Branza de vaci de casa


Branza de vaci de casa, o reteta simpla si rapida de branza dulce cu lapte de vaca

branza-vaci-de-casa-preparare-1

Branza de vaci de casa era unul dintre preparatele saptamanale cu care ne rasfata bunica. Nu-mi amintesc sa fi existat in frigider branza de vaci cumparata, saptamana de saptamana, bunica pregatea ingredientele meticulos, ingrediente de cea mai buna calitate, bineinteles, si se apuca sa prepare aceasta delicioasa branzica dulce cu lapte de vaca proaspat. Iesea foarte gustoasa datorita iaurtului, mai rar intalnit in reteta clasica de branza de vaci. Va recomand cu drag reteta, este foarte simplu de facut si mult mai sanatoasa decat branza dulce din comert.

Branza de vaci de casa – Ingrediente

  • 2 l lapte proaspat vaca gras (3,5 % grasime)
  • 7 linguri iaurt gras natural (3,5 %grasime)
  • 5 linguri suc proaspat lamaie

Branza de vaci de casa – Mod de preparare

  • Punem laptele la fiert la foc mic spre moderat. Cand laptele se apropie de punctul de fierbere (observam acest lucru in momentul in care se formeaza un strat de spuma la suprafata), adaugam cele 7 linguri de iaurt, una cate una, si amestecam bine dupa fiecare lingura.

branza-vaci-de-casa-preparare-3

  • Lasam laptele pe foc mic inca 5 minute. In momentul in care incepe sa fiarba usor, stingem focul si adaugam sucul de lamaie, lingura cu lingura, si amestecam bine dupa fiecare.
  • Lasam laptele in cratita, nu-l mai amestcam deloc, si dupa cca 5 minute vom observa ca zerul se limpezeste si se vor forma mici buchetele de branza la suprafata.
  • Cu ajutorul unei palete cu gauri, scoatem buchetelele de branza din oala si le punem la scurs intr-o sita tapetata cu o bucata de tifon sau de panza deasa speciala pentru branza.

branza-vaci-de-casa-preparare-4

  • Impaturim branza in tifon si asezam deasupra ei o farfurie. Peste farfurie punem o greutate (un borcan plin, o punga de faina de 1 kg etc) si o lasam la scurs cca 2 ore. Daca o doriti foarte bine scursa, o puteti lasa chiar si 3-4 ore.

branza-vaci-de-casa-preparare-5

  • Branza de vaci se conserva in frigider, intr-un recipient inchis ermetic, pentru cca 4-5 zile.

branza-vaci-de-casa-preparare-2

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Branza de vaci de casa
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
4.51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

26 comentarii la “Branza de vaci de casa

  1. Flor spune:

    Laura, asa le fac eu celor mici branzica de casa dar fara iaurt! Am sa incerc si varianta asta!Mersi!imi place cum au ramas pe ea urmele de la panza!
    Te pup!

  2. Laura spune:

    Imi amintesc cand eram si eu micuta ca mereu ne facea branzica proaspata tati al meu si mereu mancam cu mare placere. Seamana mult cu branzica de casa pe care o stim noi numai ca e nitel mai grasa de la iaurt si mai cremoasa. Te pup draga Flor!!

  3. Bucataria-Paradis spune:

    wow ce frumoasa brinzica ai prestat.Am citit pas cu pas,si se pare atit de usoar,incit o voi presta si eu.Mersi frumos…si de leapsa.:)

  4. Laura spune:

    Multumesc Paradis!! E tare simplu de facut si se mananca si mai simplu, iti garantez. Te pup si o sa merg la tine sa vad leapsa ta!!

  5. Laura spune:

    Multumesc Liviu!! Foarte buna a fost si nu se face greu deloc. E o idee buna pentru cand avem lapte in plus in frigider sau cand vrem sa ne aducem aminte de branzica proaspata din copilarie.

  6. Danelutza spune:

    Laura, arata foarte bine brinzica, crezi ca ar merge la clatite, ca mi-ai facut o pofta de vreau clatite umplute cu brinza de vaci… yamiii…

  7. Laura spune:

    Vai Dane ce pofta mi-ai facuuuuut de clatite cu branzica!!! Nu am mai papat de o vesnicie!! Cum de nu m-am gandit sa fac clatite cu branzica asta??? Merge super bine pentru clatite. Mi-e ca repet zilele astea branzica pt ca mi-e o pofta de clatite de mor!!

  8. me_alexcreatza spune:

    branzica asta pot sa o frec cu zahar si suc de lamaie si sa o folosesc ca branza dulce?sau cu smantana si verdeturi?eu stau in danemarca de 3 luni si cum nu stiu ink daneza mie foarte greu sa gasesc in magazine anumite produse cum ar fi si branza de vaci!plus ca nici nu prea am experienta la gatit:D

  9. Laura spune:

    Sigur ca o poti combina cu ce doresti tu Alexcreatza!! Si eu am avut la inceput dificultati in Italia pt ca nu cunosteam limba si imi era tare greu sa gasesc anumite produse dar in timp sigur te vei obisnui. Te pup!!

  10. Anonymous spune:

    Salutari din Norvegia!
    Aveti niste retete absolut grozave :). Am incercat de curand tortul cu mousse de ricotta si frisca si a iesit demential! Mi-a parut rau doar ca s-a mancat in aceeasi zi aproape tot, deoarece am constatat ca ce mai ramasese a fost si mai bun a doua zi…sau poate gustul a fost schimbat de faptul ca era ultima felie :). Multumesc pentru reteta si pentru explicatii! In ceea ce priveste reteta de branzica, eu folosesc reteta asta sa ii fac branzica baietelului meu – pot spune ca iese o branzica foarte, foarte buna.
    Sanatate si la cat mai multe retete!
    Cristina

  11. Laura spune:

    Draga mea Cristina ma bucur mult ca ti-a placut tortul de ricotta si intr-adevar este mult mai bun a doua zi. De fapt aproape orice tort este bine sa fie servit dupa 24 de ore pentru ca are un gust mult mai bun. Te pupic cu mare drag i te mai astept pe la mine!!

  12. Anonymous spune:

    Laurici,
    Branzica asta se face la noi pentru bebelusi la 6 – 7 luni mai apoi se introduce iaurtul / smantana.
    Oricum foarte buna si mai ales hranitoare.

  13. bianca spune:

    buna laura as vrea sa fac si eu aceasta minunata branzika dar nu stiu de unde sa iau acest tifon special aici in spania multumesc mult pt retete

    • Laura spune:

      Bianca, draga mea, nu este nevoie de vreun tifon special pentru aceasta branzica. Cand am scris in reteta ca am folosit „un servet de bumbac special pt branza”, m-am referit la un servet pe care-l folosesc numai pentru prepararea branzicii. Deci foloseste linistita un servet de bumbac nou nout pe care apoi il pastrezi si il folosesti numai pt branza.
      Pup cu drag!

  14. Carmen spune:

    Buna,vreau sa intreb daca laptele de la super market e bun pt branzica asta?k aici in germania nu am vazut branza de vacuta si tare as vrea pt copilasii mei,trei la numar:-)multumesc

  15. Sladana spune:

    Draga Laura, mie nu mi a iesit, pur si simplu nu s’a branzit.Cred ca am facut tot cum scria, zic cred pentru ca sigur am facut ceva ce nu trebuia dar nu imi dau seama. Stau la tara si am la dispozitie laptele proaspat si bun de vaca. Cu cativa ani in urma am facut branza cu cheag cumparat din comert dar varianta asta mi s a parut mult mai interesanta. Am 5 coplasi si tare m’as bucura sa le pot da aceasta branzica.

  16. iacob rodica spune:

    Mama, lasa laptele la prins, o zi, doua, zapoi il incalzea pe plita la foc mic, mesteca, se separa de zar, apoi il scurgea in tifon, fara otet sau lamiie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor