Supa de cereale – Retete culinare Supe, Ciorbe
Nu gatesc foarte des supe sau ciorbe, si rau fac, stiu, dar supa de cereale a fost atat de buna incat sigur sigur am s-o refac imediat cum se termina. Nu ma asteptam sa imi placa atat de mult incat sa mananc doua portii destul de mari. Este o reteta de supa de post, extrem de sanatoasa si foarte satioasa.
Cerealele pe care le-am folosit pentru aceasta reteta de supa sunt: naut, linte, spelta, arpacas decorticat, fasole mung si azuki. Spelta (Spelta Triticum), contine 15% proteine si are un continut bogat in fibre si calciu. Este recomandat in curele de slabire. Nautul, este destul de caloric (320 Kcal /100 gr) si are un continut bogat in proteine, carbohidrati, fibre, saruri minerale, vitaminele A si C. Arpacasul, se dinstinge de alte cereale prin continutul bogat in fibre solubile. Este indicat pentru toate grupele de varsta dar mai ales copiilor si oamenilor in varsta deoarece remineralizeaza oasele. Previne afectiunile pulmonare si cardiovasculare, este indicat in afectiuni precum gastrita, colita si cistita. Lintea, dietologii recomanda consumul des de linte deoarece este foarte digeribila si lipsita de grasimi si colesterol. Lintea previne arteroscleroza, reduce colesterolul si curata organismul. Fasoalea azuki si mung, au un continut proteic semnificativ (cca 35%). Fata de alte cereale , sunt bogate in lipide. Contin glucide, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, vit. A, B1, B2, D, E.
Toate aceste cereale trebuie sa se gaseasca in magazinele naturiste.
Ingrediente – Supa de cereale
- 1 praz mediu
- 1 tulpina de telina
- 1 pahar vin alb
- 500 gr cereale (naut, spelta, arpacas, linte, fasole mung si azuki)
- 2-3 l apa (daca o doriti foarte densa folositi 1, 5 l)
- 1-2 rosii deshidratate
- 3 rosii proaspete/suc de rosii
- ulei de masline
- 1 frunza dafin
- 1 crenguta rozmarin
- 1 frunza salvie
- sare
Mod de preparare – Supa de cereale
- Punem nautul, fasolea mung si azuki la inmuiat in apa rece pentru 12 ore.Daca folositi un tip de linte care necesita inmuiere, o puneti si pe ea la inmuiat.
- Taiem prazul si telina in feliute subtiri si le calim in 3-4 linguri de ulei de masline.
- Dupa ce se inmoaie, adaugam 1 pahar de vin alb si lasam pe foc pana se avapora alcoolul. Scurgem legumele, le trecem printr-un jet de apa rece si le adaugam peste prazul si telina calite. Adaugam si restul cerealelor pe care nu le-am lasat la inmuiat. Le amestecam bine si adaugam 2 l de apa. Acoperim cu capac si lasam sa fiarba la foc mic cca 30 minute dupa care adaugam rosiile taiate in bucatele mici.
- Acoperim si mai lasam supa la fiert pentru 15 minute. Legam rozmarinul, salvia si dafinul cu o sfoara sau un cordon de silicon si tocam marunt rosiile deshidratate,
- Adaugam rosiile deshidratate si ierburile in supa, legam cordonul de silicon de toarta oalei. Acoperim cu capac si dupa 20 minute, aruncam rozmarinul, salvia si dafinul (le puteti lasa la fiert mai mult daca doriti o supa foarte parfumata).
- Lasam supa sa fiarba pana ce toate legumele sunt patrunse bine, potrivim de sare si servim.
Supa de cereale este delicioasa. Pofta buna!
Laura, o supa excelenta! Oricat ar parea de ciudat, o cana din aceasta supa eu pot consuma la dieta mea. Fara paine si adaos de lactate, exact asa cum ai facut-o tu. Mi se pare extrem de tentanta si o sa cumpar cele doua tipuri de fasole, pentru ca restul ingredientelor el am. Felicitari!
Una bellissima ricetta gustosa e sana, ciao ☺
O supa foarte interesanta,imi place si deasemenea iti admir foarte mult blogul!Bafta in continuare!
Draga mea Laura,
Mi-am cam facut pofta cu supa ta, asa ca am inceput sa colind orasul pentru a cumpara ingredientele principale. Mi-ai asigurat meniul pentru week-end, supa de cereale si legume la cuptor cu crocant de paine. Multumesc.
O zi buna!
Alina
Foarte buna supa, acuma i-am trimis linkul sotiei 🙂
Doamna Laura am facut si eu supa si a iesit foarte buna un singur inconvenient am avut cojile de la linte au stricat placerea savurari supei .Va rog sa-mi spuneti ce trebuie facut ca sa scap de cojile din supa ?
Cum procedez?
Draga Angela, singura modalitate este sa fierbi separat lintea si sa cureti cojile dupa fierbere. Dupa ce le cureti, adaugi lintea in supa, dar numai la sfarsitul prepararii acesteia, cand toate celelalte legume sunt fierte.
Amesteci, mai lasi supa pe foc inca 2-3 minute, stingi focul si o servesti.
Doamna Laura am facut si eu supa si a iesit foarte buna un singur inconvenient am avut cojile de la linte au stricat placerea savurari supei .Va rog sa-mi spuneti ce trebuie facut ca sa scap de cojile din supa ?
Cum procedez?