Tort Padurea Neagra


Retete de Tort – Tort Padurea Neagra

Tort Padurea Neagra

Tortul Padurea Neagra (Foret Noire) este un tort simplu de facut si deosebit de gustos. De la inceput vreau sa mentionez ca blatul acestui tort este diferit fata de cel al retetei originale, unde regasim ouale rintre ingrediente. Reteta blatului este un pic mai speciala pentru ca folosim o cantitate destul de mare de lapte in comparatie cu ingredientele solide (faina, zahar si cacao). Asadar compozitia blatului este mai lichida si astfel vom avea nevoie de un timp mai lung de coacere. La final vom obtine un blat de tort delicios, cu o consistenta umeda. Va recomand sa faceti testul cu scobitoarea inainte de a-l scoate din cuptor.

Ingrediente – Tort Padurea Neagra (forma rotunda 22-24 cm ø)

  • 200 g faina
  • 250 g zahar
  • 70 g cacao
  • 450 ml lapte
  • 35 ml ulei
  • 1 plic praf copt

Ingrediente umplutura – Tort Padurea Neagra

  • 400 ml smantana indulcita pentru frisca
  • cirese sau visine din compot

Mod de preparare – Blat Tort 

  • Amestecam faina cu praful de copt, zahar si cacao, apoi adaugam laptele si uleiul treptat. Consistenta va fi foarte lichida dar asa trebuie sa fie. Turnam aluatul intr-o forma de 22-24 cm, tapetata cu unt si faina.

Tort Padurea Neagra - blat

  • Introducem forma in cuptorul preincalzit la 160°C pentru 45-50 minute.
  • Pentru ca fiecare cuptor coace in mod diferit, neaparat faceti proba cu scobitoarea inainte de a scoate blatul din cuptor. Aceasta trebuie sa iasa curata, in caz contrar mai lasam blatul la copt pentru inca 5 -10 minute.

Tort Padurea Neagra - blat copt

  • Taiem blatul in 2 dupa ce se raceste complet.

Tort Padurea Neagra - blat feliat

  • Eu am avut kirschgrütze (jeleu de cirese) adus din Germania, dar puteti foarte bine folosi cirese sau visine din compot scurse inainte.
  • Punem pe prima foaie de blat, visine sau cirese (nu exista o cantitate exacta, important este ca suprafata  blatului sa fie acoperita uniform de visine/cirese).

Kirschgrutze - Jeleu de cirese

  • Formam un strat uniform de frisca mixata foarte bine si adaugam a doua foaie de blat pe care o ornam cu frisca ramasa (100 g), cateva cirese si bobite de ciocolata amara.

Tort Padurea Neagra - topping

  • Il lasam cam 30 minute la frigider, dupa care il putem servi. Eu nu am mai imbracat marginile cu nimic, dar ca sa ii dam un aspect asemanator retetei originale a tortului Padurea Neagra, imbracam marginile intr-un strat de frisca si le pudram cu ciocolata rasa.

Tort Padurea Neagra - topping 2

  •  Este delicios si foarte simplu de facut. Pofta buna!

Tort Padurea Neagra - detaliu sectiune

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Tort Padurea Neagra
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
31star1star1stargraygray Based on 40 Review(s)

148 comentarii la “Tort Padurea Neagra

  1. adis cook spune:

    bună, arata bestial tortul, cred ca şi cu un gust pe măsură; o idee bună pentru când suntem în criza de timp şi poftim la ceva dulce.

  2. niko spune:

    Laurica,
    saptamana trecuta am facut doua torturi „Padurea neagra” si am mancat in nestire dar numai vazand tortul tau parca l-as face din nou…

  3. Lavinia spune:

    Arata excelent! Ador tortul asta si de mult cautam o reteta care sa ma tenteze sa o incerc! Cat de curand o sa-l fac si eu! Multumim pentru idee! Te pup!

  4. mariana spune:

    O minunatie!am inghitit in sec!!nu am indraznit sa ma servesc macar cu o mica,mica feliuta!dar,cu siguranta il fac desi nu…(kilogramele mele sint la mijloc)dar nu-i nimic nu-mi pasa!arata si intrun mare fel!eu cred ca e foarte nimerit in orice ocazie!abia astept sa-l fac,desi acu il pun la favorite!MULTUMESC LAURA DRAGA!

  5. broscutza spune:

    Hristos a inviat!te pup iubita…am avut commenturile blocate ceva timp, dar le-am dat drumul, asa ca astept sa ma lovesti cu tandrete…Te pup cu drag!!

  6. Bunny spune:

    Doamne, Laura, cine m-a pus sa intru aici??? Arata de milioane tortul tau, si asa eram in cautari pentru un blat de tort usor de facut, il retin si il fac… cam in 2 saptamani. Pupici multi!

  7. Laura spune:

    Iti multumesc draga Nana ca iti place tortuletul!! Foarte rapid se face si, ai dreptate, e ideal atunci cand suntem in criza de timp. Te pup!!

  8. Laura spune:

    Niko scumpa lasa-ma ca si eu am mancat nepermis de mult din tortuletul asta si m-am simtit cam vinovata. Ma consoleaza gandul ca l-am papat dimineata si dupa am facut sport. Te pup draga mea si adevarul e ca mi-e greu sa rezist combinatiei ciocolata-cirese acrisoare. Te pupic!!

  9. Laura spune:

    Lavinia draga mea si mie imi place enorm tortuletul asta. E periculos de bun si sincer mi-e tare greu sa rezist cand il fac. Te pupic si tare ma bucur ca iti place!!

  10. Laura spune:

    Bucatar maniac multumesc ca iti place si sincera sa fiu si mie mi se face pofta cand il vad. Eu l-am facut vineri si luni nu mai exista decat farfuria si amintirea lui.

  11. Laura spune:

    Draga mea Mariana te pup si ma bucur muuuult ca iti place!! Eu zic ca daca papi dulce numai dimineata la micul dejun si apoi te apuci de trebute sau de sport nu e chiar atat de grav. Eu mananc dulce numai dimineata si dupa ma apuc de sport fie ca am chef sau nu. Eu dupa ora 7 seara nu mai pap nimic si beau inainte de culcare o cana mare de ceai verde neidulcit. Te pup draga mea!!

  12. Laura spune:

    Adevarat a Inviat broscutza draga mea!! Tare ma bucur ca ai dat drumul comentariilor pentru ca am tot incercat sa iti scriu dar nu vedeam nicaieri butonul de comentarii. Te pupic si te „lovesc” curand !!

  13. Laura spune:

    Ce scumpa ai fost Diana!! L-am facut la repezeala si in timp ce faceam moatele alea de frisca mi-a sarit capul saculetului de decorat de 2 ori!! Te pupic si iti multumesc!!

  14. Laura spune:

    Bunny scumpa mea te pupic si iti multumesc din inima ca iti place. Mie blatul asta mi-a placut enorm de mult pentru ca se face ff rapid si ramane umed dupa coacere. Sper tare mult sa iti placa !! Pupici infiniti!!

  15. Laura spune:

    Lissa draga mea iti multumesc tare tare mult ca iti place!! Pe mine m-a intrigat tare mult blatul asta si desi consistenta aluatului inainte de cuptor este usor mai densa ca cea de clatite, blatul rezultat este foarte pufos, umed si lejer. Eu l-am copt pe treapta a treia a cuptorului, functia cuptor traditional, nu ventilat. Te pupic draga mea!!

      • Laura Adamache spune:

        Ramo, nu am incercat cu fructe congelate, dar daca vrei sa faci o proba, iti recomand sa procedezi astfel: pune fructele congelate intr-o craticioara, adauga 2-3 linguri de zahar, si fierbe-le pana cand se formeaza un sirop foarte putin dens (cca 10 minute, nu mai mult). Lasa-le sa se raceasca bine si foloseste-le pentru tort.

  16. Flor spune:

    Iami, iami, am trecut azi pe la tine si ce sa vad, ceva apetisant rau! Sa stii ca-mi notez blatul tau daca zici ca nu mai trebuie insiropat, ca eu nu ma omor asa tare dupa blaturi insiropate, dar nici dupa cele f.uscate, sa fie intre.
    Da, si eu prefer desert la cafea!
    Te pup si o saptamana frumoasa!

  17. Bunny spune:

    Deci: facut blatul cu o crema de frisca ca test. Blatul ok, crema – dezastru. Se retine pentru peste 2 saptamani!! Multam fain!

  18. Laura spune:

    Flor scumpa si eu am trecut ieri pe la tine si mi-ai facut o pofta teribila cu tarta ta cu capsuni care arata magnific!! Blatul asta e mai dietetic si mai lejer ca gust pentru ca nu are oua. Mie mi-a placut mult mult. Te pupic draga mea!!

  19. Laura spune:

    Bunny scumpa mea ma bucur mult ca ai incercat blatul si ti-a placut. E mai lejerut la gust fata de cele normale, cu oua. Eu caut de nu stiu cand o crema de frisca care sa ma satisfaca. Stiu ca inainte de Paste am incercat o crema de frisca de pe un blog si a iesit ingrozitor!!Te pupic scumpa mea!!

  20. ISABELA spune:

    Laurici ce bine ti-a iesit 😛 Mie nu prea imi place combinatie dintre ciocolata si fructe, dar pe acesta l-as manca cu placere 😀
    Cu siguranta am sa incerc si reteta ta.

    Te pupic

  21. Laura spune:

    Alizel mic si frumos eu sunt indragostita de tortuletul asta!! Te pupic draga mea mica si frumoasa si daca il incerci sa imi spui daca ti-a placut!!

  22. Ninia spune:

    cred ca zeama din compotul de visine o dreg cu gelatina sa nu pierd nimic din borcanul ala , mai ales ca mi-ai dat ideea de la gemul tau de cirese si adevaratul tort padurea neagra intr-adevar mai are ceva pe langa fructe 🙂 si asta era , de mult ma chinui sa aflu ce. deci tie cu gemuletul ala ti-a iesit original 🙂 multam de idee.

  23. Bunny spune:

    Laura, daca treci pe la mine pe blog o sa vezi cum am „maltratat” acest blat minunat. Delicios! Te pupa un pui de iepuras si inca doua printese mici care s-au delectat cu el! Ramane in pole position pentru un tort propriu-zis!

  24. Laura spune:

    Draga Ninia sigur ca poti folosi si siropul pentru acest tort. Eu stiu ca tortul original Padurea Neagra este insiropat cu lichior de cirese dar avand in vedere ca nu am avut am folosit acest gemulet de cirese!! Te pupic draga mea si sper sa iti placa daca il incerci!!

  25. Laura spune:

    Corina draga mea am vazut brisoele tale absolut impecabile!! Iti multumesc din suflet ca ai „maltratat” atat de minunat blatul asta si astept cu nerabdare sa vad in ce o sa-l mai transformi. Ideea brioselor am furat-o deja!!! Pupicei voua dragii mei!!

  26. Anki spune:

    Draga Laura, trebuie sa iti marturisesc… iubesc blogul tau 🙂
    Am incercat blatul tortuletului astuia (nu am avut toate necesare pt a face intreg tortul, asa ca am adaptat crema cu ce aveam prin casa…). Oricum, imi place-place blatul asta!!! Aduce tare a negresa… apropo de asta, poftesc la negresa cu cocos de nu ma vad… e pe lista 🙂
    Si inca ceva, imi doresc sa te trec pe listuta mea de bloguri delicioase – sper ca esti de acord 🙂

    Te pup, ca tare imi esti draga, fata maiastra!!!

  27. Anonymous spune:

    imi plact toate retetele,arata divin,imi plac retetele si explicatiile,dar e o problema.
    eu sunt la dieta,mananc „verzi si uscate”(dieta South Beach,daca stii,faza cea mai stricta) si ma intrebam unde as putea vedea o poza cu tine,pentru ca daca banuiala mi se confirma,adica o sa vad o femeie zambitoare,fericita,dar cu cateva kilograme in plus,totul e ok,stii cum se zice „tot ce e bun pe lume ori e imoral,ori ingrasa” in orice caz,pastrez linku,poate-poate fac si eu ceva din minunatiile astea,bineinteles,cand imi permite regimul ;))

    imi pare rau ca sunt „sceptica” sau rautacioasa sau ceva….
    pur si simplu ma gandesc ca nu exista varianta perfecta-sa mananci lucruri care arata si au gust foarte bun si sa arati tu insati super bine 🙂

  28. Laura spune:

    Anki draga mea tare ma bucur ca ai incercat blatul asta care mie imi place tare mult. Imi place pentru ca se face rapid foc si are consistenta aia umeda exact ca la negresa. Abia astept sa incerci si negresa!! Te pup draga mea si iti multumesc mult!! Iti multumesc tare mult ca vrei sa ma adaugi in blogrollul tau!!Pupicei!!

  29. Laura spune:

    Iti multumesc Anonim ca ai trecut pe la mine. Am auzit de aceasta dieta dar nu cunosc detalii. Eu zic ca mancarea buna, pregatita si prezentata foarte bine nu are nici o legatura cu greutatea unei persoane. Daca stim sa mancam inteligent, si aici ma refer si la calitate si la cantitate, si daca avem un ritm de viata sanatos si dinamic nu avem cum si de ce sa ne ingrasam. Iti urez multa multa sanatate si iti multumesc pentru vizita!!

  30. Irina spune:

    Minunat blatul. Eu am pus un alt tort din frisca si fructe între cele 2 parti de blat.
    Cert e ca mi-am furat-o rau de la asistenta. Pentru ca nu l-am facut mai mare :)).

    Multumesc

  31. Laura spune:

    Vai ce dulce ai fost Irina draga!! Si mie sa stii ca imi place tare mult blatul asta. Te pup si iti multumesc ca l-ai incercat!!

  32. Laura spune:

    Andreea scumpa mea tare rau imi pare ca nu ti-a reusit. Sa stii ca oricat de facut ar fi, blatul acesta are o tenta umeda dar este in acelasi timp foarte facut. Incearca data viitoare, daca o sa-l mai faci bineinteles, sa faci proba cu o scobitoare care trebuie sa iasa curata dar umeda putin. In general, daca o prajitura sau un pandispan se desprinde singur de pe marginile formei, atunci e gata. Te pupic draga mea!!

  33. Anonymous spune:

    ma bucur ca am descoperit acest blog,retetele sunt diferite, au ceva special…imi place profesionalismul tau si creativitatea…
    acum vreau sa fac acest tort padurea neagra, si intrebarea mea este ce fel de frisca ai folosit????Ai putea de asemenea sa sugerezi o reteta de frisca naturala??pana atunci astept raspunsul tau!mersi cu drag
    mari

  34. Anonymous spune:

    laura am facut acest tort de doua ori, o data la aniversarea fetitei noastre mai mici si o data numa pentru tati..:)) ff fain ! ma bucur ca am descoperit acest blat fara oua.

  35. Laura spune:

    Anonim iti multumesc mult pentru cuvintele tale!! Am folosit frisca vegetala hulala. Din pacate frisca naturala se poate face numai din lapte proaspat muls care din cate stiu se lasa peste noapte si a doua zi se aduna smantana formata la suprafata. Aceasta smantana se mixeaza cu zahar si obtinem frisca naturala. Aici nu exista lapte proaspat din pacate. Frisca "naturala" lichida exista dar nu are nimic din frisca pe care o cumparam acum 15 ani de la cofetarie din tara. Aia era frisca naturala si era divina.

  36. Laura spune:

    Anonim ma bucur muuult ca iti place acest blat. Este si preferatul meu si sa stii ca eu il fac si sub forma de prajiturica cu o glazura de ciocolata si niste nuci pe deasupra merge de minune.

  37. adina spune:

    buna, am niste intrebari legate de acest blat de tort, dac pun in tava foaie de copt iar apoi amestecul de blat e ok??? fiindca nu am tava rotunda, decat din aia ce isi schimba marimea si fiind liquid imi e frica sa nu curga?????
    tot atata trebuie tinut la cuptor?
    mersi si astept raspunsul tau

  38. Laura spune:

    Nu cred ca ar fi bine sa il faci intr-o forma care isi schimba dimensiunea. Din cate stiu formele astea nu au fund si chiar daca pui hartie de copt tot va curge pentru ca este mai lichid aluatul. Incearca sa il faci intr-o forma patrata sau dreptunghiulara pentru ca sigur va curge daca il faci in cea detasabila. Te pup Adina draga si sa imi spui cum a iesit daca il incerci!!

  39. adina spune:

    buna, deci am facut tortul, tiam trimis si poze cu el, mia iesit ok in forma aceia si cu hartie de copt, zic eu, doar ca nu stiu sigur de ce nu a iesit asa pufos ca si al tau, nam pus bn incredientele??? nam amestecat bn? mai trebuia tinut la cuptor, sau poate praful de copt era de vina, fiindca nu mai avea termen lung????sfatuiestema, fiindca compozitia a iesit exact ca si in poza ta, aspectul exterior la fel, mersi

  40. Laura spune:

    Adina draga mea am primit pozele si arata extraordinar de bine tortul pe dinafara. Nu am vazut sectiunea ca sa-mi dau seama mai bine de consistenta lui. Oricum eu te sfatuiesc in caz ca il mai incerci sa folosesti un praf de copt bun. Este foarte important sa nu fie expirat. Te pup si felicitari pentru tort. Arata excelent!!

  41. Anonymous spune:

    Laura draga,
    Tortuletul tau arata minunat. Uite, eu l-am incercat dar nu mi-a iesit absolut deloc blatul. Am facut exact cum scrie in reteta ta si l-am lasat la cuptor 1 ora jumatate dar tot nu s-a copt. Betisorul a iesit cu aluat pe el tot timpul. Boon, l-am scos asa, dupa 1:30 min si cand sa il scot din tava (de silicon)s-a lipit tot de tava. Am reusit cumva cumva sa il scot dar la mijloc era necopt, se vedea clar si partea de sus a iesit ft tare…In plus la cat de umflat si frumos arata in cuptor, s-a lasat ft mult dupa ce l-am scos. Gustul e bun (am gasit 1 particica cat de cat coapta!!!). Oare unde am gresit? Crezi ca vreunul din ingrediente a fost de vina? In rest, toate retele tale au iesit minunat; o sa mai incerc din retele tale chiar daca de data asta nu mi-a iesit nimica.
    O seara placuta!

  42. Laura spune:

    Anonim, imi pare tare rau ca nu ti-a reusit aluatul. Cu siguranta forma de silicon a fost de vina. Eu cu siliconul sunt certata de ani de zile. Imediat dupa ce a aparut moda formelor de silicon, am dat fuguta si am cumparat vreo 4.
    Am incercat sa fac chec si 1 blat de tort in ele dar nu s-au copt si s-au lipit de forme ingrozitor.
    Le-am facut cadou si de atunci sa nu mai aud cuvantul silicon.
    Incearca sa-l faci in forma normala, teflonata, si sigur sigur o sa-ti iasa.

  43. adinita75 spune:

    draga Laura,mi se pare un lucru f bun ce faci,aparte de retete de buna calitate de trucurile care le oferi,eu multumesc in viata asta de toate lucrurile bune care le intilnesc si de persoanele care le intilnesc,eu iti multumesc si tie ca mi-ai oferit multe lucruri interesante si forma ta naturala altruista de a face lucrurile frumoase,noua femeilor ne plac lucrurile bune cu rasfat si capricii care ne apartin noua,incerc si probez retetele tate(pizza mi se pare genial cum ai explicat si trucurile simple)esti o scumpete de femeie..iti trimit toata dragostea mea din Spania

  44. adriana h.nita spune:

    am facut tortul si mi-a iesit extraordinar de bun…fetele sa respectati tot ce zice Laura si toate trucurile…

  45. Anonymous spune:

    Buna, Laura, as vrea sa te intreb daca crezi ca pot sa folosesc visine din dulceata de visine, facuta in casa. Nu am gasit compot de visine…
    Multumesc mult!

  46. Laura spune:

    Maria draga mea, poti folosi visine din dulceata dar sa nu pui foarte multe pt ca-ti va iesi foarte dulce. Eventual, scuge-le bine inainte de a le folosi.
    Pup cu mare drag!

  47. cristina spune:

    Crezi ca as putea sa fac acest blat fara cacao? sa fie un pandispan simplu dar insiropat? Scz pentru atatea intrebariTe pup si o zi linistita si gustoasa..:))

  48. Laura spune:

    Cristina scumpa, am incercat o data sa-l fac in versiune alba, fara cacao, dar nu mi-a placut foarte mult. Am sa mai lucrez putin la versiunea alba si daca-mi iese ceva de care sa fiu f multumita, am sa postez reteta.
    Pupicei cu mare drag!

  49. cristina spune:

    Am incercat si eu acest blat, din pacate nu mi-a iesit, nu stiu ce nu a mers, praful de copt sa nu fi fost bun, intradevar nu am adaugat 70 g de cacao doar 20g s-a parut foarte multa, iar laptele si uleiul l-am adaugat alternativ, putin lapte api putin ulei si tot asa, sa nu fi fost buna faina, a crescut foarte bine, l-am tinut in cuptor 50 minute, dar cand s-a racit s-a lasat si blatul era '' clica" daca intelegi termenul, adica crud, ma poti lamuri te rog tare as vrea sa imi iasa. Ms.

  50. Laura spune:

    Cristina draga mea, problema a fost ca ai redus cacaoa. Aluatul nu avea cum sa fie sustinut si din cauza asta a iesit crud. Trebuia ca cele 50 gr de cacao eliminate sa fie inlocuite cu 50 gr faina ca sa iasa cum trebuie dar iti garantez ca 70 gr de cacao nu sunt deloc multe pt acest tip de blat. Daca ti-e frica sa nu iasa amar, foloseste cacao dulce iar daca nu ai, inlocuieste cacaoa eliminata cu aceiasi cantitate de faina.
    Pup si spor!

  51. cristina spune:

    Ms frumos de sfat si ajutor, esti deosebita.Te pup, o zi dulce.am sa incerc cu cacao dulce, ce-a ptr copii este buna?

  52. andreea spune:

    DRAGA LAURA,FELICITARI PENTRUL BLOG UL TAU SI PT RABDAREA PE CARE O AI!
    VREAU SA TE INTREB DACA FRISCA PE CARE O UTILIZEZI PT TORTURI ESTE FRISCA PROASPATA SAU A LUNGA CONSERVAZIONE?
    MULTUMESC MULT!
    ANDREEA

  53. Denisa spune:

    Blatul iesit o catastrofa mare!!!! Nu inteleg dece:(( imi vine sa plang! Totul a iesit bine k in pozele tale, am cantar electric deci toate ingriedientele leam pus cu grija, a iesit mai lichid cum ziceai, lam lasat cam 50 min la cuptorul preincalzit.. Cand lam scos din cuptor lam lasat sa se raceasca pana a doua zi.. A doua zi cand lam scos din forma nu era crescut deloc, tare, necopt. Cand lam taiat era dezgustator. Is tarrrr dezamagita. Din tortul simplu k buna ziua ajuns sa fie o catastrofa! Unde crezi k am gresit? Miar placea tare mult sami iasa! Ahh cuptorul a fost pus la ventilator tot timpu.. Asta sa fie problema?? Mersi mult

    • Laura spune:

      Denisa, draga mea, imi pare tare rau ca nu ti-a reusit.:((( Ca sa iti iasa cum trebuie, trebuie sa il coci neaparat cu functia traditioanala, adica cu caldura si de jos si de sus si pe treapta a treia a cuptorului. Neaparat fa proba cu betigasul dupa timpul de coacere specificat in reteta. Fiecare cuptor e diferit asa ca poate dura mai mult sau mai putin pana se coace. Tu infige o scobitoare in el dupa 50 minute si daca iese curata, il scoti din cuptor. Daca nu iese curata, il mai lasi 5-10 minute. Daca ti-e teama ca se bronzeaza prea tare, il acoperi cu o folie de aluminiu.
      E foarte important sa nu il lasi in forma sa se raceasca. Dupa ce il scoti din cuptor, il lasi cam 10 minute in forma dupa care il rastorni pe un gratar si il lasi acolo sa se raceasca complet.
      Pup cu drag si abia astept sa imi spui cum a iesit daca il mai incerci!

  54. Denisa spune:

    Ok draga mea mai cam lamurit putin! Asa o sa fac daca o sal mai fac:) miar placeeee tare mult sami iasa, k in pozele tale arata divin! Mersi inco data pt rasp si timpul tau!

  55. Denisa spune:

    Ce zici Laura sa pun doua lingurite de praf de copt din cutiuta mea? K las mai incerca inco data. Pe ce email pot sati trimit o poza cu tortul catastrofa?:)

    • Laura spune:

      Denisa, draga mea, din cate imi dau seama dupa tipul tau de praf de copt ( la cutie mare de metal cu capac), locuiesti undeva in State. In acest caz, trebuie sa folosesti 14 gr de praf de copt. Poti sa-mi trimiti pozuca pe : ladamache(@)googlemail.com.
      Pup cu drag!!

  56. Artemis spune:

    vreau sa incerc maine acest tort urmeaza duminica ziua prietenului meu. Sper sa-mi iasa! Am luat compot de visine si ma gandeam ca poate pt sirop ar merge si putin (o lingura) Coniac? Nu am brandy sau lichior de visine. Ce crezi, o sa fie ok combinatia?

    De asemenea, as vrea sa pun si cateva mure din dulceata pt decor… oare sunt compatibile gusturie?

    As vrea sa-i fac si o glazura de ciocolata (am ciocolata neagra si Fineti, oare fineti taie glazura?).
    Azi am cuparat pe fuga ingredientele si am uitat sa cumpar multe, de aceea imi vor fi necesare mici impovizatii.

    Mersi anticipat pt raspuns!

    PS: la tine totul pare asa simplu… orice retela o realizezi si o descrii cu atata lejeritate si drag ca pana si eu am senzatia ca m-as descurca sa-mi iasa binisor:)

    • Laura spune:

      Artemis, draga mea, imi pare rau ca am intarziat cu raspunsul. Merge foarte bine coniacul si cred ca si murele merg foarte bine pentr ca au un gust neutru si nu pot influenta, daca sunt folosite cu masura, rezultatul final.
      Din pacate, nu am folosit niciodata fineti la glazura. De fapt, nu cred ca am mancat niciodata fineti. Stiu ca este o crema de ciocolata dar nu am folosit-o niciodata.
      Oricum, tortuletul meerge sigur glazurat.

      Puuup dulce si La Multi Ani prietenului tau!

  57. Simona spune:

    Tocmai ce l-am facut pentru ziua mea, duminica trecuta, iar rezultatul a fost spectaculos.
    Blatul a fost o nebunie; desi l-am facut cu lapte de soia, gustul nu a fost cu nimic mai prejos.
    Aaa, si inca ceva: eu sunt incepatoarea incepatoarelor in ale bucatariei si tot am reusit sa il fac. Asta spune multe despre aceasta reteta.
    Multumesc Laura!

  58. Oana spune:

    Bună Laura. Am dat peste site-ul tău căutând o reţetă de tort de ciocolată şi uite că ai reuşit să mă deturnezi cu tortul pădurea neagră. 🙂
    Şi eu l-am făcut de câteva ori, dar reţeta mea de blat e destul de migăloasă, are ouă, amidon şi ciocoltă topită şi nu iese „umed” blatul, aşa că trebuie să-l însiropez mereu. Categoric voi încerca această reţetă de la tine, dar am o întrebare. În ce fel de tavă ai copt blatul? Forma mea de tort are fundul detaşabil şi mi-e teamă că va curge compoziţia din ea, fiind lichidă.
    Şi încă ceva. Poate fi făcut şi din făină integrală? Fiindcă negresa iese delicioasă cu făină integrală. Mulţumesc!

    • Laura spune:

      Bine ai venit, Oana, draga mea!! Blatul tortului meu este unul un picut mai dietetic si mai inedit decat blatul original al Tortului Padurea Neagra.
      Tare mult te-as sfatui sa folosesti o forma rotuda teflonata intreaga, nu cu fundul detasabil sau daca o folosesti pe cea cu fundul detasabil, tapeteaz-o cu hartie de copt ca sa te asiguri ca aluatul nu o sa curga.
      Nu l-am incercat cu faina integrala inca dar cu siguranta il voi incerca si iti voi spune cum a iesit.
      Te pup!

  59. Oana spune:

    OK Laura, am făcut eu blatul cu făină integrală (şi zahăr brun :D) şi vreau să-ţi spun că a ieşit de-li-cios! Blaturile albe nu sunt aşa de gustoase cu făină integrală, dar cele cu multă cacao ies minunat. Deşi nu am avut decât vişine din compot şi frişcă vegetală (aşa-mi trebuie dacă-mi trimit bărbăţelul să facă aprovizionarea :)), tortuleţul a ieşit foaaaarte gustos. Aşa că vreau să-şi mulţumesc pentru reţeta de blat, care e nu numai extraordinar de simplă ci şi foarte dietetică.
    Data viitoare o să cumpăr eu frişcă adevărată, fiindcă nu sunt deloc fan frişcă vegetală, alimentele pe care scrie că sunt făcute din „grăsime vegetală hidrogenată” sunt tot din familia margarinei. Şi musai îmi fac aprovizionarea cu vişine congelate pe care o să le transform foarte simplu într-o marmeladă delicioasă: le pun pe foc cu o lingură de zahăr brun, le las să scadă puţin, adaug scorţişoară şi o linguriţă de amidon. Se vor potrivi perfect pe reţeta ta de blat!
    Încă odată mulţumesc. Acum urmează să fac de prânz reţeta ta de paste cu ton şi măsline. Sunt sigură că vor ieşi minunate! 🙂

    • Laura spune:

      Oana, scumpa mea, ma bucur tare mult ca ti-a reusit si placut!! Neaparat il incerc si eu cu faina integrala si zahar brun.
      Cat despre barbateii trimisi la cumparaturi, si al meu e la fel. Mereu se intoarce cu altceva sau cu ceva in minus.:))) Asa ca am cam renuntat sa ii mai fac lista si ma ocup eu de cumparaturi.
      Pup dulceee!!

  60. Denisa spune:

    Ieri, de ziua mea, am facut tortuletul si am fost foarte multumita. Usor de facut si foarte gustos. Prajituri am facut destul de multe, dar tort nu mai facusem, cel putin nu in totalitate, ci doar cu blat cumparat la care faceam crema si apoi ornam cu frisca si fructe sau ciocolata. A fost greu pana am facut prima data pt ca de acum inainte cu siguranta o sa fac si alte torturi. Te pup!

  61. harry spune:

    Laura: Kirschengrütze nu e marmelada de cirese. e mult mai acra pentru ca se fierb kiresele in vin rosu si lamaie (+ amidon + apa) si se adauga doar putin zahar.
    insa indiferent cum ii spune, la tortul asta se potriveste

    • Laura spune:

      Harry, multumesc pentru detalii. Nu am stiut exact cum sa traduc in romana dar asa cum spuneai este mai acra decat marmelada. Cred ca seamana mai mult cu un jeleu. Merg sa corectez acum.
      O zi excelenta sa ai!

  62. Vero spune:

    Acum am facut blatul, dar s-a lasat 🙁 Nu l-am lasat sa se raceasca de tot in cuptor si am adaugat doar 5 grame de praf de copt. Oare o fi iesit asa din cauzele astea? Plus ca parca e mai subtire decat blatul tau. Dar sper ca va avea gust bun. Retetele tale sunt super apetisante. Sigur o sa mai incerc cateva.

    • Laura spune:

      Vero, draga mea, fiind un blat fara oua si cu o cantitate mica de ulei, trebuie neaparat sa pui un plic de praf de copt ca sa aiba forta sa creasca si sa-si mentina forma dupa coacere.
      Dupa coacere, il scoti din cuptor, il lasi cateva minute sa se raceasca in forma si apoi il rastorni cu fundul in sus pe un gratar unde il lasi sa se raceasca.
      Pup cu drag!!

  63. Leny spune:

    Incerc de citava vreme retete scise de tine, inclusiv ‘Padurea Neagra”. Marturisesc sincer
    ca toate au reusit pina acum. Multumiri si salutari din Ontario

  64. Leny spune:

    un comentariu pt cei carora blatul le-a iesit crud la mijloc: incercati sa schimbati temperatura cuptorului de la 160 grade celsius la 180. Asta e ce am modificat eu si la urmatoarele incercari blatul a iesit perfect copt de fiecare data.L-am tinut pt o ora in cuptor traditional ( not conventional). Good luck!

  65. Happy Gourmet spune:

    Buna Laura,
    tare m-am bucurat cand am gasit printre retetele tale un blat asa usor. M-am decis sa folosesc reteta de la blat, iar crema sa fie din branza Philadelphia. Toate bune si frumoase pana dupa coacere. 🙁 In cuptor totul arata perfect, era crescut, dar dupa expirarea celor 50 de minute (cu temperatura de aprox.175 grade), scobitoarea era inca umeda, asa ca l-am mai lasat vreo 10 min si cand l-am scos, era desumflat de tot. De taiat in doua nici ca se putea, asa ca am mai facut o incercare, am mai pus de-un blat, dar … acelasi lucru. Pana la urma le-am asamblat asa cum erau, de mancat s-a mancat, dar eu nu stiu unde am gresit? O seara buna!

  66. madalina spune:

    Draga Laura,
    am facut acest tort acum cateva zile de ziua mea si a iesit aproape grovaz. A fost aproape din vina mea pentru ca am lasat putin mai mult blatul si nu iesit f pufos, dar dupa o seara de stat la frigider si-a revenit. Foarte delicios. Multumesc. Am fost f mandra de mine! : ))) Multumesc pentru toate retetele pe care le postezi si pe care le preiau acum cu cea mai mare incredere si le execut intocmai dupa instructiunile tale. Si ies de fiecare data. Tot de la tine am preluat reteta de cozonac pentru Craciun – ea a fost decisiva in fidelizarea mea : )) – si a iesit un cozonac fabulos. A crescut sa iasa din cuptor! Iar eu am crescut in ochii mei! : ))) au iesit si checurile si biscuitii si painica turceasca si pateurile cu carne…un deliciu toate! Urmatorul pe lista etse tortul de frisca pentru ca este o luna plina in aniversari!!!
    Multumesc pentru retetele pe care le ilustrezi atat de frumos si le explici atat de bine si ne faci sa bucatarim cu placere si succes.
    Toate cele bune si mult spor in tot ceea ce faci!
    Cu drag,
    Madalina

    • Laura spune:

      Draga mea, ma bucur tare mult ca ti-au placut retetele incercate!
      Te pupic cu mare drag si te astept sa-mi spui cum a iesit tortul.

  67. NYTO spune:

    Laura acum am pus la cuptor blatul.Sper sa iasa la fel de frumos ca al tau.In loc de cirese sau visine din compot o sa pun dulceata de visine.Cred ca o sa iasa bun si frumos.O sa revin.Te pup si multumesc.

  68. NYTO spune:

    Buna ziua Laura.Am facut tortul dar nu mi-a iesit asa de bine si stiu si de ce.Eu am injumatatit reteta,dar am uita sa injumatatesc si uleiul.Urmatoarea data o sa fac intreaga cantitate si sigur o sa-mi iasa foarte bine.Este bun si cu dulceata de visine un pic cam dulce dar merge in lipsa de visine din compot.Te pup si sa ai o zi la fel de frumoasa precum retetele pe care ni le oferi.

    • Laura spune:

      Nyto, draga mea, se mai intampla. Si eu am patit de multe ori treaba asta cand am injumatatit ingredientele.
      Pupicei cu mult drag si sigur o sa iasa cum trebuie data viitoare.

    • Laura spune:

      Marilena, draga mea, in mod normal se cantaresc in ml, dar in retetele unde vezi gramajul in g, cantareste in g pentru mai multa siguranta.

  69. Iulia spune:

    l-am incercat luni,tot kirschgürtze am folosit si eu,a iesit foarte bunnn,la toti ne-a placut,chiar a fost simplu de facut,in sfarsit mi-a reusit si mie un tort :)) ms

  70. Aura spune:

    Din pacate,oricat as aprecia retatele tale,acest blat de tort mi-a iesit dezastruos si am procedat exact ca in reteta ta. Nu a crescut deloc, pare nefacut la mijloc,crud… desi focul a fost mic spre mediu ,a trecut testul scobitorii… Am facut alt blat,de pe alt site si a iesit demential. Mult succes in continuare!

  71. simona spune:

    Buna, Laura! Imi plac retetele tale si iti multumesc pt ele. As vrea sa incerc reteta aceasta de blat, dar as vrea sa adaug in el si niste Jagermeister. Pot face asta in plus sau trebuie sa scad din cantitatea de lapte? Multumesc!

    • Laura spune:

      Codruta, draga mea, din pacate trebuie sa folosesti zahar pentru aceasta reteta. Mierea sau siropul de agave ar schimba rezultatul final si blatul nu ar mai iesi cum trebuie. Te pup!

  72. Codruta spune:

    Reteta blatului m-a incantat tare mult, era pentru baietelul meu care in curand face un an si e alergic la oua, dar nu am vrut sa folosesc zahar. Ai avea o alta sugestie, sau la blaturi totusi e important zaharul?

    • Laura spune:

      Draga mea, poti inlocui zaharul cu un indulcitor natural, xylitol sau stevia. Zaharul este esential in retetele de prajituri/blaturi unde trebuie sa mixam ouale cu zahar, in rest nu este absolut obligatoriu sa il folosim.
      Eu iti recomnd xylitol, stevia are un gust usor amar care s-ar putea sa nu ii placa micutului tau.
      Te pup!

  73. Raluca spune:

    Laptele se poate inlocui cu lapte vegetal? Fetita mea are alergie la lapte. Se poate imbraca tortul in martipan? Multumesc!

  74. Monica spune:

    Buna,draga Laura!
    Am si eu o intrebare:pot sa inlocuiesc laptele de vaca cu lapte de soia sau cocos.Vreau sa-i fac mamei mele un tort maine,de ziua eu,dar ea tine post.

    Multumesc!

  75. Nicoleta spune:

    Buna seara, la mine a fost un dezastru complet. Imi place tare mult acest tort iar azi am hotarat sa-l fac si eu. Bun, prima reteta (de pe alt site) urmata pas cu pas, cu ingrediente cantarite, tempreratura respectata – blatul un dezastru, am zis ca am gresit eu, partial copt cu cocolase, imposibil de mancat, destinatia cosul de gunoi. Incerc si reteta de aici – dezastru si acest blat. Am cuptor electric, am folosit ingredientele in cantitatea data, la 160 grade, pe etajul de mijloc cu incalzire pe ambele plite (sus si jos), dupa o ora si 15 min blatul era tot moale la jumatate, subtire, cu aceeasi destinatie :(( . Nu pot sa-mi dau seama unde am gresit, daca se poate sa ma lamuriti si pe mine. O seara buna.

  76. Cecilia spune:

    Am facut tortul de doua ori la interval de o saptamana – varianta de post. A iesit impecabil! Reteta este extrem de simpla, in maxim 10 minute blatul este la cuptor. Am facut mici ajustari, citind comentariile: am scazut cu 50 de ml cantitatea de lapte vegetal si am crescut cu 10 ml cantitatea de ulei; am setat temperatura la 175 de grade pentru 30 de minute si apoi la 160 de grade pentru urmatoarele 20 de minute (caldura superioara si inferioara, cuptor electric). A crescut foarte frumos, s’a taiat fara probleme si a ramas fraged si dupa cinci zile. O reteta foarte buna, abia astept sa o repet si in varianta de dulce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor