Gnocchi fara cartofi – reteta delicioasa din sudul Italiei
Gnocchi fara cartofi se fac mai ales in sudul Italiei si desi ingredientele sunt doar doua (apa si faina) sunt deliciosi si satiosi.
Se pot combina cu orice tip de sos si se pot manca si in post deoarece nu contin oua. Eu i-am servit cu ciuperci usor trase in tigaie, cu usturoi si marar. Ca forma, ai mei nu au iesit chiar perfecti, dar gustul acestor gnocchi de post este delicios.
Gnocchi fara cartofi – Ingrediente (2 persoane)
- 100 g faina
- 100 ml apa
- 1/2 lingurita mica sare
Gnocchi fara cartofi – Mod de preparare
Cantitatea de faina trebuie sa fie egala cu cantitatea de apa. Calculam 100 g faina de persoana, deci daca facem gnocchi pentru 2 persoane, punem 200 g faina si 200 ml apa, daca facem pentru 3 persoane, 300 g faina si 300 ml apa.
- Punem apa pe foc, adaugam sarea, iar in momentul in care apa incepe sa fiarba adaugam toata faina si amestecam viguros pentru cateva secunde. Nu veti obtine un aluat compact, acesta urmand sa fie framantat ulterior.
- Rasturnam aluatul pe un fund de lemn, si cat este cald inca, incepem sa il framantam pana la omogenizare (maxim 5 minute dureaza).
- Invelim aluatul pentru gnocchi fara cartofi in folie de plastic si il lasam cam 10-15 minute la odihna.
- Dupa perioada de odihna formam din aluat, un rulou.
- Impartim ruloul in 5-6 bucati si rulam fiecare bucata pana obtinem un sul subtire.
- Taiem fiecare sul de aluat in bucatele de maxim 2 cm.
- Pudram dintii unei furculite cu putina faina, punem bucatica de aluat pe dintii furculitei si il tragem in jos pana cand cade pe masa.
- Procedam in acest fel pana cand am terminat tot aluatul.
- Dupa ce i-am terminat, ne tragem sufletul vreo 10 minute, apoi punem o oala cu apa + 1 lingurita rasa sare pe foc mediu, iar in momentul in care apa incepe sa fiarba, punem toti gnocchi in oala.
- Cand se ridica la suprafata (lucru care se va intampla treptat), scoatem gnocchi, ii scurgem putin si ii adaugam peste condimentul ales.
Cum sotam ciupercile champignon pentru gnocchi fara cartofi?
- Taiem in feliute subtiri cca 300 g ciuperci champignon. Punem, pe foc mic, intr-o tigaie antiaderenta, cca 50-60 g unt si adaugam un catel de usturoi tocat marunt. Cand untul s-a topit, adaugam ciupercile, le sotam cca 1 minut, apoi adaugam 50 ml vin alb sec. Amestecam si cand vinul s-a evaporat, condimentam ciupercile cu sare si piper dupa gust.
- Adaugam gnocchi peste ciuperci, amestecam cu grija si mai lasam pe foc inca 2-3 minute.
- Servim gnocchi fara cartofi calzi, imediat dupa preparare. Daca doriti, puteti sa adaugati si niste marar, nu este necesar daca nu va place. Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Gnocchi fara cartofi (de post)
Autor:
Laura Adamache
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
laurelul meu sa stii ca imi cam trag cu ochiul… Vreau sa ma apuc si eu sa fac paste de casa. Te pup!!
Inisor mic o sa vezi ce diferenta e intre astea facute in casa si cele din comer. Tare sper sa-ti placa gnocchii astia daca ii incerci. Pup pup si vin acum pe mess daca nu imi face iar figuri netul!!!
Practic!Formati misto cu furculita!
Tot asa frumosi ies si cei facut din aluat cu carrtofi?
Maya draga ma bucur ca-ti plac. Gnocchi de cartofi am facut o singura data si ies poate mai frumos pentru ca au o culoare galbuie de la cartof si ou dar,fie vorba intre noi, nu pot sa-ti spun ca ma omor dupa gnocchi in general. Sunt destul de greuti dar o data pe an ii pot digera!! Te puuuup!!!
Sfintele Sarbatori de Craciun si Anul Nou sa iti aduca sanatate, putere de munca si multe satisfactii alaturi de cei dragi. La Multi Ani !
Numai cand privesc pozele si simt ca ma satur.
Te pup si sa ai un an super bun.
Criss draga ai mare dreptate.Sunt intr-adevar foarte foarte satiosi. Te pup si iti doresc numai bine in Noul An!!
Multumesc pentru urari draga Sorina si te rog sa ma scuzi ca raspund asa tarziu dar am avut o perioada cumplit de grea si incarcata. Te pup si un 2009 plin de sanatate si realizari iti doresc.