Retete culinare mancare – Rosti Placinta de cartofi
Originara din Elvetia, aceasta placinta rapida de cartofi la tigaie, rosti, era servita de catre fermierii elvetieni la micul dejun. Acum a devenit foarte raspandita in toata Elvetia si se serveste ca fel principal. Este o reteta absolut delicioasa si foarte simplu de facut. O puteti servi langa fripturi, salate, oua, branzeturi sau simpla.
Rosti se prepara din cartofi, dar exista si variante imbogatite cu branza, ceapa, bucatele de sunca si chiar mere. In general, se folosesc cartofi fierti daca rosti va fi servit ca garnitura, iar daca ne hotaram sa-l servim ca fel unic, este indicat sa folosim cartofi cruzi dati prin razatoare.
Ingrediente – Rosti Placinta de cartofi Elvetiana
- 500-600 g cartofi
- sare
- piper
- praf de usturoi
- parmezan
- 50-60 g unt
Mod de preparare – Rosti
- Spalam cartofii si ii punem la fiert in apa cu sare.
- Ii fierbem pentru cca 20-25 minute, apoi ii scoatem din apa si ii lasam sa se raceasca bine bine. E foarte important sa fie foarte reci pentru ca altfel nu se pot da prin razatoare cum trebuie. Ideal ar fi sa fierbem cartofii seara si a doua zi sa facem rosti.
- II curatam, ii pudram cu sare, piper si praf de usturoi (optional) dupa gust.
- Ii dam pe razatoarea cu gauri mari.
- Incingem o tigaie de teflon ffff bine si adaugam untul, cand untul se topeste si incepe sa sfaraie adugam cartofii razuiti pe care initial ii intoarcem cu o lingura de lemn ca sa prinda putina culoare.
- Cand s-au rumenit putin ii presam cu lingura astfel incat sa rezulte o masa compacta,
- Prajim tarta de cartofi cate 5 minute pe fiecare parte. Facem acest lucru cu ajutorul unui capac sau al unei farfurii unse cu ulei. Asezam capacul sau farfuria direct pe suprafata tartei si intoarcem cu o miscare decisa tigaia cu fundul in sus. Apoi asezam, cu grija, tarta pe partea cealalta in tigaie si o prajim pentru inca 5 minute.
- Dupa 5 minute asezam farfuria pe care o vom servi pe suprafata tartei si o rasturnam,
- Servim rosti cu parmezan ras.
- Este absolut delicios. Crocant la suprafata si moale inauntru iar usturoiul ii da un gust nemaipomenit.
- Pofta buna!!
Sumar
Nume Reteta:
Rösti - Placinta de Cartofi Elvetiana
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
48 Review(s) Based on
mmmmm e fbun mai ales ca nu are oua! Nu stiu de ce dar nu mai pot manca oua, mi se face rau. Eu am facut odata rosti dar sub forma de chiftele cu ou, la cuptor. Atunci mi-au placut. Dar reteta ta pare mai light si mai yammy. Te pup surioara draga!!!
Surioara mea mica sa stii ca ma gandeam la tine in timp ce-l faceam. Stiam eu ca o sa-ti placa. E absolut delicios. Am mancat 2 portii si tot as mai fi papat dar am zis stop. Pup puuuuup!!!
Frumoasa Laura, mi-era dor de retetele tale:)
Pe asta sigur o voi aplica foarte curand, pentru ca ai prezentat-o atat de apetisant, ca pur si simplu mi-ai facut pofta 🙂
Te pupa Dana 🙂
Laura, foarte faina si bunaaaaaaaaa reteta, arata tare apetisant!! Multumesc pentru premii, esti o dulcica! Te puppp!!! 🙂
Lauraaa
Bine ai revenit, cum iti place in De ?, (eu nu am fost foarte incantata). Ma pregatesc sa fac grisinele tale cu masline :)Te pup!
Draga mea Dana si mie imi era dor de minunile tale si mi-era tare tare dor sa bucataresc cate ceva.
Draga mea ma bucur din tot sufletul ca iti place prezentarea. Venind din partea ta care ai numai prezentari una si una, ma simt extrem de magulita. Este absolut delicioasa tarta asta si mai ales acum ca suntem in post merge tare tare bine. Pup pup draga mea!!
Iulia draga mea tare ma bucur ca iti place. Te asigur ca este extrem de delicioasa mai ales cu praful de usturoi care ii da un gust demential. Am papat 2 portii si tare mult mi-a placut.
Draga mea meriti din plinul plinului ,daca pot spune asa, toate premiile premite pana acum si pe toate care vor veni de acum inainte. Esti o gospodina perfecta iar blogul tau este o incantare pentru mine. Pup pup!!
Amalia bine te-am regasit draga mea!!!
Nu prea pot sa zic ca m-am obisnuit cu Germania desi este o tara f frumoasa iar oamenii sunt extrem de civilizati. Imi lipseste tare taaaaare mult Italia cu stradutele ei stramte, cu oamenii veseli si extrem de vorbareti, marea, maslinii, portocalii…imi lipseste tot ce inseamna Italia.
slava Domnului ca in martie ne intoarcem in Italia. Pana atunci sper sa ma integrez cat de cat aici si sa invat macar cateva cuvinte pentru ca e tare greu daca nu cunosti limba. Majoritatea vb engleza dar de exemplu am fost sapt trecuta la market si nu stiam cum se numeste oul in germana asa ca a trebuit sa incep sa cotcodacesc pana a inteles tipul de la casa ca vreau oua. Acum stiu ca oului i se spune Ei(er) aici si mai stiu ca si tipul cu pricna mi-a retinut figura pt ca de fiecare data cand intram acolo il bufneste rasul!!
apetisant! seamana mult cu clatitele din cartofi frantuzesti.minunate retete postezi!
Ducesa draga tare mult ma bucur ca iti place tarta asta si retetele postate de mine in general. Te pup!!
cunosc tarta asta ; tatal meu o facea astfel : dadea cartofii cruzi prin razatoare, ii freca cu ou , punea branza si o dadea la foc… e superba
@Ana Maria: la fel facea si mama si baga totul la cuptor. Este mult mai usor cu ei fierti si ceva mai sanatos si mai bun la cuptor. Oricum o mancare excelenta!
Caut pe aici dar nu gasesc….. o reteta pentru friptura de vita. Imi place mult dar nu reusesc sa o gatesc; ori ramane tare, ori se usuca. Nu imi place in sange, cum stiu ca spune teoria. Daca nu as fi mancat niciodata, as fi spus ca nu se poate, dar am mancat prin unele parti…. Ma poti ajuta?
Multumesc anticpat,
Suzana
Multumesc de pont, Laura. Reteta asta, impreuna cu o salata de rosii cu ceapa rosie si o limonada home made i le-am dus ieri la job iubitului meu. A fost…cel putin surprins. Au aparut si primele promisiuni de maritis. 😀
Imi plac mult ideile tale, keep on going!
Oooooo, pai neaparat mai trebuie sa o repeti. In felul acesta se concretizeaza sigur promisiunile.
Puuuup dulce dulce si tin pumnii!!
Ce bine a mers la cina …in casa la caldura , cand afara e numai ninsoare :)). O reteta simpla dar care a starnit reactii de multumire atat noua adultilor cat si copiilor veniti in vizita!
Sa va fie de bine!
Ma bucur mult ca v-a placut.
in sfarsit am gasit-o , reteta bunicii, ea ii zicea paleasca, si arata fix ca ma sus…
Ce frumos! In ce zona se foloseste acest termen?