Retete culinare de aluaturi dulci – Cozonac umplut cu ciocolata
Reteta de cozonac umplut cu ciocolata este foarte simplu de executat si se numara printre retetele de cozonac preferate de mine si de sotul meu. Cu ingredientele de mai jos vom obtine doi cozonaci pufosi, numai buni de servit la micul dejun alaturi de o ceasca de cafea sau ceai. Pentru ca m-am obisnuit mai mult cu micul dejun „dulce”, in sensul ca mananc de obicei cornuri, prajituri, checuri dulci, am facut de foarte multe ori si aceasta reteta. Fata de cozonacul traditional romanesc, pe care-l regasim de obicei umplut cu mac, nuca sau rahat si copt in forma de cozonac, acesta este umplut cu ciocolata si se coace direct in tava de cuptor. Bineinteles, puteti sa-i coaceti si in forme speciale de cozonac, daca doriti. Aluatul de cozonac este foarte elastic si de aceea se poate lucra foarte usor cu el. Si daca ciocolata nu ne incanta atat de mult, putem varia umplutura dupa preferintele personale.
Ingrediente – Cozonac cu ciocolata (2 bucati)
Ingrediente maia
- 100 g faina
- 100 g lapte caldut
- 25 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata
- 1 lingurita miere
Ingrediente aluat
- 400 g faina
- 100 ml lapte caldut
- 2 oua
- 60 g unt
- 80 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- esenta rom
- 150 g de ciocolata neagra/lapte (pentru umplutura)
Mod de preparare
- Facem o maia amestecand faina cu laptele caldut in care am dizolvat mierea si drojdia.
- Obtinem un aluat lipicios pe care il pudram cu putina faina si il lasam 30 minute (intr-un loc caldut, ferit de curenti reci de aer) la dospit.
- Dupa ce maiaua a dospit, adaugam ingredientele pentru aluat (faina, untul moale, laptele caldut, zaharul, zaharul vanilat si esenta de rom) si framantam pana obtinem un aluat elastic.
- Acoperim aluatul si il lasam intr-un loc caldut sa dospeasca, pentru 1 ora.
- Dupa 1 ora, rasturnam aluatul pe masa si il impartim in doua parti egale.
- Luam o bucata de aluat si o aplatizam usor cu palmele. Presaram pe suprafata ei bucatele nu foarte mici de ciocolata (eu am pus si ciocolata amara si de lapte).
- Presam usor ciocolata cat sa intre in aluat si rulam foaia. Taiem ruloul in 3 parti egale. Sigilam partile taiate ale bucatilor de aluat, apoi le rulam.
- Impletim cele trei rulouri obtinute. Procedeam la fel si cu a doua bucata de aluat, apoi punem cozonaceii in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.
- Ii mai lasam 45 minute sa creasca, dupa care ii ungem cu un galbenus amestecat cu lapte si ii pudram cu zahar.
- Ii coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 20 minute (aragazul electric) sau 25-30 minute (aragaz pe gaz).
- Le lasam pe gratar sa se raceasca si apoi le pudram cu zahar pudra si ii servim.
- Deliciosi si foarte foarte pufosi.
lAURA!inca o data: An nou fericit!daca ai sti cit te-am tot vizitat in speranta ca vei posta ceva!brabo!toate ne vor placea numa tu sa tot postezi!!OK???vad ca ai si postat ceva tare bun!!
Happy New Year 2009 !
„Absolut divina!”… te cred 😉 Si mie-mi place combinatia de aluat si ciocolata… care-i deliciosa 🙂
Un An Nou fericit, Laura!
Scumpa mea tare m-am bucurat sa vad ca ai postat ceva ca deja iti duceam dorul 🙁 Arata ca intotdeauna: bestial si nu ma indoiesc deloc ca e f buna! Te pup si mai vb!
Ce scumpa esti tu draga mea Mariana!! La multi ani iti doresc si eu si multa sanatate si realizari!!
Draga mea am fost si sunt inca tare tare ocupata cu drumurile asa ca de cand sunt aici nu prea am mai mai gatit dar promit sa revin in forta dupa ce ajungem in Germania!!
Te pup Mariana draga si ma bucur tare mult ca iti place painica mea!!
La multi Ani Nina, multa sanatate si fericire iti doresc!!
La muuulti ani cu sanatate si impliniri draga Cristina!! Combinatia de cioco si aluat este si preferata mea iar painicile au fost divine si s-au papat rapid de tot!!
Te pup si iti doresc numai bine in Noul An!!
Surioara mea mica tare pufoase au iesit in ciuda cuptorasului antic alor mei. Abia dupa ce ajungem in Germania o sa ma reapuc mai serios de gatit ca aici nu prea am timp cu toate drumurile pe care le facem zilnic.
Sunt efectiv terminata si nauca de cat am umblat si cat va mai trebui sa umblu in stanga si dreapta pana plecam.
Pup pup scumpa mea si vorbim noi!!
La cum arata painica asta …cred pe cuvant ca e divina!
Multe realizari sa ai Laura draga in noul an ,te pup!
Lissa draga mea tare iti multumesc ca iti place si vreau sa iti spun ca eu m-am mirat profund ca mi-a iesit deoarece e coapta intr-un cuptor vechi, antic si de demult cu care nu sunt absolut deloc obisnuita.
Draga mea iti dorsec un nou an absolut minunat si plin de realizari. Te pup!!!
buna..draga mea…toate retetele sunt senzationale…esti…ceva fara cuvinte…mie imi place sa gatesc la nebunie…si ma inspir foarte mult dupa retetele tale..ar trebuii sa imi deschid si eu un blog…cred ca ar fii interesant…ok…o zii buna…
Draga Anonim multumesc mult pentru cuvintele si vizita ta. Astept cu nerabdare sa iti deschizi un blog. Te pup si numai bine iti doresc!
Draga Laura, am ajuns si la reteta asta. ce minunatie! Mi-au dat afara din tava cozonaceii/painicile, cum vrei sa le spui. Un gust divin. Multumesc pentru reteta!
Draga Laura multumesc ca ai incercat reteta. Tare ma bucur ca ti-au placut painicile. Te pup!
Buna!
Arata minunat painica ta! Am o intrebare…oare din faina integrala iese?
Anonim nu am incercat sa o fac cu faina integrala dar sunt convinsa ca iese perfect. Daca doresti poti pune si faina alba si faina integrala ca sa iasa mai pufoasa.
si eu am executat-o azi
aluatul a iesit un pic cam moale, l-am facut si la malaxor, si ale mele s-au umflaaat si revarsat
dar nu ma plang
de gustat insa…nu m-am infipt, eu fiind la dieta, astept sa soseasca degustatorii, sa-si dea cu parerea
dar arata si miros excelent
Laura, arata genial painica asta si am incercat reteta, asa cum am facut cu muuulte altele pana acum. Dar am 2 intrebari:
1. Cand m-am apucat sa fac maiaua, laptele era cam putin pt cantitatea aia de faina si a iesit o coca foarte tare. Am abandonat „proiectul” ca sa te intreb daca pot pune mai putina faina la maia si, in cazul in care se poate, este cazul sa pun restul de faina pana la 100 gr dupa, cu restul de 400 gr?
2. Untul trebuie sa fie topit, la temperatura camerei sau din frigider?
Sper sa ai timp sa-mi raspunzi, ma duc in vizita la niste prieteni sambata si mi-ar placea sa ma duc cu bunatatea asta. Multumesc frumos!
Te pup
Cristina mea draga, fiecare tip de faina absoarbe intr-un mod diferit lichidele, de aceea iti recomand sa mai adaugi cateva linguri de lapte caldut (nu fierbinte) la maia. Consistenta trebuie sa fie moale. Nu modifica gramajul fainii pt maia, dar adauga lapte treptat pana cand obtii o consistenta moale (eu zic ca mai intra undeva pana la 2-3 linguri de lapte pe care te sfatuiesc sa le adaugi treptat si sa framanti dupa fiecare lingura adaugata).
Untul trebuie sa fie la temperatura camerei, nu topit.
Pup cu drag si daca mai ai intrebari, le astept cu drag!
Multumesc frumos pentru raspuns! Esti draguta ca intotdeauna!
Te pup
Cu mult draga, Cristina!
Pup dulce!