Tort Tiramisu, o reteta italiana simpla si rapida de tort
Tiramisu este una dintre prajiturile mele preferate. Nu-mi amintesc exact momentul in care am gustat pentru prima data tiramisu, dar stiu ca a fost dragoste la prima degustare. Nu mi-am inchipuit niciodata ca un desert atat de simplu si rapid, poate fi atat de bun. Astazi nu va propun reteta clasica de tiramisu, ci un tort tiramisu putin mai altfel. Fata de crema clasica a prajiturii tiramisu, aceasta nu are oua crude. Practic, este vorba despre o crema de vanilie pe care o amestecam ulterior cu branza mascarpone si frisca. Pentru sirop eu am folosit cafea, dar daca doriti, o puteti inlocui cu cafea solubila, iar esenta de rom, cu cateva linguri de rom. Recomand cu drag aceasta reteta, tuturor celor care iubesc gustul delicioasei prajituri tiramisu.
Tort Tiramisu – Ingrediente pandispan cacao (24 cm ø)
- 6 oua medii
- 100 g zahar
- 50 g faina
- 50 gr cacao
Tort Tiramisu – Ingrediente Crema de vanilie cu mascarpone
- 250 ml lapte
- 2 galbenusuri
- 1 pastaie de vanilie (doar semintele)
- 40 g faina/amidon
- 100 g zahar
- 100 ml smantana indulcita pentru frisca
- 250 g mascarpone
Tort Tiramisu – Ingrediente sirop
- cca 200 ml cafea
- 1-2 lingurite esenta de rom
Tort Tiramisu – Ingrediente pentru ornat
- 200 g frisca mixata
- 1 lingura cacao dulce
Mod de preparare – Blat Tiramisu
- Mixam ouale cu zaharul pana isi tripleaza volumul si se deschid la culoare (1), dupa care adaugam faina amestecata cu cacaua, ulterior cernuta printr-o sita deasa, si amestecam usor de jos in sus pana la omogenizare (2).
- Punem aluatul intr-o forma de 24 cm tapetata cu unt si faina (3) si il coacem in cuptorul preincalzit la 170°C pentru 20-30 minute. Il scoatem din cuptor, il lasam 5 minute in forma sa se racaesca, apoi il rasturnam pe un gratar unde il vom lasa pana se raceste complet (4).
Mod de preparare – Crema de vanilie
- Punem laptele la incalzit pe foc mic si adaugam semintele unei pastai de vanilie. Intr-un vas separat, mixam galbenusurile amestecate cu zaharul si faina sau amidonul (5). Turnam laptele fierbinte peste amestecul de galbenusuri, amestecam bine si punem crema pe foc mic pana se ingroasa (6). Stingem focul si acoperim suprafata cremei cu folie de plastic alimentara. Lasam crema sa se raceasca complet.
- Mixam frisca foarte bine, apoi o incorporam cu grija, amestecand de jos in sus, in crema de vanilie. Amestecam branza mascarpone cu o lingura, astfel incat sa capete o consistenta cremoasa, apoi o incorporam in crema de vanilie si frisca, cu grija, amestecand de jos in sus.
- Taiem blatul in 2 foi (7), asezam prima foaie intr-un cerc detasabil, si il insiropam cu un amestec de cafea rece in care am adaugat esenta de rom. Adaugam crema (8) si o acoperim cu a doua foaie de blat insiropata cu cafea si rom.
- Acoperim in intregime tortul cu frisca si il punem in frigier pentru cateva ore, cel mai bine pana a doua zi. Inainte de a-l servi, il scoatem din cerc si il pudram cu cacao dulce.
Este un tort delicios! Pofta buna!
Laura, mai dat gata, arata minunat tortul tau, as manca o felie dubla acum.
Ciao Laura,dar ce matinala esti cand le faci pe toate?Eu sunt innebunita dupa blog-ul tau si in fiecare zi in pauza de la munca deschid pc-ul si mai citesc cate o reteta.Chiar imi prinde bine aceasta reteta deoarece cautam un tort rapid si ieftin.Pe 18 oct sarbatorim 6 ani de casnicie si as vrea sa pregatesc o masa,suntem in jur de 8 persoane.Ce zici merge tortuletul asta ca desert si daca da crezi ca-mi ajunge crema daca tai blatul in 3?te rog sa-mi raspunzi daca nu recomanda-mi tu ceva te rog.Multumesc mult o zi buna si te pup.
Delciooos… ma supar pe tine daca nu ma inviti la o feliuta :))
Bellissima, meravigliosa torta! Complimenti cara Laura! baci, baci
Arata delicios!
Laura, ti-a iesit o minunatie, cum de altfel ies toate retetele pe care le prepari. Mai ales ca sunt cu petale roz 🙂
Felicitari!
Vaya tarta buena y de presentación espectacular…me encanta!!! un beso
arata fantastic!:D
Nicol draga mea tortuletul il facusem cu o zi inainte dar nu am mai apucat sa il postez dar de obcei ma trezesc foarte devreme si gatesc in general dimineata, seara mai rar. Draga mea este delicios acest tortulet dar pentru o eniversare atat de importanta parca e prea simplut as zice eu. Ti-as recomanda acest blat, care se face rapid si e tare bun si aceste mousse de ciocolata care este preferatul meu,
Daca alegi totusi sa faci acest tortulet dubleaza cantitatile pentru crema.
Pupicei si iti urez de acum multa multa fericire alaturi de sotul tau!!
Da, arata frumos tare!…
Vicky draga mea ma bucur tare tare mult ca iti place. A fost foarte bun si se face tare rapid. Pupicei!!
Amalia tocmai pe tine sa nu te invit la o feliuta??? Nu se poate asa ceva draga mea!! Te pupic dulce si ma bucur ca iti place.
Cara Maria quanto sono felice che ti piace questa torta. Si fa molto molto semplice ed e tanto buona. Un baccione grandissimo per te!!
Multumesc mult draga mea Oana!! Pupicei!
Draga mea roz bonbon te pupic ci ma bucur tare mult ca iti place!!
Thank you so much Ma Jose!! Kisses!!
Te pup Diamnod draga mea si multumesc mult ca iti place tortuletul!!
Multumesc mult Shari ca iti place tortuletul meu!! Te pup si te mai astept pe la mine!!
Multumesc si eu, Laura, eu sunt noua, inca descopar blogul meu, insa pe tine te-am vizitat inainte de a-l deschide pe al meu, mi-a placut enorm de la inceput.Multumesc!O sa te vizitez mereu, ai niste retete senzationale!
delicios si diafan, datorita petalelor de trandafir!
minunat,Laura, ca de obicei!
Acest tort arata supertare si banuiesc ca este si superbun. Te felicit draga Laura si am sa te urmaresc in continuare .Cat de repede am sa-l incerc si eu. Pupici.
BUNA LAURA!AI FACUT UN TIRAMISU ELEGANT SI FIN!BRAVO.ASI MANCA TIRAMISU DIMINEATA LA PRANZ SI SEARA.PACAT CA LA NOI NU SE GASESTE MASCARPONELE DIN ITALIA.EU FAC CREMA DIN 5 GALBENUSURI FRECATE CU 3 LIGURI DE ZAHAR,ALBUSURILE BATUTE SPUMA CU 3 LINGURI CU ZAHAROUA SI SMANTANA GROASA SI GRASA.E O CREMA SUPER SI IESE UN TIRAMISU RACOROS,DELOC GRETOS.SA NE MAI FACI PRAJITURICI ASA FRUMOASE!!!PUPICI!
Multumesc tare mult Shari draga pentru cuvintele tale. Imi place foarte mult blogul tau si o sa te vizitez foarte des de acum incolo. Te pupic si la cat mai multe retete delicioase!!
Flori scumpa ma bucur mult ca iti place. Nu am avut eu mult timp sa il dichisesc cum trebuie dar si mie mi-a placut aspectul simplu in final. Te pupic!!
Nati scumpa multumesc tare mult ca iti place. A fost foarte bun si foarte lejer ca gust. Perfect langa cafeaua de dimineata. Te pup!!
Katy scumpa nu te-am mai vazut de multisor!! Si mie-mi place foarte foaarte mult tiramisu-ul. Trae mult imi place cum suna crema ta si sunt convinsa ca este superba ca gust.
In curand o sa vin cu reteta pentru mascarpone. Trebuie sa cumpar ce imi trebuie si o sa-l postez. Te pupic cu mare drag!!
E ADEVARAT LAURA,AM INTRAT MAI RAR,DAR TI-AM VIZITAT NOUTATILE CULINARE SI NU NUMAI..CREMA PE CARE TI-AM SPUS CA O FAC EU,MI-A DAT-O O COLEGA DE SERVICI A CAREI MAMA E ITALIANCA.MI-A ZIS CA SMANTANA GROASA INLOCUIESTE CU SUCCES MASCARPONELE.ASA A SI FOST!DE 4 ANI FAC ACEEASI CREMA SI IESE SUPER RACOROASA PRAJITURICA.ADAUG IN CREMA,PE LANGA PUTINA ESENTA DE ROM SI RAZATURA DE LAMAIE.E SUPER RACOROASA!SA STI CA M-AI FACUT CURIOASA CU RETETA DE MASCARPONE!!ABIA ASTEPT S-O POSTEZI!SI EU TE PUUUP!
Tre curioasa m-ai facut Katy draga mea asa ca am sa incerc crema ta la viitorul tiramisu. Cred ca saptamana viitoare o sa fac niste mascrpone si o sa-l postez sigur. Te pupic cu mare drag!
Buna! Voiam sa te intreb daca ai facut mascarpone pentru ca as vrea sa incerc si eu acest tort si nu as vrea sa folosesc mascarpone din comert.
Anonim nu l-am facut inca pentru ca nu reusesc sa gasesc smantana prosapata dar am o promisiune si imediat ce o voi cumpara voi face mascarpone.
banuiesc ca petalele nu se mananca nuh???:))glumeam…tortul e o minunatie.Am sa-l incerc si eu
Anonim se pot manca petalele de trandafir. Eu mai rontai din cand in cand si sa stii ca sunt f bune. Exista muuulte retete in care se folosesc florile. De exemplu: risotto cu petale de lalele, inghetata cu flori de viorele, etc. Este bine sa se foloseasca flori din gradina proprie care nu sunt tratate. Un weekend minunat iti doresc si ma bucur mult ca iti place tortul.
Vai Laura, tortul este de o frumusete rara, o adevarata sursa de inspiratie. Pozele sunt fara cuvinte, felicitari!
Draga mea Ligia tare ma bucur ca iti place tortuletul. Este un tort foarte simplu pe care am ales sa il decorez cat se poate de natural. Te pupic cu mare drag si iti multumesc tare mult!!
SUPER TARE
Este minunat , l-am facut de Craciun iar acum il fac iar ….foarte fin ,deosebit si se face si foarte usor ! Multumim de reteta!!
As face si eu crema aceasta de galbenusuri cu smantana, dar nu crezi ca in momentul in care pun albusurile batute se inmoaie? Oare daca pun o gelatina in galbenusuri nu ar fi mai ok. ( am o smantana buna si as incerca), as fi recunoscatoare daca mai ajuta cu un sfat. Multumesc.
Cristina draga mea, nu se folosesc albusurile la crema aceasta ci numai frisca si mascarpone. Daca vrei sa iti iasa foarte compacta poti pune putina gelatina in crema.
Te pup!
Scz ma refeream la varianta lui Katy cea cu smantana in loc de mascarpone…
Am incercat varianta de crema a lui Katy, dar am adaugat si gelatina, a iesit foarte buna.
Am facut acest tort, este divin, eu in schimb am pus in mascarpone si cateva linguri de cafea 7-8, sa incerci este f gustoasa crema.
minunat acest tort
L-am facut si eu de revelion…..extraordinar de bun….am pus si in crema cafea si rom pentru un plus de savoare. Cu siguranta se va repeta….pacat ca nu este optiunea de atasament al pozelor ca sa vezi cum a iesit…pupici…
Veronica, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut!! Am sa ma gandesc in viitor sa adaug si optiunea de tine mentionata. Chiar ar fi tare interesant.
Puuup cu drag!!
acuma-l fac, iti las maine comm cum a iesit,ms de reteta,a fost foarte usor de facut blatul si crema,astept sa se trezeasca bebe ca sa pot bate frisca:))
foarte bunn,doar caci a doua zi crema a fost un pic mai moale,foarte delicios si aromat
Aveam mascarpone, dar nu aveam piscoturi si aceasta reteta a fost exact ce aveam nevoie. Mereu gasesc retete salvatoare la tine pe site. A fost suficient sa gust blatul si crema ca sa-mi fac o parere. Sunt sigura ca o sa-mi placa si rezultatul final. Are doar 50 de minute de cand este la frigider si trebuie sa astept pana dimineata sa-l pot savura. Este prima data cand fac tiramisu. O noua premiera cu ajutorul retetelor tale. Mult timp m-am limitat sa fac doar prajituri , iar torturi faceam doar cu blat cumparat. De aprox 2 ani, datorita retetelor tale, am inceput sa fac torturile de la A la Z. Primul tort a fost „Padurea neagra”. Explici fiecare pas si faci ca totul sa para foarte usor si acest lucru ajuta foarte mult. Te pup dulce si iti urez o seara frumoasa!
Absolut:INCANTATOR!Trebuie sa marturisesc ca mie nu-mi place tiramisu,dar aceasta reteta m-a incantat vizual.Problema este:am cumparat piscoturi,dar imi convine mai mult cu blat.Piscoturile ii dau un aer banal,plictisitor prajiturii tiramisu (cel putin,asa mi se pare mie).In sfarsit,vad o reteta de tiramisu la care ouale se gatesc la bain-marie sau intr-un vas anti aderent.Majoritatea retetelor de tiramisu descriu prepararea cremei fara gatirea pe foc a oualelor (ce stupid!)….Multumesc pt postari si email-uri!SARBATORI FERICITE,SANATATE,UN 2014 PLIN DE NOROC!
Blatul ar trebui sa creasca? Nu de alta dar mie nu mi-a crescut. Ce e drept ca n-am tava de 24, am de 26 dar tot ar fi trebuit sa iasa blatul cat de cat inalt, nu? Astept un sfat 🙂
Mariana, draga mea, creste, dar nu foarte foarte mult. Este un blat cu o consistenta umeda, dar nu la fel de inalt ca cel clasic.
Draga Laura, iti multumesc pentru ca existi! Am reusit sa fac un tort dragut si foarte bun pentru ziua baietelului meu, David! Esti minunata si esti specialista in a explica fiecare reteta! Multumesc frumos!
Draga mea, multumesc mult pentru aprecieri!
Sa iti traiasca baietelul, sa creasca mare si fericit!
L-am facut de Craciun. A iesit foarte bun. A fost apreciat. Multumim pentru reteta.
Sa iti fie de bine, draga mea!
Buna, Laura. La mine blatul a crescut foarte mult in timpul coacerii, apx 8 cm inaltime, cu cupola. Dupa terminarea timpului de coacere in cuptorul electric, am intredeschis usa acestuia. La nici 5 minute, blatul era surpat si injumatatit ca inaltime. Ai vreun sfat, te rog? Multumesc.
ca sa nu faca acea cupola, cand torni aluatul in forma, nu tunra intr-un singir loc, de aceea face cocoasa. un alt secret este ca ouale sa fie scoase din frigider cu cel putin 2 ore inainte, sa fie neaparat la temperatura camerei, si sa se mixeze cu zaharul indelung, 20-30 de minute, ca sa prinda mult aer inauntru. apoi faina trebuie incorporata cu grija, cu o spatula, nu cu mixerul, de jos in sus, exterior-interior, cu multa rabdare! toate caestea le stiu tot de pe blogul Laurei, de cativa ani. la sf, dupa testul cu scobitoarea in centru, se lasa usa cuptorului intredeschisa, sa nu sufere soc termic. succes! cu cat exersam mai mult, cu atat devenim mai procepute.
Buna Laura,
Am si eu o intrebare, in crema de vanilie nu e mentionata vanilia de loc. Se pune sau nu vanilie in crema? Multumesc.
Draga Laura, multumesc pentru atentionare. Am adaugat semintele unei pastai de vanilie in lapte.