Unt clarifiat Ghee


Retete culinare – Unt clarifiat Ghee

Ghee

Cum se obtine untul clarifiat numit ghee (India), beurre noisette (Franta) sau burro chiarificato (Italia) si ce proprietati are?

Untul clarifiat  se obtine inlaturand, prin intermediul caldurii,  masa proteica a laptelui. In timpul fierberii partea solida se delimiteaza de cea lichida, iar spuma care se formeaza la suprafata va fi inlaturata, astfel incat la sfarsitul prepararii se va obtine un unt fara impuritati (impuritatile sunt formate de lactoza si proteinele continute de lapte) pe care il vom strecura in recipiente curate care se vor pastra in locuri racoroase si intunecoase pentru mai multe luni de zile.

Beneficile acestui unt clarifiat sunt nenumarate. Actioneaza benefic asupra sistemului nervos, stimuleaza digestia, imbunatateste memoria, creste rezistenta organismului, intareste sistemul imunitar, ajuta la protejarea si imbunatatirea vederii.

Untul clarifiat contine vitaminele A,D,E si K , vitaminele A si E fiind atioxidante. Este singura grasime, in afara uleiului de peste, care contine vitamina A si care mentine integritatea tesutului epitelial al intregului organism. Contine 4-5 % acid linoleic, un acid gras care ajuta la dezvoltarea corecta a organismului uman. In timpul prepararii, cazeina (principala proteina a laptelui) este indepartata. In umra mai multor studii, s-a dovedit ca aceasta proteina produce o crestere a colesterolului. Coeficientul de digerabilitate al untului clarifiat  este de 96%. Fiind compus 100% din acizi grasi (majoritatea fiind acizi cu catena scurta), uleiul de unt nu este inmagazinat de organismul uman, ci este consumat imediat .

Majoritatea produselor ayurvedice (Ayurveda este practic cel mai vechi sistem de medicină din lume, documentat istoric (>6000 ani) Ayurveda clasică s-a dezvoltat și practicat tradițional pe teritoriul Indiei) au in compozitie acest unt clarifiat.

Untul ghee se foloseste in loc de ulei. iar datorita faptului ca nu contine apa si nici proteine atinge temperaturi foarte inalte fara sa se arda. Uleiurile de seminte sunt bogate in acizi grasi polisaturati care in momentul in care se ating temperaturi mari de frigere se fragmenteaza si elimina radicalii liberi care sunt extrem de daunatori pentru organismul nostru.

Ingrediente – Unt clarifiat Ghee

  • 300 g unt fara sare (minum 80% grasime)

Mod de preparare – Unt clarifiat Ghee

  • Taiem untul bucatele si il punem intr-un vas la bain marie. Cand apa se va incalzi, untul va incepe sa se topeasca treptat,
  • Inlaturam spuma formata la suprafata cu lingura. Atentie, nu trebuie sa amestecam deloc in unt deoarece se vor amesteca straturile, cel lichid si cel solid.

Preparare unt ghee

  • In momentul in care cazeina s-a depus la fund, iar cele 2 straturi sunt perfect delimitate (20 minute dureaza pentru 250 gr unt), scoatem vasul din bain marie si cu ajutorul unui polonic mic adunam cu mare grija untul clarifiat de la suprafata.

Unt clarifiat preparare

  • Il strecuram printr-o strecuratoare deasa, tapetata cu tifon, si stratul alb, cazeina, se arunca.

Strecurare unt clarifiat

  • Turnam uleiul in borcane si le depozitam in frigider. Consistenta, initial lichida, va deveni solida imediat dupa ce untul se raceste complet.

Detaliu Ghee

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Unt clarifiat
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

24 comentarii la “Unt clarifiat Ghee

  1. Laura spune:

    Ma bucur Irina ca ti-a placut. Cu ceva timp in urma mi-am propus sa scriu acest articol si sa reproduc si uleiul de unt in casa si ma bucur ca in sfarsit am reusit ieri sa duc la capat ceea ce mi-am propus.
    Te pup!

  2. Ioana spune:

    Cred ca incerc si eu sa imi fac…oricum e mai sanatos decat uleiul de floarea soarelui.
    Multumim pentru retetuta Laura.
    Pupici

  3. iulia spune:

    Laura, gand la gand cu bucurie, si eu am facut saptamana trecuta ghee :)) . L-am prestat pentru ca imi trebuia sa-l folosesc intr-o reteta, da un gust tare bun preparatelor. Cred ca au fost foarte bune Piadinele, ca arata de iti vine sa mananci pozele 🙂 Pupppp!!

  4. Nati spune:

    Am mai auzit de uleiul asta de unt, dar inca n-am intilnit o reteta explicata atit de clar.
    Oare se poate face si foietaj cu el? Ar iesi mai sanatos decit cel facut cu unt sau margarina.

  5. Laura spune:

    Ai dreptate Ioana e mai sanatos decat uleiul de floarea soarelui plus ca se face rapid si da un gust minunat felurilor de mancare preparate cu el. Te pup!

  6. Laura spune:

    Iulia ma bucur sa te vad draga mea!! Si eu zic ca da un gust minunat mancarii. Ieri am pregatit varza de bruxelles cu speck si pesmet si am folosit ghee. A avut un gust absolutl divin!! Ma bucur ca iti plac piadinele. Sunt bune foc!!

  7. Laura spune:

    Nati ma bucur ca iti place reteta si eu zic sa o incerci macar o data sa vezi ce gust bun da acolo unde il folosesti. Eu sincer nu am incercat sa fac niciodata foietaj cu ghee dar eu zic ca ar merge deoarece contine 100% grasime si se lucreaza cu el f usor. Daca incerci cumva sa faci foietaj sa imi spui si mie cum ti-a iesit. Te pup!!

  8. Laura spune:

    Bianca ies cam 150-175 gr ulei din 250 gr unt. Data viitoare neaparat cantaresc uleiul pentru ca pana acum nu am facut-o, mi-e rusine sa recunosc, pentru ca in general cantaresc tot si nu pricep de ce nu am cantarit de data asta uleiul obtinut. Ochiometric ies cam 150-175 gr ulei.

  9. Anonymous spune:

    Laura, ce-ai facut tu se cheama unt clarificat; ghee e altceva. Se face cam la fel, insa nu sint acelasi lucru. Ghee se face la temperaturi mai mici si se tine mai mult pe foc; de asemenea, se foloseste un unt facut din lapte usor fermentat (cultured butter). Daca faci unt din smantana fermentata si apoi unt clarificat din el, o sa obtii ghee.
    Daca esti curioasa, cauta ghee la un magazin arabesc; vine in cutii de tabla pe care scrie "pure butter ghee". O sa vezi ca nu are aceeasi aroma ca untul clarificat facut in casa din unt obisnuit. Insa poti inlocui ghee in retetele indiene cu unt clarificat fara nici o problema.
    Inca ceva – beurre noisette nu este ghee si nici unt clarificat. Este pur si simplu untul prajit. Daca vrei, beurre noisette este primul stadiu in prepararea untului clarificat; insa componenta care ii da culoarea si numele se decanteaza si este eliminata din untul clarificat. E vorba de particulele solide din lapte, in principal proteine.

    • Vics spune:

      Anonymus este corect. Sint curios daca nivelul de colesterol este acelasi ca la unt si daca uleiul de unt poate fi folosit cu succes inlocuid untul in reteta de briose sau cozonaci?

  10. Adelina spune:

    Eu gatesc destul de mult cu ghee, insa nu m-am gandit niciodata sa fac acasa. Prefer sa il cumpar, dar e bine de stiut ca se poate face si acasa.

  11. maria spune:

    „Il strecuram printr-o strecuratoare deasa, tapetata cu tifon, si stratul alb, cazeina, se arunca.”
    De fapt as putea sugera ca acea cazeina sa nu se arunce ea putind fi folosita la prepararea unui lipici alb care nu este toxic. Acest lipici putind fi folosit si de copii 🙂 iar procedeul e simplu. Se degreseaza cazeina cu otet bine de tot apoi o punem in strecuratoare sa eliminam otetul. O punem in ccastron. Dizolvam putin bicarbonat de sodiu in putina apa si o turnam peste cazeina si amestecam pentru a neutraliza otetul. Apoi se adauga apa fierbinte putin cite putin pt a osubtia mestecind mereu. Nu trebuie sa fie foarte subtire. de fapt cu cit mai grosuta cu atit mai bine. Poate fi folosit pt obiecte de lemn, sticla si hirtie. Sper ca v-am fost de ajutor 🙂 Toate cele bune!

  12. Mihaela spune:

    Puteti sa-mi spuneti va rog de ce se numeste unt clarifiat si nu clarificat (intreb pentru ca nu stiu, nu fac vreun repros). Am cautat clarifiat in dex si nu exista. Traducerea din engleza in romana (pe google translate) pentru clarified butter este unt clarificat . Cu toate astea in emisiuni de gastronomie si in presa se foloseste termenul clarifiat. Puteti sa ma lamuriti?

  13. Maria spune:

    Draga mea, am facut, dar cred ca nu l-am tinut pe foc suficient, pentru ca se decanta in borcan. L-am mutat in altul, dar s-a transferat cu totul, s-au amestecat straturile, in timp ce turnam in al doilea borcan. Chiar e toxic, ca sa-l consumam intern, ca arata atat de bine si miroase a unt de casa (a fost unt de casa!)?…

  14. Seemann Iozefina spune:

    In legătură cu untul clarificat la bain marie , nu a rămas nici un strop de cazeina din untul de 82; mi-am pierdut răbdarea după 20 minute și am mutat totul pe plita unde a sfârâit un minut ceea ce nu cred că este compatibil cu COLANGITA mea. Întrebare: e posibil că untul de 82 procente grăsime sa nu conțină cazeina? Mulțumesc pentru un eventual răspuns la :

  15. Doina spune:

    De ce spuneti ca untul ar mai contine vitaminele acelea, cand stim ca odata trecut prin caldura vitaminele sunt alterat, adica omorate de temperatura ridicata. Aceeasi greseala se face si cu painea si alte alimente coapte, fierte si incalzite…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor