Prajitura cu caise si piersici


Prajitura pufoasa cu fructe de vara si iaurt

Prajitura cu caise si piersici detaliu final
Prajitura cu caise si piersici, reteta prajitura pufoasa cu iaurt

Prajitura cu caise si piersici este una dintre retetele de prajituri pe care ni le facea mami cand eram mici. Imi amintesc si acum pofta pe care o simteam cand din bucatarie incepea sa razbata parfumul acestei prajituri aromate. Partea cea mai grea era ca trebuia neaparat sa asteptam sa se raceasca, lucru pe care nu-l prea respectam de cele mai multe ori.

Prajiturile pufoase cu fructe au fost intotdeauna preferatele mele si pentru ca in acest an se pare ca o sa am foarte multe fructe din gradina, sigur o sa postez foarte multe retete de deserturi simple si rapide.

Reteta prajiturii cu caise si piersici pe care v-o propun astazi este un pic modificata fata de cea a mamei mele. Ea foloseste unt, eu am preferat sa-l inlocuiesc cu ulei, iar laptele l-am inlocuit cu iaurt. Prajiturile cu fructe si iaurt au o consistenta aparte. Sunt foarte pufoase si putin umede, nu mult, exact atat cat trebuie sa fie o delicioasa prajitura cu fructe de vara.

Ingrediente – Prajitura cu caise si piersici (forma de 22×22 cm)

  • 300 g faina
  • 4 oua
  • 160 g zahar
  • 80 ml ulei
  • 120 g iaurt natural/caise/piersici
  • 5 g praf de copt
  • 6 caise mici
  • 1 piersica mare
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 varf de cutit de sare

Prajitura pufoasa cu caise si piersici, preparare pas cu pas

  • Punem ouale intregi intr-un vas, adaugam sarea, zaharul si zaharul vanilat si mixam pana cand ouale se deschid la culoare si isi tripleaza volumul.
  • Adaugam treptat uleiul, fara sa ne oprim din mixat si, cand acesta este inglobat perfect in aluat, adaugam iaurtul treptat si mixam pana la completa omogenizare.
  • Amestecam faina cu praful de copt si o cernem.
  • Adaugam treptat faina si amestecam cu grija, de jos in sus.

Prajitura cu caise si piersici preparare aluat

  • Tapetam forma cu hartie de copt trecuta printr-un jet de apa rece si ulterior stoarsa foarte bine si adaugam aluatul in tava.
  • Punem pe deasupra fructele taiate in cubulete potrivite (am curatat doar coaja piersicilor) si le presam putin astfel incat sa intre pe jumatate in aluat.
  • Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 30 de minute. Faceti testul cu scobitoarea inainte de-a scoate prajitura din cuptor. Daca aceasta iese curata, prajitura este coapta.

Prajitura cu caise si piersici in tava

  • O pudram cu zahar si dupa ce s-a racit, o putem servi. Pofta buna!

Prajitura cu caise si piersici sectiune

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Prajitura cu caise si piersici
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 250 Review(s)

73 comentarii la “Prajitura cu caise si piersici

  1. Alexandra spune:

    Ghici cu ce ma delectez eu acum? Da, stiu ca e tarziu, ca prajitura inca frige.. dar trebuia sa o gust! Ce fel miroase in toata casa!!! Nu e nici prea dulce, nici seaca sa simt senzatia aia de parca ma ustura in gat ca de la alte prajituri pufoase, e fff buna! Abia astept maine sa ii servesc pe ai mei cu ea! Putin parca se simte gust de ulei, dar poate o fi asa pentru ca abia am scos-o din cuptor, dupa ce se va mai raci cred ca dispare. Tu ce ulei ai folosit? Multumesc frumos de idee, Laura. Cu siguranta mai repet reteta, poate si cu alte fructe! Multumesc ca existi! 😀 te pup

    • Laura spune:

      Draga mea, si eu m-am rasfatat cu o bucatica la o ora destul de tarzie. Avem voie din cand in cand.:))
      Eu folosesc la prajituri ulei de arahide sau de struguri. Ambele sunt excelente pentru prajituri.
      Pup cu mult drag!

  2. Gabriela Gitoi spune:

    Chiar am sa fac azi! am cautat o reteta, aveam si eu cateva, dar o fac pe asta ca arata minunat! Foarte frumoasa prezentarea!
    Pupicei

  3. nico spune:

    Salut! arata intr-adevar f bine…am o intrebare pt ca mie imi plac f mult prajiturile cu unt…daca ar fi sa mentin retea initiala a mamei, cat unt si lapte ar trebui sa pun? Multumesc

    • Laura spune:

      Nico, draga mea, mami nu cantareste ingredientele. Toate prajiturile le face „la ochi”, dar poti pune 70 g unt topit si racit si cca 100-110 ml lapte. Eu as pune initial 100 ml lapte si, daca aluatul este prea dens, as mai adauga un maxim de 10-15 ml lapte.
      Te pup!

  4. Ramona spune:

    Si eu am facut zilele trecute o prajitura numai cu caise si fara iaurt (lapte). Cu siguranta iaurtul sau laptele ii da o consistenta si un gust deosebit.Oricum, tot ceea ce faci tu Laura, este „arta”..felicitari !!!
    Am o rugaminte: imi poti spune care este rolul hartiei de copt umezite cu apa?

    • Laura spune:

      Ramona, draga mea, multumesc mult pentru aprecieri!
      Hartia umezita ne salveaza de tapetatul tavii clasic, cu unt/ulei si faina, plus ca in acest fel obtinem prajituri mai dietetice si o tava aproape perfect curata dupa coacere.
      Pup cu drag!

  5. Nina spune:

    Vreau s-o fac maine, arata mirific…deja salivez, dar care-i secretul cu hartia udata ? Eu folosesc numai hartie in tava neunsa si nu se lipeste niciodata, vinde-ne secretul, te rog!

    • Laura spune:

      Draga mea, eu o ud, ca sa se aseze foarte bine in tava si ca sa nu lipeasca prajiturica de tava.
      Hartia de copt uscata este mai greu de aranjat in tava neunsa.
      Pup cu drag!

  6. Irina spune:

    Draga Laura. Iti multumesc pentru reteta minunata, as vrea tare mult sa o probez, doar ca eu am o problema cu acest tip de prajituri – fructele de obicei lasa aluatul cleios, trebuie sa il coc mai mult timp si nu e la fel de pufos ca la tine in poze. Spune-mi te rog, ar trebui sa fie fructele mature sau mai bine tari, fara mult suc … poate trebuie sa le trec usor prin faina …. sau poate depinde mult si de cuptor, al meu e de o calitate medie.
    Iti multumesc frumos. O imbratisare
    Irina

    • Laura spune:

      Draga mea, conteaza foarte mult consistenta aluatului. Pentru aluaturile de prajituri cu o consistenta mai lichida, este indicat sa dai fructele putin prin faina inainte, asta daca folosesti fructe zemoase de genul piersicilor. Daca aluatul are o consistenta mai densa, nu este nevoie sa le treci prin faina.
      Pup cu drag!

  7. valeria spune:

    Cautam o prajitura cu caise simpla. Gaseam numai cu 10 oua , 12 oua, 8 oua, etc. In sfarsit am gasit reteta ta si vreau sa spun ca e grozaavaaaaa. Am facut-o in seara asta si cred ca pana la miezul noptii se va termina. Simpla, economica si mai ales gustoasa. Sincer, nu ma asteptam sa-mi iasa dar a iesit o minunatie.O sa ma mai inspir din retetele tale. Multumesc si multi pupici din Paris.

  8. Cristina spune:

    Desi nu-s vreo cofetareasa din fire, reteta ta mi-a facut cu ochiul si am incercat….Rezultatul ? Suuuuuuuper delicioasa!!! Sotul meu m-a si rugat sa ii fac inca o portie 🙂

  9. daliana spune:

    Buna,azi am facut si eu prajiturica, foarte buna la gust, o singura nelamurire am , aluatul trebuia sa fie mai dens sau mai lichid ca si la piscoutul normal?la meu a fost foarte dens..prea tare abea s-a asezat in tava.La gust e ok, doar ca nu a crescut asa mult, eu am folosit o tava rotunda :)Multumesc

    • Laura spune:

      Daliana, draga mea, aluatul trebuie sa fie asemanator cu cel al pandispanului. Daca ti-a iesit dens, inseamna ca ai folosit o faina cu o putere mai mare de absorbtie a ingredientelor lichide. Daca folosesti aceeasi faina si data viitoare, te sfatuiesc sa adaugi cca 20-25 g iaurt in plus. Pup cu drag!

  10. valeria spune:

    am refacut-o si de data asta am taiat caisele si piersicile bucati mai mici si le-am amestecat in aluat dupa care le-am pus in tava si la copt. a iesit la fel de frumoasa si gustoasa ca prima. mai am cateva bucati pentru azi. imi pare rau ca nu am posibilitatea sa trimit foto. delicioasa. multumesc.

  11. MaGu spune:

    Multumiri pentru reteta. Am facut si eu aceasta prajitura acum citeva zile. Modul de preparare a fost diferit si anume am mixat pur si simplu toate ingredientele (cu exceptia caiselor, bineinteles); a iesit foarte bine.

  12. Ileana spune:

    Am facut si eu azi aceasta prajitura. A iesit gustoasa insa blatul meu nu a crescut asa de mult precum cel din poze si pare un pic mai consistent, adica nu e atat de pufos. Aveti idee de ce?

  13. hainerich corina spune:

    este prima prajitura care nu a iesit cum trebuie desi am urmat cu sfintenie toate explicatiile: nu este dulce de loc se simte gustul de ulei ,nu a crescut cum este in poza.dar gustul este……………
    regret

    • Laura spune:

      Draga Corina, 160 g sunt suficiente pentru o prajitura dulce. Daca iti place gustul foarte dulce, poti folosi 200 g zahar.
      Ce tip de ulei ai folosit?

  14. Anca spune:

    Buna Laura! Iti multumesc foarte mult pentru reteta, tocmai am facut aceasta prajitura si a iesit exact cum imi doream – potrivit de dulce si cu consistenta perfecta! A crescut mai mult decat ma asteptam.
    Iti multumesc pentru tot ce impartasesti cu noi – am facut multe dintre retetele postate de tine iar acest site este de referinta pentru mine. 🙂

  15. Cristina Spyropoulos spune:

    Iti multumesc mult, Laura! Fetita mea de 3 ani adora aceasta prajitura. O pregatim impreuna, doar ca alternam fructele folosite. Este foarte rapida si am pregatit-o de multe ori cand aveam invitati. De fiecare data a fost foarte apreciata.

  16. Raluca spune:

    Scumpo, ești minunată! O adevărată sursă de inspirație! Deși am inlocuit zaharul cu eritritol, faina alba cu cea de ovaz și uleiul de striguri cu cel de cocos, prajitura a iesit un vis!! Gustul copilăriei mele, o prăjitură minunată din care poate mânca și tatăl meu care are diabet! Îți mulțumesc!

    • Laura Adamache spune:

      Draga mea, ma bucur mult ca ti-a placut! O sa o incerc si eu cu faina de orez si eritritol.
      Sa va fie de bine si multa sanatate tatalui tau!

    • Jud spune:

      Buna ziua, as avea o curiozitate legata de inlocuirea fainii albe cu cea de ovaz si a zaharului cu eritrol. Ati folosit aceleasi cantitati ca cele indicate in reteta originala? Multumesc! 😊

  17. Criscoll spune:

    Am făcut aceasta prăjitura după rețeta ta și a ieșit identică. Am făcut a doua oară cu mici modificări in cantitatea de zahăr(150g) si cea de faină(250g) rezultatul a fost perfect. Am copt într-o tavă 25/35,prăjitura crescută de 5-6 cm și super pufoasă aerată. Am făcut cu prune.(prunele le-am tăvălit prin migdale măcinate cu Scorțișoara.Un spectacol !!!

  18. Ioana spune:

    Multumesc mult pentru reteta!
    Foarte buna, ca toate de altfel pe care le-am incercat.
    As avea o intrebare: pot inlocui caisele cu mere?
    Multumesc frumos si o zi minunata iti doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor