Retete culinare – Muffins cu mure
Vara trecuta am cules cateva kilograme bune de mure pe care le-am congelat pentru iarna. Bineinteles ca o mare din ele le-am consumat proaspete, dar au ramas destule si pentru congelator.
Muffins cu mure sunt absolut deliciosi si spun asta avand in vedere ca nu sunt mare fan muffins. Majoritatea ies uscati si destul de greu de inghitit fara un pahar de lapte alaturi, dar in cazul acestei retete de muffins, va garantez ca nu avem nevoie de lapte sau ceai langa ei.
Pufosenia lor este data de ricotta pe care o puteti inlocui, daca nu o aveti la dispozitie, cu o branzica de vaci dulce si bine scursa sau cu urda. Si murele se pot inlocui cu alte fructe (recomand totusi fructele de padure) sau cu bobite de ciocolata sau chiar stafide.
Ingrediente – Muffins cu mure (24 bucati)
- 500 g faina
- 240 g zahar
- 140 g unt
- 240 g ricotta/branza de vaci dulce
- 160 ml lapte
- esenta vanilie
- 1 plic praf de copt
- 4 oua
- cca 150 gr mure
Mod de preparare – Muffins cu mure
- Amestecam intr-un vas toate ingredientele lichide: ouale, laptele, esenta de vanilie si untul topit rece.
- Intr-un vas separat amestecam ingredientele solide: faina amestecata cu praful de copt si zaharul.
- Turnam ingredientele solide peste cele lichide si amestecam pana la omogenizare, nu mai mult.
- Incorporam in aluatul obtinut ricotta bine scursa.
- Si murele, pe care eu le-am pus in aluat fara sa le dezghet.
- Umplem pe jumatate formele de muffins tapetate cu unt si faina sau cu hartiute pentru muffins si le coacem in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 25-30 minute.
- Le pudram cu zahar pudra vanilat si le servim.
- Am facut 2 tavi care s-au dus in 48 de ore. Am si dat din ele dar am mancat cu atata pofta cum rar mi se intampla in cazul acestor mici prajiturele.
Pofta buna!
Laura, qué maravilla de muffin… Delicioso.
Un besote
Buongiorno immagino il buon sapore e la sofficità di questi tuoi piccoli dolci, bravissima ciao
Reteta ca de obicei e de colectie,dar pozele sunt minunate.
Buna, Laura. Riccotta ar fi corespondentul urdei noastre din Rom? Merci, Claudia
Minunat arata… doar sa o mananci. Pup1
Minunat! Simplu, apectuos si sigur gustos.
O altă idee bună de-a ta…Mulțumim, vom încerca…Pa
Murele sunt printre preferatele mele, deci cu siguranta aceasta reteta e delicioasa! Felicitari!
Buna, Laura!
Tocmai am pregatit reteta asta de muffins, insa sunt cam lipicioase, ca si cum nu s-ar fi copt in interior, desi am respectat si temperatura si timpul de coacere. Cred ca e posibil sa fi iesit asa din cauza branzei de vaci, tu ce spui? multumesc, Oana
Buna, mie mi s-a parut ca erau cam nefacute si le-am lasat putin mai multicel decat timpul recomandat de Laura, dar nu au iesit pufoase si nu seamana deloc cu pozele Laurei din pacate.
O tava scoasa exact la temperatura recomandata mi s-a parut la fel cum ti s-a intamplat si tie lipicioase in interior ca si cand nu s-ar fi copt, dar nu mi-am putut explica de ce.
Gracias Laube!! Un besote!!!
Ciao Stefania!! Sono davvero molto soffici e buonissimi.
Baci baci!
Lia scumpa ma bucur mult ca iti plac pozutele. Pupicei!!
Claudia, da, ricotta este undeva intre branza de vaci dulce si urda de vaca.
Ma bucur ca-ti plac Sara scumpa!! Pup!
Multumesc mult ghiocel scump!!
Alexa, ma bucur mult ca-ti place reteta!! Pup!
Si eu ador murele Iulia scumpa!!! Si dau un gust minunat acestor muffinsi. Pup cu drag!
Oana scumpa, tare ma tem ca branzica de vaci folosita a fost un pic umeda. Daca le mai incerci, pune branza intr-un tifon si stoarce-o bine bine pana cand elimini tot zerul. Ricotta este undeva la mijloc intre branzica de vaci si urda. Daca gasesti urda de vaca, o poti folosi in aceasta reteta.
Te pupic si imi pare tare rau ca nu ti-au iesit.
Apreciez mult retetele de aici si prezentarea profesionista si imbietoare. Plus ca retetele tale imi ies bine in ciuda experientei minime pe care o am in bucatarie 🙂
Sunt fan muffins si le incerc si in varianta dulce si in cea sarata. Pentru acestea as dori sa intreb daca folosirea dulcetii de mure sau din alte fructe asemanatoare pune in pericol rezultatul final. Multumesc!
Eu am zmeura la conge', mi-am notat reteta. Merci!
Buna Laura, am intrat astazi pe site-ul magazinelor Profi si am vazut ca au inceput sa posteze retete de ale tale (din moment ce sunt insotite de fotografii facute de tine sunt ale tale nu?), iar numele tau nu apare nicaieri. E ok? Cu drag, Ana.
Buna dimineata!! Le-am facut si au fost intr-adevar delicioase. A doua zi am injumatatit toate cantitatile, mai putin untul. Am topit cred ca vreo 90 de gr. Am adaugat esenta de menta si fulgi de ciocolata. Au iesit extraordinar de bune. Perfect moist, perfect taste. Ciocolata merge de minune cu menta. Merita incercat. Oricum multumesc pentu reteta. Cred ca am sa o folosesc in continuare ca reteta de baza in care sa adaug alte ingrediente uscate. Spor!!!!
Buna Laura asa cum am promis am incercat o alta reteta si sunt f bucuroasa ca am ales-o pe aceasta a fost o mega reusita!nu am facut briose niciodata si am crezut ca este f complicat insa a fost chiar usor 🙂 Multumesc:)
Raluca scumpa mea, tare ma bucur ca ti-au reusit!!
Pupicei cu mare mare drag si multumesc ca le-ai incercat!!
Buna Laura, imi plac tare mult retetele tale… esti foarte talentata 🙂 Felicitari! Am incercat si eu ieri seara muffins-urile – o parte le-am facut cu mure, o parte cu ciocolata si migdale (bucatele pisate). Au iesit foarte bune – sotul meu nu se mai opreste din mancat 🙂
Multumesc mult!
Nicoleta, scumpa mea, sa va fie de bine!!
Reteta asta este preferata mea cand vine vorba de muffins. Au o consistenta umeda si sunt atat de delicioase incat cu greu te poti opri din mancat.
Pup cu drag si multumesc ca le-ai incercat!!
holla … draga Lauryta:);)) stau si ma tot gandesc ca ,acolo unde stay tu la blok sau casa… sigur mai lesina cate un vecin:))))) de mirosu de bucatraye…hmmm mai ales gravidutele:)))) te pup o sa incerc si eu reteta asta ca acus lesin si euuuuu:)))bye
:)))))))) Anka, scumpa, m-ai facut sa rad. De lesinat, nu lesina, pentru ca am grija sa ii servesc mereu cu aproape tot ce gatesc.
Pup dulce!!
:);)….ce bucurye pe ei… cui nu i-ar placea sa fie vecini cu o bucatareasa atat de expertaaa:)) …in Spaña nu te muty???:)))))))pupik
:))))))))) Anca, draga mea, daca o sa ajung prin Spania, te anunt sigur!!
Pup cu drag!!
cati ml sunt in 160gr de lapte?
..ma bucur …sper sa nu ma uity pusy;)
Acuma le-am bagat in cuptor. Abia astept sa le mananc. Multumim Laura pentru pagina ta de minunatii!
Am facut aseara aceste muffins dar in loc de mure am pus afine din afinata si banane, din 24 de buc mai am 3 :D, sotul le-a devorat pe toate, au iesit moi, putin umed aluatul, din toate muffinsurile care le-am facut acest aluat e cel mai bun de departe.
Eu nu am pus riccota ca nu aveam si mi-a fost lene sa ies sa cumpar. Oricum pun la bookmarks sitel, am mai pus ochii pe cateva retete 🙂
Thank’s again !
Elena, draga mea, ma bucur tare mult ca v-au placut!
Pup dulce si te mai astept pe la mine!!
Ciao Laura,
Aceste minunate prajiturele se afla chiar acum la mine in cuptor :D. Poti te rog sa-mi spui te rog cum le coci, de obicei? Temperatura este 180 de grade, dar ce setare de la cuptorul electric folosesti? Eu le-am copt cu ventilatorul de la cuptor pornit si s-au crapat un pic deasupra. Am citit ca asta ar fi problema la muffins-urile care se crapa: temperatura prea ridicata.
Multumesc 🙂
Vero, scumpa mea, nu folosesc functia ventilata decat la bezele si alte dulciuri asemanatoare sau la aluaturi foarte umede.
Dulciurile le coc la functia traditionala ( caldura de jos si de sus), pe treapta a treia de jos in sus.
Pup dulce!!
draga laura,
azi i-am incercat si eu, cu mici modificari, am pus fructe de padure in loc de mure. au iesit f buni, mai ales acum dupa ce s-au racit. ricotta in combinatie cu fructele de padure le da un gust deosebit.. spre bucuria noastra hehehe 🙂
te pupam!!!
Si eu va pup cu drag si ma bucur ca v-au placut!
O zi excelenta sa ai!
Buna Laura,
Am incercat si eu reteta si au iesit niste minunatii. Cu siguranta o sa devina preferata noastra.
As avea o intrebare insa: ricotta se poate inlocui cu mascarpone (asta am prin figider) si sa adaug ciocolata in loc de mure? As vrea sa ii fac o surpriza de ziua nasei fetitei mele, care e fan cicolata 🙂
Multumesc. Pupici
Corina, draga mea, ma bucur ca ti-au placut.
Sigur ca se poate inlocui ricotta cu mascarpone si murele cu ciocolata.
Pupici si tie!
Buna, e prima data cand fac briose si am zis sa incerc aceasta reteta pt ca briosele aratau foarte bine si parerile de asemenea, bune. Dar sunt dezamagita deoarece am respectat intocmai reteta si au iesit cu crusta in loc sa fie ca un pandispan. Eu cred ca albusurile de la oua trebuiau batute separat si din aceasta cauza s-a format crusta. O sa mai incerc o data aceasta reteta, dar cu albusurile batute.
Nu pot sa cred ca au iesit ca in poza aceste briose respectand reteta.
Draga Crina, ce tip de cuptor ai? Daca au iesit cu crusta, inseamna ca s-a intamplat ceva in timpul coacerii. Nu trebuie sa mixezi albusurile pentru ca vei obtine cu totul si cu totul alt rezultat.
Draga laura,
As vrea sa incerc aceasta reteta de craciun. Spune-mi te rog care este consistenta aluatului final, din poze pare destul de taricel…dar daca e asa, cum incorporez murele fara sa le zdrobesc. Multumesc mult. Sarbatori fericite tie si celor dragi
Aka, draga mea, daca folosesti mure congelate nu se vor zdrobi. Daca folosesti mure proaspete le incorporezi cu grija aluatului, cu miscari de jos in sus. Nu se vor zdrobi daca le incorporezi cu grija si nu amesteci foarte mult in aluat dupa ce le-ai adaugat.
Pup!
Buna Laura,
As vrea sa incerc si eu reteta ta si ma intrebam daca pot pune mascarpone in loc de ricotta…
Merciii si tine-o tot asa!
You’re inspiring 🙂
Onutza, draga mea, cred ca ies deliciosi si cu mascarpone. Nu i-am incercat in varianta asta, dar sigur sigur ies f bine.
Pup!
160 gr lapte cati ml inseamna???
Madalina, 160 g lapte inseamna cca 158 ml lapte.
am o nedumerire, ce gramaj are plicul cu praf de copt? la mine se gasesc cele de 16 gr,cred ca e totusi prea mult.multumesc anticipat,Mihaela:))
le.am facut astazi…cu mascarpone…..au iesit o MINUNATIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
BRAVO Laura,multumesc………..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cu mult drag, Viki!
Sa-ti fie de bine!
draga Laura! am facut aceste briose si sunt ffffffoarte gustoase! eu le-am facut cu afine, sper sa fac si cu mure cand apar 🙂 ms pt reteta si multumesc inca o data pt cele 4 carti castigate de la tine!
Sa-ti fie de bine, draga mea!!
Sa stapanesti sanatoasa cartile si sa imi spui cum ti-au iesit retetele din ele.
Pup cu drag!
Buna Laura! Am facut si eu aceasta reteta – au iesit foarte bune, le-am facut cu zmeura congelata. Un lucru important insa lipseste din reteta ta, sarea. Mi-am dat seama abia dupa ce le-am scos din cuptor si am gustat. Multumesc mult pentru reteta!
Lulu, ma bucur tare mult ca ti-au placut! Sa iti fie de bine!
foarte,foarte bune,le-am facut de 3 ori pana acum dar cu afine pt ca nu am mure si au iesit dementiale.acum le fac din nou (2portii-am 8 invitati la masa)si le fac si pe alea cu vanilie ,sper sa fie la fel de bune ca si astea.anul trecut in post le-am facut pentru prima data ”muffins de post” ne-au placut atat de mult ca ii fac la 3-4 zile :* sper sa-mi iasa totul bine si am sa pun si poze.
Le-am incercat. Sunt bune,doar ca nu mi s-au parut asa dulci. Data viitoare cand le voi incerca voi pune mai mult zahar.
Va multumesc mult si sa va dea Dumnezeu sanatate!
De mult cautam o reteta de muffins…
Au iesit deliciosi!
O duminica frumoasa,
Ioana
Ioana, ma bcuur mult ca ti-au placut!
Sa iti fie de bine. Te pup!
Am încercat si eu reteta…respectand ca la carte gramajele e imposibil sa-ti iasa pufoase cu jumatate de kg de faina!!! Sau nu ati mancat muffins cu adevarat pufoase?!. Nu recomand aceasta reteta!
Monica, pe langa cele 500 g faina, intra si o cantitate perfect echilibrata de ingrediente lichide (lapte, ricotta, oua, unt). Cantitatea ingredientelor lichide, exceptand ouale, este de 540 g, deci nu au cum sa nu iti iasa pufoase daca respecti reteta si cantaresti cu atentie toate ingredientele.
Eu recomand aceasta reteta. Ies foarte pufoase si delicioase. Este una din retetele mele favorite de briose cu mure.
Foarte faina reteta! Eu am pus urda si in loc de mure am pus coacaze . Nu ai iesit lucioase cum spuneau fetele! Super Laura , retetele tale sunt un succes !
Delia, draga mea, sa iti fie de bine!
Pot folosi faina integrala?
Dora, nu le-am incercat cu faina integrala, dar cred ca ies perfect daca folosesti 300 g faina integrala, cernuta printr-o sita deasa, si 200 g faina alba.
Buna Laura, multumesc pentru reteta, arata delicios! Crezi ca as putea sa folosesc forma de chec pentru aceleasi cantitati? Copiii mei prefera sa manance felie de chec in loc de briosa 🙂 Multumesc mult!
Sigur ca poti, draga mea. In cazul in care faci chec, prelungeste timpul cu inca 10 minute. Daca se rumeneste prea mult la suprafata, il poti acoperi, dupa primele 30 de minute de coacere, cu o folie de aluminiu. Neaparat sa faci testul cu scobitoarea inainte de a-l scoate din cuptor.
Le-am făcut și eu și mi-au ieșit foarte bune, pufoase.
Mulțumesc pentru rețetă!
Sa iti fie de bine, draga Mirela!
Bună, se poate înlocui untul cu ulei de floarea soarelui?
Mulțumesc.
Cosmin, da, il poti inlocui cu 125 ml ulei.
Exista posibilitatea de a inlocui zaharul cu miere? Sau il potmai elimina pur si simplu? Se modifica in vreun fel restul ingredientelor, gramajul acestora? As vrea sa le fac si pentru pitic. Le-am facut pentru noi si sunt, intr-adevar, foarte pufoase dar lui parca nu i-as da cu zahar… multumesc! 🙂
Asa ceva!!!! Am facut multe retete de briose dar astea au intrecut orice limita!!! Sunt absolut delicioase!! N-am crezut ca voi gasi vreodata o reteta de briose atat de buna!! O voi folosi ca reteta de baza pt orice fel de briose. Iti da papilele gustative peste cap. Este atat de pufoasa si in acelasi timp umeda, nu iti ramane pe gat, nu se intaresc, este combinatia perfecta. Felicitari Laura Adamache
Buna!
Se poate pune ft putin zahar sau deloc? As inlocui tot zaharul cu o lingura de sirop de artar, fiindca vreau sa le fac celui mic.
Draga Ada, daca renunti la zahar sau il inlocuiesti cu sirop de artar, nu vei mai obtine acelasi rezultat.
Ai încercat sa înlocuiești zaharul cu altceva? As fi și eu interesata pentru pitic 🙂
Eu am pus doar jumate din cantitatea de zahar si a fost perfect. La fel fac si cu alte retete deoarece nu imi place prea mult dulce. Daca pui jumate de zahar si simti ca nu e destul de dulce eu pun sirop de artar cu putin unt peste muffin sau clatite sau orice gatesti sau pun frisca in care pun foarte putin zahar.
Buna Laura, reteta aceasta merge facuta si in tava ovala de teflon sau doar in forme speciale de muffins ? Merci 🙂
Minunata rețetă! Mulțumim, Laura!
Draga mea, sa va fie de bine!
Multumesc Laura pentru reteta.
Cu mult drag! Ma bucur tare mult ca ti-au placut!