Maioneza de casa – Reteta clasica cu galbenusuri de ou
Maioneza de casa, reteta clasica cu galbenusuri de ou. Cum se face maioneza, preparare pas cu pas, o reteta pe care o indragim cu totii. Trucuri pentru maioneza taiata.
Cred ca maioneza este una dintre retetele care nu mi-a dat niciodata batai de cap. O singura data am avut probleme cu ea, dar sunt convinsa ca era o zi de marti si m-am apucat de ea exact in acele trei ceasuri rele. Se intampla in Germania si am incercat sa fac maioneza de 4 ori.. abia a patra oara mi-a reusit. Nu stiu ce s-a intamplat, dar imi amintesc ca in timp ce incercam a patra oara sa o mixez, m-a bufnit un ras nervos si dupa ce mi-a iesit, am rasuflat usurata in sfarsit.
Maioneza este un preparat de baza pentru multe retete traditionale. Salata de boeuf cu maioneza cremoasa de casa este o minunatie!
Stiu ca tatal meu spunea ca daca se taie maioneza isi revine daca adaugam cativa stropi de apa rece rece de la frigider, mama spune ca daca se taie, o lasam deoparte frumusel si ne apucam sa facem separat alta maioneza, in care, dupa ce a prins ceva consistenta, adaugam lingura cu lingura maioneza taiata.
Eu stiu ca cel mai bine e sa nu ajungem in situatia asta, in care sa cautam solutii disperate, avand in vedere ca maioneza este o reteta simpla pe care nu trebuie sa o complicam deloc .
Sfaturi pentru maioneza de casa
- Sa folosim numai oua proaspete. Pentru ca in aceasta reteta folosim atat galbenusuri fierte, cat si proaspete, ouele trebuie sa fie foarte foarte proaspete.
- Sa adaugam uleiul putin cate putin. Pentru maioneza folosim un ulei de floarea soarelui de calitate. Puteti folosi si ulei de arahide, este la fel de bun ca cel de floarea soarelui.
Se spune ca daca o facem maioneza fara mixer, sa o amestecam doar intr-o singura directie, dar va garantez ca iese chiar daca o frecam si din dreapta-n stanga si din stanga-n dreapta, atata doar ca nu trebuie sa avem miscari bruste si haotice in castronul in care se prepara maioneza. Daca va apuca durerea de mana in timp ce o amestecati, mai bine faceti o scurta pauza pentru ca altfel mana o poate lua razna si atunci cu siguranta si maioneza va avea un final dezastruos.
Reteta de maioneza o stiu de la mami si sunt convinsa ca si voi o faceti la fel, dar m-am gandit ca poate ajuta incepatorii in ale bucatariei.
Nu uitati ca dificultatea acestei retete este doar un mit. Porniti la treaba cu gandul ca va iesi pentru ca nu are de ce sa nu iasa. E simpla ca buna ziua.
Ingrediente – Reteta Maioneza de casa (cca 500g)
- 2 galbenusuri fierte tari
- 2 galbenusuri proaspete crude
- 200 ml ulei de floarea soarelui
- suc proaspat de lamaie dupa gust
- sare
Mod de preparare – Maioneza clasica
- Fierbem doua oua in apa cu sare (sarea se adauga intotdeauna in apa in care fierbem ouale ca sa nu cumva sa crape). Dupa ce le scoatem din apa fierbinte, le lasam in apa rece pana se racesc apoi le curatam de coaja, le taiem pe lungime si extragem galbenusurile.
- Punem galbenusurile fierte impreuna cu doua galbenusuri crude intr-un vas, adaugam putina sare si incepem sa le omogenizam cu furculita, in prima faza.
- Adaugam uleiul, pentru inceput doar o lingura.
Mare atentie la primul ulei adaugat! Nu trebuie sa puneti mai mult de o lingura pentru ca altfel se poate taia.
- Incepem sa mixam la o viteza medie. In momentul in care uleiul este complet absorbit, adaugam din nou ulei, dar nu intr-o cantitate mare, 2-3 linguri maxim. Dupa fiecare ulei adaugat, mixam pana la incorporare, apoi adaugam alte 2-3 linguri de ulei si tot asa pana vedeti ca maioneza devine spumoasa si se deschide la culoare.
- Cand ajunge in acest stadiu, incepem sa adaugam putin cate putin sucul de lamaie proaspat stors. Sucul de lamaie subtiaza putin maioneza, asa ca avem grija sa adaugam alternativ suc de lamaie si ulei. Continuam In acest fel, pana cand terminam uleiul.
- La sfarsit,adaugam sare si o consumam. E bine sa o folosim in decurs 24 de ore pentru ca dupa acest timp isi schimba gustul.
- Consistenta finala a maionezei trebuie sa fie compacta dar in acelasi timp matasoasa si aerisita.
Laura incearca si dintr-un ou intreg cu putin mustar, sa vezi ca iese mai light! te pop
Sa traiti, doamna profesoara! Asa se executa si, desi tentatia e mare cand ai un instrument profesional, eu tot cu lingura de lemn fac maioneza. Sa nu cumva sa renunti la explicatiile astea pentru cei incepatori in ai gastronomiei!!!! Am constatat ca este nevoie de cineva, care explica asa de frumos ca tine, exemplifica si aduce aceste lucruri pe intelesul tuturor. Mult prea multe persoane nu stiu cum se procedeaza corect.
Felicitari, Laura!
Laura eu zic ca nu exista maioneza atat de "taiata" incat sa nu poata fi reparata cu cativa stropi de mustar.
Mustarul repara orice maioneza ..incearca o data, iar gustul e imbunatatit tare.
Imi place ideea de lamaie pt gust, o sa incerc si eu 🙂
Gingasia draga mea singura problema este ca nu suport deloc mustarul. Foarte rar il mananc si numai la mititei. Te pupic!!
Elena draga mea comentariile tale sunt ca un parfum de primavara, calde si proaspete mereu. Din toata inima iti multumesc pentru cuvintele tale si promit ca voi posta in continuare retete simple pentru incepatori. Eu sper sa ajute pe cineva. Te pupic cu mare mare drag!!
Ari draga mea problema mea cea mai mare este ca nu suport mustarul. Am incercat zeci de feluri de mustar de la Dijon pana la tipurile cele mai comune si tot nu imi place. Numai mititeii ii mananc cu mustar dar nu intotdeauna. Multumesc tare tare mult pentru sfat si te rog daca stii un tip de mustar cu un gust mai dulce, te rog sa imi spui si mie cum se numeste. Pupicei cu drag!!
Se stie ca daca la inceput adaugi o l-ta de mustar se taie mult mai greu, eue asa procedez. Neaparat zeama de lamaie si mai spre fina putina apa minerala, se albeste si iese foarte pufoasa. Laura felicitari pentru limbajul foarte explicit….:))
Inca un truc pentru reusita: toate ingredientele sa fie la aceeasi temperatura, preferabil a camerei.
Chiar o veritabila arta culinara in prezentare. Si fara mustar… stii cum se spune, cand vezi ceva care nu e ca la mama, bunica si restul neamurilor!
Cu drag, GDC. MA duc pe un site artistic!
Singurul mustar bun,cu gust dulceag,este ce de Tecuci! Ca sa nu se taie maioneza eu ii adaug la inceput o lingurita de mustar si lucrez la ea fara grija! 😛
Ceva ce sa gasesti in Italia mai greu sa stiu :).. In Oradea este un mustar foarte bun adus din Ungaria, dar nu cred sa aiba distributie si in Italia 🙁
Anonim multumesc pentru sfaturi. Cu mustarul nu ma impac si mai ales in maioneza nu il tolerez dar apa minerala o sa incerc sa adaug pentru ca sunt tare curioasa cum iese. Cam cata apa minerala se pune?? Mersi mult.
V multumesc pentru sfat si pentru vizita.
Bine ai venit GDC!!! Iti multumesc mult pentru vizita si ma bucur mult ca iti place reteta. Ti-am vizitat blogul si mi-a placut ce am gasit la tine asa ca spor in continuare si bine ai venit in blogosfera.
Corina draga multumesc tare mult pentru sfat. Cand ajung in tara sigur am sa-l caut si eventual am sa-mi aduc un borcanel aici.
Ari aici mustarul nu imi place absolut deloc. E amar si are un gust straniu. Italienii nu sunu mancatori de mustar clasic si tocmai din cauza asta nu se gasesc multe varietati si alea care se gasesc nu-s bune. Cand vin acasa o sa-mi iau niste mustar sa il am aici. Stii care-mi placea?? Era unul care se numea parca " Mustar ca la bunica" si imi mai placea un tip de mustar unguresc, din Harghita cumparat, cu hrean. Ala e o nebunie pentru ca ador hreanul.
Multumesc mult Ari draga si o seara frumoasa sa ai!!
eu chiar azi mi-am cumparat un blender de mana din ala vertical si sant foarte multumita de maioneza pe care am facut-o cu el , am facut dintr-un ou intreg si mi-a iesit bat :))pentru asta l-am cumparat mai mult, pana la asta am incercat diferite variatii de maioneza,dar cred ca am sa raman la reteta din oul intreg, e cea mai rapida se face in mai putin de un minut si nu este gretoasa deloc:)
Laura te felicit pentru prezentare, pentru ca sant curioasa am sa incerc si varianta ta sigur, pupici !
P.S. ce-ar face un incepator … sfaturi foarte utile dai pentru incepatori si chiar si pentru cei care au mai multe zile la bucatarie 🙂
Laura
Eu am avut probleme cu maioneza de cateva ori inainte pana cand am ajuns aici in America si am vizionat un episod de gatit dedicat special maionezei. Canalul de televiziune se cheama FoodNetwork si poti vedea sute de retete in fiecare zi facute de sute de bucatari.In particular, show-ul produs de Alton Brown este exceptional. Acest chef explica, pe intelesul tuturor, procesele chimice care iau loc cand gatim. Ei bine, dupa ce am inteles mecanismul chimic prin care doua substance care in mod normal nu se amesteca impreuna (uleiul si apa) se pot amesteca impreuna, dupa ce am inteles ce se intamla cu lipidele cand faci maioneza, ei bine de atunci nu numai ca nu am mai avut vreo problema cu maioneza, dar de fiecare dat fac o maineza "trasnet". Inca o data, explicatiile din show sunt pe intelesul tuturor, nu iti trebuie un masterat sau doctorat in chimie ca sa intelegi "the chemistry behind cooking".
Astea fiind zise, as adauga cateva reguli la regulile tale de baza:
– toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei..zeama de lamaie, mustarul, uleiul, galbenusul de ou. In mod teoretic,poti sa pui un litru de ulei sau mai mult de un litru la un singur gabenus de ou atata timp cat respecti ratia de emulsificator:lichid:ulei. Daca nu proportionezi corect ratia de agent emulsificator(ex: zeama de lamaie,mustar,otet etc) maioneza o sa ti se taie chiar daca pui 100 ml de ulei la 4 ori 5 ori 10 galbenusuri.
Cand vine vorba despre metoda de preparare a maionezei, maioneza facuta cu mana este mult mai dispusa sa se separe pentru ca nu pui suficient de mult energie in dispersarea particulelor de ulei. Maioneza facuta cu un mixer de bucatarie iasa mai bine. Maioneza facuta cu blender-ul iasa mai bine decat maioneza facuta cu mixerul pentru ca blenderul pune mai multa energie deci reduce mai bine particulele de ulei. Maioneza din comert are cele mai mici sanse sa se separe pentru ca este facuta cu niste masini puternice care reduc si omogenizeaza uleiul in particule asa de mici ca este apropape imposibil sa se taie. Maioneza facuta acasa, daca este expusa la temperaturi prea joase (ex:frigiderul dat la temperatura foarte joasa) sau prea inalte ( de ex. afara vara intr-o zi foarte calda) o sa ti se separe.
Apropo de omogenizare,daca locuiesti in Romania ai observat ca pe ambalajul de lapte scrie ca este omogenizat?
Apă minerală se pune cam 2-3 linguri, dinaia cu mulţi ţepi.
buna ziua draga doamna Laura Adamache
imi place si apreciez ideea dumneavoastra de a posta pentru incepatori
si respect stilul relaxat si optimist si felul in care va faceti inteleasa.
eu am o intrebare: cum faceti galuste pentru supa? va ies intotdeauna?
toate cele bune
Mihaela Stavilaru
buna, laura 🙂
am facut citeva din retetele tale si mi-au iesit. ai un blog extrem de interesant, cu idei si fotografii minunate, care ar face pe oricine sa se apuce de gatit 😉
in legatura cu reteta prezenta, maioneza taiata se poate "repara" daca se incalzeste la bain marie. e nevoie de multa rabdare, dar si de atentie, sa nu "fiarba" – daca se coaguleaza albusul, nu mai iese nimic. e bine ca apa din bain marie sa nu depaseasca 50 grade celsius.
spor in toate – in special la gatit.
Buna Laura,
Tocmai frunzarisem blogul tau impreuna cu sotul – auto-intitulat ”specialist intr-ale maionezei” 🙂 – si de la el citire trebuie sa-ti fac o recomandare suplimentara:
Galbenusurile fierte si cele crude nu se pun deodata, pentru a nu ramane mici cocoloase in timpul omogenizarii (cum se observa cateva si in poza ta). Intai se paseaza cu furculita galbenusurile fierte, la care se adauga si praful de sare, aceasta ajutand galbenusurile sa devina mai ”nisipoase” si mai usor de pasat.
Un alt ”truc” folosit de sot pentru maioneze foarte pretentioase este indepartarea mijlocului galbenusurilor fierte, a acelui nucleu care ramane elastic si nu poate fi bine pasat.
Numai dupa pasarea cat mai fina a galbenusurilor fierte se adauga cele crude si se incepe procesul de adaugare a uleiului.
Citind reteta pentru maioneza, am vazut ca scrii ca nu iti place mustarul 🙂 nu sunt nici eu mare fan, dar am gasit cateva sortimente pe gustul meu…daca vrei foarte dulce iti recomand cu miere, aici sunt mai multe firme care au si un fel cu miere in compozitie (ii si spune Honey mustard); cel mai bun pe care l-am incercat insa este de la Maille, le-am incercat pe toate, cel mai bun e Creamy Dijon:
E potrivit de dulce iar aroma de hrean e superba, ti-l recomand cu drag!
Culmea ca esuez maioneza, nu esuez la salata de icre sau chiar retete mai complexe ci am ceva cu maioneza. Mama o face numai cu oua crude, nu-mi dau seama cum ii reuseste, nu prea am vazut maioneza la ea sa se taie….in weekend incerc iar, nu ma pot abtine.
Mira scumpa, aceeasi problema o am eu cu mamaliga!!! E incredibil, dar foarte rar imi iese cum trebuie.:))))
Pup cu drag si iti doresc sa nu iti mai faca probleme in viitor!!:)
de dimineata m am apucat de treaba am inceput cu maioneza mia iesit super mai tarziu vad eu ce mai fac bun acum am de unde alege super retete si usoare multumesc o zi buna pup
Mersi mult de tot,de mult cautam reteta asta explicata step by step,pentru cei mai neandemanati. Abia astept sa o dau pe spate pe prietena mea,k m-am saturat de cea cumparata !
Razvan, iti tin pumnii! Sunt convinsa ca o sa-ti iasa fara probleme si iti vei impresiona prietena.
Cea cumparata nu se poate numi maioneza…
Draga Laura,dupa parerea mea trebuie sa faci diferenta intre reteta postata de tine, carea se folosea pe vremea buniciipentru a orna salate,si maioneza care se prepara pentru a fi amestecata in diverse salate.Daca crezi ca subiectul merita explicat,te rog sa-mi raspunzi,si voi povesti mai pe larg.Cu sentimente prietenesti,Mihai.
Maioneza nu necesită nici o tehnică specială de „învârtit”, nici o cantitate anume de ulei. Maioneza începe să se „taie” în momentul în care apare muştarul în combinaţie. Fiica mea făcea maioneză pe când avea numai şapte ani, deci nu putea fi vorba despre vreo măiestrie, dar iî fărâmam bine oul fiert cu lingura de lemn şi de acolo se descurca singură. Dacă punea ceva mai mult ulei deodată, iî turnam puţină apă rece sau zeamă de lămâie (cel mai adesea o dregea cu apa rece). Întotdeauna pun cel puţin 100ml de ulei pentru un ou, deci pentru 2 ouă fierte şi 2 ouă crude folosim 400 – 600 ml de ulei şi nu se taie deloc. Dacă vreau să pun muştar la o salată, adaug la ingredientele salatei puţin, o amestec şi după aceea pun maioneza.
P.S. Nu suport să pun uleiul în fir subţire, aşadar torn cât curge (50-60ml dintr-o mişcare)
Succes!