Cornulete vesele pentru Mos Craciun, reteta pentru masa de sarbatori
Astazi va aduc doua retete care se vor afla pe masuta noastra de Craciun. Ambele sunt delicioase si foarte rapide. Cris a spus ca sunt cele mai bune cornulete mancate de el vreodata si ii dau perfecta dreptate. Sunt atat de pufoase si aromate incat cu greu te opresti din mancat. Culoarea rosie, data de alchermes care este un lichior special pentru dulciuri, le da o aroma si o culoare vesela, rosu intens, culoarea Craciunului.
Cornulete vesele pentru Mos Craciun – Ingrediente (25 cornulete)
- 225 g faina
- 1 ou mediu
- 60 g unt
- 100 g zahar
- 75 ml lapte caldut
- 3 g amoniac de sodiu
- 2 lingurite esenta vanilie
- un varf cutit sare
- 100-125 ml lichior alchermes
- zahar pentru tavalit
Cornulete vesele pentru Mos Craciun – Mod de preparare
- Mixam 1-2 minute laptele usor caldut si untul la temperatura camerei. Nu va speriati daca va iesi o compozitie cu aspect nelegat, se va omogeniza ulterior.
- Adaugam oul, esenta de vanilie, zaharul, varful de sare si mixamcca 2 minute, apoi adaugam treptat faina amestecata cu amoniacul (e indicat sa cernem faina inainte de a o adauga pentru a obtine cornulete pufoase si aerisite). Compozitia rezultata va semana mult cu o crema, deci foarte moale. NU mai adaugati faina. Bagam aluatul la frigider pentru 1 ora.
- Dupa 1 ora, scoatem aluatul de la frigider si il rasturnam pe masa foarte bine pudrata cu faina. Formam snururi groase cat un deget, apoi le taiem in bucatele de 5 cm. Le dam forma de cornulet.
- Le asezam in tava tapetata cu hartie de copt, lasam o distanta de cativa centimetri intre cornulete, si le coacem in cuptorul preincalzit la 200°C pentru cca 10 minute.
- Cornuletele trebuie sa ramana albe dupa coacere, deci nu le coacem in exces.
- Le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca complet, apoi le inmuiem in alchermes (doar partea superioara) si apoi le tavalim prin zahar tos. Nu le inmuiem mult in lichior ci doar cateva secunde, ca la piscoturile pentru tiramisù.
- Sunt incredibil de fragede si gustoase si tare frumusele. Pe masa de Craciun vor arata excelent.
- Anticipez o intrebare pe care sigur o voi primi si anume cu ce puteti inlocui acest lichior in caz ca nu il gasiti? Eu zic ca se pot inmuia in orice tip de alcool va place. Sunt convinsa ca trebuie sa existe un alt lichior rosu in afara de alchermes.
Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Cornulete vesele pentru Mos Craciun
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
1 Review(s) Based on
Laurici, dar daca nu le bagam in lichior, care este consistenta lor ?
Danelutza sunt pufoaaaaasee pufoase chiar daca nu le bagam in lichior sau in altceva. Numai ca daca vrei sa le faci fara nici un fel de sirop sau alcool mareste putin cantitatea de zahar pentru ca nu sunt foarte dulci daca le servesti simple.
Sunt superbe cornuletele, vaai, ce-mi fac cu ochiul!!
Laura, sa nu rizi, nu stiu ce este-alchermes-vad ca scri mai sus lichior?? Foarte frumoase. Sarbatori fericite si salutari din Hamburg Cami
Cred ca o varianta ar fi visinata, nu?
Te pup si multumesc pentru aceasta dulce introducere in atmosfera Craciunului.
Foarte frumoase!
Oh, se vor face cu lichior de zmeura (productie proprie). Felicitari, arata extrem de apetisante. Fata de toate dulciurile de sezon, mai crocantoase, astea vor fi o vacanta gustativa speciala.
O alta varianta poate ar fi siropul de la compot si ma gandesc la cel de visine,ce zici?Arata deosebit aceste cornulete,iar blogul tau e minunat si al tuturor fetelor care munciti din greu ptr ca noi ceilalti sa ne bucuram si sa ne incantam familiile cu aceste opere culinare pe care le realizati.mii de multumiri din partea mea.CRACIUN FERICIT!Cristina
Ma bucur mult ca iti plac Alexandrina. tocmai am terminat inca o tura de nici mai mult nici mai putin de 80 de cornulete pe care le-am impartit cunostintelor si colegilor lui Cris. Te pup si incearca-le pentru ca sunt delicioase!!
Draga mea Cami, Alchermes este un lichior special pentru produsele de patiserie si nu are un gust puternic. Te pupic cu drag si Sarbatori minunate iti dorec alaturi de cei dragi!!
Lavinia draga mea cred ca visinata este potrivita pentru cornulete. Daca ii incerci sa nu ii inmoi decat ffff putin in visinata pentru ca are un gust puternic. Te pupic si multumesc mult de vizita!!
Te pupic Miha draga si tare ma bucur ca iti plac!!
Draga mea Elena cred ca vor avea un gust divin daca le inmoi in sirop de zmeura. Eu ador zmeura, cu alcool nu ma impac deloc dar in aceste cornulete chiar nu m-a deranjat. Te imbratisez cu mare drag!!
Cristina draga siropul este o optiune excelenta si avand in vedere ca aceste cornulete nu sunt foarte dulci, siropul le va da sigur dulceata necesara. Iti multumesc pentru vizita si iti doresc Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!
Poti folosi ton din conserva Ceska dar sa ai grija sa il scurgi f bine din lichidul sau uleiul in care este conservat.
Multumesc mult Laura pentru cornuletele acestea pufoase si imbracate de Craciun.Voi face si eu.Te pup cu drag si astept noi idei.
Laura,
Spune-mi te rog care-i rolil amoniacului. Habar n-am de unde sa-l cumpar, e unul alimentar sau exista un singur fel? Il pot omite sau inlocui?
Mersi mult si sarbatori fericite!
Draga Dana, datorita amoniacului ies atat de pufoase si aerisite aceste cornulete. Cu praf de copt ies bune dar nu atat de fragede si nu cresc atat de mult. Eu am folosit amoniac cumparat in Romania. Se gaseste in orice magazin alimentar mare sau mic in pliculete de 7 gr maronii, de la Dr.Oetker. Pe pliculet scrie "Amoniu pentru prajituri".
Te pup si Sarbatori minunate iti doresc!!
Ma bucur tare mult ca iti plac Anita draga mea!! Te pupic cu mare mare drag!!
Прекрасни и подходящи за празника!Поздравления!
Thank you Nanita and Merry Christmas!! Kisses!!
Bun gasit draga Laura!
Am facut aseara minunatele cornulete! Un lucru bizar s-a petrecut insa. Nu s-a intarit coca mai deloc la frigider desi a stat cca 3 ore. Am mai adaugat niste faina – doua maini bune – sa obtin o consistenta cat de cat modelabila (cu mana infainata)iar surpriza placuta a fost sa am niste cornulete tare pufoase si aromate (am pus coaja unei lamai). M-am bucurat teribil ca am nimerit consistenta.
O sa le mai fac si o sa urmaresc sa nu cumva sa fi citit una si sa fi notat alta si de aici deferenta de faina.
Mai ramane sa rezolv cu culoarea, caci nu merge cu visinata – nu capata culoare si parca nici gustul nu este spectaculos. Noroc ca am facut doar unul.
O sa cumpar niste sirop concentrat de visine sau zmeura.
Alta solutie nu vad!
Te pup si numai bine!
P.S. Tot aseara am facut si cornuletele tale cu iaurt(IN CANTITATE DUBLA DIN PRIMA). EXCELENTE!Le-am umplut cu gem de gutui. Mama ce aroma aveau!!!!!!
Esti o comoara!!!!!
Laura, iti multumesc mult p/u receta. Eu le-am facut parintilor surpriza cu aceste cornulete si le-au placut enorm de mult, peste o zi nici urma de ele nu au fost :)p.s. eu am inlocuit lichiorul cu un mix dintre: unt topit, lapte shi praf de cacao! Au iesit ff bune. Multumesc p/u receta!!! Astazi voi incerca receta ''biscuiti cu nutella'' , sunt sigura ca se vor primi la fel de bune 🙂
Lavinia draga mea iarta-ma te rog ca raspund atat de tarziu dar abia acum am vazut comentariul. Draga mea aluatul ramane moale si dupa repausul in frigider dar se poate modela totusi. ma gandesc ca poate tipul de faina folosit de tine are alta putere de absorbtie si din cauza asta nu le-ai putut modela. Ma bucur mult ca ai mai adaugat faina si ca ti-au reusit in final.
De o vesnicie nu am mai facut cornuletele cu iaurt si chiar am sa le refac acum in weekend. Pupicei cu mare mare drag!!
Victoria draga mea tare ma bucur ca le-ai incercat si ca v-au placut. Imi place mult mixul tau si sigur il incerc si eu la urmatoarea runda. Te pup cu drag si weekend minunat sa ai!!
Buna Laura, te rog, tu cum ai format snururile din aluat, ai folosit poshul?
Daniela draga mea, intai am rupt aluatul in bucatele mai mici din care am format cu mana pe masa infainata, snururi mai lungi pe care le-am taiat apoi in bucatele de 3-4 cm, le-am dat forma de potcoava si le-am asezat in tava. Aluatul poate fi foarte bine lucrat cu mana dupa ce sta la frigider. Te pupic!!
Buna ziua Laura.
Asa cum am scris si pe Facebook, te admir din toate punctele de vedere, mai ales ca maestru in arta culinara.
Cu siguranta am sa fac si eu cornuletele tale pentru Mos Cracun, mai ales ca ,in familia noastra este o traditie ca in ajunul Cracunului, sa vina mosul la fiecare membru din familie, in jurul bradului, cu un pahar de vin cald, cu scortisoara si cu ceva dulce si bun, specific sarbatorilor de iarna, iar anul acesta am sa fac cornuletele tale.
Si ma gindeam ca un sirpo de zmeura sau de visine cu putin alcool in el, ar fi ideal pentru a le da o culoare rosie, specifica Craciunului.
Iti doresc sanatate multa si mult spor in toate!
Anena, iti multumesc din suflet pentru cuvintele tale. Noi mereu il asteptam pe Mos Craciun cu un pahar de lapte si cateva dulciuri iar cornuletele astea au fost tare apreciate anul trecut de Mos.
Cu un sirop concentrat sigur ies absolut delicioase si colorate frumos.
Te pupic si te mai astept pe la mine!!
buna laura! cornuletele astea sunt o incantare pentru ochi….cred ca si pentru papilele gustative….am insa o nelamurire…rezista 3 zile sau se inmoaie cu timpul?seamana cu fursecurile obisnuite la consistenta?astept raspunsul tau ca sa termin lista cu prajiturelele pentru craciun si iti doresc un craciun fericit alaturi de cei dragi!
Mihaela draga mea, rezista perfect 3 zile fara sa se inmoaie sau sa se intareasca, numai sa ai grija sa nu ii inmoi foarte mult in lichior sau sirop. Eu i-am facut o data si am lasat platoul pe masa unde a stat 4 zile. Biscuiteii nu aveau nimic, erau ca in prima zi. Te pup si iti doresc un Craciun Minunat si Un Nou An excelent!!
Buna Laura, as vrea tare mult sa fac aceste cornuri pentru Craciun, dar nu stiu ce lichior sa folosesc sa-mi iasa aceasta culoare intensa si mai ales nu stiu unde sa caut pe aici. Am vazut vreo trei sortimente ce aratau rosii dar nu mi-au dat incredere. Unul era si pe negru. Acum am vazut comentariul de mai sus cu siropul, dar n-as vrea atata dulce, intelegi? Le vreau frumoase asa cum le-ai facut tu, dar mai accesibile pentru mine. Te pup si Sarbatori fericite !
Marina draga mea, chiar nu stiu ce tip de lichior ar fi potrivit pentru un gust placut si nu foarte dulce si mai ales pentru o culoare rosie frumoasa. Alchermes este un lichior special pentru dulciuri dar daca nu exista la noi ma gandesc la o singura solutie cat de cat potrivita. Alege un lichior care iti place tie si adaugi cateva picaturi de colorant rosu in el. Nu incurajez folosirea colorantilor alimentari, dar din pacate nu vad alta solutie pentru aceste cornulete.
Pup cu drag si Sarbatori Fericite!!
Stii ca esti o comoara? Laurica mea draga! O minunatie sunt!
Buna,Laura.Am facut mai multe din retetele tale si au iesit toate foarte bune.Ieri am facut si acesti biscuiti pentru ca tare mi-ar place sa-i fac si de craciun si vroiam sa vad daca imi ies buni.Au iesit buni numai ca,dupa ce i-am inmuiat in alchermes au iesit rozalii in nici un caz rosul acela intens din poza.Vroiam sa te intreb daca ai folosit o anume marca de alchermes.
Ana, draga mea, eu am folosit alchermes Baldoni. Mi se pare cel mai rosu dintre toate firmele.
Pup si ma bucur ca ti-au placut!
Buna,
Daca nu am alchermes si folosesc visinata e ok nu ?
Dorin, da, poti folosi si visinata.
Buna Laura,
Unde gasim lichiorul acesta?
Multumesc.
Draga Teodora, eu il am din Italia. Acum s-au deschis multe magazine italiene in tara, este foarte posibil sa il gasesti la ei. Il poti cauta si online.
Cu mult drag!