Retete culinare – Focaccia rapida cu smantana
Focaccia rapida cu smantana este una dintre retetele de aluaturi dospite pe care le fac cu precadere in sezonul mai rece al anului.
Nimic nu este mai gustos intr-o zi friguroasa de toamna sau iarna decat o bucata de focaccia calda. Reteta este relativ rapida si foarte simpla.
Eu am framantat aluatul si l-am lasat la dospit in masina de paine, dar putem sa il facem manual. Amestecam drojdia cu faina si o punem intr-un vas, adaugam in centrul ei apa, smantana (folosim o smantana un pic mai lichida) si uleiul.
Framantam pana cand aluatul de focaccia devine consistent, apoi adaugam sarea si framantam pana devine elastic si nu se mai lipeste de mana.
Il lasam la dospit circa 90 minute, apoi procedam cum am explicat in modul de preparare de mai jos.
Ingrediente – Focaccia rapida cu smantana
- 500g faina
- 170g smantana
- 110ml apa
- 7g drojdie uscata
- 40g ulei masline + 20g ulei de masline
- ceapa verde (eu am pus 5)
- rozmarin
- sare
- 1 lingurita zahar
Mod de preparare
- Punem in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: apa usor calduta, smantana, uleiul, zaharul, apoi faina in centrul careia facem o gropita si adaugam drojdia. Sarea o adaugam cand masina emite semnalul sonor.
- Dupa ce aluatul a dospit, intindem aluatul cu mana intr-o tava unsa cu ulei de masline si ungem toata suprafata cu uleiul ramas (din cele 20 g specificate la ingrediente).
- Pudram toata suprafata cu ceapa taiata solzisori si rozmarin,
- Lasam focaccia 1 ora sa dospeasca, intr-un loc ferit de curenti reci de aer.
- O coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, pt 25-30 minute.
- Dupa ce s-a copt,o taiem si o servim.
- Pofta buna!
Hey Laura there is an award waiting for you in my blog please collect it.
Focaccia looks fantastic…
Thank you so very much for your beautiful award Phanitha and thank you for liking my focaccia!! I will collect the award very soon!! Kisses!!
frumoasa painica ta Laura 🙂
La multi ani, Laura! As incerca si eu aceasta foccacia, abia acum am descoperit-o,dar ce zici, ar merge mai bine cu ceapa vrde?
La multi ani, Ionela draga mea!! Eu zic ca iese mai bine cu ceapa veche. Ceapa verde are un gust particular care, dupa parerea mea, nu se preteaza atat de bine la tipul asta de coacere. Pupicei!!
o bucatica de cer!!! atat de mult i mi place focaccia ca nu am cuvinte..arata foarte bine..si am sa o incerc..cu ceapa nu am incercat..mmm
un pupic
Eniko, draga mea, tare ma bucur ca iti place! Pup!
Buna Laura!
As vrea sa fac si eu aceasta focaccia caci am mai facut si alta reteta de focaccia de la tine si mi-a iesit foarte bine, plus ca smantana aproape imi expira.
Am 2 intrebari:
Cum as putea sa o fac fara masina de paine? Cat sa o framant si cat sa o las la dospit?
La ingrediente scrie ceapa verde dar am impresia ca ai folosit altfel de ceapa. Sau ai folosit doar partea alba de la ceapa verde?
Multumesc anticipat pt. raspuns!
Numai reusite nemaipomenite in bucatarie iti doresc!
Draga Mada, amesteci faina cu drojdia uscata si o pui intr-un vas. Amesteci uleiul cu apa usor calduta, zaharul si smantana la temperatura camerei si torni amestecul in centrul fainii. Incepi sa framanti si cand aluatul capata consistenta, adaugi sarea. Framanti pana obtii un aluat omogen si elastic, il pui intr-un vas de plasic usor uns cu ulei, il acoperi si il lasi la dospit cca 1.30m sau pana isi dubleaza volumul. Apoi procedezi ca in reteta.
Eu am folosit ceapa vrede italiana care are un bulb muuuult mai mare decat cel al cepei verzi romanesti. Am folosit numai partea alba. Te pup!
Multumesc pt. reteta.. Am facut-o si ne-a placut. Numai bine iti doresc!