Friptura de porc la cuptor


Retete culinare mancare – Friptura de porc la cuptor

Friptura de porc felii

Friptura de porc la cuptor este una dintre preparatele mele preferate cand vine vorba despre carnea de porc. Imi aduce aminte de casa si de tatal meu care facea o friptura atat de buna, incat nu avea deloc viata lunga. Era frageda si suculenta, ce mai, o minune de bunatate. Adevarat este ca pe vremuri carnea de porc avea alt gust, era o placere sa o gatesti si sa o mananci. Reteta de friptura nu este deloc complicata si rezultatul este atat de bun si fraged, incat merita sa o incercati.

Ingrediente  – Friptura de porc la cuptor

  • 1,500 Kg antricot de porc
  • 2 morcovi mari
  • 4-5 felii speck/bacon/cap de piept afumat
  • boia dulce
  • boia iute
  • sare
  • piper
  • 50-60 ml vin alb demisec
  • 50-60 ml apa
  • 2-3 linguri ulei de masline

Ingrediente  – Marinada carne de porc

  • 500-600 ml apa
  • 250 ml vin alb demisec
  • 1 praz
  • 2-3 morcovi
  • 4-5 catei usturoi
  • 1-2 radacini patrunjel
  • 2-3 felii radacina telina
  • 1 lingura boabe piper rosu/piper negru
  • 2 linguri stafide
  • 2 linguri zahar brun
  • 2 ardei grasi verzi
  • 2 crengute cimbru
  • 2-3 frunze dafin
  • 2-3 ardei uscati iuti
  • 50 ml ulei de masline
  • 1 lingura sare grunjoasa

Mod de preparare

  • Amestecam toate ingredientele pentru marinada (apa rece, vinul si condimentele si le punem intr-un vas adanc de sticla sau plastic.
  • Punem antricotul in vas si ne asiguram ca este complet acoperit de marinada. Daca nu este acoperit in intregime, mai adaugam apa sau vin.
  • Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si il punem in frigider pentru 14-16 ore.
  • Dupa repaus, scoatem carnea de porc din vas si o punem pe un fund de lemn (marinada se arunca).

Marinada pentru friptura de porc

  • O tamponam cu hartie absorbanta de bucatarie si apoi practicam, pe lungime, patru taieturi adanci. Avem grija ca bucata de carne sa ramana netaiata in partea inferioara. Umplem cele patru taieturi cu felii de speck sau bacon si cu cate 2 felii subtiri de morcov, asezate pe o parte si pe cealalta a feliei de speck/bacon.
  • O ungem cu putin ulei de masline, apoi pudram cu sare, piper, boia dulce si putina boia iute.

Friptura de porc impanata

  • O legam foarte bine cu sfoara de bucatarie (strangem bine sfoara astfel incat sa obtinem o bucata de carne cat de cat rotunda).
  • Punem friptura de porc intr-o forma ceramica in care am adaugat 1-2 linguri ulei de masline, apa usor calduta si vinul alb.
  • Acoperim forma cu folie de aluminiu si o introducem in cuptorul preincalzit la 150°C.

Friptura de porc inainte de coacere

  • Coacem friptura pentru circa 3 ore, apoi eliminam folia de aluminiu si o lasam  sa se rumeneasca inca 15-20 minute. Din cand in cand, o ungem cu sosul format in forma.
  • Dupa ce s-a rumenit, o scoatem din forma si o invelim in folie de aluminiu. O lasam 30 de minute in folie, apoi o eliminam si o feliem.
  • Daca dorim ca friptura sa se taie frumos, o lasam sa se raceasca inainte. Dupa ce s-a racit, o taiem in felii, le asezam in tava si le incalzim.
  • Este foarte frageda si poate fi consumata atat calda cat si rece.

Felii friptura de porc

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Friptura de porc la cuptor
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 94 Review(s)

14 comentarii la “Friptura de porc la cuptor

  1. Marian Cornel spune:

    Mie imi place carnea de porc gatita oricum. Cel mai des o fac la gratar si la cuptor. O sa incerc reteta chiar maine. Multumesc!

  2. cristina spune:

    Am facut aceasta reteta respectand cu strictete indicatiile dar am fost foarte dezamagita de rezultat. Friptura mi-a iesit foarte uscata, cred ca timpul de coacere a fost prea indelungat, 3 ore fiind mult prea mult. Te rog sa-mi sa-mi dai un sfat pentru viitor.
    Multumesc si iti doresc sarbatori fericite si linistite alaturi de familia ta.

    • Laura spune:

      Draga mea, imi pare tare ca nu ti-a iesit. Inainte de toate, trebuie sa iei in considerare ca niciun cuptor nu coace la fel, tocmai de aceea recomand tuturor sa foloseasca un termometru special pentru friptura. El ne spune cu exactitate cand fripturica noastra este gata. Daca nu ai un astfel de termometru, poti intepa friptura (dupa 2 ore de coacere) cu un cutit astfel incat sa ajunga pana in centrul bucatii de carne. Daca lichidul care iese din friptura este complet transparent, atunci friptura este gata. Daca lichidul este tulbure o mai lasi in cuptor si repeti procedura cu intepatul dupa 15-20 minute.
      Te pup cu mare drag si iti doresc Sarbatori fericite si imbelsugate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor