Cremsnit cu crema de vanilie


Cremsnit, prajitura din foi fragede coapte si crema de vanilie

Cremsnit felie
Cremsnit, prajitura cu foi de aluat coapte si crema de vanilie

Cremsnit!  Iubesc atat de mult acest desert cu foi si crema, incat nu cred ca m-as satura de el nici chiar daca l-as manca zilnic. Astazi va propun o reteta de cremsnit un pic mai altfel, mai exact, asa cum se pregateste in Slovenia. In afara clasicei creme de vanilie, acest cremsnit are si un strat de frisca delicios.

Originea cremsnitului nu se cunoaste cu exactitate, cert este ca aceasta prajitura cu foi crocante si crema de vanilie a cucerit inimile mai multor popoare. Daca in Romania il cunoastem sub numele de cremsnit sau crempita, in Ungaria il puteti gasi cu numele de Krémes, Krempita in Serbia. In Germania am mancat un extraordinar cremsnit (Kremschnitte), la o cofetarie din Bavaria. Avea exact gustul cremsnitului cu care am crescut.

Zilele in care se facea cremsnit in casa, erau cele mai fericite. Era si inca este unul dintre dulciurile romanesti pe care il mancam cu o pofta greu de descris in cuvinte. Combinatia dintre foile crocante si crema de vanilie mi se pare fabuloasa. Mami facea reteta de cremsint traditionala, fara frisca, dar cremsnitul mamei era cel mai bun.

Reteta de cremsnit de casa este foarte simpla. Eu am folosit foi cumparate, sunt foarte gustoase, plus ca in acest fel prepararea cremesului devine foarte usoara si rapida.

Ingrediente – Cremsnit cu crema de vanilie

  • 400 g foi pentru cremsnit

Ingrediente – Crema de vanilie pentru cremsnit

  • 6 oua medii
  • 150 g faina
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 300 g zahar
  • 1 l lapte+ 100 ml lapte rece
  • 1 lingurita rom alb (facultativ)
  • 400 ml smantana indulcita pentru frisca
  • 1 varf cutit sare

Cremsnit (cremes) – Mod de preparare pas cu pas

  • Inainte de a ne apuca de crema, punem 1l lapte pe foc mic. Cand este fierbinte, nu trebuie sa fiarba, stingem focul.
  • Punem galbenusurile si jumatate din cantitatea de zahar (150 g) si zaharul vanilinat intr-un vas si mixam pana cand se deschid la culoare si isi dubleaza volumul.

Cremsnit preparare

  • Cand si-au dublat volumul, adaugam 100 ml lapte rece si apoi faina si mixam pana la omogenizare. Turnam peste compozitia de galbenusuri jumatate din laptele fierbinte si mixam, apoi turnam amestecul rezultat peste restul de lapte. Punem crema de vanilie pe foc mic si amestecam pana se ingroasa.
  • Mixam albusurile foarte bine si apoi adaugam restul de zahar (150 g). Mixam pana obtinem o bezea lucioasa si ferma.
  • Luam cratita de pe foc, cea in care se afla crema de vanilie, adaugam bezeaua peste crema fierbinte si amestecam cu grija de jos in sus, pana o inglobam perfect in crema de vanilie.

Crema vanilie cremsnit

  • Punem crema de vanilie din nou pe foc mic pentru inca 2 minute si amestecam continuu, cu grija, apoi stingem focul.
  • Acoperim crema de vanilie cu folie de plastic alimentara si o lasam sa se raceasca cca 10 minute. Intindem crema peste prima foaie (crema trebuie sa fie calda, nu fierbinte si nici rece, cat sa o suportam la atingere).

Crema de vanilie intinsa pe foi

  • Punem prajitura cremsnit in frigider si intre timp mixam frisca. Cand crema s-a racit complet, intindem peste ea frisca in strat uniform.

Strat de frisca peste crema de vanilie

  • Taiem a doua foaie in patrate de cca 5 cm si le asezam deasupra stratului de frisca. Punem cremsnitul in frigider pentru cateva ore, cel mai bine il lasam pana a doua zi, in acest fel foile se inmoaie.

Cremsnit detaliu

  • Dupa repaus, pudram cremsnitul cu zahar pudra vanilat si il servim. Este delicios.

Cremsnit bucata taiata

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Cremsnit
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
31star1star1stargraygray Based on 46 Review(s)

64 comentarii la “Cremsnit cu crema de vanilie

  1. Ducesa spune:

    Ce minune, este preferata lui Bogdi al meu! Laura, abia astept sa o fac si eu, ca tare bine arata! te pup draga de tine, numai bine!

  2. Anonymous spune:

    Retele tale sunt fabuloase,iar tu esti o bucatareasa desavarsita.orice fel pe care l-am incercat de aici a iesit minunat si a fost f apreciat de toata lumea.imi permit o observatie.zaharul acela contine seminte de pastaie de vanilie,care sunt negre la culoare.celelate produse vanilinate contin doar un extract de vanile.

  3. ina spune:

    Draga mea arata INCANTATOR! Salivez deja cu gandul la ea…. Pozele sunt f frumoase iar 🙂 Si legat de zaharul vanilat care e brun: e cu extract natural de pastaie de vanilie de Bourbon. Eu doar din acela folosesc pt ca e f aromat. Te pup si sper maine sa putem vb mai mult (cred ca te-a scos afara 🙁 Te pup!

  4. Laura spune:

    Cata draga mea eu cat am stat acasa am papat vreo 3 zile cremsnit si tot nu m-am saturat,asa ca mi-am cumparat vreo 4 pachete de foi sa am si aici. Te pup si tare iti multumesc ca iti place!!

  5. Laura spune:

    Paradis eu as manca non stop cremsnit pentru ca ador crema de vanilie. Multumesc ca iti place. Te pup si numai bine iti doresc!!

  6. Laura spune:

    Anonim multumesc pentru cuvintele tale frumoase si pentru faptul ca ai incercat din retetele mele si ti-au placut. E prima data cand folosesc zahar vanilat bourbon si pot spune ca m-am speriat cand l-am vazut asa maroniu dar e tare bun intr-adevar. Te pup si te mai astept pe la mine!!

  7. Laura spune:

    Scumpa surioara tare ma bucur ca iti place si ca iti plac si pozutele!! Stiu ca e si dulcele tau preferat asa ca m-am gandit la tine cand l-am facut. Pup pup surioara mica si vb azi.

  8. Laura spune:

    Amalia draga mea eu prima data cand am vazut titlul nu stiu de ce dar nu am facut legatura cu cremesul nostru dar dupa ce am citit cum se face am constatat ca e de fapt clasicul nostru cremes. Singura diferenta dintre cremsnit si blejska e ca ei folosesc frisca si noi nu. E divin cu frisca , de zeci de ori mai bun decat fara si eu il ador.
    Te invit cu draga inima la o portie ca tare bun e!!
    Te pup si iti doresc un 2009 plin de sanatate si muuulte realizari!!

  9. maya spune:

    Arata de coma prajitura asta!Îmi place reteta,mai ales ca nimic din ou,nu ramîne crud!
    Laura,multumesc ca ai împartasit-o cu noi!
    Prezentare de nota 10!
    Te pup!

  10. Laura spune:

    Maya draga mea este indecent de buna!! Ma enerveaza chiar pt ca imi vine sa mananc tot timpul. Am rezistat cu stoicism pana acum si nu am mancat decat o bucatica mica dar maine mananc o halca mare chiar daca ma voi simti vinovata dupa.
    Multumesc din suflet ca iti place si ca iti plac si pozele desi ma despart ani lumina de profesionalismul tau!!
    Te pup si eu!!

  11. Laura spune:

    Gargarita e buuuuna rau. Cred ca am s-o refac si eu curand ca mai am un pachet de foi. Te puuup!!!

    P.S. Vezi ca ai si de la mine o leapsa pe care ti-am dat-o acum vreo 3 saptamani. Te puup!!

  12. Anonymous spune:

    Buna, Laura. Imi plac mult retetele tale, sunt mai deosebite, mai stilate. Am incercat reteta ta de crema pt cremsnit, dar cand am incorporat albusurile batute spuma in crema de lapte mi-au ramas multe cocoloase mici de albus. Acum am incercat si o reteta de inghetata de pe blogul lui teo si am patit la fel cu albusurile. Stii cumva un secret sa nu-mi mai iasa crema plina de cocoloase? Iti multumesc anticipat pt raspuns. Elisa

  13. Laura spune:

    Iti multumesc Elisa ca iti plac retetele mele si ca ai incercat prajiturica asta. Sa incerci data viitoare sa adaugi putin cate putin albusul si nu pe tot in acelasi loc si obligatoriu sa amesteci de jos in sus foarte usor. Asa vor disparea cu siguranta cocoloasele buclucase. Te pupic!!

  14. Anonymous spune:

    Am facut aseara cremsnitul si a iesit foarte bun !!!
    Este prima reteta pe care o incerc de pe acest blog, dar cu siguranta nu va fi ultima!
    Felicitari pentru blog!

    Daniela

  15. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura,

    Minunat aratä. Multä Lume isi face la asa o Minunätie putin lucru, da aia se simte la Rezultat. Eu fac Umplutura tot ca si tine ( altfel nici nu existä la mine) da Blaturile chiar dacä este mult de lucru ( de 20 de ori impäturit si rulat) le fac singur.De cind am fäcut prima datä sas , nu mai vrea Familia sä meänince altfel.Trebuie sä fac iaräsi.
    Un singur Lucru stiu deja si mil notez ca important. Femeile mele nu au voie sä desporer Blogul täu cä atuncia am puso , pe bune zäu.

    Salutäri Jacob

  16. Laura spune:

    Vai ce dragut ai fost Jacob!! pai eu nu vreau sa o incurci cu femeile tale asa ca tine blogul meu ascuns!! Tare as fi facut si eu foile numai ca in Germania nu am avut cuptor unde am stat. Iti dai seama ce chin a fost pentru mine sa stau 6 luni fara cuptor?? Din pacate a fost singura casa pe care am gasit-o de inchiriat si am acceptat-o pentru ca nu aveam ce face. Data viitoare o sa fac si eu foile pentru ca nu se compara cu cele cumparate. Salutari!!!

    • mihaela spune:

      Buna seara, arata minunat prajitura si as vrea sa incerc si eu, doar ca nu am inteles despre ce tip de foi este vorba. Va multumesc si va urez mult succes

      • Laura spune:

        Mihaela, draga mea, este vorba despre foile pentru cremsnit pe care le poti cumpara din comert.
        Se gasesc aproape in orice magazin din Romania.
        Pup cu drag!

  17. Anonymous spune:

    Aseara am facut a doua oara cremsnitul si a iesit parca si mai bun!
    Am o intrebare: foile trebuie sa ramana crocante sau gresesc eu pe undeva? Nu ca m-ar deranja, pentru ca mie asa imi plac, dar al meu sot ma tot intreaba daca nu cumva ar trebui sa se inmoaie un pic.
    Daniela

  18. Laura spune:

    Daniela draga mea ma bucur mult ca l-ai incercat. In general foile se inmoaie a doua zi dupa ce a stat parjiturica la rece. Si mie imi place cresitul cu foile mai moi. Incearca sa il faci seara si sa il tai a doua zi dimineata pentru ca foile sa aiba timp sa se inmoaie. Te pupic!!

  19. Anonymous spune:

    Draga Laura prajiturica e de nota 20.Foile le faceam si eu odata cu untura de porc sau osanza dar de o vreme nu imi mai iasa…. o fi din cauza grasimii? asa ca m-am hotarat sa fac cu foi congelate si nu sunt rele deloc.In crema imi place sa bag coaja rasa de lamaie , dar si cu rom trebuie sa fie o minunatie.Te pup si mai trec pe la tine! Tot respectul pentru ceea ce faci! Noapte buna!
    Rodica

  20. Laura spune:

    Rodica draga mea e tare bunuta prajitura asta si cu foi facute in casa e o nebunie. Eu in Germania nu aveam cuptor si de aceea am facut cu foi cumparate dar data viitoare o sa o fac cu foi facute in casa si o sa postez si reteta pt foi. Te pupic!!

  21. Butterfly spune:

    Mie nu mi-a iesit deloc, si am urmat intocmai reteta:((, crema mi-a iesit foarte moale si s-a imprastiat peste tot, iar foile tari si nu se putea manca cu lingurita…unde am gresit?:((

  22. helenspics spune:

    tocmai am preparat si eu acest desert-nu sunt o priceputa in ale bucatariei, dar la cat de bine a fost exemplificat, nu am avut nicio pb 🙂 acum urmeaza partea cea mai grea…asteptarea..stiu sigur ca pana maine nu rezista 😀 multumesc.

  23. Laura spune:

    Draga mea Butterfly tare rau imi pare ca nu ti- reusit. ma gandesc ca nu cumva bezeaua sa se fi lasat in momentul in care ai adaugat-o cremei. Trebuie amestecata cu ffffff mare grija si numai de jos in sus pentru ca daca "se taie" bezaua crema iese intr-adevar lichida. Trebuia sa pui in crema vreo 2-3 foi de gelatina ca sa se mai intareasca. Am patit si eu la un cremsnit sa nu mi inmoaie deloc foile (cumparate din Romania) dar aici am gasit niste foi excelente care pur si simplu se topesc. Sfatul meu este sa faci foile in casa pentru ca asa sigur nu vei avea niciodata probleme.
    Te pup si tare rau imi pare ca nu ti-a reusit.

  24. Laura spune:

    Tare ma bucur ca ti-a reusit draga Helen!! Cremsnitul este una din prajiturile mele preferate iar versiunea asta mie mi-a placut extraordinar de mult!!
    Te pup si iti multumesc ca l-ai incercat!!

  25. Butterfly spune:

    Multumesc pentru raspuns, este posibil ca de la bezea sa se fi lasat, eu am incercat sa fie ok, dar nu sunt asa o maestra in prajituri 😀

  26. Laura spune:

    Cu mare placere Butterfly draga mea. Eu am zile cand nu imi iese absolut nimic cum trebuie si ma enervez cumplit. Te pupic cu mare drag!!

  27. Elena spune:

    Buna,am incercat si eu reteta de cremes,e foarte bun!Felicitari!Am vazut ca la comentarii vorbesti de foi facute in casa,se poate sa pui o reteta de acest gen?Tot ce am incercat de prin diferite retete nu imi iese asa,nu se fac foi-foi:( Multumesc!

  28. Lidia spune:

    Laura draga, weekend-ul asta iar am prajiturit. Sambata am facut placinta cu mere(o bunatate) si aseara am zis sa fac cremsnitul ca doar imi cumparasem frisca. Zis si facut, produsul final arata foarte bine, gust excelent(nu ne-am putut rabda si am mancat aseara asa…neasezata prajitura doua felii/portii). Am insa o …nedumerire si anume BEZEAUA. Cum se face bezeaua asta ca mie nu mi-a iesit. Am batut ouale(zic eu bat) si am pus zaharul(tos). Jumatate de ora am tot incercat sa bat bezeaua aia si nu mi-a iesit cum trebuie(pana la urma am pus-o asa cremoasa in crema de vanilie). Deci, cum se face bezeaua? Ce nu am facut bine? Apoi si daca imi iesea bezeaua(mai repede nu in jumatate de ora), crema de vanilie se raceste binisor iar cand adaugi bezeaua nu se fac cocoloase?(Eu am avut cocoloase dar le-am pus pe seama faptului ca mi-a luat prea mult timp sa fac bezeaua). Si daca pui pe foc iar toata crema(cu tot cu bezea) acolo trebuie sa amesteci vartos(din cauza cocoloaselor), ce rost mai are sa fii asa grijuliu si sa amesteci prin rasturnare? Felicitari pentru blog. Te urmaresc cu mare interes.

    • Laura spune:

      Lidia draga mea, ca sa iti iasa bezeaua perfect trebuie sa incepi sa mixezi albusurile la o viteza foarte mica, sa zicem la viteza 1 a mixerului. Dupa ce albusurile incep sa prinda o usoara consistenta, maresti viteza si mixezi pana ce compozitia de albus nu mai cade de pe paleta mixerului. De asemenea, in timp ce mixezi, trebuie sa misti mixerul de sus in jos astfel incat albusurile sa incorporeze cat mai mult aer.
      E bine ca albusurile sa fie la temperatura camerei cand te apuci de bezea si nu foarte reci. Si bineinteles foarte proaspete.
      Inainte de a te apuca de mixat adauga in albusuri un varf de cutit de sare. Sarea ajuta intotdeauna albusurile sa se mixeze frumos.
      Dupa ce albusurile sunt mixate perfect si nu mai cad de pe paleta, adaugi zaharul tos care trebuie sa fie foarte fin. Daca ai avut probleme, adauga-l treptat, in 3-4 etape si nu tot deodata.
      Albusurile se adauga peste crema fierbinte, nu rece, deci crema nu se poate intari si forma cocoloase.
      Pup cu drag!!

  29. DINA spune:

    BUNA POT PUNE ZAHAR MAI PUTIN,NOUA NU NE PLACE PREA DULCE,EU CEL PUTIN NU MANINC DULCE,DAR IMI PLACE F MULT CREMESUL.

    • Laura spune:

      Dina, draga mea, zaharul nu este deloc mult pentru ingredientele din reteta. Pentru 1 l de lapte si 400 gr frisca, este cantitatea perfecta ca sa obtii o crema potrivit de dulce. Dar bineinteles, ca poti reduce zaharul cu cca 50 gr, daca doresti.
      Te pup!

  30. harry spune:

    ciao Laura,
    am facut astazi prajitura asta EXACT cum ai scris tu … insa crema s-a scurs, a fost imposibil sa o ung pe blat ).
    am bagat 3 plicuri de gelatina si am facut o budinca de vanilie din plic (cu doar jumatate din cantitatea de lapte necesara) si doar asa am reusit sa o ingros cat de cat.

    ce am facut gresit ? cat trebuie sa fiarba crema (inainte de a pune bezeaua)?

    • Laura spune:

      Ciao Harry,

      Imi pare tare rau ca nu ti-a iesit crema.:(
      Crema trebuie sa se ingroase bine pe foc (este o crema de vanilie cu o consistenta asemanatoare cremei de vanilie de la plic) iar bezeaua trebuie sa fie mixata fffff bine (cand suprafata devine lucioasa si bezeaua nu mai cade de pe paletele mixerului, atunci e gata). Dupa ce ai pregatit bezeaua, o incorporezi cu mare atentie, amestecand de jos in sus astfel incat crema sa acumuleze cat mai mult aer si o lasi pe foc mic, cca 5 minute.
      Dupa ce o iei de pe foc, trebuie sa o lasi sa se intareasca putin si abia apoi o pui peste foaia de aluat.
      Am vazut poza ta si intr-adevar crema este foarte foarte lichida..:( Mi se pare tare tare straniu ca nu ti s-a intarit nici macar dupa ce ai amestecat-o cu budinca si cu cele 3 plicuri de gelatina.

  31. alina spune:

    Buna Laura,

    as vrea sa fac si eu prajitura, dar nu stiu nimic despre foile de cremsnit. Cum arata, daca asa se cheama si cum se prepara. Ma poti ajuta?

    Multumesc mult

    • Laura spune:

      Alina, draga mea, se gasesc in orice magazin mic sau mare. Sunt ambalate in cutii maricele de carton si pe cutie scrie „Foi pentru cremsnit”.
      Cand mai mergi la cumparaturi, daca nu le vezi in raft, intreaba la casa si sigur iti vor spune unde sunt. De gasit, le gasesti sigur sigur.
      Pup cu drag!

  32. harry spune:

    ciao Laura,
    astazi am facut cremesul din nou … si de data asta mi-a iesit perfect si toti au fost pe spate (nemtii mei care nu au mai mancat asa ceva) !
    insa mai important e ca stiu acum de ce nu mi-a iesit data trecuta (vezi comentariul meu mai sus): am uitat sa pun faina 😀

    • Laura spune:

      Harry, tare mult ma bucur ca ti-a iesit! Deci faina a cauzat problema anterioara.
      Sa va fie de bine!
      O zi minunata iti doresc!

  33. ANDREEA28 spune:

    draga Laura ai cumva o reteta pt foi de cremes? eu am facut tot cu foi cumparate, dar nu se inmoaie deloc, nici daca le las 2 zile. copiii mei mananca cu placere dar cand ajung la foi nu prea se descurca..zic: hai sa incercam si napolitana asta sau ceo fi…

  34. Andreea28 spune:

    Draga Laura, urmaresc blogul tau de ceva vreme, imi place cum prezinti retetele, toate par usoare, iti vine sa te apuci indata de ele. Cremes-ul il mancam si noi cu placer, si copiii sunt f incantati, doar ca foile pe care le cumpar de la lugoj, sunt f rele..raman tari si dupa o sapt, si nimeni nu le mananca, asa ca te rog sa ne sugerezi cu ce as putea inlocui aceste foi…multumiri, o zi buan

    • Laura spune:

      Draga Andreea, promit in curand o reteta rapida pentru foi de cremsnit. Sper sa am timp sa o fac chiar saptamana viitoare.
      Te pupic cu drag si iti multumesc pentru aprecieri!

  35. Bia spune:

    La fel il fac si eu doar ca adaug si 3 pliculete de gelatina….foarte bun mai ales daca folosim vanile pura sau pastaie de vanilie. Mult succes in continuare

  36. Elena spune:

    Draga Laura, iti multumesc pentru retete, din care ma inspir de citiva ani de zile. Toate au iesit super. Insa acum sunt in impas, trebuie sa pregatesc cremsnit pentru o masa la care 2 persoane sunt alergice la oua. Ai cumva vreo varianta de crema de cremsnit cu budinca de vanilie (din plic) ? Multumesc anticipat pentru raspuns !

    • Laura Adamache spune:

      Draga Elena, din pacate nu am o reteta cu crema la plic. Din cate stiu exista pe plic insctructiunile de preparare.
      Te imbratisez cu drag!

    • Liliana spune:

      Buna Laura.As vrea sa incerc si eu reteta ta de cremsnit dar faptul ca nu sunt preparate termic albusurile …am o retinere.Nu de alta dar vreau sa manance si baietelul meu.Nu e nici o problema?

      • Laura Adamache spune:

        Draga Liliana, bezeaua se adauga peste crema de vanilie, se amesteca si apoi se fierbe pe foc mic, deci albusurile sunt preparate termic, nu sunt crude.

  37. Sylvia spune:

    Multe mulțumiri, folosesc foarte mult rețetele tale pentru ca am rezultat perfect datorită faptului ca sunt foarte clare. Sunt de mare ajutor pentru mine.God Bless you.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor