Retete culinare de Pasti – Colombine Mini cozonaci italieni
Colombinele (in lb.romana porumbite) sunt niste mini cozonaci italieni foarte pufosi care se fac in Italia cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti. Multe persoane aleg sa faca Colomba, dar cum modul de preparare al acestei retete culinare nu este tocmai simplu, recomand incepatorilor sa aleaga aceasta delicioasa reteta. Aluatul mini cozonacilor este deosebit de placut de lucrat, iar rezultatul o sa va satisfaca cu siguranta.
Ingrediente – Colombine Mini cozonaci italieni
- 500 g faina (ideala ar fi manitoba dar ies si cu faina normala)
- 300 ml lapte caldut
- 9 g drojdie uscata
- 90 g unt moale
- 5 g sare
- 75 g zahar
- arome: coaja portocala, vanilie
Glazura Colombine
- 80 g faina
- 80 g zahar pudra vanilat
- 125 ml apa
Mod de preparare
- Am facut aluatul la masina de paine. Punem in cuva masinii, in urmatoarea ordine: laptele usor caldut, untul taiat bucatele, zaharul, coaja de portocala si vanilia si la sfarsit faina si drojdia uscata.
- Daca facem aluatul manual, amestecam faina cu drojdia, facem o gropita in mijloc unde adaugam cubuletele de unt moale, zaharul si laptele usor caldut. Incepem sa framantam pana obtinem un aluat elastic. Lasam aluatul sa creasca 2 ore, intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul.
- Aluatul creste foarte bine si se lucreaza foarte usor cu el.
- Il rasturnam pe masa usor infainata si il impartim in 10 bucatele egale. Incepem acum sa formam colombinele noastre astfel: facem un sul dintr-o bucatica de aluat pentru aripioare, iar apoi rulam o alta bucatica pentru corpul colombinelor noastre. Presam cu degetele sulul astfel incat sa obtinem: capul, corpul mai lung putin si codita,
- Punem corpul peste aripioare, asezam colombinele in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si le lasam 45 minute sa creasca.
- Dupa 45 minute mini cozonacii sunt umflatei bine.Ii ungem cu glazura pe care o facem astfel: amestecam faina cu zaharul iar apoi adaugam apa calduta. Glazura are o consistenta putin mai groasa decat aluatul de clatite.
- Pudram abundent colombinele cu zahar pudra si le coacem in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 15-20 minute,
- Sunt extraordinar de pufosi, iar glazura formeaza o crusta crocanta si aromata,
- O aripioara pufoasa pentru voi.
Pofta buna si Paste fericit pentru toti cei care il serbeaza duminica!
Interesante colombinele tale….sunt foarte pufoase…
pupici.
Foarte faina reteta ! Si rezultatul pare delicios 😉 Imi plac colombinele astea !
Wow, Laura! Ce pufosenii super, eu auzisem de aceste colombe, dar acum ca le-m vazut la tine, pot spune ca sunt minunate.
Sigur am sa le fac si eu, caci tare imi plac si mie aluaturile dospite.
Multumesc si te pup cu mare drag!
ce bine arata.Multumim pentru reteta.Seamana cu porumbeii *-*
Pupici Criss draga si tare ma bucur ca iti plac. Sunt fffff pufoase si buneee rau!!
Draga mea Ala iti multumesc ca iti plac. Te pupic!!
Draga mea Gabi sunt convinsa ca iti vor placea daca le incerci. Sunt extraordinar de pufoase iar crusta formata de glazura e o nebunie. Te pupic draga mea si abia astept sa vad colombinele tale care cu siguranta vor iesi muuuuult mai frumoase decat ale mele.
Julia draga mea te pupic si iti multumesc ca iti plac. Cred ca trebuia sa fac colombinele mai micute pentru ca au crescut enorm de mult si s-au lipit intre ele. data viitoare le fac mai mititele si pun pe deasupra si niste migdale intregi si granule de zahar. Pup pup draga mea!!
Foarte frumosi porumbeii tai! Arata super! Te pup!!!
Sunt tare frumusei si stiu ca sunt buni la gust, fac si eu din acelasi aluat iepurasi la Pasti pentru pitici. Ideea cu glazura e super.felicitari,pupicei
Te astept cu o leapsa pe blogul meu.
Inisor draga tare ma bucur ca iti plac. Pup pup!!
Te pup Yafa draga si sa stii ca mi-ai dat o idee super cu iepurasii. Cred ca de Paste o sa incerc sa fac si iepurasi pe langa colombine. Glazura e superba pentru ca devine crocanta dar data viitoare o imbogatesc cu cateva migdale. Te pupic!!
Vicky draga mea iti multumesc tare mult ca te-ai gandit la mine si acum o sa pun leapsa si premiile la mine. Pup pup!!
Le vedeam in fiecare an pe Rai uno (sunt f.f. necajita ca de saptamana trecuta a fost scos din grila de programe…) si ma tot gandeam sa incerc si eu, insa reteta ta pare usoara si arata tare bine, am se le fac si eu acum de Paste. Multumesc Laura!
Amalia draga imi pare rau sa aud ca au scos Rai uno de la noi pentru ca si eu il urmaream cu placere cand eram acasa. Aluatul asta e tare simplu si rezultatul pufos tare. Abia astept sa imi spui daca ti-au placut!! Te pup!!
In traducerea corecta colombine = porumbite. De ce sa nu le numim in dulcea limba romaneasca?