Tort cu crema de capsuni si fragi – Retete culinare Torturi
Anul care tocmai a trecut a fost foarte bun pentru noi, un an in care am avut parte de multe realizari si clipe fericite, un an sanatos si linisit. Sper ca anul acesta sa fie cel putin la fel de bun, pentru toata lumea, ca cel care a trecut. Am gatit destul de mult pentru aceste sarbatori si daca de Craciun nu ne-am putut bucura de o masa traditionala, ei bine, de Revelion am avut o masa bogata cu iz romanesc: caltabosi, toba, chisca moldoveneasca, ciorba de burta si sarmalute cu multa afumatura, iar la desert acest tort extrem de delicios compus dintr-un blat insiropat cu marsala, un mousse delicios de capsuni si fragi aromatizat cu cateva linguri de lichior alchermes si pudrat din loc in loc cu un crocant savuros de fistic. La sfarsit am imbracat tortul intr-o hainuta alba din pasta de zahar ornata cu stelute usor rozalii. Sper sa va placa si sa-l incercati pentru ca a fost intr-adevar un tort foarte fin si parfumat.
Ingrediente pentru un tort de 24 cm cm diametru
Ingrediente mousse de capsuni si fragi
- 250 g capsuni
- 250 g fragi
- 400 ml smantana pentru frisca
- 3 linguri alchermes/ vin alb dulce
- 12 g gelatina in foi/ 9 g gelatina praf
- 225 g zahar
Ingrediente crocant de fistic
- 200 g fistic proaspat
- 4-5 linguri zahar
- 1 lingura apa
Ingrediente sirop
- 300 ml apa
- 150 g zahar
- 1 pastaie vanilie
- 5 linguri marsala
Ingrediente pasta de zahar
- 450 g zahar pudra cumparat
- 100 g zahar pudra cumparat (pt framantat)
- 70 g miere
- 30 ml apa
- 6 g gelatina in foi/ 4 g gelatina praf
- 15 g unt
Mod Preparare pandispan
Mod Preparare mousse de capsuni si fragi
- Mixam la robot capsunele si fragii impreuna cu zaharul pana obtinem un piure fin.
- Punem la inmuiat foile de gelatina in apa rece pentru 10 minute.
- Amestecam piureul de fructe cu 3 linguri de alchermes ( acest lichior se foloseste pentru accentuarea culorii si adauga un parfum discret mousselui) sau 3 linguri de vin alb dulce parfumat discret.
- Punem piureul pe foc foarte mic si il lasam pana ce zaharul este complet topit. ATENTIE mare sa nu fiarba absolut deloc piureul. Cand este fierbinte bine si zaharul s-a topit complet, il luam de pe foc si adaugam gelatina bine stoarsa de apa in care a stat. amestecam bine pana ce gelatina s-a dizolvat si lasam piureul sa se raceasca complet,
- Mixam foarte bine 400 gr frisca ( ca sa se mixeze perfect, tineti vasul mixerului si paletele in frigider cca 30 minute inainte de a mixa frisca).
- Turnam piureul de fructe peste frisca si amestecam pana la inglobarea totala a piureului,
Prepararea crocantului de fistic
- Punem pe foc mic, intr-o tigaie teflonata, 4-5 linguri de zahar si o lingura de apa. Topim zaharul pana capata o culoare aurie dupa care adaugam fisticul. Amestecam cu o lingura de lemn pentru 2-3 minute iar in momentul in care fisticul a absorbit tot caramelul, stingem focul si il raturnam pe o foaie de copt,
- Dupa ce s-a racit complet, il spargem in bucatele mici cu ajutorul unui ciocan de batut carnea sau cu un facalet.
Mod Preparare sirop
- Punem pe foc mic apa amestecata cu zaharul si cu semintele unui baton de vanilie. Dupa ce zaharul este complet dizolvat, stingem focul si lasam siropul sa se raceasca. Cand a atins temperatura camerei, adaugam 5 linguri pline de marsala si il lasam sa se raceasca complet.
Mod Preparare pasta de zahar
- Punem la inmuiat in 30 ml apa foile de gelatina pentru 10 minute.
- Punem zaharul pudra in robot si il mixam cateva secunde. Topim miereala bain-marie.
- Dupa ce gelatina s-a inmuiat, o topim la bain-marie impreuna cu apa in care a stat. ATENTIE sa nu fiarba!! Dupa ce gelatina este complet topita, adaugam mierea si untul si amestecam pana obtinem un amestec omogen.
- Luam vasul de pe bain marie si varsam siropul fierbinte peste zaharul aflat in robot. Actionam robotul pentru cateva secunde. Cand pasta de zahar incepe sa se compacteze, stingem robotul si rasturnam pasta de zahar pe un plan de lucru din marmura pudrat cu zahar pudra.
- Framantam pana obtinem o biluta elastica care nu se lipeste de maini.
Pentru a prepara zaharul pudra in casa procedati astfel: amestecati 300 gr zahar tos cu 50 gr zahar pudra din comert si 100 gr amidon porumb. Mixati in pudra fffff fina acest amestec si il folositi in locul zaharului pudra cumparat. Va recomand totusi sa cumparati zaharul din comert pentru ca pasta iese mult mai fina.
Asamblare tort
- Taiem pandispanul in trei foi cu un cutit cu lama subtire sau un ferastrau special pentru taiat blaturi. Eu l-am taiat cu ferastraul dar firul era cam tocit si mi-a ciufulit putin blatul dar dupa ce l-am insiropat s-a nivelat perfect,
- Asezam prima foaie in cercul pentru torturi si il insiropam bine dupa care adaugam un strat consistent de mousse,
- Intindem mousseul pe toata suprafata foii iar deasupra presaram putin crocant de fistic.
- Punem peste mousse a doua foaie, o insiropam bine adaugam un alt strat generos de mousse pe care in pudram cu crocant. Asezam ultima foaia insiropata si ea peste al doilea strat de mousse si bagam tortul la frigider pentru cateva ore. Eu l-am lasat pana a doua zi.
- Indindem pasta de zahar in foaie potrivit de subtire pe planul de lucru pudrat cu zahar pudra amestecat cu putin amidon.
- Scoatem inelul din jurul tortului.
- Il imbracam intr-un strat de frisca,
- Il imbracam in foaia de pasta de zahar. Pasta de zahar care mi-a mai ramas, am colorat-o cu cateva picaturi de alchermes si am framantat-o pana a capatat un aspect marmorat. Am imbracat marginea tortului cu o banda din pasta de zahar si l-am ornat simplu, cu niste stelute tot din pasta de zahar.
- Si o feliuta pentru voi alaturi de multumirile mele pentru ca mi-ati fost aproape in anul care tocmai s-a incheiat. Va astept cu acelasi drag in noul an si bineinteles cu noi si noi retete care sper sa va placa la fel de mult,
La Multi Ani tuturor!
LA MULTI ANI !
Succes si idei inspirate si in viitorii ani !
La multi ani si un An Nou fericit!
Ce grozavie! Fistic cu zahar caramelizat… ai, ai, ai. Trebuie incercat.
Un an in care sa ti se-mplineasca tot ce iti propui.
Ce grozavie! Fistic cu zahar caramelizat… ai, ai, ai. Trebuie incercat.
Un an in care sa ti se-mplineasca tot ce iti propui.
Foarte frumos! 🙂
Pozele sunt si ele foarte elegante.
Draga Laura!!!La multi ani ,an nou fericit va doresc!Arata superb tortul sigur e si foarte foarte delicios.Multumim pentru retetele super si mai astept cu drag si altele tot asa de bune!Agnes din Timisoara
La multi ani, Laura!
Foarte dragut tortul!
ce bine arata, felicitari pentru reusita, adevarata capodopera!
am 2 intrebari:
-la noi este gelatina la pliculet de 8 gr.praf care este echivalentul foilor cum o prezinti tu? vine ziua baiatului cel mare si vreau sa i pregatesc ceva mai altceva…,
-la robot cand ai pus zaharul la ce putere ai dat robotul , eu am max 1100 merg pana la maxim?
de sarbatori am pregtit bunatati de la tine: vol a vent cu somon si branza, checul cu piept de pui, tiramisu , maine fac briosele.
iti doresc ca ca anul 2011 sa iti aduca numai bucurii, realizari si speranta !
LA MULTI ANI SI DOMNUL FIE CU NOI!
La multi ani! Multa sanatate si multe impliniri in Noul An! Eu va astept in 2011 in casa noua:
Un an buncu bucurii! Felicitari pentru minunatul tort! Ma bucur ca am aflat de alchermes, sper sa gasesc si eu! Cu geatina foi nu stiu cum sa ucrez, trebuie sa le las la muiat pana se dizolva sau se dizolva in totalitate pe baie de aburi? Mie, sincer, nu mi s-au dizolvat in totaitate cand le-am folosit si nici nu mi s-a inchegat bine.
il iubesc;)))
felicitari,super tort,un an nou cu multe satisfactii
Ce bine arata,Laurica !! Iar blatul de cacao este preferatul meu.E prea bun…Pasta de zahar o voi incerca si eu,insa acum o sa incerc sa postez stocul de retete in dotare si sa ma apuc de mancat light & healthy ca nu se mai poate. 🙂 Pupici si La Multi Ani inca o data!
La multi ani, Laura !!
Si pentru noi, acest an a fost unul bun. Personal nu-mi doresc altceva decat sa ne fie ca si pana acum. Ma pot lauda cu o familie frumoasa, un sot care da tot ce are pentru noi, avem un copil frumos, destept si sanatos, avem absolut tot ceea ce ne trebuie. Eu sunt un om fericit si asa imi doresc sa fiu in continuare. Acelasi lucru vi-l doresc si voua.
Cu drag,
Cristina
La Multi Ani si un An Nou fericit, plin de impliniri si sanatate!
Astazi e prima mea zi de lucru, dupa o vacanta mult asteptata in care am gatit, am mancat si m-am distrat. De Craciun tortul cu mousse de capsuni a atras toate privirile iar pe mine m-a cucerit gustul. Cat despre tortul cu mousse de ciocolata, a fost devorat de iubitorii de cafea si ciocolata. De Revelion am facut cosuletele de ciocolata pe care le-am umplut cu panna cotta si pe care le-am decorat cu mure…..delicioase. Am sa incerc cat de curand si acest tort pentru ca mi se pare simplu de facut si arata foarte bine. Astept sa postezi si restul preparatelor care au stat pe masa voastra de sarbatori.
Alina
Ce dulce-i tortul 😉 Finut, cochet si roz… si mouseul cu capsuni si fragi m-a dat gata…eu n-am mai vazut fragi de ani buni…
La multi ani si un An Nou cu sanatate si belsug in toate iti doresc!
Mandala, La multi Ani!!!
La Multi Ani, Miha, si un an nou fericit iti doresc!!
Mihaela, a fost unul dintre cele mai parfumate torturi facute pana acum.
La Multi Ani cu multa fericire si sanatate!!
ma bucur ca-ti place, Boabe de cafea!!
La multi ani cu multa sanatate si fericire!!
La Multi Ani Agnes!! Iti doresc multa sanatate si impliniri in noul an.
Multumesc ca-ti place tortul!!
Pup!
Clara scumpa mea, poti pune 9 gr de gelatina praf in loc de 12 in foi iar robotul il dai la 1100 pentru cateva secunde, nu mai mult. Si eu tot la 1100 l-am dat si vei vedea ca se pasta de zahar se compacteaza fffff rapid.
Pupicei cu mare drag si La Multi Ani fiului tau!!
La multi ani Niko!! Te voi vizita cu drag in noua casuta.
ionela scumpa, le lasi 10 minute la inmuiat in apa rece, dupa care le storci bine bine si le adaugi in lichidul foarte cald. Amesteci bine pana se dizolva. Daca nu ti s-au dizovat pana acum inseamna ca lichidul nu era sufiecient de fierbinte.
Pup cu mare mare drag!!
Mosucche, daca-l si gusti o sa te indragostesti sigur de el!
Ana scumpica, ma bucur ca-ti place!! Si eu mai am cateva retete de postat dar Cris tot are zile libere in perioada asta si am iesit asa ca nu prea am avut mult timp pt postat. Noi deja am intrat la regim si tare tare bine am inceput sa ma simt. Nu-ti spun ca dupa revelion simteam ca ma strang un picut "blugii mei de proba" pe care-i am de 12 ani si in care intru si acum fara probleme. O data pe luna ii incerc si daca ma strang intru in panica si nu mai mananc nimic.:)))
Pup dulce dulce si La Multi Aaaaaaani!!!!
Cristina scumpa mea, ma bucur din toata inima ca esti fericita!! Nici eu nu-mi doresc decat sa ne fie la fel de bine ca pana aacum. sa fim sanatosi, sa ne iubim la fel de mult si sa ne respectam reciproc.
Asta doresc tuturor!!!
Pup cu drag si La multi ani!!!
Alina draga mea, La Multi Ani si un 2011 plin de fericire, sanatate si impliniri!!
Ma bucur atat de mult sa stiu ca torturile si cosuletele au avut succes.
Te pupic cu mare mare drag si iti multumesc ca le-ai incercat!!
Liana scumpa, ma bucur mult ca-ti place. Si eu am avut un noroc fantastic ca am gasit fragi, bineinteles congelati, dar erau atat de parfumati si buni incat imi pare teribil de rau acum ca nu am lut mai multe pungi.
Pup cu drag!
Buna! E foarte frumos tortul si as vrea si eu sa incerc reteta. Spune-mi te rog ce sunt ''alchermes'' si ''marsala'' si de unde putem cumpara. Multumesc. Vera
Vera draga mea, multumesc ca-ti place. Marsala este un vin-lichior iar alchermes este un lichior rosu. Ambele se folosesc mult in bucatarie pentru un plus de aroma.
Ar trebui sa fie disponibile in supermarketuri sau in magazine care vand bauturi alcolice.
Unde se gasesc fragi?
Laura, am vazut ca ai incercat si fondantul din marshmallow…spune-mi de rog care din cele doua mi le recomanzi: pasta de zahar sau fondantul din marshmallow? vreau sa fac un tort mai deosebit si nu stiu care se comporta mai bine.
merci!
Rebeca draga mea, mi-ai pus o intrebare destul de dificila pentru ca amandoua imi plac tare mult. Ca mod de executie, pasta de zahar se face mai usor decat fondantul dar imi place mai mult cum se comporta fondantul decat pasta de zahar.
Dupa vreo 3 zile de stat in frigider, pasta de zahar de pe tort parca incepuse sa isi piarda putin din consistenta dar marhmallowul chiar si dupa 4-5 zile are aceiasi consistenta.
Deci, iti recomand pasta de zahar pentru ca se face simplu si fondantul marsh pentru ca se comporta mai bine daca ai un tort pe care il pastrezi in frigider pentru 4-5 zile. Ambele se intind perfect pe planul de lucru si ulterior peste tort.
Te pup si sa-mi spui pe care l-ai incercat pana la urma.
Multumesc Laura pentru raspuns….cred ca voi incepe cu fondantul daca tot mi-am cumparat azi marshmallow….
Te anunt cum imi va iesi 🙂
abia astept sa incerc pentru ca in ultima vreme am o adevarata obsesie pentru torturile ornate in acest fel 🙂 am inceput si sa visez diferite decoratiuni 🙂
te pup!
Am revenit cu impresii; am facut fondantul, in general lucrurile au decurs bine, dar nu sunt foarte multumita de rezultat…eu faceam repetitii de fapt pr ziua mea, dar dupa experienta asta nu stiu ce sa fac…cred ca renunt la fondant si fac dupa reteta tortului tau de la Revelion 2010.
Pandispanul a iestit perfect, tot dupa reteta ta si tot pt prima data executat in aceasta forma 🙂 am reusit si eu in sfrasit in tai un blat in 3 🙂
merci Laura!
Rebecca draga mea, daca nu esti multumita de rezultat, incerca sa-l imbraci intr-o glazura de ciocolata. E mai simplu de facut si nu da gres niciodata.
Pot sa te intreb de ce nu ai fost multumita de fondant?
Pup.
Fondantul a fost destul de greu de manevrat, mi s-a lipit de maini si apoi, a doua zi cand l-am intins, s-a cam crapat…ceilalti au fost impresionati de munca mea, dar mie mi se parea ca nu arata "profesionist" 🙂
Saptamana viitoare mi-am programat un alt tort care trebuie sa arate impecabil, asa ca iti urmez sfatul si il imbrac in glazura de ciocolata!
Multumesc! 🙂
Am incercat si eu reteta, inlocuind capsunile cu zmeura, dar am trecut piureul de fructe printr-o sita ca sa scot sambureii. Am dus tortul la mama, si tot ce pot sa zic e ca au fost toti f incantati, drept pt. care nu am putut sa vad cum se comporta pasta de zahar pe tort dupa 3 zile ;)) pana seara mai ramasese o mica bucatica din el. Cu pasta am avut putin de lucru deoarece am incercat-o prima data. Dar mi-a iesit f bine, am putut asambla bine tortul si sigur o sa mai fac.
Magdalena draga mea, ma bucur tare mult ca v-a placut tortul!!
Pupicei cu drag!
ai putea sa imi dai un sfat? As putea face pasta de zahar si fara robot?:-s cu mixerul eventual?
Sorica draga mea, nu am incercat niciodata sa fac pasta de zahar la mixer dar cred ca este posibil. Cand se compacteaza cat de cat toate ingredientele, muti pasta pe planul de lucru pudart cu zahar pudra si incepti sa framanti pana devine elastica.
Pupic si spor!!
Draga Laura,vreau sa fac un tort de Craciun,si unde sa merg dupa ajutor,daca nu la tine:)
am tot cercetat fiecare reteta de tort si m am oprit la aceasta,e atat de minunat si din cate imi dau seama tre sa aiba si un gust divin…,dar inainte de al face,vin cu multe multe intrebari la tine:)…
vroiam sa te intreb de moussul de capsuni si fragi…cu ce as putea inlocui fragii?as putea sa il fac doar din capsuni,sau sa adaug zmeura,hmmm.
marsala si alchermes e neaparata nevoie sa le adaug,caci nu il am in casa si ma gandeam daca ar fi ceva inlocuitori.Multumesc…..dar sa stii ca mai revin:D
Natalia scumpa, multumesc mult ca ai ales sa faci un tortulet de la mine de Sarbatori.
Poti inlocui fragii cu capsuni sau zmeura sau poti pune doar zmeura daca doresti.
Nu este obligatoriu sa adaugi marsala si alchermes. Marsala e un vin licioros dar il poti inlocui cu brandy, whisky, lichior de zmeura sau capsuni sau cu sirop de zmeura sau capsuni.
Alchermes se pune in principal pentru culoare. Are un rosu aprins care coloreaza frumusel cremele, blaturile, dulciurile in general.
Puuup si spor mult!!
Draga Laura,am facut cumparaturile deja si mi am luat si un vin alb,dar cand l am gustat nu era prea dulce el,dar…:),crezi ca e ok daca il pun?
Daca tot zici ca Alchermes ul e pt culoare,ce zici daca pun 1-2 picaturi de colorant rosu,sper sa nu o dau in bara:D.
Puup…..mai revin:D
Natalia scumpa, sigur ca poti folosi si un vin mai sec. Este vorba doar de 3 linguri deci gustul final nu o sa aiba de suferit.
Desigur poti folosi si colorant, 1-2 picaturi pentru o culoare mai intensa a cremei.
Te pupic dulce si spor!!
Ce mult ma bucur draga mea ca mi ai raspuns,caci chiar inainte de a incepe a face mousse ul am intrat sa vad daca mi ai raspuns,asa ce ma bucur…..Blatul l am facut de aseara,tot dupa reteta ta bineinteles si mi a iesit super bun,iti multumesc draga mea.voi pune atunci 3 linguri de vin daca zici tu si 1-2 picaturi de colorant… pupic si am fugit la trebushoara.
Laura,mouss ul mi a iesit la consistenta moale,aproape lichid,ce sa fac? sa il fac de la inceput,sau sa fac alta crema,caci orcum nu mai am aceste produce in casa….ce crema mi ai recomanda din retetele tale,daca crezi ca nu am facut cum trebuie…..multumesc.
Natalia scumpa, bag-o la frigider pentru 20-25 minute maxim. Sa te uiti la ea din 5 in 5 minute si sa o amesteci sa nu cumva sa se intareasca mai repede de 25 minute. O sa inceapa incet incet sa isi schimbe consistenta si sa devina mai densa. Cand se intareste putin, o pui peste blat. Daca ai topit corect gelatina, o sa se inatreasca fara probleme.
Pup si da-mi de stire ce ai facut. Deci, repet, daca ai topit corect gelatina, o sa se intareasca foarte bine chiar daca tie ti-a iesit mai lichida.
Scumpo,am renuntat la aceasta crema,caci nu se mai intarea,cred ca am gresit eu undeva,si am lasat blatul si fisticul pe maine deacum,caci azi nu mai reusesc sa fac o alta crema.Draga mea zi mi te rog o alta crema ce s ar potrivi,caci vreau neaparat sa fac un tortuletz si mai ales ca il am facut pe jumatate.pooop si o noapte buna sa ai.vb maine…
Natalia iubita, tare rau imi pare ca nu ti-a iesit cremuta.:((((( Iti recomand crema asta:
se face tare simplu si poti folosi orice fruct in sirop: caise, piersici, ananas, frcute exotice.
Iti recomand sa cumperi fructele in sirop din comert.
Pup si spor muuuuult!!
Imi spui maine ce faci, acum fugi si odihneste-te. ♥ ♥
Scumpo,asa cum ti am zis am renuntat la mousse ul de capsuni si am facut mousse ul de ciocolata de aici:
caci tot aveam fisticul deja pregatit si ma gandeam ca mai bine s ar potrivi un mousse ul de ciocolata si blatul insiropat cu brandy.
Am glazurat tortul cu glazura cu gelatina si pot sa iti zic ca mi a iesit extraordinar de bine,adevarul e ca tre sa asteptam ceva timp sa se intareasca glazura,dar aspectul de oglinda care il da,merita pe deplin.
Draga mea zi mi unde iti pot trimite pozicile sa vezi si tu cum mi a iesit tortuletz ul,abia astept sa te bucur scumpa mea…
popic si mai vb.
Buna ziua,
dragut tortul,eu mi-am descoperit mai recent pasiunea de a modela in fondant si daca va plac figurinele mele,as indrazni sa va propun sa va trimit cateva cand aveti nevoie(din Timisoara,sunt multi care fac naveta saptamanal in Italia deci n-ar fi o problema distanta) sa le puneti pe torturile dvs.,mi-ar face mare placere si m-as simti foarte onorata!
Multumesc,cu stima,Daiana Boc
Daiana, draga mea, ma bucur mult ca iti place tortul!
Ti-am vizitat blogul si imi place foarte mult. Tocmai de aceea, l-am trecut in lista blogurilor prietene.
Mult succes iti doresc!!
Multumesc tare mult pentru intentia ta! Mi-ar face placere sa primesc cateva figurine facute de tine.
Te pup cu mare drag!!
Draga Laura ,multumesc mult pentru vizita ,ma bucur enorm ca ti-a placut blogul nostru ,venind din partea ta aprecierile au o valoare imensa pentru noi!
Suntem mai mult decat onorati sa facem parte din blogroll-ul tau!
Sunt incantata ca ai acceptat oferta mea pentru figurine, sa-mi spui numai te rog in ce directie ti-ai dori sa merg cu modelarea lor, ce sa reprezinte sau pentru ce ocazie vor fi folosite…
Te pup si te imbratisez cu mare drag si eu,Daiana
Daiana, draga mea, blogul vostru este intr-adevar minunat si merita sa creasca mare mare si frumos si sa fie vizitat de cat mai multe persoane!
Va doresc din tot sufletul acest lucru!!
Pup cu drag si o sa-ti trimit un email ca sa discutam despre minunile tale dulci si frumoase!
Am descoperit acest blog intamplator . Se simte pasiunea si rabdarea cu care pregatesti aceste delicioase si atractive retete .
Felicitari Laura !
Iti doresc multa inspiratie in continuare si cat mai multe realizari !
Buna ziua!
Eu am tava pentru tort de 28 cm…Trebuie sa modific cantitatile in cazul acesta? Daca da, imi puteti veni in ajutor cu cateva masuri! Mi-ad dori acest tort pentru ziua fetitei mele si cum nu sunt deloc un as in ale gatitului mi-ar prinde bine o mana de ajutor! Va multumesc! O zi minunata va doresc 🙂
Buna Laura,
Felicitari pentru bolg, imi place foarte mult si am laut destul de multe retete de la tine.
As vrea sa fac acest tort pt Anul Nou. Crezi ca are ceva daca inlocuiesc capsunile cu afine congelate? Trebuie sa fac pasta de zahar cu o zi inainte?
An nou fericit!
Anca, draga mea, cred ca am ajuns tarziu cu raspunsul, dar ti-l dau oricum pt ca poate te ajuta in viitor.
Poti inlocui capsunile cu aceeasi cantitate de afine congelate.
Poti face pasta de zahar in aceeasi zi in care faci si tortul.
Pup cu mare drag si un 2013 plin de sanatate si fericire!
Laura draga, l-am facut pt ziua fiului meu. Nu am avut fragi, dar am pus capsuni si zmeura. Am pus sampanie in loc de vinul care era in reteta. Gelatina mea cred ca e diferita de a ta. A mea e praf, dar am pus doua plicuri de 7g fiecare, si a iesit numai buna consistenta. In rest am facut reteta asa cum era. Foarte bun a iesit. O sa-l repet pt ca imi place mai mult decat cel cu crema traditionala. E mai usor.
Laura, ma bucur tare tare mult ca ti-a placut.
La Multi Ani fiului tau!
Pup cu drag!
Buna Laura,
Si mersi mult de raspuns chiar daca a venit mai tarziu. Oricum imi e de folos pentru ca urmeaza ziua sotului si a minunii mele mici care face 2 ani 🙂 Asa ca am multe ocazii sa fac acest tort…
Ai folosit vreodata pasta de martipan din comert in loc de pasta de zahar? Ca intamplator am dat peste asa ceva in real si ma gandeam ca as putea sa o incerc?
Toate cele bune! te pup!
Draga Laura,am facut si eu un tort din retetele tale si a iesit foarte bun,te-as ruga sa-mi explici mai bine glazura de pasta de zahar.Multumesc!
Buna Laura,
Nu de foarte mult timp am descoperit blogul tau si pot sa spun ca m-am indragotit de tot ce am gasit aici!
Am incercat deja mai multe retete postate de tine si mi-au iesit de fiecare data.Acum vreau sa incerc acet tort cu pasta de zahar si fiind pentru prima data cand o fac, am indraznit sa-ti las un comentariu.De fapt, o intrebare. Intentionaez sa fac tortul miercuri seara, dar va fi mancat abia vineri. Crezi ca voi avea vreo problema cu pasta de zahar daca va sta pana vineri la pranz la frigider?Am vazut ca ai lasat un comentariu in care spuneai ca dupa vreo 3 zile pasta de zahar isi pierde din consistenta.
Te pup si spor la bucatarit!!!
Este minunat blogul tau Laura ! Acest tort vreau sa il prepar pentru ziua fetitei mele ,vreau doar sa intreb,cum ai lipit stelutele de tort ? Ai folosit lipici alimentar din zahar sau cu marmelada/gem ? Multumesc !
Alina, draga mea, le-am umezit cu o pensula foarte putin inmuiata in apa rece si apoi le-am aplicat pe foaia de fondant.
Te pup!
Oaaa , nu credeam ca se pot lipi si cu un pic de apa, multumesc pentru pont. Eu voi incerca sa folosesc o pasta din martipan (cumparata),sper sa nu intampin probleme si sa reusesc lipirea bulinelor si stelutelor. Te pup si asteptam in continuare retete bunee !