Placinta cu spanac


Retete culinare – Placinta cu spanac

Placinta cu spanac felie
Placinta cu spanac si aluat foietaj

Astazi va propun o delicioasa reteta de placinta cu spanac si ricotta. Daca nu aveti ricotta la dispozitie o puteti inlocui cu urda de vaca. Este exceptionala, simplu de facut si aspectuoasa. Dintre toate retetele de placinta de pe blog, aceasta este una dintre preferatele mele.

Pentru mesele de Sarbatoare, si nu numai, aceasta placinta este perfecta, iar umplutura poate varia in functie de preferinte. Data viitoare cred ca fac doua placinte, una cu spanac si cealalta cu carne. Reteta de placinta cu spanac nu este deloc complicata, iar rezultatul este mai mult decat delicios.

Ingrediente – Placinta cu spanac

  • 500 g aluat foietat
  • 600-700 g spanac
  • 100 g ricotta/urda
  • 1 lingura parmezan/cascaval ras
  • 1 lingura rasa pesmet
  • 1 ou
  • 1 galbenus + 2 linguri lapte
  • mac/susan

Mod de preparare – Placinta cu spanac

  • Curatam spanacul si il spalam bine in cateva ape,

Placinta umpluta cu spanac - frunze de spanac

  • Umplem o oala cu apa si o punem pe foc. In momentul in care incepe sa fiarba, adaugam spanacul si il lasam sa fiarba pentru 5-6 minute dupa care il scoatem din apa si il punem la scurs si racit intr-o sita. Dupa ce s-a racit, il stoarcem foarte foarte bine,

Placinta umpluta cu spanac - preparare

  • Tocam marunt spanacul si il amestecam cu ricotta sau urda foarte bine scurse, parmezanul sau cascavalul, oul si pesmetul,

Placinta umpluta cu spanac - preparare umplutura

  • Taiem aluatul in fasii late de 4-5 cm si punem pe intreaga lungime a fasiei amestecul de spanac,

Placinta umpluta cu spanac - preparare placinta

  • Rulam fiecare fasie de foietaj si asezam rulourile obtinute in forma de spirala, unul in continuarea celuilalt, in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.
  • Amestecam 1 galbenus cu 2 linguri de lapte si ungem placinta. Presaram pe deasupra mac sau susan,

Placinta umpluta cu spanac - placinta in tava

  • Coacem placinta cu spanac la 200°C, cuptor preincalzit, pentru 25-30 minute.
  • O scoatem din cuptor si dupa ce s-a racit, o putem servi.

Placinta umpluta cu spanac - placinta coapta

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Placinta cu spanac
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 94 Review(s)

85 comentarii la “Placinta cu spanac

  1. angighita spune:

    Maaaaama, cum arata… Si simplu de facut. Cred ca ma bag si eu maine sa fac ceva asemanator. Multumesc pentru reteta.

  2. ISABELA spune:

    mmmm ….. Laurici ce bine poate sa arate. Sunt fan ricotta si spanac :P. Mersi de reteta, cum am putin timp liber am sa o incerc 🙂

  3. Anki spune:

    Arata de milioane!!! Dragoste la prima vedere pentru mine 🙂
    Desigur, pe langa calitatile tale culinare, conteaza muuult de tot talentul fotografic 🙂 Bravo!

  4. Anonymous spune:

    Draga Laura e super spirala ta,ca de altfel toate retetele pe care le-ai prezentat.Am facut multe din ele si sunt delicioase.Sper ca experienta si imaginatia ta vor fi inepuizabile ca sa ne bucuram inca mult timp de ele.
    Am o intrebare referitor la spirala:ce fel de foietaj sa caut?Nu am cumparat niciodata din comert in Romania.Te apreciez mult.Pupici din Cluj-Napoca.

  5. Anonymous spune:

    nu sunt cuvinte pt a putea caracteriza aceasta reteta si felul cum arata…felicitari! nu trebuie ratata aceasta reteta…

  6. Irina spune:

    multumesc Laura draga pentru reteta, am in frigider niste spanac si tot ma gandeam ce as putea gati din el. vroiam sa te intreb, spanacul, poate fi inlocuit cu cardon? multumesc

  7. maya spune:

    Alaltaieri am facut o spirala de asta,aproape identica cu a ta!În loc de parmezan eu am pus pecorino si nu am avut spanac proaspat,doar congelat.
    Am presart susan deasupra.Merci de ideea cu mac deasupra,mie nu mi-ar fi trecut prin cap.Arata tare fain asa cu bobite de mac.

  8. Anonymous spune:

    Buna, Laura! spirala ta cu spanac seamana foarte tare cu kihi, o placintica spiralata (de origine greceasca) care se gaseste in Romania de cumparat de la patiserii sau congelata gata de copt! e bine ca o pot pregati singura acasa 😉
    Aluatul de foietaj este produs de Bella sau Linco – am vazut ca a intrebat cineva.
    Claudia

  9. ANITA spune:

    Irezistibila! Arata minunat aceasta spirala.Multumesc mult!De-abia astept sa o fac si mai ales sa le comunic si colegelor ce am mai invatat de la tine.>:D<

  10. cristina spune:

    Chiar arata bine !! Cred ca si varianta cu carne sau cu branza sarata, ar fi gustoasa. Marita incercata !!

    Te pup,

    Cu drag,

    Cristina

  11. Laura spune:

    Explora Cuisine, multumesc ca-ti place!! Daca nu esti fan spanac o poti umple cu carne tocata. Eu asa o sa fac a doua oara. Te pup!

  12. Laura spune:

    Irina draga mea, nu am incercat niciodata sa folosesc cardon sau cardi, cum se numesc aici, la placinta asta, dar cred ca se poate bineinteles. Dupa ce ii fierbi, ori ii tai bastonase si ii rulezi in suvitele de aluat, ori ii faci piure si ii combini cu ricotta. Pup si sa-mi spui cum ti-a iesit pentru ca as incerca si eu.

  13. Laura spune:

    Maya scumpa mea, cat ma bucur sa te vad!! Am fost gand la gand cu bucurie pentru ca si eu tot luni am facut-o numai ca nu am avut deloc timp sa o postez. Tare ma bucur ca-ti place ideea cu macul desi sa stii ca eu sunt mare fan susan si as fi pus susan daca as fi avut.
    Te pupic cu mare drag si abia astept sa vad minunatia ta.

  14. Laura spune:

    Claudia draga mea, mersi mult ca mi-ai spus cum se numesc foile. Am sunat-o si pe mama sa o intreb ce foloseste de obicei si mi-a spus ca foile bella sunt bune.
    Tin sa-ti zic ca m-am indragostit de numele placintelei, kihi!!! Asa dulce sunaaaaa!! Nu stiam de existenta ei dar ma apuc sa caut pe net sa vad cum arata.

  15. Anonymous spune:

    Buna! Eu nu am inteles din imagini cum ai rulat fasiile…par foarte inguste si umplutura destul de multa…Multumesc

  16. Laura spune:

    Anonim, am prins partile laterale ale fasiutelor si le-am unit dupa care am intors ruloul cu partea unita in jos. Umplutura a fost un picut cam multa pe unele fasiute dar in momentrul unirii partilor fasiilor, umplutura se duce pana in capete. In poza se vede ca nu am intins umplutura pana in capat. Tu pune spanac mai putin daca doresti.

  17. Anonymous spune:

    Buna Laura,imediat ce am vazut reteta am si facut-o. Foarte simpla, foarte buna si de mare efect visual. Singurul lucru pe care il schimb cand o voi mai face , si asta in mod sigur, rulourile le asez mai distante astfel incat sa creasca toate ca cea de la exterior. In rest sa auzim numai de bine, Geta

  18. Ana spune:

    Super reteta , am facuto aseara ,insa am dubla cantitatea, deoarece luasem niste aluat gata facut si spanacul era mai mult de un kg si am zis sa il fac pe tot.Foarte usor de facut …dureaza mai greu spanacul sa il cureti , insa reteta este super , in loc de ricota am pus niste urda proaspata si dimineata la micul dejun cu o cana de lapte a fost perfecta. Nu am facuto spirala pentru ca am realizat abia acum ca nu am nici o tava rotunda si ca sa imi intre toate tubuletele le-am pus intr-o tava dreptunghiulara si in loc de spirala a iesit "tubermana" , deoarece seamna cu tuburile de tuberman cu care se jucau baietii.
    Multumim pentru reteta …Super .

  19. clara spune:

    laura, am facut si eu dar cu umplututa de mere, am pus cam multa pe alocuri si le-am rasucit, (mi-a venit mie ideea asta , asa) si a iesit cam neaspectoasa.
    o voi pune pe blog, daca esti curioasa…,
    ai cumva o reteta de coca pt spirala ? mie personal nu imi lace coca asta: margarina si e- uri la greu, am cumparat din curiozitate sa vad cum iese spirala, am sa o fac si cu spanac ca tine, aaaa am pus cateva cu branza si cascaval: un deliciu de 1000 de ori fata de cele cu mere!

  20. Irina spune:

    Laura, am facut si eu spirala – e fantastica!!! acum, vreau sa te intreb daca aluatul foietat poate fi inlocuit cu un aluat facut in casa. multumesc

  21. maya spune:

    Laura,eu sînt mare amatoare de mac! 😀 …dar cum ziceam,nici prin gînd nu mi-a trecut,desi avem mac în casa,chiar de la mine din gradina!
    Pîna postez eu spirala mea,mai dureaza,ca am ramas fara de laptop.Daca nu gasesc saptamîna asta ceea ce vreau,trebuie sa-mi configurez unu direct de la Sony si sa il comand direct de la ei(ca tot Sony vreau)…si aia inseamna înca vreo 2-3 saptamîni.Momentan citesc si scriu de pe un notebook de ala pitic de 10 zoll 😀

    Te pup si îti doresc o duminica frumoasa!

  22. Laura spune:

    Geta draga mea, ma bucur mult ca ai incercat-o si ca ti-a placut. Poti sa le faci mai distantate putin dar este de ajuns sa faci rulouri de aceiasi dimensiune ca sa creasca in mod egal. Mie mi-au crescut cele din exterior putin mai mult decat cele din interior pentru ca am taiat a doua foaie de aluat mai lat decat prima dar de crescut in inaltime, au crescut la fel.
    Pup si multumesc ca ai incercat-o!!

  23. Laura spune:

    Ana draga mea, imi place la nebunie ideea cu tubuletele. Data viitoare fac si eu asa.
    Pupicei cu mare drag si ma bucur tare mult ca ti-a placut!

  24. Laura spune:

    Clara draga mea, tare ma bucur ca ti-a placut. Nu am incercat-o pana acum in varianta dulce dar cred ca mie mi-ar place cu mere. Am s-o incerc si eu sa vad cum iese.
    Eu cumpar un foietaj care este facut cu unt si faina. Costa mai mult dar este tare tare bun. Nu stiu cum ar iesi cu alt aluat dar am sa o incerc cu un aluat pt strudel si daca imi iese cum trebuie vin sigur cu reteta aici.
    Pupicei cu mare drag!!

  25. Laura spune:

    Irina draga mea, tare ma bucur ca ti-a placut. Aluatul foietat se poate face si in casa numai ca este destul de migalos de facut. Am sa vin cu o reteta de aluat foarte curand.
    Pup cu drag!

  26. Laura spune:

    Maya draga mea, tare ma bucur ca ti-a placut ideea cu macul si daca il ai din gradina sunt convinsa ca are un gust divin.
    Tare rau imi pare sa aud ca ai probleme cu calculatorul. Eu ma chinui cu laptopul meu de cateva luni bune. Mi-am facut un update si imediat dupa am ramas fara sunet si mi-a disparut unitatea de disc. Partea aiurea e ca din cand in cand imi porneste cu sunet, ca sa ma chinuie probabil, dar dupa vreo 10 minute iar e mut. Ma gandesc ca la mine e o problema de incompatibilitate intre doua softuri dar nu am reusit pana acum sa gasesc o solutie si nici nu-mi permit sa il dau la reparat pentru ca aici dureaza cam 2 saptamani si chiar nu pot sta atata timp fara laptop.
    Te pupic si iti doresc sa rezolvi repede problema!!

  27. Vale spune:

    Vai vai cum arata spirala plina de spanac! Trebuie sa o fac neaparat.. Eu fac o spirala asemanatoare, sarbeasca, dar cu branza telemea si foi de placinta.

  28. Laura spune:

    Geta draga mea, eu cumpar aluatul la metru ca sa sa spun asa. Exista aici un magazin micut unde se vand paste si aluaturi facute in casa. Din pacate aluatul nu are un nume dar este foarte bun pentru ca e facut cinstit, din unt si faina.

  29. Laura spune:

    Vale, tare ma bucur ca-ti place. In tara faceau ai mei o placinta tot in forma de spirala cu branza telemea si era o nebunie. Aici, nu prea gasesc branza telemea , din pacate.

  30. Anonymous spune:

    Buna Laura,multumesc de reteta,am facut-o chiar zilele trecute.Nu am avut ricota,dar am pus putina telemea dulce si mozarella si a iesit super.Pupici

  31. Anonymous spune:

    Laura, am incercat aceasta reteta pentru ca imi place spanacul mult de tot; din pacate la gust a fost fada (nu am pus ricotta ci branza de oaie – oare din acest motiv?).
    Prin urmare nu mi-a placut.. astept cateva sfaturi!
    Raluca

  32. Laura spune:

    Raluca draga mea, nu prea vad bine combinatia dintre branza de oaie cu spanacul care are un gust discret si delicat. Te sfatuiesc sa incerci cu urda de vaca daca nu ai ricotta. Vad, in comentarii, ca a fost incercata cu telemea si cred ca spanacul merge tare bine cu telemeaua.
    In general, nu recomand tipuri de branza cu gust puternic pentru aceasta placinta.

  33. nico spune:

    buna seara.am pregatit si eu aceasta reteta si a iesit buna dar si mie mi s-a parut cam fara gust..poate pentru ca am folosit spanac congelat?..as dori sa fac aceasta spirala dar umpluta cu ciuperci..poate ma ajutati cu cantitatea necesara si modul de preparare…multumesc mult!

  34. Mirabela spune:

    Doamne cum arata aceasta spirala maine ii vine randul si ma gandesc pe ntru a doua portie ce combinatie sa folosesc 🙂

  35. sonia spune:

    exista ceva ce ma infurie inttodeauna cand vreaus a iau o reteta de la cineva…scrii 500 grame foietaj ceea ce inseamna ca iti ies maxim 6 rulade mici ,iar in poza ta sunt peste 12.deci ai folosit gramaj dublu sau foile tale nu sunt ca cele obisnuite de 500 grame de la noi dinc are ti-ar iesii doar 5-6 ruladutze mici.asta ma infurie ingrozitor pt ca daca as fii cumparat ce scrii la ingrediente fix inainte de a avea musafiri ma apuca disperarea.fiti si voi mai expliciti in retete,altfel e cam neplacut.

    • Laura spune:

      Sonia, eu zic sa te calmezi si in cazul in care ai intrebari suplimentare, sa le adresezi civilizat. Nu cred ca imi cunosti blogul daca ma acuzi ca nu sunt exacta cu ingredientele.
      Daca am scris ca am folosit 500 gr aluat foietat, inseamna ca am folosit 500 gr aluat foietat! Nici mai mult, nici mai putin!
      Daca tie ti se pare ca postez retete inexacte, de ce nu te cauti un alt blog care sa te satisfaca?

  36. Ramona spune:

    Buna Laura si Pastele cu bine!
    Anul acesta am ales retetele de pe blogul tau pentru masa de Paste, sper sa imi iasa la fel de apetisante ca ale tale. Pentru aceasta placinta eu am folosit stevie in loc de spanac pentru gustul ei usor acrisor si urda de vaci foarte bine scursa. Compozitia arata foarte bine, e omogena, cu o culoare foarte placuta datorita brinzicii, singurul lucru de care ma tem este sa nu aiba un gust fad (nu pot sa gust) , cum au zis si alte gospodine de pe aici. Ce alte condimente ar merge asezonate? Ma gandesc la ceva mai sarat…
    Felicitari oricum pentru ceea ce faci, o sa revin cu drag!

    • Laura spune:

      Ramona, draga mea, ma gandesc ca ar merge foarte bine niste branzica feta combinata cu urda. Cam 50-75 de grame ar merge perfect.
      Paste Fericit, draga mea! Pup cu drag!

  37. cristina popescu spune:

    buna laura, tocmai am terminat spirala, a iesit excelenta!
    combinatia de urda si spanac, nota 10
    am folosit spanac congelat, foarte bine stors dupa fiert

    as dori sa incerc o varianta de spirala cu branza, fara spanac. ce parere ai despre urda/branza de vaci combinata cu telemea, data pe razatoare, plus ou si eventual pesmet?
    cu marar sau fara?

    multumesc si de fapt cele mai multe multumiri din partea familiei mele!

    • Laura spune:

      Cristina, draga mea, este perfecta combinatia ta!!! La pesmet as renunta. Nu este nevoie sa-l adaugi, atata timp cat folosesti ou. La mixul de spanac si ricotta se pune putin pesmet pentru ca oricat de bine storci spanacul, tot lasa apa in timpul coacerii. La branzica, nu e necesar pesmetul dar daca vrei sa-l folosesti neaparat, pudreaza foaia de aluat cu foarte putin pesmet.
      Pup dulce!

  38. maria spune:

    buna, Laura,
    as vrea sa te intreb daca pot sa fac aceasta placinta si cu foi de baklava.
    in olanda, nu gasesc aluat foietaj 🙁 iar sambata va fi ziua prietenului meu si speram sa pot prepara aceasta placintuta…

    sau poate imi poti sugera ce as putea sa fac cu aceste foi de baklava inghetate…

    multumesc mult!
    maria

  39. maria spune:

    Multumesc, Laura!
    Am facut placinta cu dovleac pana la urma… a iesit delicioasa!
    Iar tortul a fost cel pe care l-ai facut cadou mamei tale acum vreo 2 ani, cred. Cel cu biscoto!
    Minunat!
    Multumim pentru tot ceea ce faci!

  40. beatrice spune:

    laura, din toata inima felicitari pentru tot ce faci si multumiri ca impartasesti cu noi aceste retete. Tot ce am preparat din aceste retete au fost si gustoase si usor de facut chiar si de mine care nu ma pricep la gatit. Explici f bine si nu sari peste amanunte, cat sa le reusesca si celor ca mine , mai nepriceputi.
    As vrea sa fac spirala asta si cu carne.. ce fel de carne si cum o prepar ? Chiar as incerca sa pun snurile pe o parte a tavii cu spanac si pe cealalta, snururi cu carne.
    Multumesc

    • Laura spune:

      Beatrice, draga mea, multumesc mult pentru aprecieri!
      iti recomand umplutura cu carne de la placinta cu carne. O gasesti aici:
      Pupicei cu mare drag!

  41. andreea spune:

    Voiam sa fac o placinta cu spanac maine , mi-a venit asa o pofta si mi-am zis,hai sa dau un search pe google, sa vad cum face lumea. N-am facut niciodata, doar stil tarta, insa nu placinta. Ma bucur nespus ca am descoperit blogul acesta 🙂 maine o fac.

    Doamne ce bine arata!

  42. Antonella spune:

    Aseara am facut si eu aceasta „minunata spirala” ;). Umplutura ma facut-o cu spanac calit cu putin ulei EVO si usturoi. Apoi , deasupra fasiilor de placinta am presarat pesmet , am pus spanacul si bucatele de branza. Am continuat cu indicatiile tale din reteta si mi-a iesit o frumsete!…Pacat ca nu iti pot arata pozele…
    O zi buna iti doresc!
    Praga te saluta!

  43. Gabita spune:

    Buna LAURA ! Iti scriu din Germania . Mi-a placut enorm cum arata placinta asta , insa , aici fiind , nu stiu ce fel de foi sa cumpar ( ai vre-o recomandare ?) si , o alta problema : pot inlocui cu branza de vaci , si daca da , ar fi aceeasi cantitate ? Multumesc ! Astept raspunsul tau !

    • Laura spune:

      Draga Gabita, aluatul foietat se numeste Frischer Blätterteig. Il gasesti in orice magazin din Germania.
      Poti inlocui ricotta cu o branza de vaci foarte bine scursa si dulce, aceeasi cantitate.
      Te pup!

  44. Veronica spune:

    Super gustoasa! Abia astep sa-mi rasara spanacul in gradina, sa repet minunatia asta.
    Uite ce am gasit. Ce bine seamana poza cu a ta!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor