Retete culinare Aperitive – Crackers
Crackers sunt niste biscuiti plati, sarati, asemanatori saratelelor. Niciodata nu mi-au placut cei din comert, prea condimentati si cu un gust destul de chimic. Tocmai din aceasta cauza nu mi-am cumparat crackers decat o data sau de doua ori pana acum.
Crackers de casa sunt deliciosi! Au o consistenta crocanta, pot fi condimentati cu ce dorim si, cel mai important, sunt naturali. Reteta este foarte simpla, iar rezultatul crocant, chiar merita sa o incercam macar o data.
Ingrediente – Crackers de casa
- 250 g faina
- 120 ml apa
- 30 ml ulei masline
- 8 g sare
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita drojdie uscata/ 8 g drojdie proaspata
Mod de preparare – Biscuiti sarati Crackers
- Aluatul l-am facut la masina de paine. Am pus intai ingredientele lichide: apa, uleiul, zaharul iar apoi faina si in centrul ei drojdia uscata. Cand masina a emis semnalul sonor, am adaugat sarea. Daca il faceti la mana: amestecati faina cu drojdia, faceti o gropita in faina unde adaugati uleiul,apa, zaharul. Amestecati putin si apoi adaugati sarea. Lasati aluatul la dospit, pentru 1h30m, intr-un loc ferit de curent.
- Dupa 1h50m, pentru ca atat dureaza programul meu, rasturnam aluatul pe planul de lucru si il impartim in doua.
- Prima bucatica o intindem direct pe foaia de copt pe care o taiati inainte astfel incat sa aiba aceeasi dimensiune cu tava in care le coaceti (eu am folosit tava de la cuptor).
- Intindem aluatul in foaie foarte subtire dupa care il taiem cu o rotita in mici patratele pe care le intepam cu furculita ca sa nu se umfle.
- Eu am pus sare pe deasupra lor si am trecut usor cu facaletul peste aluat, astfel incat sa intre sarea in el. Puteti pune diverse arome sau ierburi: praf usturoi, rozmarin, boia iute, curry, etc.
- Procedam la fel si cu a doua biluta de aluat.
- Coacem crackers de casa in cuptorul preincalzit la 170°C pt 20 minute.
- Sunt foarte crocanti si deliciosi.
Cu ce mancam crackers, biscuitii de casa ?
Sumar
Nume Reteta:
Crackers
Autor:
Laura Adamache
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
25 Review(s) Based on
Laura vreau si eu sa fac acesti biscuiti ca arata foarte bine si garantat sint si foarte buni.Am incercat multe din retetele tale si si au fost foarte apreciate.Spune-mi daca nu am drojdie uscata, o pot inlocui cu cea proaspata?Cite grame de drojdie proaspata trebuie oare?Te pup
Hallo Laura,
foarte frumos le-ai creat.Am räsfoit un pic ( cä mai mult Timp nu am avut pinä acuma , da nici o grijä o sä resfoiesc pinä la Sfirsit cä este mai intersant ca o Carte de la Beaucouse )si am väzut cä tu esti extraordinar de puternicä in Sectiunea Aluat si Patisserie ( nu cä alealalte ar fi mai rele , da Creatíunile tale sint foarte desosebit)si stiu cä si astea au un Gust sä-ti bati Copii. Compliment
Salutäri
Carmen draga mea iti multumesc ca ai incercat din retetutele mele si ca ti-au placut. Poti pune 8 gr drojdie proaspata in loc de cea uscata. Te pupic si sper sa iti placa. Sunt tare crocantei!!
Laurici exact pe gustul nostru 😛
Te pupic!
ce imi plac rontaielile de genu asta..negresit se vor face!
Foarte bine arata am notat reteta am sa o fac si eu .Multumesc de idee.
hmmmm, arata nemaipomenit!!!!
Laura, arata super! :d am facut paine dupa o reteta de a ta, a iesit minunata! o sa postez pe blog daca imi dai permisiunea! te pup!
Yami, ma si apuc de treaba ( fac portie dubla sa fiu linistita ca imi raman pana maine..) Te sarut!
Neaparat le incerc, arata fantastic!:-)))
Hallo Jacktel si tare iti multumesc ca iti plac aluaturile mele. Trebuie sa recunosc ca ador aluaturile si imi face o placere deosebita sa lucrez cu ele. In schimb tu ai niste torturi extraordinar de apetisante si frumoase. Felicitari pentru talentul tau!!!
Salutari si o zi minunata iti doresc!!
Pupicei Alizel mic si frumos si sa stii ca sunt atat de bunute si crocantele ca nu te mai opresti din mancat!!
Antzu’ si noua ne plac tare tare mult si daca tie iti place berea cred ca merg tare bine langa un pahar rece.
Iti multumesc Alexandra ca iti plac. Sunt rapide si economice si le poti face cu diferite arome daca doresti!!
Tartoras iti multumesc ca iti plac!!
Diamond draga mea ma bucur tare ca iti plac si bineinteles ca poti posta painica!! Abia astept sa vad ce minune ai facut!! Te pup!!
Amalia scumpa eu am regretat ca nu am facut portie dubla dar data viitoare asa o sa fac si eu. Pupicei!!
Laura draga biscuiteii au fost super super deliciosi! La ultima tura am presarat si chimen. A fost mare batalie pe ei si cu toate ca am facut portie dubla tot nu au ajuns.
I-am servit chiar si la cafeaua cu lapte… Cea mai grea parte a fost atunci cand am intans aluatul. Tu cu ce ai fixat hartia de masa si mai ales cum ai reusit sa ii tai asa perfect? Ca la mine au iesit cam strambi, insa tare buni… Saptamana viitoare ii fac iar. Multumesc si te sarut!
Cat ma bucur draga Amalia ca ti-au placut!! Si la noi s-au dus rapid si data viitoare dublez si eu cantitatile!! Nu am fixat cu nimic hartia de masuta dar nu mi-a fost foarte greu sa ii intind. Incearca data viitoare sa rulezi facaletul pe aluat dintr-un capat in celalalt iar apoi intorci foaia si rulezi din nou pana ajungi la grosimea potrivita. I-am taiat cu o rotita zimtata dar daca nu ai poti folosi o rotita dreapta pentru taiat pizza. E fff buna. Te pup si multumesc ca i-ai incercat!!
Draga Laura am rotita zimtata, insa nu am trasat eu prea drept cu ea…si am rulat aluatul pe facalet cand l-am intins dar aluatul meu era cam elastic…Joi mi-am propus sa ii fac sa ajunga macar pana vineri (ca sunt si de post). In weekend cred ca voi incerca negresa cu banane, asta daca nu mai pui noi bunatati care sa imi fac cu ochiul… Te sarut!
Voi face si eu aceasta reteta. Imi place ca nu e cu margarina, ci ai folosit ulei. Asa sunt mai sanatosi.
Te astept sa iei niste premii de la mine; ti le ofer cu drag.
Draga Amalia tare ma bucur ca ti-au placut biscuiteii astia si abia astept sa vad daca o sa-ti placa si negresa. Te pupic!!
Diana draga mea ma bucur ca iti place retetuta asta. Eu cu margarina nu ma impac absolut deloc si nu o folosesc pentru ca nu e deloc sanatoasa. Te pup!!
Am vrut sa scriu acum la aceasta reteta pentru ca chiar acuma o si fac. Multumesc mult pentru inspiratie, esti o adevarata binecuvantare in bucatariile noastre! Am pus ochii pe multe retete si negresit o sa fac multe…maine urmeaza salata de cartofi!
Buna Laura !Am mai scris o data comentariu si s-ar putea sa fi gresit si sa fie trimis de doua ori.[nu sunt sigura ca l-am trimis bine]Daca e asa scuze..Oricum ,ce vroiam sa spun? Da, mi-am amintit o vorba din batrani spune asa:daca nu vrei sa dai si vecinilor carne atunci taie porcul in casa.In cazul nostru,referitor la crackers daca nu-i facem portie dubla ca sa apuce toata lumea atunci sa-i facem cand suntem singure acasa,corect?Si te rog sa scrii data viitoare ca PS :nu este obligatoriu sa-i mancati pe toti odata,se pot servi si mai tarziu!!!!Intr-un cuvant:BUUUUUUNI!Dar totusi ma roade o intrebare :daca si eu am cap,si cred ca si minte am ,idei dintr-astea stralucite intr-ale bucatariei de ce nu am?Hm?TE pup si sunt cu ochii pe tine.
anonim tare ma bucur ca ai incercat-o si sper sa iti fi placut!! O primavara frumoasa sa ai!!
Hihihi Vera ce m-a distrat comentariul tau!! Initial cand l-am vazut lung am intrat o leaca in panica pt ca am crezut ca ai avut ceva probleme cu reteta dar dupa ce l-am citit te rog sa ma crezi ca am ras cum nu am mai facut-o de multisor!! Tare multumesc ca i-ai incercat si ai dreptate, trebuie sa scriu ca pot crea dependenta!! Pupicei si o primavara minunata sa ai!!
Laura am biscuitii in cuptor… Am sa-ti spun cum vor iesi. Te pupic. Valentina.
I-am facut si eu acum, dar am pus doar faina integrala de grau si de secara, si ma ingrijora la inceput aluatul, am crezut ca nu il voi putea intinde, dar au iesit super. O nebunie 😀 pupici si multumesc pt reteta
Sunt convinsa ca au iesit o nebunie Iulia scumpa!!
Pup cu mare drag si multumesc ca i-ai incercat!!
Laura, am facut saptamana trecuta pentru a nu stiu cata oara crocanteii acestia, si cu praf de usturoi, si cu sare. Daca pana acum nu am avut un cuptor prea bun si nu se rumeneau omogen, desi eram incantata si asa, de data aceasta i-am facut la noul meu cuptor electric – care e cu adevarat o minune in casa mea – si au iesit fantastici, toti la fel de rumeniti si de crocanti! Nu am putut sa nu-ti multumesc iar! Au avut ce rontai piticii mei, si nu numai, si noi! Te imbratisez cu multa recunostinta!
Ionela draga mea, felicitari pentru noul cuptor!! Sa-l stapanesti sanatoasa si sa scoti din el numai minunatii!!
Pup si ma bucur tare ca-ti plac atat de mult crocanteii astia!!
Buna Laura , vreau sa incerc acesti biscuiti pentru a servi pasta de ton cu ei. Crezi ca o sa mearga?
Mimita draga mea, merg perfect cu pasta de ton!!
Pup cu drag!!
trebuie sa-i fac si eu, ca-mi fac cu ochiul de ceva vreme! 🙂 multumesc pentru idee! aveam o nelamurire… am vazut ca faci aluatul la masina de facut paine si ma tenteaza si pe mine. alegi unul din programele de paine si lasi pana il framanta sau programul pentru aluatul pentru pizza sau cum procedezi?
Andreea, draga mea, am folosit programul pentru framantat si dospit care la masina mea dureaza 1.50 min.
Din pacate nu am mai folosit-o de un secol pentru ca mi-am pierdut un piciorus si nu am idee de unde pot sa cumpar altul.:((
Pup dulce!
Laura, cand am vazut reteta, am zis ca nu poate iesi o bunatate din apa, faina si ce-ai mai scris tu acolo, pt ca-s ingrediante prea..simple. I-am facut azi, singura parere de rau e ca nu i-am facut asa subtirei ca ai tai, dar tot crocanti au iesit. Crocanti si neasteptat de..deliciosi!!! Eu vroiam cu praf de usturoi, dar mi-a fost lene sa ma duc la magazin, asa ca i-am facut cu sare, chimen si mac:) Am mancat singura toata portia:)), si asa vreau sa ma mai ingras cu cateva kilograme, deci a prins bine zic eu. Spor la bucatarit:):*
extraordinari!!!! cum am vazut reteta am zis: sa incerc sa vad ce.o sa iasa….si nu.mi pare rau 🙂 felicitari si multumim pt retete
Corina, draga mea, ma bucur mult ca ti-au placut!!
Pupicei!
Laura draga de mult timp iti urmaresc blogul insa este prima data cand las un comentariu.Vreau sa-ti zic caci la mine in bucatarie este un miros superb,iar lucrul asta este din cauza ta.Acum am in cuptor minunatiile de crackers si nu mai am rabdare.La cat de bine miroase gustul trebuie sa fie pe masura 🙂 multumesc pentru retetele minunate,esti o adevarata sursa de inspiratie 😉
Danutza, draga mea, ma bucur tare mult ca mi-ai scris. Multumesc tare mult pentru aprecieri!
Pupicei cu drag si sa va fie de bine crackers-ii!
Draga Laura, in seara asta le-a venit randul si la acesti minunati crackers.Zic asta pt ca acum am scos prima tava din cuptor si sunt teribili de buni.Eu am framantat portie dubla dar sunt sigura ca si tripla ar fi prea putini pt cat sunt de gustosi.Cred ca as face in fiecare zi daca nu mi-ar fi groaza sa intind aluatul in foaie asa subtire.Sunt antitalent la intins foi dar m-am straduit si au iesit frumosi si crocanti aproape ca in pozele tale.Multumesc si te pup dulce .
Ii vor reface curand ca nu m-a speriat chiar asa tare intinsul foilor.
Cu drag Nicoleta.
Draga mea, sa va fie de bine! Tare mult ma bucur ca v-au placut!
Pup cu drag
Buna, Laura! Acum am aluatul la dospit. As avea o intrebare, totusi. Am pus faina din ochi pentru ca nu am cu ce sa cantaresc (din pachetul de 1 kg am pus un sfert) si aluatul era cam lipicios, nu puteam sa fac nimic cu el, asa ca am tot adaugat pana cand s-a intarit si am putut sa-l framant si sa-l las la dospit. E normal sa fie asa aderent la inceput? Ca mi se lipea de maini ceva de groaza… Si sunt cam ingrijorata, pentru ca de craciun mi-am propus sa fac cozonacul cu nuca si acolo am citit ca, indiferent cat s-ar lipi de maini, trebuie framantat asa…Tu cum apreciezi cantitatile?
Draga mea, daca ai adaugat cantitatea de faina specificata in reteta si aluatul a iesit lipicios, ai facut bine ca ai mai adaugat inca putina faina, astfel incat sa il poti framanta fara probleme. Poti aproxima cam cata faina ai adaugat in plus? Aluatul trebuie sa fie moale si elastic, nu foarte dur.
Pentru cozonac, aluatul este mai sensibil si deci nu poti adauga foarte multa faina in plus. Cel mult 2-3 linguri. Cel mult!
Daca aluatul iese lipicios si nu reusesti sa il gestionezi, procedezi astfel: dai o forma oarecare aluatului si il lasi 30-40 minute in vasul de plastic, uns ffff putin cu unt sau ulei, exclus faina. In tot acest timp, moleculele din glutenul continut de faina incep sa formeze o retea tridimensionala care va da aluatului elasticitate. In acest fel vei reusi sa il framanti dupa perioada de repaus. Cu cat il framanti mai mult, cu atat aluatul va deveni mai matasos si mai elastic. Cand vorbim despre aluaturi sensibile, gen cozonac, alege intotdeauna sa iti ungi mainile cu putin ulei sau unt topit si rece si nu cu faina.
Eu cantaresc intotdeauna ingredientele. Iti recomand si tie sa faci la fel si nu vei avea nicio problema.
Pup cu drag si tin pumnii! Sa imi spui cum au iesit!
Multumesc frumos! Nu am pus f multa faina in plus, cred ca vreo 2 linguri cel mult. Oricum au iesit f buni, mai ales ca imi ramasese niste susan amestecat cu mac dintr-o punga de covrigei, si am presarat deasupra. Cred ca mai fac maine o tava :)) Am sa tin cont de sfaturile tale si o sa te anunt cu a iesit cozonacul. Felicitari pentru toate super retetele tale! Pupici!
Buna Laura
Am incercat azi reteta asta de crackers . totul bine pana la copt, cand s-au umflat cu aer; cu ce am gresit?
Draga Dana, daca s-au umflat inseamna ca foaia a fost prea subtire. Grosimea ideala este de cca 5-6 mm.
I-am facut in seara aceasta.Sunt absolut minunati!Va multumesc pentru reteta!
Cu mult drag, Anca! Sa va fie de bine.