Dupa o absenta de aproape jumatate de an din “lumea aluaturilor” iata ca m-am intors. Nu va spun cu ce placere am framantat aceasta painica si cum am stat langa usa cuptorului sa simt mirosul de paine calda de care mi-a fost atat de dor.
Am ales sa fac aceasta paine in straturi cu ulei de masline. Coaja este crocanta, miezul ca un puf, iar uleiul de masline ii da un gust divin.
Ingrediente Pan de Hojaldre
Maia
- 100 g faina (eu am folosit manitoba, o faina de forta, dar se poate folosi faina normala 000/00)
- 60 ml apa
- 2 g drojdie (am folosit drojdie uscata)
Aluat
- 500 g faina
- 250 ml apa calduta
- 8 g drojdie uscata/ 20 g proaspata
- 1 lingura ulei masline
- 8 g sare
- 30 g + 30 gr ulei masline
- susan (optional)
Maia: Amestecam faina cu drojdia (daca e uscata), adaugam apa calduta si framantam pana obtinem o biluta mica pe care o lasam 1 ora sa-si dubleze volumul,
Dupa 1 ora,
Aluat: Amestecam faina cu drojdia (daca este uscata, daca folosim proaspata o dizolvam in apa calduta), facem o gropita in centrul ei si adaugam apa calduta. Amestecam putin, cat sa intre apa in faina, dupa care adaugam maiaua si lingura de ulei.
Framantam pana obtinem o bila elastica,
pe care o lasam 1 ora sa isi dubleze volumul. Dupa 1 ora aluatul nostru a crescut,
si il rasturnam pe planul de lucru usor infainat. Il impartim in 2 parti egale,
Intindem fiecare bucata de aluat in foaie si o ungem cu 15 gr ulei masline.
(Fac o mica paranteza: la ingredientele aluatului am scris 30 gr+ 30 gr ulei masline. Pentru fiecare paine avem nevoie de 30 gr ulei iar aceste 30 de gr de ulei le utilizam in doua transe pentru fiecare painica.)
Dupa ce am intins uleiul cu mana pe toata suprafata foii, impaturim foaia in patru. Intai pe lungime,
si apoi pe latime. dupa impaturire ii aplicam cateva lovituri de facalet cat sa o intindem nitel,
iar apoi lasam pachetelele de aluat 20 minute acoperite pe masa,
Luam un pachetel de aluat, il intindem in foaie, il ungem cu restul de 15 gr ulei masline ramas si rulam incepand de la capatul cel mai ingust al foii. Le asezam in tava de cuptor tapetata cu foaie de copt,
cu un cutit ff ascutit si cu lama subtire, taiem adanc centrul fiecarei painici pana aproape de fundul tavii. Capetele ruloului nu le taiem, taiem numai centrul painicii,
Lasam painicile la crescut pana isi dubleaza volumul si se deschid frumos,
le ungem cu ulei de masline, presaram pe deasupra niste seminte de susan,
si le bagam la 200 grade, cuptorul preincalzit in prealabil, pt 30 minute,
si o sectiune calda ca nu mai puteam de pofta,
Foarte pufoasa si aromata!
Superbe draga mea! Bine ai revenit in lumea „coptului” :)))
Bine ai revenit Laura!Arata foarte bine painica si vreau sa o incerc si eu zilele urmatoare daca voi gasi susan…..daca nu gasesc merge si fara?Te pup si asteptam poze cu casuta ta….
arata super. mi-ai facut pofta
Nu stiu unde esti acum sau ce faci, dar painea asta arata exceptional! daca ai, in sfarsit, cuptor, ma bucur pentru tine si abia astept retete noi, cu aluat bineinteles. te pup Laura draga, mult noroc in noua voastra locatie, sa va ajute D-zeu!
Superb, ca de obicei! Imi inchipui cat de mult trebuie sa-ti fi lipsit cuptorul 🙂
hey hey unde e cura de slabire ? De data asta treaca de la mine :)) Glumesc, asa paine as manca in fiecare zi ! Ti-a iesit foarte frumoasa 🙂
Bine ai revenit Laura!!! V-ati mutat inapoi in Italia, da?? Sper ca nu sunteti prin zona unde a fost cutremurul!! Tocmai in preajma Sf. Sarbatori… sa aveti grija de voi si bunul D-zeu sa va ocroteasca!! Pa pa
Te pupic draga mea Inisor!! ma bucur mult ca iti place!!
imi place blogul tau, felicitari,
Draga Laura bine te-am regasit! Susanul este optional draga mea. Eu l-am pus pentru ca imi place tare mult gustul lui dar merge perfect si fara. Te pupic si vin curand cu pozute!!
Multumesc mult bucatar maniac. Maine o fac din nou ca s-a dus deja.
Draga mea Cata de sambata seara suntem in Italia, in Umbria, si inca trec prin perioada de acomodare. Am cuptoras aici si abia astept sa imi intru in ritm ca sa-l incing la maxim. Te pup draga mea!!
Te pup Edith si multumesc ca iti place!! Mi-a lipsit enorm de mult si acum am un chef nebun de aluaturi dar am zis totusi sa nu exagerez.
Tu Amalia nu puteam zau sa ma abtin dar cura ramane in picioare, promit!!! Mai lasa-ma cam o luna asa sa ma satur de cuptor si dupa aia ma fac fata cuminte!! te puuuuuup!!!
Bine te-am regasit Geta draga!!suntem cam la 150 km distanta dar si aici s-a simtit destul de bine din pacate. Suntem teferi Slava Domnului numai ca am cam tras o sperietura pe cinste. Te pup draga mea!!
Multumesc mult Anonim!! Te mai astept in vizita!!
Ti-au iesit superbe. O sa le fac si eu.
Multumesc tare mult Diana ca iti plac. Te astept cu impresii dupa ce le faci. Pup pup!!!
Wow…another superb recipe…
Thank you Phanitha!!
Iubesc aceasta painica…am facut-o de Paste…a iesit fantastic de buna…acum o fac din nou….in cantitate dubla…multumesc din suflet Laura…esti grozava!!!!
Vai Rux cat ma bucur ca ai incercat-o!! te pup draga mea si iti multumesc mult!!
Draga Laura, ma delectez de cateva zile doar citind formidabilele tale retete.Ca sa nu mai vorbim de prezentare…esti grozava. Tocmai am incercat aceasta paine, mi-a iesit grozav, sunt super incantata, iti multumesc pentru ca ai rabdare sa scrii toate detaliile si in plus sa pui si poze. Ajuta foarte mult.
Cum crezi ca ar iesi cu faina integrala de grau? Ai ceva sugestii in privinta cantitatilor?
Thks again! :)Anca
Draga Anca, iti multumesc din suflet ca iti plac retetele mele si ca ai incercat painica asta minunata. daca vrei sa o incerci cu faina integrala, poti pune 200 gr faina integrala si 300 gr faina alba.
Te pup si daca o incerci sa imi spui cum a iesit!
P.S. La maia foloseste o faina de forta sau o faina alba.