Retete culinare, Salate – Salata de orez salbatic cu fructe de mare
Pana acum cativa ani nu faceam decat salate de legume si fructe, foarte rar salate de paste si deloc salate de orez. Prima intalnire cu salata de orez s-a intamplat undeva in Germania, intr-un restaurant chinezesc si mi-a placut foarte foarte mult. De atunci, am inceput sa le prepar si in casa. Nu foarte des, recunosc, dar cert este ca de cate ori prepar salata de orez, dispare imediat din frigider. Cu cateva luni in urma, am primit de la varul meu un pachet care continea printre altele si un saculet cu orez salbatic. Pentru ca eram inca la dieta, nu am putut sa-l folosesc, asa ca l-am pus bine in dulap. Zilele trecute, fiind un pic in criza de timp si cam fara chef de bucatarit, m-am gandit ca a sosit momentul sa atac saculetul. Am obtinut o minune de salata de orez salbatic cu fructe de mare! Reteta salatei de orez nu este deloc complicata, asa ca v-o recomand cu cel mai mare drag.
Ingrediente – Salata de orez salbatic cu fructe de mare (2 persoane)
Ingrediente orez salbatic
- 150 g orez salbatic
- 450 ml apa
- sare
Ingrediente mix fructe de mare
- 350-400 g fructe de mare
- 1 catel usturoi
- 1 lingura ulei de masline
- 1 ardei iute uscat
- 1-2 lingurite sos de soia light
- 30 ml vin alb demisec
- 1/2 lime (doar sucul)
Ingrediente mix rosii cherry si mure
- 8 rosii cherry
- 40-50 g mure proaspete
- 1 lingura ulei de masline
- 1 lingurita miere poliflora
- 1 lingurita sos soia light
- 1/2 lime (doar sucul)
- 25 ml vin alb demisec
In plus
- patrunjel
- 1 catel de usturoi
- 60 g sparanghel salbatic
- piper
- 2 linguri ulei masline
- suc de lime
Mod de preparare orez salbatic
- Spalam orezul in 2-3 ape, apoi il punem intr-o cratita cu fund gros. Il acoperim cu 450 ml apa calduta si adaugam si o lingurita rasa cu sare.
- Acoperim cratita cu capac si lasam orezul sa fiarba la foc mic, fara sa-l amestecam absolut deloc, pentru 45-50 minute, sau pana cand crapa boabele de orez.
- Dupa ce a fiert complet, orezul trebuie sa se prezinte uscat. Daca inca observati prezenta apei in cratita, il mai lasati pe foc mic, fara capac, inca maxim 5 minute.
- Il lasam sa se raceasca complet.
Mod de preparare mix fructe de mare
- Eu am folosit un mix congelat de fructe de mare. Punem, pe foc mic, o tigaie antiaderenta in care adaugam 1 lingura de ulei de masline, 1 ardei iute uscat si 1 catel de usturoi necuratat, usor zdrobit cu muchia unui cutit. Cand uleiul s-a incins, eliminam usturoiul si ardeiul iute si adaugam fructele de mare partial decongelate.
- Dupa ce s-a evaporat toata apa, adaugam vinul alb, sosul de soia si sucul unei jumatati de lime si amestecam cu grija fructele de mare.
- Cand dispare orice urma de lichid din tigaie, fructele de mare sunt gata. Stingem focul si le lasam sa se raceasca complet, apoi le curatam si taiem in bucatele potrivite.
Mod de preparare mix rosii si mure
- Punem uleiul de masline intr-o tigaie antiaderenta si cand acesta s-a incins, adaugam rosioarele cherry. Le sotam 1-2 minute, apoi adauagm murele, mierea, sosul soia, vinul alb si sucul unei jumatati de lime.
- Dupa ce murele s-au inmuiat, stingem focul si le lasam sa se raceasca complet, apoi le scoatem pe o farfurie tapetata cu hartie absorbanta de bucatarie.
Asamblare salata de orez salbatic
- Peste orezul rece, adaugam sparanghelul salbatic fiert si taiat in bucatele de 1 cm (sparanghelul salbatic dupa ce este curatat de tulpina lemnoasa, se pune in apa cu sare si se fierbe 4-5 minute. Se clateste imediat sub un jet de apa foarte rece, se scurge si se taie), patrunjel tocat dupa gust, cubuletele de fructe de mare si mixul rece de rosii si mure.
- Se amesteca bine si la sfarsit se mai condimenteaza salata cu putin usturoi dat prin razatoare (optional), suc de lime, ulei de masline si piper proaspat macinat. Va recomand piper alb, dar daca nu aveti la dispozitie, puteti folosi piper negru proaspat macinat.
- Punem salata in frigider pentru 30-45 de minute, apoi o servim.
Pofta buna!
Da, combinatii rafinate si deosebite. Ne uimesti cu fiecare reteta postata si evident cu prezentarea.
Trimisesem saptamana trecuta un mesaj privat in care semnalam ca desi m-am inscris mai demult tot nu primesc newsletterul. Mai functioneaza asta? Multumesc
Draga mea, ma bucur tare tare mult ca-ti place reteta.
Imi cer scuze ca nu am raspuns mesajului tau.
Newsletterul functioneaza, numai ca am fost plecata in concediu si nu am avut timp sa-l trimit.
In curand vei primi sigur un newsletter.
Pup cu mare drag!
Aspect impecabil, ca intotdeauna. Orezul salbatic se gaseste cu usurinta?
Lunas, ma bucur ca-ti place reteta.
Da, din cate stiu, se gaseste destul de usor orezul salbatic. Eu am vazut la Mega Image.
Deosebita si reteta si prezentarea. Ca de obicei, Laura, ne incanti cu bunatatile preparate.
Ma bucur foarte mult ca iti place reteta!
O zi excelenta sa ai!
Se gaseste la mega image dar nu la fiecare. Multumesc pentru reteta, arata pur si simplu delicios. Vine anotimpul cu 40 de grade+ si suntem nevoiti sa trecem pe salate 🙂 Va doresc sa aveti parte de o zi excelenta !
Cu mult drag. O sa postez in curand mai multe retete de salte, deja la noi este foarte cald.
Buna. As avea o intrebare: doar rece se serveste?
Intreb pt ca as vrea sa gatesc orez salbatic cu fructe de mare, insa, as vrea sa fie servit cald.
Aceasta reteta se poate servi si calda?
Multumesc!
Gabriela, sigur se poate servi si calda. Abia astept sa imi spui cum a iesit.
Cu drag!