Prajitura cu portocale si mac, o reteta absolut delicioasa
Fina, aromata, stropita din belsug cu un sirop de portocale si seminte de vanilie indiana, aceasta prajitura cu portocale este cu siguranta unul dintre cele mai bune dulciuri facute si savurate in ultima perioada. Si pentru ca de curand am cunoscut patru fete absolut deosebite aceasta tarta o dedic lor din toata inima .
Este vorba despre Anca, Raluca si Stela de la Gustos.ro cu care am inceput o frumoasa colaborare. In fiecare saptamana, mai exact miercuri, veti gasi in noua rubrica de pe Gustos.ro intitulata “Calatoriile si arta culinara a Laurei Adamache”, cate o reteta sau un articol scris de mine.
De asemenea vreau sa ii multumesc Sabinei de la HotCity. ro pentru interviul realizat blogului meu si pentru faptul ca este o persoana deosebita. Iti multumesc Sabina si ma bucur foarte mult ca te-am cunoscut!
Ingrediente – Prajitura cu portocale si mac (forma rotunda 22-24 cm)
- 270 g faina
- 175 g zahar brun nerafinat/ alb
- 3 oua
- 200 g unt
- 180 ml lapte
- 1 plic praf de copt
- 60 g mac
- 125 ml suc de portocale proaspat stors
- 1-2 lingurite de coaja rasa de portocale/coaja deshidratata portocale
Ingrediente Sirop de portocale si vanilie indiana
- 250 ml suc de portocale proaspat stors
- 225 g zahar alb sau brun
- coaja unei portocale taiata in juvite subtiri
- 3 g de seminte de vanilie/zahar vanilat
Prajitura cu portocale si mac – Mod de preparare
- Mixam untul moale cu zahrul brun si coaja de portocale pana obtinem o spuma pufoasa,
- Eu am folosit coaja de portocala si mandarine bio deshidratata (in imaginea de mai jos in centru). O puteti face in 3 feluri: curatati coaja de portocala cu un cutit, curatati cat de mult puteti partea alba de sub coaja si ori puneti cojile pe calorifer vreo 2 zile pana se usuca, ori la cuptor ventilat 60 grade pentru 4-5 ore, ori le intindeti la soare pe o carpa de bumbac curata pana se usuca. Se macina in robot si apoi se aseaza in borcane. Se pastreaza in loc intunecat si uscat pana la 1 an.
- Dupa ce obtinem o crema pufoasa, adaugam pe rand cele 3 oua mixand bine dupa fiecare.
- Dupa ce am incorporat ouale, adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt si mixam bine.
- La sfarsit adaugam treptat laptele, sucul de portocale si macul.
- Punem aluatul intr-o forma tapetata cu unt si faina si coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 160°C pentru 45-50 minute.
- Dupa ce am introdus prajitura in cuptor, ne apucam sa facem siropul. Curatam cu un cutit coaja unei portocale mari si apoi curatam cat de bine putem partea alba.
- Taiem cojile in suvite foarte subtiri, le acoperim cu apa rece si le punem sa fiarba timp de 5-10 minute dupa care aruncam apa, trecem suvitele rapid printr-un jet de apa calduta si le lasam cateva minute la scurs intr-o sita.
- Amestecam cojile de portocala cu zaharul, sucul proapat de portocale si semintele de vanilie si punem pe foc mic pana cand siropul se ingroasa putin (cam 10-15 minute). Trebuie sa fie inca lichid cand stingem focul pentru cava deveni mai dens dupa ce se raceste.
- Scoatem prajitura din cuptor cand vedem ca s-a desprins singura de pe margini si este rumena, o lasam cam 5 minute sa isi traga sufletul,
- Dupa care zgaltaim forma putin ca sa se desprinda singurica si o rasturnam pe un platou. Cat este calda inca o insiropam cu jumatate din siropul de portocale cald bine si el,
- Asteptam sa absoarba siropul si cand s-a racit putem sa o taiem si sa o servim.
- Fiecare felie se stropeste inainte de a fi servita cu o portie de sirop si coaja de portocala din siropul ramas.
Absolut divina! Pofta buna!
waw, ce bine arata! promit ca incerc vineri! 🙂
Buna draga mea,
Felicitari pentru interviul de pe HotCity.ro si pentru noua colaborare cu Gustos.ro. Am sa citesc in fiecare miercuri pentru ca ai intotdeauna de spus lucruri de calitate si foarte gustoase. Aceasta tarta a picat la fix pentru musafirii ce se anunta in aceasta seara la noi acasa, dar si pentru iubitul meu, pe care incerc sa il rasfat cu cat mai mult "bun", pentru ca urmeaza sa plece in voiaj si iar o sa moara de foame cu mancarea francezilor. Desi l-am mancat de mult, trebuie sa iti multumesc pentru reteta de drob, pe care eu l-am facut din organe de pui si foarte multe verdeata. A iesit dulceag si ti se topea in gura, de parca mancai o prajitura. Daca imi permite timpul in aceasta seara as vrea sa fac pentru musafirii nostri si niste sofficini, daca nu am sa ii execut (cuvantul asta l-am invatat de la tine) in week-end doar pentru noi doi. Iti multumesc ca m-ai scos din impas in aceasta seara. Te pup si inca odata bafta in noua colaborare!
Alina
Felicitări pt. colaborare! Iar tarta arată minunat! 🙂
Ce frumos arata! Si ce de lucruri interesante am aflat! Cele doua moduri de preparare sau de pastrare a cojii de portocala le-am retinut. Iar prajitura aceasta se va presta pentru ca sunt fan mac. Felicitari pentru aceasta executie si pentru proaspata colaborare cu cei de la Gustos.ro.
Buna, Laura si felicitari pt tot ce faci; si sunt sigura ca va iesi ceva frumos pt ca tot ce faci tu, faci cu pasiune. o sa fac si eu prajiturica, si daca imi permiti o sugestie, felii subtiri de coaja de portocala fara stres de parte alba le obtii imediat daca folosesti un curatator de cartofi/peeler. eu asa curat orice pt coaja subtire sau miez mai mult: cartofi, morcovi, radacinoase, mere, citrice sau ciocolata. pup
ma bucur ca iei avant! e multa munca la mijloc si meriti sa-ti fie rasplatit efortul. felicitari, mult succes in continuare!
tarta arata divin, musai o s-o incerc si eu curand.
Felicitari pentru interviu si colaborare. Din intamplare te-am gasit zilele trecute pe Gustos.ro si m-am bucurat foarte mult. Sa fie o colaborare frumoasa. Ceea ce faci tu este arta, asa ca merita admirat de iubitorii de frumos.
Felicitari,scumpa, Laura! Ma bucur mult pentru noua ta colaborare, nu se putea "ascunde lumina sub obroc"! Felicitari pentru aceasta tarta magnifica si pentru tot ce faci! Ionela
Draga Laura, felicitari pt colaborare si sa fie intr-un ceas bun. Esti una dintre fetele pe care le urmaresc cu cel mai mare drag si nu exista data sa nu zambesc fermecata de cat de frumos iti prezinti retetele. Blogul meu a aparut in blogosfera incercand sa scriu un cometariu pe blogul tau :)) apoi am invatat cate ceva despre blogosfera si admiratia mea a sporit.
Te pup si mult succes!
Hilda
Odrida ma bucur mult ca iti place si daca o incerci abia astept sa imi spui daca ti-a placut!!
Draga mea Alina iti multumesc din tot sufletul pentru cuvintele tale. Sper tare mult sa iti fi placut tarta cel putin la fel de mult ca noua. Eu sunt pur si simplu sunt cucerita de combinatia portocala-mac. Ma bucur mult ca ti-a placut drobuletul si parca cel de pui este mult mai lejer decat cel de miel. Chiar am sa-l fac zilele astea pentru ca se face simplu si tine destul de mult timp. Draga mea te imbratisez cu mare drag si sper ca musafirii vostri sa fi fost placut surprinsi de tarta si sofficini.
Multumesc mult de tot Adelina!! Te pup si ma bucur ca iti place tarta!
Draga mea Elena iti multumesc mul pentru cuvintele tale. Eu cred ca am deshidratat prin decembrie coaja de portocala, mandarine si clementine si am umplut un borcan mare mare din care inca mai am. Se pastreaza foarte bine si nu isi pierde absolut deloc aroma. Te pupic cu mare drag!!
Multumesc foarte mult Raluca draga mea!! Eu cred ca am o mica problema cu aparatelul special pentru curatat legume si fructe. Deloc dar absolut deloc nu imi face munca mai usoara ci din contra ma chinui cumplit cu el. Sunt convinsa ca suna ciudat dar eu ma descurc perfect cu un cutit. Pt legume si fructe am un cutitas foarte dragut portocaliu care are un varf foarte ascutit si o lama ffff subtire. Ma descurc teribil de bine si rapid cu el la orice leguma sau fruct. Te pupic si promit ca o sa incerc sa ma obisnuiesc cu aparatelul special pt curatat.
Multumesc mult Dana draga mea!! tare ma bucur ca iti place tarta mea si daca esti fan mac ti-o recomand din toata inima pentru ca este delicioasa! Te pup cu drag!!
Ghiocelul meu draga iti multumesc pentru vorbele tale calde!! Te pupic cu mare drag si sper si eu sa fie o colaborare frumoasa.
Multumim frumos pentru reteta de tarta, este cea mai gustoasa si dulce dedicatie primita pana acum :). Cu siguranta vom incerca si noi aceasta reteta minunata, abia asteptam.
Cu drag,
Anca, Raluca si Stela de la Gustos.ro
Ionela draga mea multumesc mult de tot!!Te pupic cu mare drag si daca incerci tarta astept sa imi spui daca le-a placut micutilor tai!!
Multumesc mult draga mea Hilda!! Iti doresc si eu mult mult succes pentru ca ai un blog deosebit si plin de bunatati. Cu drag te pupic!!
Deci da, se poate sa iasa la fel ca in poza. mirobolanta!!! nu mai am dovada pe platou dar se poate vedea la raze X ca ie la noi in burtica. aoleuuu nu mai pot sa ma indoi ( am mancat decat jumate intr-o singura zi). pup si iau in brate, miha
p.s. acu urmeaza bastonasele de cioco, da sa treaca o zi sau doo ca sa-mi revin
Felicitari Laura scumpa pentru colaborare si pentru interviu ,esti minunata si meriti tot ce e mai bun.
Tarta asta deja o ador si sunt sigura ca e divina ca tot ce am incercat de la tine.
Pupici.
Dragele mele Anca, Raluca si Stela ma bucur foarte mult ca v-a placut acaesta mica surpriza si poate vom avea candva ocazia sa o savuram impreuna.
Cu drag,
Laura A.
Pescarusuleee bine ai revenit dragul meu!! Pai nici nu asteptam altceva de la tine decat un rezultat cel putin la fel ca cel din poze. Tare ma bucur ca ti-a placut tarta. Sa-ti fie de bine si mai treci pe la mine pentru ca tu stii cat ma bucura prezenta ta aici, in casuta mea virtuala. Pup cu drag!!!
Lissa draga mea draga multumesc din suflet pentru cuvintele tale si pentru vizita ta care ma bucura intotdeauna enorm de mult. Este intr-adevar deosebita aceasta tarta si stiu ca iti va placea cu siguranta daca o vei incerca. Cu drag te imbratisez draga mea!!
felicitari scumpa:*:*:*:, oare la cum arata mai pot spune nu?auff…
Laurici, felicitari din toata inima pentru parteneriat 🙂
O cunosc si eu pe Anca, virtual 😛 …si e un om deosebit, asa ca colaborarea voastra nu va putea fi decat una speciala, tu fiind, iarasi, un om de milioane 🙂
Felicitari si pentru interviu, foarte frumos 🙂
…si ce altceva as putea sa iti mai urez decat sa fii sanatoasa, cu putere de munca (cei ca noi, pozarii din bucatarie 😛 …stiu despre ce vorbesc…despre cat efort trebuie sa depui pentru ca o reteta sa prinda viata) si fie ca pasiunea neobosita ce te anima sa nu te paraseasca niciodata!!!
Multi pupicei dulci ca tine, de la noi toti…in frunte cu Bogdi, bineinteles 😛
Buna dimineata draga mea,
A iesit minunata tarta, gustul, aroma totul a fost perfect. A trebuit sa prepar de doua ori siropul, din cauza cojilor, care au disparut pentru ca le-am mancat pur si simplu asa goale de bune ce erau. Asa ca am executat al doilea sirop cu cojile de la 2 portocale. Musafirii mei au fost incantati de tarta (la fel si noi), numai ca saracii de ei au avut parte de niste felii atat sa mici, din cauza iubitului meu care statea langa mine si ma indemna sa tai feliile cat mai subtiri " sa ne mai ramana si noua". Si ei tot laudau tarta ca si cand noi gazdele ar mai fi trebuit sa le oferim o portie, dar iubitul meu "zgarcit" le-a replicat ca esentele tari stau in sticlute mici si punct. Sofficini cu branza (ma topesc dupa ei),nu le-am mai servit pentru ca i-am mancat noi aproape pe toti si nu mai aveam cum sa impartim 3 la 5 persoane. Week-end placut va doresc si pofta buna la ce mai gatesti zilele astea.
Multumesc Antzu scumpa!! Pai nu prea poti spune nu asa ca te sfatuiesc sa o executi cu prima ocazie ca e un vis de bunatate!! Pup cu drag!!
Laurelul meu drag pupicei cu mare drag tie si lui Bogdilici scump si va multumesc mult pentru felicitari draga mea!! Adevarul e ca munca de blogger nu e deloc usoara mai ales cand trebuie sa faci pozute la tot ce misca intr-o reteta si eu de multe ori nu am postat anumite retete pentru ca nu imi placeau deloc pozutele dar imi place enorm viata asta de blogger si ma rog la Dumnezeu sa fim sanataosi ca sa putem continua in acelasi ritm.
Pup cu drag scumpa mea si un pup gigant lui Bogdi!!
Vaaaai de mine Alina draga atat am ras si eu si sotul meu de replica iubitului tau!!! De acum o sa o adopt si eu in bucatarie!! Draga mea tare ma bucur ca ai incercat si tarta si sofficini si sa stii ca si eu am papat mare parte din coaja de portocala. Atata e de buna incat te inteleg perfect ca a trebuit sa faci de 2 ori siropul.
Pupicei cu drag si o duminica excelenta iti doresc!!
Felicitari pentru interviul de pe Hotcity.ro si pentru colaborarea cu Gustos.ro!
Vai, tarta asta chiar e absolut divina (ador portocalele si macul), deci nu are cum sa fie altfel! Yum yum! 🙂
Draga Laura, bafta multa in noua colaborare si felicitari pentru "opera"asta portocalie, are asa o finete specifica tie.Sper s-o execut dupa ce strang toate ingredientele, acum am in plan ensaimadas.Te pup si o saptamana frumosa.
Ups, scuze, am uitat sa semnez/Brigytte
buna! comentez pentru prima data, dar am mai facut retete luate de pe blogul tau, care au iesit minunat. nici n-aveau cum altfel… felicitari pentru tot ce faci si esti, imi pari o persoana extraordinara! si abia astept sa incerc si tarta asta cu portocale si mac… 😉 te pup!
Multumesc mult Pofticioasa Sefa!! si eu ador macul iar in combinatie cu portocala este ceva de vis. Te pupic!
Multumesc mult draga mea Brigytte!! Neaparat sa o incerci daca esti fan mac-portocala pentru ca este intr-adevar deosebita aceasta tarta. Te pupic cu drag!
Bine ai venit draga mea Violeta si ma bucur foarte mult ca mi-ai lasat acest comentariu. Iti multumesc mult pentru cuvintele tale si pentru ca ai incercat retetele de aici. Te pup si te mai astept cu mare drga!
buna laura
iarasi eu 🙂
acum am terminat tarta de protocale 🙂
a iesit de vis 🙂
nu m-am putut abtine si am mancat o felie, asa calda 😛
aromele sunt fine, delicate ce mai o simfonie ptr simturi 🙂
cu drag, miha
Scupma mea, am facut si eu minunea de tarta ieri, desi avem in plan Chocolate Crinkles
, dar n-am avut timp sa mai las la rece aluatul asa ca am facut tarta,dupa cum am spus! O nebunie! Un gust atat de rafinat de la unt cu zahar brun,in combinatie cu sucul de portocale, cu aroma de coaja proaspata! Ce mai! Fara cuvinte! Nu mai zic acte palcere mi-a facut sa pregatesc siropul din cojile de porocala! N-am mai facut niciodata asa ceva, mi-ai facut o mare bucurie! Am fost foarte apreciata si mereu te-am pomenit! Te imbaratisez cu drag! Iti arat poze cand ne mai "intalnim" pe mes!
Draga mea Miha tare fericita sunt sa aflu ca ti-a placut. Aceasta tarta este printre preferatele mele tocmai datorita gustului delicat si parfumat. Zilele astea o fac din nou neaparat. Te pupic si multumesc ca ai incercat-o!!
Vaaaai cat ma bucur Ionela mea draga ca ti-a placut!! Sper ca si celor mici le-a placut la fel de mult, da? Te pupic cu mare mare drag si astazi mai pe seara putintel intru pe mess si sper sa te fii si tu online ca sa-mi arati minunea. Pup cu drag!
Sigur ca si celor mici le-a placut, m-au asisitat la toate etapele prepararii si apoi au savurat cu multa placere! Au admirat si pozele tale fantastice de pe blog si au recunoscut ca si noi am facut la fel. Te-am pupuat! Pe diseara!
Un pupic dulce frumosilor tai draga mea Ionela!!
Intr-adevar un dulce minunat si foarte apreciat, ca de altfel tot ce gatesc de cand am descoperit acest blog. Multumesc! Tarta a iesit foarte buna insa mie nu mi-a crescut asa cum trebuia si banuiesc ca e din cauza cuptorului electric pe care il am de putin timp si inca nu am experimentat toate functiile. Imi poti spune te rog la ce program se coace, daca sa pun sau nu ventilatia, daca da la inceput sau la sfarsit. Multumesc mult! Dina
Dina draga mea tare ma bucur ca ti-a placut tarta. Eu coc orice dulce la programul traditional, cel care da caldura si de sus si de jos, p etajul al treilea de jos in sus. Nu prea folosesc ventilatia pentru ca are tendinta sa usuce foarte mult.
Te pupic cu drag si bine ai venit!!
E la cuptor. Ce emotii am! 300 ml laptele si sucul, nu e prea mult? O sa iasa ceva?
Buna Laura,
sunt fan mac si portocale deci a picat la fix aceasta tarta, felicitari si pentru blogul complex, nu sunt iubitoare de bloguri dar la tine am intrat si cascat ochii lung 🙂 felicitari inca odata !
Tarta e deja pe jumatate consumata si cu totii multumiti deci este un succes.
Te pup si succes in tot ceea ce faci
Moni Kis
Acum portocalele nu prea sunt bune( ce găsesc aici), uscate…
Dar cum apar alea bune, sigur fac prăjitura asta. Pare foarte bună.
Merci(grazie, că văd că ești prin Italia).
tarta asta arata superb!vreau sa o fac miercuri.dar ca sa nu fie nici o problema as dori sa va intreb :nu este nici o problema daca turnam blatul cald cu siropul fierbinte./?nu se va intampla ca si cum am taia o prajitura cand e fierbinte adika sa se lase nuj cum sa explic?ar fi o problema daca nu ar fi siropul kiar fierbinte?la dumneavoastra arata super!dar mie mi-e sa nu mi se toceasca.va rog ajutati-ma!
Raluca draga mea, si blatul si siropul trebuie sa fie calde, nu fierbinti. Lasi si blatul si siropul sa se raceasca 5-6 minute si apoi insiropezi. Te asigur ca nu o sa obtii o prajiturica cleioasa.
Daca intorci prajitura cu fundul in sus vei observa ca suprafata este poroasa si deci o sa absorbe mult mai bine siropul. Daca vrei toturi sa o lasi cu fata in sus, fa niste gauri cu o scobitoare pe toata suprafata ca sa intre cum trebuie siropul in prajitura.
Pup si spor sa ai!!
ma scuzati ca va tot intreb fel de fel de lucruri,dar dupa ce scoatem din cuptor o rasturnam deci cum fundul in sus?si asa o insiropam?sau o putem lasa si asa cum o scoatem />
Are un gust nemaipomenit tarta cu portocale si mac. Am crezut ca blatul va iesi mai pufos, ori am gresit undeva ori asa trebuie sa iasa. Oricum este un desert foarte fin si placut. Este al doilea desert pe care il fac dupa retetele Laurei si este minunat. Am descoperit placerea de a gati deserturi. Abia astept sa mai fac si altele. Va pup.
Carmen, scumpa mea, blatul iese pufos dar dupa ce ii adaugi sirpul devine mai dens. Asa trebuie sa fie,
Pup dulce si ma bucur ca ti-a placut!!
Buna Laura, tocmai am mancat o felie din tarta facuta dupa reteta asta aseara. Are un gust special, combinatia asta de mac si portocale da o aroma deosebita, ce sa zic, cu greu m-am oprit la o felie 🙂 Eu am pus zahar negru de melasa in tarta si in sirop si a dat si el o aroma putin mai aparte, putin spre zahar ars.
mersi!
PS: eu am rupt blatul cand l-am scos din tava ca nu am avut rabdare sa il mai las sa se odihneasca vreo 15 minute … asa ca, nu faceti ca mine 🙂
Simona, scumpa, tare buna ideea cu zaharul negru de melasa. Nu stiu daca gasesc pe aici dar sigur ma apuc sa caut si daca-l gasesc o sa incerc tarta cu el.
Pup cu drag si sa-ti fie de bine!
Buna
aceasta a fost a 2-a prajitura pe care am facut=o pentru ziua Mariei si a fost excelenta… are un gust special 🙂
CIAO LAURA,am si eu o intrebare in loc de praf de copt pot sa pun lievito vaniglinato si in loc de praf de portocala pot sa pun coaja rasa proaspata.mersi mult retele tale sint minunate am incercat foarte multe au iesit toate delicioase.mersi mult ca existi pa
Buna Laura, am facut tarta, a iesit dementiala!!! Prea buna!!!
Facuta si savurata. Foarte rafinata. O explozie de arome. Retetele tale sunt minunate.
Te rog, daca iti poti face un pic de timp in aceste zile asa de aglomerate, sa nu uiti sa ne povestesti cum se face tarta cu mac si cu branza!! As vrea sa o fac si eu pentru masa de Paste, si sunt convinsa ca va fi exceptionala !.. Ca de altfel, intreg site-ul tau !! Iti urez sa ai Sarbatori cu Pace in suflet si multa Lumina!
De o saptamana am pus ochii pe aceasta tarta, si m-am tot razboit cu gandul, sa o fac, sa nu o fac, mai ales ca sunt la dieta, si evident tentatia a castigat azi, am cumparat ingredientele, am alergat ca o albinuta prin bucatarie si intr-un final am scos rezultatul din cuptor, am incununat-o regeste cu sosul divin de portocale, si am dat la degustat o bucata … verdictul? cel mai bun si fin desert, demn de nobili, printi si printese, sau gurmanzi cu papila gustativa pretentioasa, a intrecut si faimoasa mea reteta de negrese indelung aclamata pana acuma. Eu am gustat o bucatica, ca doar silueta subtire cu eforturi si inghetit in sec se tine, nu?
Multumesc, draga Laura si felicitari din inima pentru ca ne oferi retete atat de frumoase. Mi-as dori sa reusesc sa incerc in viata asta toate retetele tale, poate imi fac la Anul Nou rezolutia asta, hehe.
Te pup!
Draga mea, iti multumesc pentru comentariu!
Ma bucur tare mult ca ti-a placut tarta. Eu o ador! Cred ca nu m-as satura de ea nici daca as manca-o zilnic.
Pupicei cu drag!
Buna Laura,
Eu am doua fetite, una dintre ele este alergica la proteina din lapte de vaca, intrebarea mea: pot inlocui laptele de vaca cu cel de soia(scuze nu merge semnul de intrebare 🙂 ). Si in general la toate prajiturile, la cozonaci , nu numai la aceasata, laptele de soia este bun pentru prajituri. De ceva timp am ales sa nu mai fac prajituri din acest motiv.O zi buna!
Daniela, draga mea, scuza-mi raspunsul intarziat. Da, se poate inlocui laptele de vaca cu cel de soia. Il folosesc si eu destul de des, mai ales in perioada de post. Nu am incercat sa fac cozonaci cu lapte de soia, dar chiar nu vad de ce nu ar iesi deliciosi.
Te pup!
Si pe aceasta am pregatit-o.
Vis…fenomenala… Este foarte potrivita pentru iarna, dar nu numai….
Pana acum nu am intalnit nici o reteta de-a ta care sa nu fie DELICIOASA.
Voi continua sa incerc si altele 🙂
Pup.
Pup dulce, Cristina mea draga!
Tare ma bucur ca ti-a placut!
Asteptam si eu un raspuns in legatura cu inlocuirea laptelui de vaca cu cel de soia in prajituri, cozonaci?Daca aveti o opinie.
GENIALA!a iesit exact ca in imagine!foarte gustoasa,a primit numai laude din partea „degustatorilor”!
Laura,as vrea sa fac aceasta prajitura dar nu am unt in casa.Pot folosi ulei? Si care ar fi cantitatea?:*
Draga mea, in mod normal ai putea sa inlocuiesti untul cu 180 ml ulei, dar in aceasta prajitura nu iti recomand sa il inlocuiesti. Datorita untului, textura prajiturii permite o insiropare ulterioara perfecta. Cu ulei, prajitura iese mai aerisita, nu densa. Daca doresti, poti incerca cu jumatate din ingrediente. Te pup!
Buna Laura!
Mi-a placut foarte multa reteta aceasta si voreau sa te intreb daca e potrivita sa stea de pe o zi pe alta(de exemplu de sambata pana duminica, pentru Paste) si sa prepar siropul in ziua in care o servesc sau e buna numai servita proaspata?
Multumeasc anticipat :)!
Draga Bianca, sigur ca o poti servi a doua zi. Insiropeaza neaparat prajitura cat inca este calda, nu a doua zi. Dupa ce a absorbit siropul, o lasi sa se raceasca complet, apoi o pastrezi in frigider, intr-un recipient de plastic inchis ermetic. O scoti din frigider cu cca 45 minute inainte de a o servi.
Iti multumesc mult de raspuns! Din pacate nu am mai facut-o acum de pasti, dar o fac cu prima ocazie! Am facut in schimb baigli dupa reteta ta(si cu nuca si cu mac) si placinta cu ciuperci au iesit minunat!! Multumim pentru retele frumoase! 🙂
Bună,
Am făcut tarta și este într-adevăr foarte aromată și gustoasa. În schimb nu este deloc pufoasa ci mai degrabă umeda, nu a prea crescut și nu arata la fel de pufoasa ca în poza din rețeta. Deși am observat ca este coapta, întrebarea este dacă asa ar trebui sa iasă sau e posibil sa fi greșit undeva?
Draga Ana, consistenta prajiturii este mai densa, nu pufoasa ca cea a pandispanului, de exemplu. Nu creste foarte mult, este adevarat, dar gustul este deosebit.
Dupa descrierea ta, cred ca ai obtinut exact consistenta potrivita.
Multumesc mult pentru reteta, Laura, este minunata si usor de facut, am primit numai complimente! Am facut-o ieri pt a treia oara pentru o petrecere unde am avut mult invitati, inclusiv italieni si francezi care sunt obisnuiti cu dulciuri deosebite.
Draga mea, ma bucur mult ca v-a placut!
Am facut aceasta prajitura azi, pentru a doua oară! Este delicioasă, mai ales asa insiropata. Piticotul meu de 5 ani mi-a dat nota 10 pentru prajitura 😉
Cu siguranta o voi repeta. Multumesc pentru reteta!
Cu mult drag, caty! ma bucur mult ca v-a placut.
Azi am descoperit acesta reteta care arata minunat,dar am o nedumerire.Nu ai folosit abusurile la prajitura?
In rest numai de bine,ai niste retete minunate.
O zi cat mai buna.
Silvia, sigur ca le-am folosit. In reteta am mentionat ca am folosit 3 oua.
O zi frumoasa!