Friptura de miel la cuptor – Retete culinare mancare
Friptura de miel la cuptor este felul principal de pe masa de Pasti. Stiu ca deja a trecut Pastele si nu cred ca mai doreste cineva momentan sa faca friptura, dar am tot fost intrebata daca nu am o reteta buna de friptura pe blog si am promis atunci ca o voi posta dupa Paste, asa ca astazi am hotarat sa o public.
Eu prefer friptura gatita cat mai simplu cu putinta, asa ca in fiecare an fac reteta pe care o face tatal meu (tot de la tati am o minunata reteta de friptura de miel cu sos si o friptura la ceaun, promit sa le postez in curand) cu mici modificari. Gustul acestei retete traditionale de friptura imi aduce aminte de casa, de parinti si de Pastele petrecut in familie, cand de pe masa nu lipseau friptura de miel, drobul si pasca.
Daca in copilarie nici nu voiam sa aud de carnea de miel, acum a devenit unul dintre tipurile de carne gatite si mancate cu cel mai mare drag, friptura de miel fiind preferata mea.
Exista multe retete de friptura de miel la cuptor, unele gospodine o fac cu multe legume, altele doar cu cartofi sau doar pulpa simpla condimentata si coapta cu grija in cuptor. Indiferent cum este gatita, carnea de miel este delicioasa, iar friptura este preparatul principal de pe masa de Pasti. Daca nu va place rozmarinul, il puteti inlocui cu putin cimbru uscat, nu mult, cat sa dea un gust bun fripturii si sa nu ii acopere gustul.
Daca urmati reteta de mai jos, va garantez ca veti avea pe masa de Pasti o friptura de miel suculenta si delicioasa.
Ingrediente – Friptura de Miel cu cartofi
- 1 pulpa de miel (de preferat pulpa din spate) de 3 kg
- 700-800 g cartofi noi
- 6-7 catei mari usturoi
- 1 pahar mare vin alb sec (150 ml)
- 200 ml apa
- cca 50 ml ulei de masline/floarea soarelui
- 2-3 crengute rozmarin (optional)
- 2-3 lingurite sare
- 1 lingurita plina piper proaspat macinat
Pulpa de miel la cuptor – Mod preparare
- Spalam pulpa si o stergem cu un servet de bucatarie. Curatam usturoiul si-l taiem in bastonase. Cu ajutorul unui cutit ascutit, intepam adanc pulpa din loc in loc, pe ambele parti. In gaurile formate introducem bastonasele de usturoi. Ungem pulpa de miel cu ulei de masline sau de floarea soarelui, o frecam cu sare si piper din belsug si o asezam in tava unsa si ea cu cateva linguri de ulei.
- Adaugam in tava vinul si apa calduta si pudram pulpa cu cateva ace de rozmarin prospat.
- Acoperim tava cu folie de aluminiu si o bagam in cuptorul preincalzit la 200°C.
- Dupa primele 30 minute, scoatem tava din cuptor si intoarcem pulpa pe cealalata parte. O acoperim si o mai lasam inca 30 de minute la cuptor dupa care o descoperim din nou, o intoarcem si adaugam in tava cartofii noi spalati bine, dar necuratati, plus inca cateva ace de rozmarin. Acoperim din nou si mai lasam inca 30 minute la cuptor.
- Dupa ultimele 30 minute, descoperim tava si lasam pulpa si cartofii la rumenit pentru inca 20 minute.
- In tot acest timp, avem grija ca sosul din tava sa nu scada iar daca se intampla acest lucru, mai adaugam apa calduta amestecata cu putin vin. In ultimele 20 de minute de copt, avem grija sa ungem friptura, cu o pensula, cu sosul format in tava.
- Cand s-a rumenit frumos, stingem focul si o o servim cu pofta. Friptura de miel este delicioasa!
- Eu o prefer foarte bine rumenita pentru ca ador cojita crocanta. Pofta buna!
Sfat pentru friptura de miel
- Nu exagerati cu rozmarinul deoarce are un gust puternic care poate sa acopere gustul mielului.
arata demential
Wow wow it looks wonderful!! It has a great color, and the picture is beautiful!
Pfuuuu, ce pozeeee, ce friptura!!!!
culmea ca anul asta chiar asa am facut pulpa de miel doar ca nu am pus maghiran,a iesit asa fraged..asta ca in familia mea asa s-a facut intodeauna pulpa de miel…asa ca ce e bun tu ne dai noua Laura,iti recunoastem cu toti meritele dar o stii tu mai bine…pupiki
Naty iubita, pup cu drag si ma bucur ca-ti place!!
Thank you Valerie!! I'm so glad you like it!!
Gaby iubita, pup cu drag si multumesc ca-ti place fripturica!!
Deci Daniela, eu propun sa vii cu un meniu inainte de sarbatori pentru ca Laura sa le execute. Nu e buna ideea??? Mi se pare la fel de bun simt propunerea mea ca si comentariul tau!!
Cat tupeu puteti avea unii…
esa carne tiene un color maravilloso, me hace pensar que esta tierna por dentro y crujiente en el exterior, me gusta y la presentación tambien
¡¡besos¡¡
Scumpa ce ma bucur ca eu n-am avut timp sa gatesc nimic de Paste si am mancat pe la altii pt ca am o pulpa de miel de toata frumusetea in congelator cu care chiar ma intrebam ce sa fac 🙂
In alta ordine de idei, iti dai seama cand o sa ajunga pulpa mea pe blog? Probabil ca de Craciun :))))))) Sa zica careva ceva 😛
Eu am lasat-o la marinat de sambata, si daca am facut multe preparate , nu am mai facut-o…si acum am scos-o si o fac la cuptor ! Multumesc pentru reteta, eu nu stiam timpul si gradele !
Mi-eee foame!!!!! Si abia am mancat dar cand vad poza aceea…..Menta iarasi merge grozav cu mielul.:)))))))
Nuuuuu! Menta nu merge grozav cu nici un fel de carne… E groaznica! Am avut ocazia sa mananc sarmale de post in Turcia. Cei de-acolo le gatesc cu menta… Puah! Parca mestecam guma in timp ce mancam. Carnea merge cu cimbru, piper, rozmarin, eventual magheran, excelent cu busuioc, cu dafin. Dar nu puneti peste ea menta! Menta merge la dulciuri. Eventual la bauturi, desi eu unul urasc cu sinceritate lichiorul de menta. Insa cei carora le place sunt multi. Ceaiul de menta, da! Stiti de ce e traditional folosita ca si condiment in bucataria Orientului Apropiat si Arabiei? Fiindca sunt tari calde, nu era ceva neobisnuit ca mancarea sa se „porneasca”, cum zicea bunica, adica sa inceapa sa se altereze. Si atunci, menta adaugata, (e singura aroma alaturi de usturoi care poate acoperi gustul de alterat al mancarurilor de legume si uneori si carne) avea dublu efect – acoperea mirosul si gustul neplacut si in plus, asigura si o oarecare „liniste digestiva” mesenilor. Asa ca va rog frumos… Incetati cu menta aia… Pliiiiiz!
Muncitorul Gheorghe, mie imi place foarte mult menta in combinatie cu carnea de miel.
Cred ca totul tine de gustul personal. Daca nu iti place combinatia asta, elimina menta sau inlocuieste-o cu unul dintre condimentele tale preferate.
O zi excelenta sa ai!
E fff usor sa vb si sa critici , dar mult mai greu sa faci sa fie bine si sa multumesti pe toata lumea …… eu in acest week-end voi face fripturica din pulpa de miel si voi posta reteta pe blog duminica ( de Paste am facut coronita din coaste de miel umpluta cu drob …)…. si care e problema …. sunt multi care mananca miel si dupa sarbatoarea Pastelui !!!
Bravo LAURA !!!!! Tine-o tot asa 😉
ce friptura,ce culori,o mananci si cu ochii
Deci, Daniela, hai sa o luam in ordine pentru ca eu tot nu pot sa cred ca ai vorbit serios. In primul rand este evident ca nu ai un blog pentru ca daca ai avea unul ti-ai fi dat seama ca nu as fi avut nici un interes sa astept sa treaca Pastele si abia apoi sa postez reteta de friptura. Daca ai fi citit cu atentie blogul meu ai fi vazut ca am fost intrebata daca am o reteta de friptura si am spus ca am sa o postez dupa Paste pentru ca abia atunci o sa am reteta fotografiata pas cu pas.
In al doilea rand, nu-mi place absolut deloc ca imi acuzi prietenii care ma viziteaza, de ipocrizie! Cine crezi tu ca mai are timp in ziua de azi sa lase comentarii ipocrite pe un blog? De ce ar face asta? Ca doar nu au nimic de castigat daca lauda un blog in mod gratuit. Eu zic sa citesti bine toate comentariile de pe acest blog si cand vei vedea ca numeri pe degete comentariile celor carora nu le-au reusit retetele mele, te vei convinge ca nu e ipocrizie, ci doar recunostinta fata de o persoana care ofera continut de calitate si de incredere.
Reciteste ce ai scris, reciteste ce am scris si apoi intreaba-te cine are dreptate?
Imi asum ce am scris, este ce am gandit cand am citit randurile tale <>. Urmare cuvintelor tale, parerea pe care mi-am exprimat-o consider ca este total indreptatita! Daca ai fi scris ca la momentul solicitarii nu aveai o reteta verificata, atunci nu aveam de ce sa fiu acida. Urmaresc de mult timp blogul tau, apreciez ceea ce faci, uneori am lasat si mesaje laudative – nu sunt o persoana ipocrita, asa ca mesajul meu a exprimat exact ce am gandit! Sau ar trebui ca cititorii sa posteze numai mesaje de lauda??? Nu ma asteptam sa starneasca asa o furtuna (cu pietre) mesajul meu (care repet, este pur si simplu interpretarea cuvintelor tale!); sincer, ma asteptam la un mesaj scurt din partea ta, sa spui ca la momentul solicitarilor primite nu aveai reteta verificata! era un raspuns elegant, exprima adevarul si atat! nu inteleg de ce ai simtit nevoia sa dai un raspuns rautacios; in alta ordine de idei, munca pe care o faci ca blogger este o placere personala (pentru sufletul tau), o pasiune pe care o ai, este alegerea ta – nu te oblig eu sa tii blogul acesta..dar eu ar trebui sa ma simt obligata sa arunc cu laude precum alti ipocriti??! crezi, pentru o clipa, ca toate llaudele care iti sunt adresate sunt si sincere??
Excelent!!…chiar fara sa am onoarea sa degust! O adevarata capodopera culinaro-fotografica! 🙂
Sebastian, multumesc ca iti place!! 🙂
Laura, te rog nu pune la suflet asemenea comentarii. Stiu ca e greu, mai ales cand depui atat efort in mod gratuit, doar din placerea de a impartasi cu altii retete minunate. Nu vei putea multumi pe toata lumea; tu ai reusit sa aduci bucurie in viata multora, ai facut soti fericiti cand au gustat cina, copii si mai fericiti cand au gustat din dulciurile tale. Felicitari ! Din pareta mea ai toata stima!
Si ca sa revin la reteta de miel… si la anu' mai e un Paste! In plus, sotul meu abia asteapta niscaiva miel in farfuria lui. Fara ocazie festiva, ci doar pentru gust!
Jos palaria!
Draga mea,azi fiind in criza de idei de ce mancarica sa mai fac pt weekend am intrat pe la tine si am vazut aceasta fripturica care arata demential.Si de aceasta data m ai convins sa mai fac o reteta de la tine,asa ca am dat fuga la magazin sa mi iau o pulpita de miel,iar maine execut reteta :)..sper sa iasa ceva buun,intru si ti zic dupa cum a iesit.popacesc…
Natalia, scumpa mea, abia astept sa imi spui cum aiesit! eu ador carnea de miel si o prepar destul de des.
Cu siguranta, o sa mai postez retetute.
Pup dulce!
Ma omorati cu diminutivele astea … de la acest comm. in jos nu am mai lecturat nimic.
@On topic – aplic reteta aceasta pe doua pulpe de brebecut tinute in bait doua zile (am adaptat-o eu un pic) 🙂 sunt sigur ca iese orgasmic de buna.
Va tin la curent!
Merci mult L!
Gabriel, cum au iesit pulpele de berbecut?
O zi excelenta sa ai!
Draga mea,am zis ca vin sa iti zic ce rezultat a fost,de sunt bucuroasa ca a iesit minunata,sau trista ca nu mi a iesit nimic si uite ca de aceasta data te intristez cred si pe tine,caci nu mi a iesit deloc bine,am mancat noi,insa nu a iesit ceea ce speram sa fie…nu am simtit aroma mielului deloc,la un moment dat ma intrebam daca carnea cu adevarat a fost de miel,a iesit si un pic acrie de la vin din cate mi am dat seama,hmm nu mai zic nimic ca ma indispun cand imi amintesc(desi am respectat fiecare pas).trebuie neaparat sa mai incerc pana reusesc si te rog poate mai ajuti tu.poop…
Natalia, scumpica mea, daca nu a avut gust de mielut trebuie neaparat sa incerci sa cumperi carnea din alta parte. Si mie mi -a intamplat sa cumpar carne de miel care nu avea nici un gust. Cat despre gustul acru dat de vin, incearca sa folosesti un vin de cea mai buna calitate. Calitatea vinului influenteaza muuuuult gustul final. Daca folosesti unul ieftin, o sa iasa acruta friptura dar cu unul de buna calitate, garantez ca o sa aisa perfect.
Puuuup dulce dulce!!!
O friptura dupa inima mea!
buna laura iti multumim pentru reteta minunata si stradania ta ,dar ma ales mii de multumiri pentru ca mai convins sa consum carne de miel reteta pe cat e de simpla pe atat de complexa si asta poate ma si convins . te pup si inka o data multumesk iti spun fara nici un pik de ipocrizie , sarbatori fericte si o zi frumoasa in cont !!!
eu acum am bagato la cuptor sper sa iese ca a ta am mai facut friptura de miel dar nu asa
dar toot timpul e bine sa faci cate o ancercare noua. Tinemi pumnii
Am tot citi pe internet retete pentru friptura de miel la cuptor si in niciuna din ele nu am gasit ca ingredient ienibaharul.
Eu stiu reteta de la mama mea, si implica intr-adevar pulpa de miel, si vinul alb, dar si cimbru, piper, si in special ienibahar. Da un gust foarte bun.
Recomand vin alb – riesling, sau feteasca alba, vechi de peste 3 ani.
Maria
Laura ,toate retetele tale arata foarte bine. Felicitari
arata bestial fripturica duminica voi pregati si eu aceasta friptura de miel,iti multumesc mult pentru reteta sper sa-mi reuseasca.felicitari.
Foarte frumoasă friptura. Chiar acum căutam o reteta pentru friptura de miel si am găsit-o aici. Mâine, o sa fie primul lucru pe care o sa il fac. Mulțumesc pentru reteta! Ioana.
Maine o sa gatesc reteta ta si cred ca o sa fie extraordinara…
Multumesc pentru reteta….azi am s-o incerc….felicitari pentru tot
Cu mult drag, Mihaela.
Ma bucur ca-ti place!
Merge si maine seara sa o fac ..buna si arata bine ..sper sa iasa delicioasa.
Salut, imi place cum arata ,sper sa fie la fel de buna .Multumesc mult ,eu si copiii mei nu prea mancam carne de miel, doar sotul meu ,m-as bucura daca mi-ar iesi aceasta reteta .Pipici !
Eu am făcut reteta această anul trecut de Paști, și o să o repet și anul acesta, pentru că este MI NU NA TA.
Ma bucur mult ca v-a placut, draga mea!
Sa va fie de bine1