Retete culinare mancare – Muschi de porc cu ierburi aromatice
Muschiul de porc cu ierburi aromatice este una dintre retetele pe care le prepar cel mai des. Desi acum cativa ani nu prea mancam carne de porc, muschiul si muschiuletul mi-au placut intotdeauna si le-am gatit in diferite moduri . Asa cum spune si numele acestei retete, muschiul de porc preparat in acest fel este foarte aromat si deosebit de delicios. L-am servit impreuna cu broccoli fierti al dente, ulterior sotati pentru cateva minute in putin ulei de masline.
Ingrediente – Muschi de porc cu ierburi aromatice
- 5-6 felii muschi de porc
- 2 linguri ulei de masline
- 2 catei ustuoi
- 1 lamaie mica (coaja rasa)
- 4-5 fire de patrunjel
- 1 lingurita rasa rozmarin proaspat tocat
- 1 lingurita salvie proaspata tocata
- 1 crenguta mica maghiran
- 1 lingurita plina seminte fenicul
- 1 pahar vin alb demisec
- sare
- piper
Ingrediente marinada
- 1 pahar apa calda
- 1 pahar vin alb demisec
- 1 lamaie mica (doar sucul)
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita rasa zahar brun
- 1 lingura ulei masline
- 1 lingurita boabe piper
- 2 lingurite ierburi aromatice (rozmarin, salvie, maghiran)
Mod de preparare
- Spalam feliile de muschi intr-un jet de apa rece, le stergem bine si le punem intr-un vas. Le pudram cu sare, zahar, boabele de piper si ierburile aromatice. Acoperim carnea cu apa amestecata cu vinul, sucul de lamaie si uleiul de maline.
- Acoperim vasul cu folie de aluminiu si il punem in frigider pentru 2 ore.
- Intre timp, tocam usturoiul si il amestecam cu patrunjelul tocat marunt, rozmarinul, salvia, maghiranul, semintele de fenicul si coaja rasa de lamaie.
- Punem uleiul de masline intr-o tigaie antiaderenta si cand este incins, adaugam feliile de muschi scurse si tamponate cu hartie absorbanta de bucatarie.
- Le prajim cate 2-3 minute pe fiecare parte, la foc mediu, apoi adaugam ierburile aromatice.
- Lasam muschiul pe foc mic spre mediu inca 3-4 minute sau pana cand tot lichidul lasat de carne este evaporat, apoi adaugam vinul alb.
- Cand alcoolul este complet evaporat, stingem focul si servim muschiul fierbinte.
- Pentru garnitura, fierbem broccoli al dente in apa amestecata cu ½ pahar de vin alb demisec si sare.
- Scurgem buchetelele de broccoli si le trecem rapid printr-un jet de apa foarte rece.
- Punem 1 lingura de ulei de masline intr-o tigaie antiderenta si un catel de usturoi necuratat, dar usor zdrobit.
- Cand uleiul este perfect incins, eliminam catelul de usturoi si adaugam broccoli. Sotam broccoli 2-3 minute.
- Servim muschiul de porc alaturi de broccoli. Pofta buna!
Si pentru ca un asemenea preparat delicios trebuie acompaniat de un pahar de vin rosu, am ales un Merlot Emeritus de la Crama Rotenberg.
Pana la acest Merlot, care este un vin sec nefiltrat, am preferat intotdeauna vinurile rosii demiseci, dar dupa ce l-am gustat mi-am schimbat parerea definitiv. Este un vin corpolent si lung, catifelat cu o aroma de fructe negre de padure, visine, vanilie si ciocolata. Absolut excelent! Vi-l recomand cu cel mai mare drag!
Arome inedite la acest vin. Interesant!
N-am preparat porc cu aromele propuse. Este mare diferenta daca inlocuim plantele proaspete cu de la plic?
Didi, este un vin excelent.
Exista o diferenta, dar poti folosi si plante la plic.
Te pup cu drag!
wow, wow, wow, altceva nu pot, abia astept sa mananc 🙂
Aurelia, ma bucur mult ca iti place reteta!
Mereu fierb broccoli-ul in apa cu sare. Vinul ce rol are, il aromatizeaza asa tare?
Andreea, da, vinul ii da o aroma foarte placuta. Il poti fierbe si in apa cu sare, daca doresti. Te pup!