Biancomangiare sau blanc manger este un desert originar din Franta care a patruns in Italia in secolul XII iar acum este raspindit in Sicilia unde se face cu lapte de migdale si in Valle D’Aosta unde se foloseste laptele de vaca in locul celui de migdale. Seamana foarte mult cu panna cotta numai ca este mai parfumat si mai usor.
Ingrediente Biancomangiare
- 250 g migdale macinate fin
- 10 g gelatina foi
- 70 g zahar
- 2 linguri coniac (optional)
- 300 gr apa calduta
- 100 gr frisca lichida
Preparare Biancomangiare
Punem migdalele macinate in cele 300 gr apa calduta si le lasam la inmuiat pentru 30 minute,
dupa jumatate de ora scurgem laptele format printr-o bucata de tifon sau bumbac pe care o punem deasupra unei site. Adaugam cate 2 linguri de migdale si stoarcem bine bine laptele.
Eu am obtinut 200 ml lapte de migdale. Daca voi reusiti sa obtineti mai mult completati cu frisca lichida pana obtineti 300 ml de lichid. Exemplu: daca aveti in final 250 ml lapte migdale adaugati numai 50 ml frisca lichida, daca din contra aveti 150 lapte adaugati 150 ml frisca lichida, astfel incat rezultatul final sa fie 300 ml lichid.
Foile de gelatina se pun la inmuiat in apa rece pentru 10 minute dupa care se storc bine si se topesc pe foc ffff mic impreuna cu 6 linguri de lapte.
Separat topim zaharul amestecat cu lichidul ramas tot pe foc f mic. Cand zaharul este complet dizolvat, tragem craticoara de pe foc, lasam cateva minute (3-4 minute) sa se raceasca si adaugam peste gelatina dizolvata in lapte. Amestecam si turnam in forme (eu am folosit pahare de plastic de unica folosinta) unse foarte discret cu putin ulei. De preferat ar fi un ulei de migdale sau unul de fructe dar puteti folosi si de floarea soarelui, numai sa ungeti fffff putin forma.
Lasam 2.30-3 ore la frigider, dupa care luam fiecare paharut si il rasturnam pe o farfurie. Ca sa va fie mai usor sa scoateti din forma, tinem pentru cateva secunde paharutul cu fundul in apa fierbinte dupa care il rasturnam imediat.
Sectiune:
Servim cu sos caramel si feliute de migdale.
Pofta buna!!
P.S: Nu aruncati migdalele folosite pentru obtinerea laptelui. Putin mai tarziu sau maine, trebuie sa micsorez pozele si sa scriu reteta, va voi arata ce dulciuri minunate putem face cu ele.
AICI puteti vedea ce am facut cu migdalele ramase
Draga mea arata mai mult dect bine desertul asta! Trebuie sa il incerc si eu, asta dupa ce imi trece „spaima” pt gelatina (adica agar-agar). Te pup!
Esti o artista, Laura! Felicitari!
Vai, Laura, m-ai omorit! Ador deserturile gelatinoase! Arata de-ti lasa gura apa!
Doamne Laura, cat de bine arata!!! Mi-a facut o pofta nebuna numai uitandu-ma la poze…aproape ca ii simt gustul! Esti intr-adevar talentata si ai o rabdare exemplara! Pupici si toate cele bune!!Broscutza
p.s. Ai o leapsa interesanta la mine pe blog! M-as bucura sa-i dai curs!
UAU. Cred ca e super delicios si arata grozav. Un desert minunat. Felicitari.
Inisor scumpa ma bucur tare mult ca iti place!! Eu, draga mea, cu drag te-as ajuta sa scapi de frica asta numai ca agar-agar nu am folosit si nici vazut niciodata. Am cautat peste tot dar evident nu am cautat unde trebuie asa ca pana la urma am ramas la gelatina. Te pup!!
Vai tu Laura draga m-ai facut sa rad cu hohote!!! Tu scumpa acum serios vorbind, daca ma gandesc la tine, o ADEVARATA artista din toate punctele de vedere,tind sa cred ca fetele cu numele asta fain au intr-adevar un simt artistic dezvoltat. Te pup draga mea si ma bucur ca iti place desertul acesta!!
Multumesc ca iti place draga Nati. Tare simplu se executa si sa stii ca e un desert spornic pentru ca din migdalele ramase de la lapte mai poti face un dulce. Maine il postez cu siguranta. Te pup!!
Broscutza draga tare iti multumesc ca iti place. Sa stii ca am o fire foarte agitata in general si nu prea am rabdare dar in bucatarie sunt de un calm teribil. Te pup si iti multumesc tare tare mult pentru leapsa. Am trecut sa o ridic dar nu am gasit-o inca. Merg imediat la tine sa o caut mai bine!! Te puuuuup!!
Iti multumesc Bianca draga ca iti place. Se executa rapid rapid si e intr-adevar tare aromat. Te pup!!
Laura ma innebunesti pur si simplu, ce noroc pe Crsti 😛 , numai bunatati ii pregatesti 🙂
Pana cotta am incercat o singura data eu, nu prea ma omor dupa ea, Alin a fost cel mai incantat 😛
Dar desertul acesta l-as incerca si acum, asa de bine arata 😛
Puuup si un weekend minunat!
foarte frumos…interesant…vreau sa-l fac si eu….dar pt cate persoane?ma refer la cantitatile date …cate portii ies?si in loc de migdale ce as putea folosi?extraordinare retetele tale…am mai facut cateva…
Alizelul mic si frumos cum de numai acum am vazut comentariul tau???? Rusine sa-mi fie!! Scumpa eu ador panna cotta si bianco mangiare seamana mult cu ea. Te pupic cu maaaare drag iubita mica!!
Anonim ma bucur mult ca iti place. Din cantitatile de mai sus mi-au iesit 3 paharute de unica folosinta, din plastic. Poti inlocui migdalele cu nuci care sunt foarte aromate si cred ca merg tare bine in aceasta reteta. Un weekend minunat iti doresc!!
Senzational! Laura scumpa, ce ai facut din migdalele macinate ramase? Multumesc!
Am vazut,gata,ai facut trufe din migdalele ramase! Esti de miliarde, Laura!
daca nu avem gelatina foi ce cantitate de gelatina praf se poate folosi si cum anume. Mersi de raspuns.
Am si eu o nelamurire: cum este de post aceasta reteta daca contine gelatina (care se stie ca e de origine animal) si frisca lichida (care contine proteina lactica – pe piata din Romania nu este frisca lichida fara aceasta proteina)? Daca folosim gelatina vegetala ok, dar frisca?
Multumesc
Nico, draga mea, poti inlocui gelatina de origine animala cu gelatina de origine vegetala, agar-agar, si poti folosi smantana lichida vegetala pentru firsca.
Te pup!
Scuze pentru ca am mancat un „a” de la „origine animala”
BUNA VA SFATUIESC SA FOLOSITI AGAR-AGAR IN LOC DE FOILE DE GELATINA ESTE
MULT MAI SANATOS VAZAND CA ESTE O GELATINA VEGETALA.MERCI
BUNA VA SFATUIESC SA FOLOSITI AGAR-AGAR IN LOC DE FOILE DE GELATINA ESTE
MULT MAI SANATOS VAZAND CA ESTE O GELATINA VEGETALA.MERCI SI INTRADEVAAR ESTE UN DESERT MINUNAT.
buna la toti. in loc delapte folositi lapte vegetal exemplu soia si gelatina vegetala folositi 6gr. in loc de 3 foi de gelatina animala iar frisca o faceti cu laptee de soia asa tot este d post.spor in toate s numai bine.