Retete culinare Prajituri – Prajitura cu crema de nuca
Prajiturile cu nuca au fost intotdeauna preferatele mele. Chinezoaica, prajitura cu care ne rasfata mami in copilarie, cred ca m-a facut sa ma indragostesc definitv de nuci. Nu mai vorbesc de cozonacul cu nuca sau de pastele cu nuca si zahar, un alt desert delicios si extrem de simplu care-mi aminteste de atat de indepartata copilarie.
Si pentru ca in urma micului sondaj lansat pe facebook se pare ca avem multe persoane care iubesc retetele de dulciuri cu nuci, astazi va propun o prajitura cu crema de nuca, atat de buna, incat merita incercata. Va garantez ca o sa va placa.
Mai multe retete cu nuca, gasiti mai jos:
Ingrediente – Prajitura cu crema de nuca (forma 20×22 cm)
Ingrediente aluat
- 250 g faina
- 100 g unt
- 115 g zahar
- 1 galbenus
- 1 ou
- un varf cutit sare
- 1 -2 lingurite esenta rom
- 1 plic zahar vanilat
Ingrediente crema de nuca
- 150 g miez nuca
- 35 g unt
- 1 ou (albus si galbenus separate)
- 200 ml smantana pentru frisca
- 150 g zahar
Mod de preparare – Aluat Prajitura cu crema de nuca
- Amestecam faina si untul rece, taiat in patratele mici, pana cand obtinem un aluat sfaramicios.
- Ca sa inglobam corect untul in faina, luam cate un pumn de aluat si il frecam intre palme.
- Cand aluatul capata o consistenta sfaramicioasa, adaugam zaharul, oul, galbenusul, sarea si esenta de rom. Framantam pana cand aluatul devine omogen.
- Invelim aluatul in folie de plastic alimentara si il bagam in frigider pentru 30 de minute.
Mod de preparare – Crema de nuca
- Topim untul la foc mic si il lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
- Amestecam nucile cu zaharul si le macinam fin.
- Punem nucile macinate intr-un vas de plastic, adaugam galbenusul, zaharul, untul rece topit si smantana lichida rece, din frigider.
- Amestecam pana cand obtinem o crema omogena si la sfarsit incorporam albusul mixat foarte bine, cu miscari delicate, de jos in sus.
Asamblare – Prajitura cu crema de nuci
- Scoatem aluatul din frigider, eliminam folia si il intindem pe suprafata usor pudrata cu faina, intr-o foaie de cca 4 – 5 mm.
- Il asezam cu grija in forma detasabila (va sfatuiesc sa folositi o astfel de forma pentru ca va fi mai usor sa scoateti prajitura din forma), tapetata cu unt, astfel incat sa acopere cca 2 cm din marginile acesteia.
- Intepam aluatul (fundul si marginile) din loc in loc, cu o furculita, apoi adaugam crema de nuci si o nivelam.
- Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 30 minute sau pana cand marginile prajiturii se desprind de forma si suprafata ei este rumenita uniform.
- Scoatem prajitura din cuptor si o lasam sa se raceasca cateva minute in forma, apoi eliminam marginea detasabila a formei si o mutam cu tot cu hartia de copt pe un gratar.
- Dupa ce s-a racit complet, o pudram cu zahar pudra vanilat si o servim. Este si mai gustoasa a doua zi.
Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Prajitura cu crema de nuca
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
145 Review(s) Based on
Foarte buna. Eu oricum sunt fan deserturi cu nuca.
Si eu la fel, draga mea!
Pup!
Arata excelent Laura!
O intrebare scurta: se poate inlocui smantana vegetala cu smantana de frisca de vaca?
O seara frumoasa!
Brindu, sigur ca se poate.
O seara minunata si tie!
…..nu-s fan dulce dar,cand aud de ceva dulce cu nuka….cafea…rom ….yummyyyyy nu rezist ispitey 😉 :)))te pup laurita:) esty o gospodina binecuvantata de Dumnezeu cu multa pricepere.
Draga mea, multumesc pentru eprecieri! Te pup cu drag!
Anka : Nuca, ispitei, esti.
Arata foarte bine, ma bate gandul sa o incerc, dar sa o si modific putin si sa presar niste nuca de cocos pe acolo 🙂
Andrei, sigur, poti adauga si fulgi de cocos.
Buna ziua, se poate inlocui smantana pentru frisca cu smantana pentru gatit? Multumesc.
Alina, draga mea, nu se poate inlocui pentru ca smantana pentru gatit este mai densa.
Buna! Pot înlocui smântâna pt frisca , cu iaurt grecesc ?
este foarte buna, in special crema de nuca
Turbo, ma bucur mult ca iti place!
am facut prajitura si a iesit super. am dus is la serv si intr-un minut a disparut toata. parca dadusem de mancare la porumbei, asa s-au napusit toti pe ea.
Draga mea, ma bucur tare mult ca ai incercat-o si ca v-a placut!
Pup cu drag!
Mulțumesc mult pentru reteta.Am facut ieri prajitura si a iesit perfect.Este delicioasa!
Sa-ti fie de bine, draga mea!
Am facut prajitura! Este delicioasa!
Ador stilul tau rafinat, simplu si savuros de a-ti prezenta retetele!
Fotografiile si food styling-ul de nota 10. Felicitari!
Cautam ceva cu nuca – poate incerc varianta asta. Dar – ca de obicei – nu exista dimensiunile tavii – si nu vreau sa-mi condamn produsul finit la un esec din start.
Deci ce dimensiuni are tava pt care sunt cantitatile din aceasta reteta ?
Simona, intotdeauna exista dimensiunile formei in dreptul ingredientelor. Te rog frumos sa citesti retetele cu atentie si sigur le vei vedea.
Preferată mea ””nukaaa!!hmmm.te pup:-*
Pentru mine a fost cel mai mare esec din bucuatarie de pana acum prajitura asta. Nu stiu exact unde am gresit, toate ingredientele le-am catarit la fix, problema e ca a iesit crema extrem de lichida. Din cate vad, frisca se pune lichida si se amesteca cu restul ingredeintelor pana se omogenizeaza, de unde a rezultat ceva exact ca si in prima poza cu crema. Dar dupa ce am adaugat (cu miscari delicate 🙂 ) albusul (mixat foarte bine), crema nu s-a intarit foarte mult, ci a ramas in mare la fel, iar cand am pus-o in forma curgea, nici vorba sa fie atat de solida cum arata in imaginile de mai sus. Trebuia pusa frisca lichida in amestecul de nuci si apoi batuta?
Daniel, daca nu s-a intarit crema, inseamna ca albusul nu a fost mixat suficient si, ulterior, incorporat corect in crema. Smantana pentru frisca se incorporeaza in stare licghida in crema si nu se mixeaza dupa aceea. Esti absolut sigur ca ai cantarit ingredientele corect?
Buna Laura, am avut aceasi problema ca Daniel, insa am adaugat putina faina si inca un albus batut bine… Nici asa nu mi-a iesit ca in poza ta insa acum e la frigider astept sa se raceasca sa o pot orna. 😀 Mi-a iesit cumva. Arata foarte bine si asa. Am sa o gust maine doar pentru ca e o surpriza si nu vreau sa ii stric forma insa sunt sigura ca e foarte buna. Sper ca nu are nimic daca am sa o tin la frigider.
O seara buna! 😀
Draga Andreea, daca si tie ti-a iesit crema lichida, inseamna ca oul folosit a fost mai mic decat al meu sau ca albusul nu a fost mixat si incorporat corect in crema. Ai cantarit ingredientele?
Nu, prajitura nu are nimic daca este tinuta intr-un recipient inchis ermetic in frigider.
Cum a fost la gust?
Minunata praji! Am facut-o aseara.
Laura, multumesc ca m-ai incurajat ieri s-o fac si-ti multumesc pentru ca ma ajuti cu retetele tale sa fac fata provocarilor din bucatarie.
Draga mea, ma bucur atat de mult ca ti-a placut!
Sa iti fie de bine. Te pup!
Salut, Laura!
Cu toate ca timpul e dusmanul meu cel mai mare acum si ma tine departe de bucataria in care adoram sa fac dulciuri dupa retetele tale, am gasit aceasta reteta si…stii tu, „imi ploua-n gura”.
As avea o intrebare – in ce masura pot inlocui produsele lactate cu cele vegetale in retetele tale – margarina in loc de unt; lapte de cocos/migdale in loc de lapte de vaca.
Multumesc mult!
Draga Nicoleta, imi este destul de greu sa raspund la aceasta intrebare. In general poti inlocui untul cu margarina in aproape toate retetele, dar laptele vegetal este mai pretentios, nu pot sa spun ca il poti folosi in locul celui de vaca in toate retetele mele. In cazul in care te referi la o anumita reteta, cu mare drag iti pot da un raspuns clar.
Buna Laura!
Am mai făcut rețeta asta în trecut şi a ieşit ca în poza! Excepțională! Tura asta aş vrea să folosesc untură ín loc de unt (pt. Aluat), dar cum fac cu proportiile?Mulțumesc!