Ieri mi s-a facut o pofta teribila de tort, avand in vedere ca de la revelion nu am mai mancat si nici vazut vreun tort, asa ca m-am adaptat conditiilor actuale si am facut un tort cu ce am avut prin casa si bineinteles fara interventia cuptorului.
Ingrediente blat 20 cm
- 100 g amaretti (eu am pus biscuiti normali)
- 100 g migdale prajite
- 60 g unt
- cateva bobite de visine din dulceata (optional)
Ingrediente mousse de ciocolata amara
- 250 gr ciocolata amara
- 2 linguri zahar pudra
- 350 g frisca lichida
- 1 lingurita rom/lichior/whisky
Ingrediente gelatina de mandarine
- 500 ml suc proaspat mandarine
- 60 g zahar pudra vanilat
- 1 plic gelatina
Ingrediente mousse quark
- 250 g quark (e un fel de branza de vaci)
- 200 g frisca
- 75 g zahar tos fin
- 125 g ciocolata alba
- 3 lingurite gelatina praf
Blatul:
Prajim migdalele intr-o tigaie teflonata si le mixam la robot impreuna cu untul,biscutii si eventual bobitele de visine:
Aranjam pe fundul unui cerc detasabil tapetat cu hartie de copt, mixul obtinut:
si bagam la frigider.
Mousse ciocolata:
Topim ciocolata la bain marie dupa care o scoatem din recipientul cu apa si o lasam sa se raceasca putin,
Mixam frisca foarte bine, dupa care adaugam zaharul si mixam din nou
si apoi ciocolata care nu trebuie sa fie fierbinte dar nici rece. Obtinem astfel mousse-ul nostru:
Scoatem blatul de biscuiti de la frigider si adaugam mousse-ul si cu ajutorul unei spatule nivelam,
Dam tortul la rece pentru vreo 2 ore ca sa se intareasca mousse-ul.
Gelatina de mandarine:
Stoarcem jumatate de litru de suc proaspat de mandarine. Punem o parte din suc (cam 200 ml) pe foc impreuna cu zaharul si gelatina. Gelatina nu trebuie sa fiarba. In momentul in care zaharul s-a topit luam sucul de pe foc si il amestecam cu cealalata parte de suc rece.
Strecuram gelatina calduta spre rece peste mousse-ul de ciocolata care trebuie sa fie intarit.
bagam din nou tortul la rece unde va sta pana se intareste gelatina (cam 3 ore).
Mousse de quark:
Punem gelatina la inmuiat in putina apa ( cca 1-2 linguri de apa) . Mixam frisca bine dupa care adaugam zaharul si mixam din nou. Cand capata consistenta bezelei adaugam treptat quark-ul. Topim gelatina inmuiata pe foc foarte mic sau, mai sigur, la bain marie. O lasam 1-2 minute sa se raceasca, apoi adaugam peste gelatina 2-3 linguri din mixul de quark si frisca. Mixam bine, apoi adaugam gelatina in crema de quark si frisca.
Ca sa nu se „taie” crema, nu adaugam direct gelatina in mixul de frisca si quark. Din cauza socului termic, aceasta se poate coagula rapid si se vor forma mici brobonele. Este bine sa o amestecam intai cu 1-2 linguri de quark+frisca si abia apoi sa o adaugam in crema.
si apoi ciocolata alba topita la bain marie si lasata un pic sa se raceasca.
adaugam mousse-ul de quark peste stratul de gelatina intarit,
si il bagam la rece pana a doua zi.
A doua zi facem decoratii de ciocolata alba si neagra topite tot la bain marie.
Patratele de pe margini le-am facut trasand, cu ciocolata alba intai, pe o hartie de copt un fel de retea, iar dupa ce s-a racit am adaugat peste ea ciocolata neagra topita,
Dupa ce s-a racit cat de cat ciocolata o taiem patratele cu care decoram marginea tortului.
Aici patratelele plus celelate decoratiuni,
Decoram tortul dupa pofta inimii,
si il servim:
este tare delicios datorita jeleului de mandarine care este mai acrisor si al quarkului care da o lejerime incredibila tortului.
Pofta buna!
Superb! Exquisite!
Iti multumesc Laura draga ca iti place! Este primul meu tortulet de genul asta si desi se putea mai bine sunt multumita de rezultat. Te pup!!
Brava Laura. Felicitari din inima, fara cuptor dar cu multe idei de impartasit.
Arata delicioasa rau… tot te fac eu cu o vizita cind vin la Roma…
Dane scumpa mea iti multumesc ca iti place tortuletul. Adevarul e ca e tare greu fara cuptor dar am luat-o ca pe o provocare si cu ocazia asta am incercat lucruri noi pe care nu stiu cand le faceam daca aveam cuptor. E tare delicios tortuletul si eu te astept cu cea mai mare dragoste numai sa ma anunti ca sa te astept cum se cuvine. Te pup draga mea!!
Laura, nota 20, arata minunat !!!
Ginuca draga mea multumesc muuult de tot!!! Te pup!!
Un tort F.aratos,migalos(arta cere sacrificii nu?)Eu insa vreau sa-ti propun ceva:Am un aragaz pe care nu-l folosesc in garaj si cu draga inima til dau chiar de tot!dar gaseste tu o modalitate de a ajunge la tine!Vb.seroos!o sa-ti placa e maro si cuptorul grozav!????????
Mamaaaaa, ce bine arata….mi-e o poftaaaaa….
Draga mea Mariana tare ma bucur ca iti place tortuletul meu!Esti o scumpa si iti multumesc din inima pentru frumoasa ta intentie!! Din fericire aici nu mai stam decat o luna cel mult dupa care ne intoarcem in Italia unde o sa am cu siguranta cuptor!! Te pup draga prietena si inca o data mii de multumiri!!
Ioana hai repede la o portie de tortulet!!! E tare bun si surprinzator de lejer datorita gelatinei de mandarine!! Te pup si multumesc ca iti place!!
Minunat! Felicitări!
Multumesc mult Liviana ca iti place! Te pup!
Bravo Laura! Un tort super!
Oare quark-ul tau il pot inlocui cu mascarponele meu din frigider? 😀
Arata absolut minunat, Laura! Adevarul ca iti trebuie ceva imaginatie sa faci ceva bun si fara cuptor si tu o ai din plin! Te pup si numai bine!
Multumesc Miha draga ca iti place. Sigur ca poti inlocui quark-ul cu mascarponele. Iese chiar mai cremos mousse-ul.Te pup si daca il incerci sa imi spui daca ti-a placut!
Tare ma bucur ca iti place Flor draga!! Stiu ca e ciudat dar pe de-o parte m-am bucurat ca nu am cuptor pentru ca am invatat lucruri noi pe care in mod normal le ignoram. Asa ca mi-a prins bine lipsa cuptorului dar…ce e prea mult strica!!asa ca imi doresc din toata inima sa plecam de aici si sa am in sfarsit o bucatarie dotata cu tot ce ii trebuie. Te pup si multumesc pentru cuvintele tale!!
Superb, felicitari! Nici nu ma asteptam la altceva 🙂
Super arata, la fel si decoratiunile … bravo !
Multumesc Edith draga!! Mai trebuie sa exersez dar fiind primul meu tortulet de genul asta ma declar multumita!! Te pup!!
Ma bucur ca iti place Amalia!! Decoratiunile puteau iesi mai bine dar le-am facut cu o punguta de plastic ca altceva aici nu am. Am lasat tot ce imi putea folosi aici in Italia si imi vine sa ma strang de gat dar, asta e, o sa cumpar altele si aici in caz ca mai stam.Te pup!
Ce e mai bun se lasa la sfrasit 😉 asa ca eu las la sfarsit un comentariu: Esti cu siguanta cea mai talentata bucatareasa de casa din cate am intalnit. Ai o mana de aur si un suflet pe masura. Ce sa mai spun de tort? Mami mea cand l-a vazut aseara a zis ca il vrea de ziua ei 🙂 Este sublim, arata exceptional, ca toate creatiile tale. Abia astept sa punem pe picioare mica noastra creatie secreta 😉 Te pup surioara si imi esti tare draga!
Foarte bine arata, superb! Si taree, taree bun tra sa fie!! Felicitari, Laura, esti o adevarata artista, l-ai decorat minunat!! Puupppp!! 🙂
Felicitari! Incredibil ce a putut sa iasa chiar daca nu ai cuptor! Asa cum spune si Ina: esti extrem de talentata! 🙂
Scumpa surioara m-a emotionat teribil comentariul tau!! Esti o persoana deosebita si tu stii cat de mult te iubesc eu. Ma bucur enorm ca am avut ocazia sa te cunosc draga mea si sa devenim atat de bune prietene intr-un timp relativ scurt!! Scumpa mica iti multumesc din suflet pentru cuvintele tale si trebuie sa incepem sa punem mai repede pe picoare mica noastra creatie. Pup dulce surioara si abia astept ziua de duminica!!
Iulia draga mea ma bucur muuult de tot ca iti place. E bunut bunut si abia astept sa se termine pentru ca mereu ma tenteaza cand deschid frigiderul!! te pup draga mea!!
Esti foarte draguta Lavinia draga mea si sa stii ca intr-un fel m-am bucurat de lipsa cuptorului in perioada asta. Am invatat sa ma descurc in conditii „vitrege” ca sa spunem asa. Cu toate astea imi doresc tare mult sa am din nou cuptor pentru ca eu in general mananc ffff rar chestii prajite si aici am exagerat enorm cu prajeala. Slava Domnului ca am colesterolul ok!!
Te pup si iti multumesc pentru cuvintele tale!!
Buna Laura,
Trebuie sa iti spun ca ai un blog foarte frumos si iti multumesc pentru retetele pe care le postezi.
Am si eu o intrebare legata de figurinele pe care le-ai facut la tort; cum topesti ciocolata, pentru ca mie nu imi iese foarte bine; mereu se strange la un moment dat cand e pe bainmarie si nu curge, decat foarte greu…este ceva ce imi lipseste cand topesc ciocolata? sau ar trebui sa cumpar un anumit tip de ciocolata?
Mersi mult,
Andreea
Andreea draga mea ca sa obtii o ciocolata perfect fluida trebuie sa folosesti numai ciocolata de menaj care sa contina cel putin 50% cacao. Ciocolata Milka de exemplu nu este o ciocolata care se topeste bine. In al doilea rand sa ai mare grija sa nu intre nici macar un firicel de apa in vasul in care o topesti sau sa fie lingura uda pentru ca apa solidifica imediat ciocolata si nu mai poti face nimic. Incearca sa tai ciocolata in bucatele mici de tot sau chiar sa o dai pe razatoare, apoi sa fierbi apa si sa stingi focul si abia apoi sa pui deasupra apei clocotite vasul cu ciocolata si sa amesteci pana se topeste. Te pup si sper sa gasesti o cioclata potrivita!
Buna Laura!
Cand preparam mousse-ul de quark, gelatina inmuiata in trei linguri de apa cand o adaugam? La frisca batuta bine sau dupa ce am incorporat si quark-ul ?
Multumesc,
Roxana
Roxana scumpa mea gelatina o adaugam imediat dupa ce am icorporat quark-ul. Te pupic si multumesc ca mi-ai atras atentia. Acum merg sa corectez si in reteta!!
este extraordinar felicitariiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Multumesc mult Anonim!!
Cum stiu unii sa-si faca reclama pe munca ta, a mea sau a altuia…Trist!
Miha scumpa mea mersi mult ca m-ai anuntat. Merg acum sa vad. Au inceput sa ma enerveze cumplit furturile de genul asta!! Ai facut reclamatie? Ma gandesc sa facem.
Pupicei!!
Le-am scris in pagina lor de contact, is curioasa daca au vreo reactie.
Si eu tocmai le-am scris un mail si sunt tare curioasa daca imi vor raspunde. Incredibil pana unde s-a ajuns cu furtul asta de poze!! Te pupic Miha si te anut daca imi dau vreun raspuns ceva.
eu vreau sa fac acest tort saptamana viitoare la aniversarea casatoriei(8 ani) si imi cumpar special o forma de 20 cm ca am numai de 26cm. trebuie sa fie inalta?? ca vin multe una peste alta puse…felicitari pentru blog..de un am teurmaresc si fac retetele tale, in special prajiturile.
Anonim, cu un cerc de 20 cm o sa iasa destul de inalt, cam 7-8 cm. Daca il vrei de 5-6 cm, foloseste un cerc de 22-24 cm.
Va doresc La multi multi ani cu multa sanatate si fericire!!
eu sunt anonimul de mai sus. am facut tortul intr o forma de 26 cm(nu am avut mult timp liber de cautat, mai ales cand ai copii foarte mici). in final a iesit foarte bun desi l am facut cu multi nervi, asta deoarece nu mi s a intarit gelatina de mandarine(am bagat 2 plicuri pt 500 ml lichid). a doua zi de dimineata, dupa o noapte agitata din cauza gelatinei, am mai bagat un plic si uite asa s a intarit.la moussul de quark am avut iar probleme pt ca s a taiat datorita gelatinei. dimineata, pe frig am imbracat copiii si am mers la magazin sa cumpar cele necesare prepararii moussului. l am facut fara gelatina, a iesit foarte bun si tare. decoratiile le am facut impreuna cu sotul cand a ajuns acasa dar nu le am putut desprinde de pe foaie asa ca le am aruncat si am mancat tortul fara decoratii. uite in ce incurcaturi te duce un tort simplu!
Lucia draga mea, tare rau imi pare sa aud ca ai trecut prin atatea aventuri dar ma bucur ca finalul a fost unul reusit si ca v-a placut tortul. E foarte bizar ca nu s-a intarit mousseul de mandarine mai ales ca ai pus 2 plicuri de gelatina. Un pliculet de 9 gr de gelatina praf este suficient pentru 500 ml lichid. Singura explicatie este ca gelatina a fiert si din cauza asta mousseul a ramas moale. Decoratiunile de cioco se lasa sa se intareasca ffff bine si apoi treci cu grija pe sub ele lama subtire a unui cutit lung.
Te pupic cu drag si ma bucur ca intr-un final a iesit si ca v-a placut!!
Ceau, Laura!
Am citit cu placere tot ce scrieti voi pe aici 🙂 Linkul catre site-ul furacios da eroare, asa ca e bine ca s-a rezolvat. Am avut si eu probleme de genul asta, dar au cedat la amenintari.
Tortul este mortal! Cred ca nici intr-o mie de ani nu mi-ar iesi asa. Am ajuns la site-ul tau datorita concursului cu pastaile de vanilie. Ca sa nu intru intr-o competitie asa ca nuca in perete, am inceput sa studiez minunatiile pe care le ai tu aici. Asa am ajuns la concluzia ca participantii la concurs mai mult ca sigur vor fi de categoria super-grea. Am sa ma gandesc serios daca voi intra in actiune sau voi ramane observator. Imi place foarte mult sa gatesc, dar la categoria dulciuri…am lipsit de la ore :(( Oricum voi incerca ceva cu acele grozave pastai deja achizitionate!
Imi cer scuze daca mesajul este putin off-topic de la tortul tau alb-negru apetisant!
O zi minunata si sa ne revedem curand! Ella
am facut si eu tortul…..multumesc mult pentru reteta. a iesit extraordinar de bun. iubiul meu a fost foarte incantat…..tortul s-a terminat foarte repede.
Violeta, draga mea, ma bucur tare mult ca v-a placut tortul. Pup cu mare drag!! Sa va fie de bine!!
Laura, am o mica nelamurire, probabil nu am fost eu atenta cat sa inteleg bine … la mousse-ul de quark, la ingrediente, ai scris 3 lingurite de gelatina … ai vrut sa spui gelatina inmuiata in 3 lingurite de apa? sau asta e cantitatea de gelatina necesara: 3 lingurite praf?! Merci
Catalina, scumpa mea, este vorba de 3 lingurite de gelatina praf pe care le punem la inmuiat in putintica apa ( 1-2 linguri apa) iar dupa ce s-a umflat (5 minute cca) o topim cu grija pe foc mic sau, mai sigur, la bain marie. Dupa ce este topita, o adaugam mousse-ului de quark. Te pupic!!
Saru’mana mult Laura, m-ai scos din impas … aseara m-am apucat de tort, am pregatit blatul si mousse-ul de ciocolata, iar asta seara cand ajung voi continua cu restul … il fac pe apucate, din cauza timpului. Multumesc pentru promptitudine, nu as fi vrut sa-l stric la sfarsit 😀 … e supriza pentru ziua sotului meu. Pup mult!
Catalina, scumpa mea, am editat un picut reteta pentru ca nu era foarte bine explicata prepararea mousse-ului de quark.
Pup cu drag si abia astept sa-mi spui cum a iesit!
Azi m-am pus si eu sa fac un tort pentru fiul meu , face maine 6 luni. Eu am combinat 2 retete de tort de la tine.Acuma seara, pe la ora 10, am pus stratul de gelatina de mandarine. Eu am dat tortul la congelator si a trecut o ora si ceva si nu s-a prea legat gelatina. Imediatam sa-l scot de la congelator si il bag la frigider. Sper ca pana maine sa se intareasca ca sa pot sa-l termin, si dupa aceea sa-l fac pe al doilea ca sambata e ziua mea. La rece inseamna la frigider sau la congelator? Decoratiunele „le lipesc” cu ceva sau se prind ele singure de tort. Sper sa iasa bine, ca maine sunt bunicii baietelului la „mancat” de tort si sambata o gasca de vreo 16 persoane si sper sa nu ma fac de cacao.
Foarte faine retete si foarte bune, ca incet incet tot incerc cate una.
Spor la gatit!
Erika, draga mea, sper tare tare mult sa-ti fi iesit cum trebuie tortul. La rece inseamna la frigider, o sa merg sa scriu acum mai exact dar chiar daca l-ai bagat la congelator nu se intampla nimic grav.
Imi amintesc ca mie gelatina mi s-a intarit in cateva ore bune asa ca astept sa imi spui in cat timp ti s-a intarit tie.
Pup cu mare drag!!
buna.putem inlocui biscuitii cu un blat normal insiropat?Felicitari pentru tot cea-a ce faci!pupici
Diana, draga mea, sigur ca se poate folosi un blat, de cacao ar fi ideal. Sa ai grija sa nu-l insiropezi excesiv.
Pup dulce!!
putem inlocui branza de quark cu branza dulce?
Diana, draga mea, daca folosesti branzica dulce, fii atenta sa alegi una cu o consistenta asemanatoare quark-ului, adica cremoasa si fina.
Pup si spor!
Ohhhh Laura ce bun tortulet ai pe aici… Eu as vrea sa-l fac pentru ziua mea 1 Mai… Dar nu am branza quark pot pune branza Mascarpone? si mandarine nu mai sunt pe timpul asta…pot sa fac cu portocale si le adaug mai mult zahar? Stiu ca mandarinele nu sunt asa acide ca si portocalele dar sper sa fie posibil… Pupic cu drag…
Vali, draga mea, imi cer miliarde de scuze ca raspund abia astazi. Am fost un picut plecata pana ieri.
Daca inca ai nevoie de un raspuns, poti inlocui quark-ul cu mascarpone si mandarinele cu portocale. Daca portocalele sunt dulci, nu mai e nevoie de alt zahar dar daca sunt mai acre, mai poti adauga 1-2 linguri.
Puuup cu mare drag!!
Laura a fost o bunatate… am gasit pna la urma mandarine cam scumpe dar bune oricum si am pus mascarpone in loc de Quark… am avut putin probleme cu gelatina pentru mousse de mascarpone… l-am lasat sa se raceasca putin asa cum ai spus dar cand am pus 3 linguri de mousse peste gelatina s-a taiat… pana la urma nu am mai pus gelatina doar ciocolata alba in mousse de branzica si cat de cat m-am descurcat… am sa te etichetez intr-o poza ca sa il vezi… Pupic cu mare mare drag…Multumim de reteta Laura draga… Muuuaaakkkk…
Vali, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut!! Daca ti s-a taiat mousse-ul inseamna ca era inca prea cald in comparatie cu gelatina dar ma bucur muuult ca ai rezolvat pana la urma.
Abia astept sa-l vad!
Pup dulce dulce!
superb tort!o mica intrebare…in locul quarkului se poate pune branza Philadelphia?
Petra, draga mea,sigur ca da. Poti folosi philadelphia daca nu ai quark.
Buna Laura. as vrea sa te intreb daca pot inlocui gelatina praf cu cea in foaie si daca da cu cata?
mersi anticipat pt raspuns.te pup si iti multumesc inca o data pt retetele tale minunate.
Draga mea, cand doresti sa inlocuiesti gelatina praf cu cea in foi, trebuie sa pui intotdeauna cu 3 grame in plus.
Deci, un plic de gelatina are 10 gr, tu trebuie sa folosesti 13 g gelatina foi.
Pup cu drag!