Clatite (Reteta bunicii mele)


Clatite – reteta de baza pentru aluat de clatite pufoase

Clatite - reteta clasica
Clatite reteta pentru incepatori – Laura Adamache

De cate ori ma gandesc la bunica mea, simt parfum de clatite si vanilie. Poate parea ciudat acest lucru, dar chiar si dupa atatia ani, eu inca simt foarte clar si viu acest parfum.

In bucataria mica, mobilata in culori vii, vinerea se faceau clatite fragede si bune. Si cand spun clatite, ma refer la un munte intreg, vreo 30-40. Clatitele erau umplute cu gemuri, dulceturi, fructe proaspete, stropite cu miere sau imbracate intr-o hainuta fina de zahar vanilat.

Prietenele mele deja stiau ca vinerea e ziua de rasfat dulce, asa ca ma cautau sub diferite pretexte la bunica. Niciodata nu refuzau invitatia de a se opri la o portie de clatite pufoase, parfumate si fierbinti. Si eu eram atat de mandra cand le vedeam cu cata pofta le mancau!

Clatitele perfecte – emotii cu gust de neuitat

Nimeni nu le facea ca bunica mea! Chiar daca se intampla sa ne certam in timpul saptamanii, un lucru atat de obisnuit cand suntem copii, vinerea clatitele ne impacau. Preferatele mele erau clatitele simple, umplute doar cu putin zahar tos, stropite cu miere de tei si inca de atunci le serveam alaturi de o cana cu ceai.

Multi ani, ani in care bucataria nu reprezenta pentru mine decat locul in care mancam, m-am multumit cu faptul ca aveam clatitele imbietoare in farfurie, apoi intr-o buna zi am intrebat-o pe bunica mea cum se prepara.

Imi amintesc si acum cu o claritate incredibila momentul in care am intrebat-o acest lucru. Tocmai turna in tigaia incinsa un polonic de aluat de clatite, iar intrebarea mea a luat-o prin surprindere.

Se pare ca inca eram destul de mica pentru o intrebare atat de mare.:) Si-a intors spre mine chipul bland si mi-a spus ca astepta intrebarea asta din partea mea, dar nu atat de curand. Mi-a mai spus, ca intr-o zi voi gati la fel de bine ca ea. Lucru acesta m-a surprins in momentul acela. Am intrebat-o de unde stia ca asa va fi si mi-a spus: “Daca ti-as fi propus eu sa te invat sa faci clatite, nu era acelasi lucru. Ca sa faci un lucru cu adevarat bun, dorinta trebuie sa plece de la tine. Tu trebuie sa simti ca vrei sa-l faci. Din inima pornesc toate lucrurile bune si frumoase”.

Clatitele cu zahar sunt preferatele mele

Dupa mai bine de 30 de ani, nu mi-am schimbat preferintele, umplu clatitele tot cu zahar si le savurez langa un ceai fierbinte.  Si chiar daca bunica nu mai e si nici atmosfera calda din mica ei bucatarie, amintirea acelor zile cu parfum de vanilie imi va ramane vesnic vie in suflet.

Impartasesc cu voi acesta reteta de clatite minunata, pentru mine prin amintirile ce-mi sunt trezite, pentru voi, cred,  prin simplitatea si gustul lor final.

Istoria clatitelor, pe scurt

Delicioasele clatite isi au originea in nord-vestul Frantei si pentru ca sunt un desert atat de simplu si delicios, au deventit imediat populare in toata lumea. Clatitele dulci frantuzesti se numesc crepes, iar cele sarate, gallete. Una dintre cele mai spectaculoase clatite se numesc „crepes Suzette”, flambate in lichior si suc de portocale. In Franta, pe 2 februarie este sarbatoarea „La Chandeleur” (Ziua Binecuvantarii Fecioarei Maria).

Traditia cere ca la aceasta sarbatoare sa se serveasca clatite, din acest motiv aceasta zi mai poarta denumirea si de „Ziua Clatitelor”. Legenda spune ca daca reusesti in aceasta zi sa arunci in aer o clatita cu mana dreapta si in acelasi timp sa tii o moneda de aur in mana stanga, vei avea parte de bogatie tot anul.

Chiar si englezii au o sarbatoare dedicata clatitelor: Shrove Tuesday sau Pancake Tuesday. (sursa: wikipedia)

Ingrediente pentru aluatul clatitelor (12 bucati)

  • 250 g faina
  • 550 ml lapte
  • 3 oua
  • 40 ml ulei/unt topit
  • 1 varf cutit sare
  • 1 pastaie vanilie (doar semintele)

Cum sa faci cele mai pufoase clatite – Mod de preparare

  • Punem ouale intr-un vas, adaugam sarea si amestecam pana se omogenizeaza. Cernem faina si adaugam la inceput 3-4 linguri. Amestecam foarte bine.

Daca la inceput observam prezenta unor mici cocoloase in aluatul de clatite, acest lucru se va regla pe parcurs, dupa ce adaugam faina si laptele.

  • Intr-un vas separat, amestecam laptele, la temperatura camerei, cu uleiul (facem acest lucru ca sa impiedicam formarea cocoloaselor din aluatul de clatite).
  • Adaugam alternativ faina si amestecul de lapte si ulei si amestecam cu grija. Aluatul de clatite trebuie sa aiba o consistenta matasoasa, nu foarte lichid, dar nici foarte dens.

Adaugare faina in aluat

  • In compozitia finala, incorporam semintele unei pastai de vanilie, apoi lasam aluatul cca 10 minute pe masa din bucatarie.

Prepararea aluatului clatitelor pufoase

  • Incalzim, la foc mediu, o tigaie antiaderenta si o ungem cu foarte putin ulei sau unt.
  • Punem un polonic de aluat de clatite in tigaia incinsa. Prajim clatitele, in tigaia incinsa si unsa de fiecare data cand adaugam aluat. Timpul de coacere este de cate 1-2 minute pe fiecare parte. Le scoatem pe o farfurie si le tinem la cald, acoperite cu un capac, pana cand terminam de prajit toate clatitele.

Umplutura clatite dulci – sugestii

  • Umplutura clasica pentru clatite este gemul sau dulceata, asa cum va spuneam mai sus mie imi plac umplute cu zahar. Nutella, crema de vanilie sau ciocolata sunt umpluturi foarte potrivite pentru aceasta reteta.

Clatita - reteta simpla si usor de facut

Pofta buna!

Clatite pe platou

Va recomand cu mare drag si urmatoarele retete de clatite. Toate retetele sunt simple si la indemana oricui

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Clatite
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 777 Review(s)

161 comentarii la “Clatite (Reteta bunicii mele)

  1. Maria spune:

    Prepar clatitele dupa aceeasi reteta, insa eu pun compozitia la frigider 1-2 ore si apoi le coc. Oricum ies delicioase si mai conteaza si cu cele le umpli…..

    • Laura spune:

      Cand mi-e foarte foarte pofta de clatite, la mine nu mai exista deloc perioada de repaus, dar de multe ori fac aluatul de clatite chiar si cu o zi inainte, apoi il mai subtiez cu putin lapte.

    • Laura spune:

      Lucian, nu am adaugat niciodata praf de copt in aluatul de clatite, dar poti incerca sa adaugi 2 g de praf de copt. Trebuie sa lasi aluatul la odihna pentru circa 30-45 de minute inainte de a le coace.
      Sa ne spui cum au iesit.

  2. Nyto spune:

    Cu aceasta poveste, despre bunica ta , mi-am adus aminte si eu de bunica mamei care de fiecare data cand mergeam la ea pregatea cate ceva bun de mancare(nu neaparat ceva dulce).Am iubit-o si eu foarte mult pe bunica si o pastrez in suflet .Iti multumesc pentru retetele pe care le postezi si pe care cu mare drag le citesc si le incerc(unele imi ies f bune iar altele mai trebuiesc muncite de catre mine).Te pup si iti doresc multa sanatate!
    Eu locuiesc in Italia-Bologna.

  3. Eurotrip spune:

    A venit si timpul in care nici pentru mine bucataria nu mai e doar un loc unde mananc, a devenit locul unde raman singura cu gandurile mele 🙂 … e si un mod de relaxare bucataritul

      • Érik spune:

        Este o rețetă greșită, ți-o spun eu ca bărbat, nu sunt de meserie dar mă pricep foarte bine în bucătărie.
        Eu îți propun o rețetă de clătite sănătoase.
        Anume: folosești maxim 2 ouă , 400 ml ,lapte 400 ml apă minerală , să fie de calitate nu sifon. Fără sare, fără zahăr, fără dulcețuri, gemuri, alte prostii !! Ca umplutură folosești mere tocate și puțin coapte în tigaie ,fără niciun fel de adaos , doar scorțișoară.
        Este ideal ca În compoziția de clătite să adaugi câteva linguri patru sau cinci linguri de mere date fiind pe răzătoare omogenizat bine amestecul și îi va da o consistență pufoasă clătitei, poți folosi chiar coajă de lămâie dar nu primul strat, următorul.
        Acestea sunt clătite sănătoase.

        • Carina spune:

          Preferinta ta pentru reteta ta „sanatoasa” nu inseamna ca reteta Laurei este gresita. „Ti-o spun eu ca barbat” :)))

        • Ana spune:

          Mansplaining much? In 2023 daca nu ai altceva mai frumos de zis eu zic sa iti vezi de bucatareala ta ca „barbat” . Reteta ei este foarte buna de clatite, si ce pui in clatite este strict problema ta. Reteta ta „sanatoasa” suna cam nasol, ti-o zic eu, ca femeie ;).

  4. sorin spune:

    servus, Laura !

    felicitari pentru retetele tale !

    sunt foarte bine prezentate !

    am o intrebare la tine ….inainte vreme puteam sa le salcez in format pdf. de pe site-ul tau, acum vad ca nu se mai poate, oare de ce ?

    • Laura spune:

      Buna seara, Sorin,

      Acum se pot din nou salva sau printa. Am modificat de curand tema si inca nu apucasem sa instalez pluginul.
      Acu e totul ok.

  5. Didi spune:

    Pe bunica ai mostenit-o 😉
    Am intrat aproape zilnic pe aici dar tot reorganizai la site si nu mai gaseam retete mai vechi la care imi aminteam sa verific diverse chestii. Acum este totul ok cred ..

  6. Didi spune:

    n-am nimic de spus in particular dar nu gasesc rubrica „contact” respectiv un mail…

    producatorii cum pot sa te contacteze pt eventuale colaborari?

    • Laura spune:

      Didi, draga mea, exista si in sidebar si acum si in meniul de sus adresa de contact. In sidebar, il gasesti sub forma de pliculet.

      • Daniela spune:

        Bună Laura te rog mult spune-mi de ce pui unt in aluatul pentru clatite pentru ca eu nu-mi amintesc despre acest ingredient in reteta de clatite a bunicii sau a mamei mele . Multumesc mult .
        Daniela

  7. incepator spune:

    M am luat di eu dupa reteta asta si am respectat o pana la ultimul detaliu..nu a iesit nimic..nu recomand nimanui daca faceti pentru prima oara si nu stiti cum trebuie s arate de fapt aluatul de clatite

  8. cristian spune:

    incepatorule daca nu au esit cum trebue manancale cu lingura ca pe ciorba si mai incearca odata. astazi am facut prima data clatite si sant foarte bune.

  9. Dianamudava spune:

    O descriere emotionanta…si sunt convinsa ca rezultatul este pe masura! Multumesc ca de fiecare data ne împărtășești din experienta ta cu multa rabdare si intr-un mod inedit,fiecare reteta are o poveste! Esti sursa mea de inspirație 🙂

  10. Bety spune:

    Eu eram cartonată pe o rețetă de clătite care avea apa minerală… Azi nu am avut și am încercat rețeta postată de tine. Mi-au ieșit 13 clătite grozave, chiar dacă în loc de semințe de vanilie am pus un plic de zahăr vanilat. Mulțumesc pentru rețeta de clatite! E minunată și am să o repet negreșit.

  11. Irinah spune:

    Sunt un dezastru cand vine vorba de clatite,cu reteta ta mi-au iesit cele mai bune clatite din viata mea,fara nici un fel de exagerare!!!multumesc frumos

  12. Elena spune:

    F.f.f. bune. Am incercat la plezneala, am facut exact cum spune reteta dar au iesit ca de la cofetarie.
    Multumesc pt reteta Laura. Acum a devenit si reteta mea 🙂 Salutari si urari de bine din Canada.

  13. Eva Corucle spune:

    Draga Laura,sunt o bunica care gatesc din tot sufletul meu si fac lucruri bune,dar foarte des rasfoiesc retetele tale,care toate sunt delicioasa,iar povestioarele de mama bunica sunt superbe,cred ca si de mine asa se va amintii nepoteii mei,clatitele de incepetori fac de zeci de ani exact le fel insa gelatina de rodie acuma am facut prima oara dupa reteta ta( tov.Ceausesca nu ia placut rodiile)a iesit fantastica si cu clatite supeeeeer,de aici am adus aminte ca nu avem multe cunostinte despre rodiile poate sti,daca se poate manca , cu seminte cu tot,nepotica mea mininca zilnic o rodie cu simburi cu tot si nu stiu daca este bine ,poate ma ajuti,iti multumesc pt.toate retetele tale frumoasa si f.f.f.bune le combin cu ale mele si fac lucruri superbe nepoteii mei,cu drag Eva,

    • Simona spune:

      Dintre toate retete incercate pana acum aceasta este cea mai buna! Clatitele sunt extraordinar de gustoase si pufoase. Multumesc Laura pt tot ce impartasesti cu noi!

  14. nico spune:

    Salut! Cred ca cel mai potrivit arbitru in testarea clatitelor este sotul meu…mare mancator de clatite – ungur pe deasupra…poate nu stii, dar aici clatitele se fac la orice ghereta – e sport national sa mananci clatite…am facut pt a 2a oara clatite, ultima dupa reteta asta..au iesit minunate…mi-a fost teama sa pun seminte de vanilie asa ca am pus un pic de esenta…incredibil de bune; avantaj eu ca am folosit o tigaie teflonata speciala pt clatite (cu margini joase)..Deci recomand reteta!
    PS: eu nu am mai asteptat 30 min pt aluat, pt ca plangea fi-miu dupa mine si le-am prajit cu el in brate :)))))

  15. Anna spune:

    Laura draga ,e vre-o problema daca nu pun uleiul in aluat,evit sa folosesc prea mult ulei…
    multumesc mult! esti minunata!

  16. Anca spune:

    OMG ce bune au iesit! E a doua oara in viata mea cand fac clatite! Prima oara nu mi-au iesit deloc 🙂 ! Multumesc frumos pentru reteta!

  17. Ana-Maria spune:

    Toata povestea care tine loc de intro la reteta asta m-a dus cu gandul la un dialog foarte similar avut intre ursul panda si tatal sau adoptiv cand l=a facut pe acesta din urma foarte fericit ca a avut in sfarsit visul cu acei taieti speciali – noddles. Cam asa a fost intrebarea ta catre bunica. Ai facut-o mandra ca ai pus in sfarsit intrebarea. In fine…frumos. Aceasta este reteta de clatite pe care o folosesc si eu ca sa le fac clatite pufoase iubitilor mei dragi: fetitei mele si iubitului meu. De obicei de lac foarte de dimineata, mai ales de cand sunt gravida si nu am somn. Se umple casa de mirosuri imbietoare. Scortisoara, vanilie, miere, nuci coapte, dulceturi si magiunuri de prune. O nebunie!

  18. Martina spune:

    Deabia astept sa incerc si eu reateta aceasta☺☺!!! Clatitele imi aduc si mie aminte de copilarie si de frumusetea acelor vremuri…..multe salutari Laura!!???

  19. Ioana spune:

    Am ajuns la faza cu „lasati aluatul sa se odihneasca 20-30 de minute”. Ar trebui, de fapt, sa postez filmul cu fiica-mea care danseaza tontoroiul in jurul castronului si numara minutele. In mod sigur vor iesi si vrajite, la cum le descanta! 🙂

  20. Simona spune:

    Buna ziua 🙂 Dupa ce am incercat reteta, a devenit reteta preferata de clatite 🙂 Sunt fragede si atat de delicioase!
    Multumesc ca ne împărtășiti din trairile si rețetele Dvs.!

  21. Lidia spune:

    Laura, fac reteta ta de 2 ani la rand – o ador – este singura care o folosec si mereu cand ma apuc de ea ma gandesc la bunica ta. Ce frumos mod de a tine memoria vie a unui om.
    Pup.

  22. alberto spune:

    compozitia a iesit cam apa chioara (ori mai trebuia faina ori mai putin lapte). Fiind asa subtire nu ai cum sa obtii clatite pufoase ( pentru cine doreste acest lucru).
    Evident fiecare cu gusturile lui 😛

    • Laura Adamache spune:

      Sigur ca da. Cand o scoti din frigider, amesteci bine si, daca aluatul este prea dens, adaugi cateva linguri de lapte, amesteci din nou si preoari clatitele.
      Cu drag!

  23. DoctorM spune:

    Cred ca sunt singura care a avut nevoie de reteta asta pentru ca n am mai facut clatite in viata mea. Sincer sa va zic am irosit ingrediente degeaba pentru ca aluatul din faina si ou a iesit o VARZA si dupa cand am adaugat mixtul de lapte s au facut NUMAI COCOLOASE!!!! mare prostie sa pui faina inainte de lapte… Mai bine pui ou lapte si dupa treptat faina. Nu ma mai iau in viata mea dupa prostiile de pe internet.

    • Gsbriela spune:

      Am facut si eu, si s-au amestecat foarte bine, nici urma de cocolos. Le-am batut cu telul intr-o cratita incapatoare, probabil laptele a avut un efect bun.

    • Gianina spune:

      Băgați un plenare vertical in compoziție si mixați putin pana se distrug covoloasele. Dc vi se pare ca nai sunt, strecurați printr-o sita.

  24. Andreea spune:

    Delicioase. Am salvat pagina asta de un an si mereu cand fac clatite ma intorc aici. Exact clatite din copilarie. Excelente!

  25. Petrus spune:

    Iar „varf de cutit de sare”! Nu mai pot cu prafurile de sare, canile si paharele ori lingurile si linguritele cand vine vorba de retete! Bucatareala e o stiinta exacta nu un praf de sare si chestii de-astea incerte. Nu reusesc de fel sa fac clatite. Ori ies biscuiti ori iese o zeama care fierbe si nu iese nimic! Pe bune daca nu-mi fac un site cu retete cu ingrediente si specificatii precise. Si un canal de youtube. Peste tot doar amatori!

  26. Diana spune:

    Super usoara reteta si instructiunile foarte clare. Am schimbat putin reteta cu ce aveam in casa, am folosit esenta de vanilie si lapte de ovaz, dar au iesit foarte bune si fragede. Multumim, Laura!

  27. Simona spune:

    Dintre toate retete incercate pana acum aceasta este cea mai buna! Clatitele sunt extraordinar de gustoase si pufoase. Multumesc Laura pt tot ce impartasesti cu noi!

  28. AndaT spune:

    Au ieșit bune după rețeta aceasta, deși a trebuit să folosesc ulei și jumătate apă minerală, jumătate lapte vegetal (copiii au alergii). Cred că dacă le făceam cu unt și lapte adevărat ieșeau și mai și!

  29. Alina spune:

    Bună ziua!! Reteta este foarte bună au ieșit super, daaaar… trebuie sa specifici încă de la început ca adaugi si laptele concomitent cu făină. Cum ai descris tu, se înțelege ca pui cele 3 oua cu putina sare si dupa aceea adaugi făină, nu toată odată ci cate 2-3 linguri pana o termini. Nu sunt prima care iti spun ca se înțelege asa,poate faci o mica rectificare sa nu fie nimeni dezamagit/a de aceasta reteta care, dupa părerea mea, este cea mai buna!Am încercat multe rețete si asta e pe placul meu. Nu am gresit reteta ptr ca fac clătite de mulți ani dar un începător sigur da gres ptr ca nu este bine explicata inca de la început. Mulțumesc frumos!!

  30. Gabriela spune:

    Buna seara, in seara acesta am făcut aceasta rețea de clătite împreuna cu parintii mei. Tata a fost foarte încântat de clătite. Au ieșit 12 exact cum scrie in rețea. Am respectat indicațiile rețetei. Suntem foarte multumiți de rezultat. Mulțumim frumos! Voi păstrat rețeta. 🥞🥞🥞🥞

  31. Ana spune:

    Alina, in reteta scrie clar (la bulina 1 la Mod de preparare): „Cernem faina si adaugam LA INCEPUT 3-4 linguri” si mai apoi se precizeaza (la bulina 3 la Mod de preparare): „Adaugam ALTERNATIV faina si amestecul de lapte si ulei si amestecam cu grija”. Alternativ = pui, pe rand, cand din una, cand din cealalta.

    La mine a facut sotul, a doua oara in viata lui (prima data a facut „clatite in sticla”!:)) si a iesit foarte bine, fara cocoloase! Si buneeeeee! Multumim, Laura!!!

  32. Viorel spune:

    pentru ca mi ai amintit de bunica, vara imi petreceam vacantele la tara, iar duminica dimineata ma trezeam in miros de gogosi. mamare le numea chicate. bunica sa dus si cu ea secretul acelor bunatati. am intrebat toate femeile din neam :)) cum se fac eceste delicatese dar nici una nu a stiut sa mi raspunda asa ca mi am luat gandul. asta pana intr o zi cand am facut clatite si am incercat sa fac si chicate. e foarte simplu: aluatul respectiv se ia cu lingura si se toarna in ulei incins intr o cratita. Incercati poate o sa va placa merg cu o cana de lapte sau ceai. adaugati si zahar aluatului.

  33. Ela spune:

    Draga Laura, folosesc reteta ta de cand ai publicat-o si niciodata nu am dat gres, indiferent ca nu am respectat ordinea ingredientelor intocmai, ca am inlocuit laptele de vaca cu lapte de cocos sau ca nu am adaugat ulei. Mereu au iesit foarte bune si laudate de toti. Succes in continuare!

  34. mihaela spune:

    Am facut reteta asa cum ai spus , Ba mai mult am batut putin albușurile separat, a iesit cel mai reușit si delicios aluat de clatite pe care l am facut de cand ma stiu!!!!! Multumesc din suflet pentru reteta

  35. ene spune:

    Buna ziua, urasc adaugari mincinoase la …reteta traditionala sau a bunicii…gen PASTAIE DE VANILIE sau FULGI de NUCA DE COCOS.Aiurea,si daca avea vanilie,nu punea la clatite…garantat .Ma astept sa scrieti si reteta bunicii de langustie,fructe de mare si prajituri cu foite de aur…..rusinica

  36. dana spune:

    prima oara in viata mea cand am facut clatite , au iesit perfecte . Nu mi a venit sa cred .
    am pus totul odata in castron , am bagat un blender in el si gata , Totul minunat.
    reteta perfecta

  37. Iulia spune:

    Doamna draga pastaia de vanilie a fost descoperita în ani 80 și de ce nu ar fi pus și la clătite eu mereu pun și la fel face și mama și bunica!

  38. Anca spune:

    Reteta de clatite este absolut perfecta.Clatitele ies fabuloase.Nu este prima reteta de pe aceasta pagina si nu am dat gres niciodata.Persoanele care posteaza comentarii malitioase cred ca sunt persoane frustrate incapabile sa “sa se lupte” cu acele cocoloase.

  39. Oana spune:

    E cea mai buna reteta ever! Reteta e f simpla, iar clatitele ies cele mai pufoase! Ani de zile am incercat sa le fac asa pufoase si n-au iesit decat acum cu reteta asta! Super!

  40. Bubică spune:

    Iasa foarte gustoase. Prima oara mi-a iesit o varza de cocoloase, ca am pus ouale cu faina, si la final laptele. Am dres-o cam greu cu un blender si strecuratoarea.
    A doua oara am facut , alternativ lapte si faina,
    Si a iesit ff bun

  41. Cristina Totolan spune:

    Este cea mai buna reteta de clatite! O fac pt familia mea de ani de zile si tot nu am gasit alta reteta care sa o detroneze pe asta.Si mai sunt inca multe alte retete pe care continui sa le fac .Multumesc pentru retete!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor