Placinte cu branza


Placinte cu branza sau cascaval, reteta simpla fara drojdie

Placinte cu branza detaliu
Placinte cu branza la tigaie, reteta simpla de aperitiv gustos

Recunosc ca am o slabiciune pentru placintele cu branza facute acasa. De fapt, nu cred ca exista vreo reteta de placinta care sa nu imi placa. Asta inseamna ca sunt un adevarat fan al lor, nu-i asa? Reteta placintelor cu branza la tigaie este, asa cum v-am obisnuit, simpla si rapida.

Eu am folosit niste cascaval de data aceasta, nu aveam niciun tip de branza in frigider, dar va recomand o branza feta sau telemea pentru umplutura. Sau, daca doriti sa le incercati cu cascaval, alegeti unul cu un gust mai pronuntat, eventual un cascaval afumat, ar merge de minune. Si daca nu va place umplutura de branza, o puteti inlocui cu o umplutura de carne sau de spanac.

Aluatul se lucreaza foarte usor iar consistenta finala este asemanatoare gozlemelor, placinte sarate turcesti. Stiu ca multi dintre voi m-ati intrebat de unde se pot cumpara foile yufka, necesare pentru gozleme, si chiar daca aceastea sunt disponibile in magazinele turcesti, poate unii dintre voi nu ati reusit sa gasiti in apropiere un astfel de magazin. Va invit sa incercati aceste placinte, sunt foarte foarte delicioase.

Aceste placinte cu branza la tigaie pot fi gustate atat calde, cat si reci.

Ingrediente – Placinte cu branza (5 bucati)

  • 300 – 325 g faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 ou mediu
  • 140 ml apa usor calduta
  • ulei masline/floarea soarelui (cca 6-7 linguri)
  • 10-15 linguri pline branza feta/telemea/cascaval

Mod de preparare 

Preparare aluat pentru placinte cu branza la tigaie

  • Punem faina intr-un vas (pentru inceput doar 300 g), adaugam in centrul ei sarea, zaharul, praful de copt dat prin sita, oul si apa calduta.
  • Framantam pana obtinem un aluat omogen si elastic (daca mai este nevoie, mai adaugam inca 25 g faina).
  • Rupem bucati din aluat, de cca 70 g,  si le dam o forma rotunda. Le ungem bine cu ulei si le punem pe un fund de lemn, uns si el cu putin ulei. Le acoperim cu o folie de aluminiu si le lasam sa se odihneasca 15 minute.

Cum modelam si umplem aluatul de placinte sarate?

  • Dupa repaus, ungem bine fundul de lemn cu ulei, tavalim bilutele de aluat pe ambele parti in ulei si le intindem, cu mana, intr-o foaie foarte subtire (daca planul de lucru este bine uns cu ulei, aluatul se intinde fara niciun efort) executand o miscarea rotatorie pe suprafata foii.
  • Adaugam 2-3 linguri de branza rasa pe toata suprafata fiecarei foi.

Preparare placinte cu branza

  • Impaturim laturile lungi ale foii aducandu-le unul peste celalalt. Repetam operatia cu laturile scurte ale foii de aluat. Obtinem in acest fel un patrat pe care il intoarcem, astfel incat marginile suprapuse sa fie aseazate pe planul de lucru.

Forma placinte cu branza

  • Asezam placintele pe o farfurie unsa cu ulei, le ungem si suprafata si le acoperim cu folie de aluminiu. Le lasam sa se odihneasca inca 15 minute.
  • Dupa 15 minute, ungem planul de lucru cu ulei, si aplatizam fiecare placinta astfel incat sa obtinem o grosime de cca 0,8-1 cm.

Forma finala placinte cu branza

  • Punem o tigaie antiaderenta pe foc mic spre mediu si cand aceasta este incinsa, adaugam prima placinta cu branza. O prajim cate 3 minute pe fiecare parte. In timp ce se prajesc, se vor umfla destul de mult, dar dupa ce le scoatem din tigaie, se aplatizeaza.

Placinte cu branza prajite

  • Le servim calde. Aceste placinte sarate la tigaie sunt delicioase!

Sectiune placinte cu branza

Pofta buna!

Sfat
  • Pentru niste placinte pe tigaie cu branza sarata reusite si un aluat usor de lucrat, avem grija sa ungem bine planul de lucru, mainile si ambele parti ale aluatului cu ulei. Asta nu inseamna ca trebuie sa folosim foarte mult ulei, ci doar sa ne asiguram ca aluatul si planul de lucru sunt uniform unse cu ulei. Doar in acest fel aluatul se va intinde usor si intr-o foaie subtire.
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Placinte cu branza
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 198 Review(s)

85 comentarii la “Placinte cu branza

  1. dana spune:

    cred ca sunt absolut delicioase si as vrea sa le fac,numai ca am o nelamurire.cat praf de copt? fiindca l-ai omis,draga laura!

    • ANI spune:

      Le-am facut…desigur 2 bucati asa cum mi-am propus…eu am presarat zahar inainte sa adaug branza( am folosit branza de vaci) si un pic de zahar vanilat. Sunt foarte bune. O sa incerc si fara zahar cu branza sarata si chimen sau marar. Eu le-am intins cam tare,din dorinta de a avea o foaie subtire si s-au rupt la copt…mi-a iesit un pic de branza. Multumesc pentru reteta.

  2. Paula Gafitescu spune:

    Super bunatati! Ador placintele de orice fel, si imi place mult modul in care se prepara in varianta ta. Deci saptamana asta facem placinte 😉 Pupici

  3. Cristina spune:

    Multumim pentru reteta!
    O intrebare: Crezi ca as putea inlocui praful de copt cu bicarbonat? Cel care il cumpar are intotdeauna si vanilie si la o reteta sarata strica gustul ma gandesc eu.

    • Laura spune:

      Cristina, poti inlocui praful de copt cu 1/4 lingurita bicarbonat. Nu am incercat reteta cu bicarbonat, in general folosesc bicarbonatul impreuna cu praful de copt, dar iti ies cu siguranta delicioase.

  4. Alina spune:

    Foarte bune au iesit .
    De cite ori incerc o reteta de-a ta ^mi iese si sunt delicioase pupici si La multi ani! din NY.

  5. Andreea spune:

    Vai mie! Oh my! Ce mi-ai facut?! :D. Is deja lesinata de pofta! Abia astept sa le fac! Dar….peste cateva saptamani ca sunt la detox! :D. Tine-mi pumnii! :)))

  6. Ramonagtm spune:

    Mîine fac si eu ! Mor după ele , am mincat ceva asemanator la mare , placinta dobrogeana se numea . Deloc grasa si foarte catifelata . Merci de reteta Laura ! Știi foarte multe tricouri in bucătărie , te apreciez foarte mult . Ai un restaurant ?
    Eu personal îți multumesc de site, este inspirational si foarte , foarte bine făcut ,retete minunate .

    • Laura spune:

      Tare mult ma bucur ca iti plac Sa imi spui cum au iesit daca le-ai incercat.
      Nu detin un restaurant, cel putin nu inca. 🙂
      Multumesc mult pentru aprecieri! Te mai astept.

  7. dana david spune:

    Laura draga,deja sant la prima odihna de 15 min!Abea astept rezultatul!Aseara am facut foile de lasagna ,au iesit super!!Te salut!!!

  8. Livia spune:

    Delicioaseeeeeee , ca majoritatea rețetelor .
    Va multumesc ca împărtășiți cu noi bunătățile din bucătărie .

  9. Ion Panduru spune:

    Sunt grozave!Din pacate, am interdictie medicala la sare si prajeli in ulei.Dar nu renunt,voi incerca varianta coapta in cuptor sau mai rapid pe o placa din fonta incinsa pe aragaz.Umplutura o voi inlocui cu branza proaspata,cas,urda,sau de ce nu o combinatie din acestea.Multumesc pentru idee.Sunteti o persoana minunata!Urmaresc cu mare interes retetele dumneavoastra,am preparat multe (unele le-am adaptat,ce-i drept).Puteti sa postati o reteta cu „aluat uscat”?Sunt la inceput in ale gatitului/patiseriei in regimul alimentar impus de starea sanatatii mele.Va multumesc!

    • Laura spune:

      Draga Ion, multa sanatate iti doresc si iti multumesc pentru aprecieri!
      Din pacate nu stiu la ce tip de aluat uscat te referi. Te rog sa imi dai mai multe detalii (ex: aluat sarat, aluat dulce, cu drojdie, praf de copt, etc) si te voi ajuta, cu cele mai mare drag, daca pot.
      Pana atunci, numai bine si multa sanatate!

  10. iolanda spune:

    arata grozav ,iti urmaresc de multa postarile……si bineiteles le si incerc pentru ca sunt grozave dar eu sunt la dieta(dukan) crezi ca ai putea inerca sa o adaptezi pentru dukan ,ca prea arata bine si n-as vrea sa stric ”echilibrul” cu greu gasit :)))

  11. Ionela spune:

    Abia astept s-o incerc si eu cat de curand, retetele tale de aluaturi, si nu numai, nu sunt de ratat! Arata teribil!Felicitari!

  12. gabi spune:

    Draga Laura, vreau sa spun ca am o slabiciune pentru toata patiseria sarata, placinte si am incercat aproape toate retetele tale din rubrica aluaturi sarate si paine si toate au fost minunate . Multumesc mult!

  13. Alina Caliskan spune:

    Simplu de facut? …mda, de gustoase – da gustoase , dar sa faci doar 5 ..nuuu! Trebuie dublata cantitatea . Si am cu ce ma prezenta cand vine soacra din Turcia 🙂

    O precizare pana intra Laura, nu se prajesc in ulei – se coc in tigaia bine incinsa !!

    • Laura spune:

      Da, clar trebuie dublata. Asta mi-a spus si sotul meu dupa ce le-am facut.
      Sa imi spui cum i-au placut soacrei tale!
      Pup si spor!

  14. ION spune:

    Draga Laura,termenul de „aluat uscat” nu imi apartine,l-am gasit intr-o recomandare medicala si de atunci(cu un an in urma) tot caut si nu gasesc o reteta.De aici a pornit intrebarea mea.Este posibil sa se refere ca in aluatul respectiv sa nu fie incluse nici un fel de grasimi ?Am interdictie la consumul de grasimi animale , prajeli de orice fel si sarat.Ramane in discutie doar aluatul dulce(indulcitori naturali stevia/xylitol) si cel simplu(fara sare,daca nu exista l-am inventat eu).Multumesc pentru urari,Va doresc sanatate maxima , tot binele din lume sa va insoteasca permanent si sa ne bucurati oferindu-ne minunatele dumneavoastra retete.Cu mare respect,ION P.

    • Laura spune:

      Draga Ion, exista aluaturi sarate sau dulci cu ulei si indulcitori (stevia si xylitol fiind cei mai indicati pentru ca sunt naturali).
      Nu stiu daca dieta va permite sa consumati ulei.
      Multa sanatate va doresc!

  15. DanaC spune:

    In primul rand as vrea sa-ti multumesc pentru toate retetele si informatiile din acest blog.
    Acum am terminat aceasta reteta. Cred ca au iesit foarte gustoase.
    O singura problema am avut cand a trebuit sa intind foaia. Poate reusesti sa ma ajuti povestind putin despre tehnica necesara. Mie nu mi-a iesit (nici cu mana nici cu facaletul)
    Iti multumesc si te urmaresc cu mult drag.

    • Laura spune:

      Draga mea, daca aluatul nu s-a intins cum trebuie, inseamna ca nu ai uns planul de lucru si placintelele cu suficient ulei.
      Uleiul este esential pentru o foaie subtire si usor de intins.

  16. Adriana spune:

    Laura, am incercat si eu placintele acestea, chiar acum incerc sa ma abtin de la … a treia! sunt atat de buuuune! secretul e sa ungi cu mult ulei placintele astfel incat sa poti sa le intinzi bine. Deja mi s-a cerut inca o tura : )))

  17. Adriana spune:

    aseara le-am preparat…ffff bune…compozitie dublu am facut nu de alta ca sa ne saturam si am facut cea mai buna alegere…sunt delicioase..o sa incerc si cu carne sapt viitoare..abia astept..o coca f buna…in concluzie am facut ceva retete postate de tine si toate mi-au reusit..merci pt toate retele delicioase <3

  18. ION spune:

    Draga Laura,multumesc pentru sfaturi.Am reusit folosind ulei OLISANA (Omega 3 si 6) iar in aluat am pus STEVIA,o lingura.Au iesit suficient de bunute.Cu respect, ION P.

  19. constanta spune:

    Abia le-am facut. Suuuppperrrr bune. Intr-adevar usor de facut, coca se lucreza ca e o placere, cantitate potrivita pt doua persoane. Se fac in mai putin de jumatate de ora. Perfect pentru cine nu are prea mult timp la dispozitie pentru gatita.
    Multumesc pentru reteta.

  20. Andreea spune:

    Tocmai am facut reteta de placinta cu umplutura de cas de oaie, a iesit delicioasa, a fost `devorata` inclusiv de pustoaica de 1 an. Multumim pt reteta!

  21. luminita spune:

    Draga Laura,
    Aceste placintele sunt minunate si ii „taraste” in bucatarie si pe cei mai nestiutori in ale gatitului sa le incerce, si cred ca asta e marele tau secret : sa faci retete super complicate sa devina super accesibile pentru toata lumea, sa demontezi mituri in ale bucatariei de pe soclul lor inaccesibil sa fie accesibil pt toti muritorii de rand ca noi simplificandu-le …In sfarsit, eu cred ca asta e ceea ce atrage succesul blogului tau in afara acuratetei retetelor si pasiunea de a sta in bucatarie ca sa iasa adevarate minuni din mainile tale.Felicitari si …o intrebare, se pot face si la cuptor acetse minuni?Macar fac cantitate dubla si nu mai stau cu fiecare in cratita etc. II strica gustul sau textura?Merci si…salutari de la Arezzo!

    • Laura spune:

      Multumesc mult, draga mea, pentru cuvintele tale.
      Nu am incercat pana acum sa le fac la cuptor, dar sunt convinsa ca ies delicioase. Eu le-as aseza in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si le-as coace in cuptorul preincalzit la 200°C, pentru maxim 12-14 minute.
      Daca fac eu proba inaintea ta, vin cu rezultatele. Daca le incerci tu inainte, sa imi spui, te rog, cum au fost.
      Te pup!

  22. doru pocol spune:

    interesant si simplu aluatul Mi-au iesit placintele exact cum as fi vrut si subtiri si comestibile Cred ca is mai frumoase ca a tale O SA MAI INCERC SI ALTE RETETE SA VAD TOT ASA DE SIGURE IS SI BUNE SPOR LA TREBURI

  23. Leni spune:

    Buna Laura,
    Pot sa fac aceasta reteta si din faina integrala? Eu am cam renuntat la faina alba.
    Multumesc anticipat.

    • Laura Adamache spune:

      Draga leni, nu le-am facut cu faina integrala. Daca vrei sa incerci, trebuie sa maresti cantitatea de apa cu cca 25-30 ml.

  24. Grama Lia ana spune:

    Se prajesc in ulei sau doar intr-o tigaie antiaderenta?Se pune capac sau nu? Va intreb pentru ca vreau sa le fac.Va multumesc

  25. Dragomir Daniela București spune:

    Mulțumesc mult pentru rețetă!Duminică dimineață doar asta am făcut!După prima tranșă mancata, pur și simplu ai mei nu au vrut să mă lase afara din bucătărie!Am făcut 3 porții! Mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor