raceasca bine ciocolata ianinte de-a o ametsca cu ricotta si mascarpone.
      Pupicei cu drag si La multi ani pentru baietelul tau! Sa creasca mare si sa fie fericit!

  19. Bancea Veronica spune:

    Multumesc pentru raspuns. A iesit o crema grozava.Cu siguranta o sa o folosesc mai des pe viitor la torturi.Multumim pentru urari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor