Grisinele rustice crocante
Grisinele rustice crocante sunt preferatele mele. Sotului meu ii plac grisinele cu masline si usturoi, care sunt un pic mai aromate si delicios de crocante. Se fac foarte simplu si, va garantez, ca vor diparea de pe platou, intr-un timp record.
Ingrediente – Grisine rustice crocante
- 500 gr faina
- 260 ml apa
- 50 gr ulei masline
- 7 gr drojdie uscata/20 gr drojdie proaspata
- 1 lgt sare
- 1 lgt miere
- faina de grau dur sau faina de malai
Mod de preparare
- Punem intr-un vas faina amestecata cu drojdia uscata, facem o gropita in mijloc si adaugam apa calduta, uleiul si mierea.
- Framantam pana obtinem un aluat elastic. Punem aluatul intr-un vas si il acoperim cu folie alimentara de plastic. Il lasam la dospit 1 ora.
- Dupa 1 ora, rasturnam aluatul pe un plan de lucru pudrat din belsug cu faina de grau dur sau faina de malai.
- Facem un sul pe care il rostogolim pe toate partile prin faina de grau dur sau cea de malai, taiem cu un cutit bucatele potrivite ca marime pe care le rulam, pana cand capata un aspect de grisina.
- Sper tare mult sa intelegeti modul de preparare, pentru ca aceste grisine se formeaza nu pe masa de lucru ci in aer asa ca eu am facut ceva poze cu o grisina formata pe masa pentru ca nu avea cine sa imi faca poze in timp ce le invarteam in aer.
- Deci, prindem bucatica de aluat cu ambele maini din centru si tragem usor de aluat pana atinge o lungime de cca 2 cm, dupa care mutam degetele la cativa cm de locul in care le-am tinut prima data si tragem din nou aluatul pane se mai lungeste un pic.
- Daca ati sarit coarda vreodata este foarte simplu de inteles a treia si ultima miscare. Tinem aluatul de capete si il invartim in aer astfel incat centrul aluatului sa se loveasca usor de planul de lucru, exact ca atunci cand sarim coarda.
- In cazul in care se rupe vreo grisina NU o lipim la loc pentru ca nu va iesi crocanta. Punem in tava bucatica rupta si o coacem asa cum este.
- Ca sa recapitulez un pic: toate cele 3 miscari se fac in afara mesei de lucru, nu pe masa cum am aratat in poze. Am pozat explicativ o singura grisina facuta asa, restul au fost lucrate in afara planului de lucru. Fiecare bucatica de aluat inaine de a incepe sa o lucram trebuie sa fie f bine tavalita prin faina de grau dur. Cu cat le faceti mai subtiri cu atat ies mai crocante.
- Coacem grisinele in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 25-30 minute, pana devin aurii.
- Le servim caldute, reci, cum vrem noi. Un pic mai subtirele sa le faceti, daca le incercati, ca sa iasa niste grisine super crocante.
- Pofta buna! Sunt excelente.
Iar am venit 🙂 sunt fan grisine de cand am facut reteta ta de grisine cu masline si usturoi….super !!! Am postat-o la mine pe blog si de atunci am mai refacut-o, nu ne-ar displace sa le avem zilnic pe masa. O sa le fac si pe astea negresit. Te pup si spor la treaba !!!
laura reteta arata de milioane.o sa le fac mai mult ca sigur caci asa cum a zis ginette si cele cu masline au fost dementiale.
va doresc numai bine,mutarea sa decurga asa cum va doriti si pe 1 o sa ma gandesc la tine si iti urez de pe acum Bun venit in germania,sunt convinsa ca o sa-ti placa.
unde in de ajungi?
Draga Ginette neaparat sa trec pe la tine sa vad torciglionii si neaparat sa te trec in lista mea de favorite pentru ca taaaaaaaaaaare mult imi place blogul tau pe care l-am descoperit spre rusinea mea destul de recent. draga mea acum continui reteta pt ca aseara mi-a fost ingrozitor de somn si nu am mai apucat sa postez. te pup!!
Draga mea mie grisinele astea parca imi plac mai mult decat cele cu masline,si in ciuda faptului ca se folosesc ingrediente destul de comnune, au raspandit in casa un miros de brutarie iar ele au un gus absolut divin. Astazi au mai ramas doar 5 care sunt la fel de crocante ca ieri.
Pe 1 o sa plecam pt o saptamana in Umbria dupa care o sa plecam spre Germania, mai exact in Bavaria,Donauworth. Am mari emotii pt ca nu cunosc limba si nu stiu deloc ce optiuni de conectare prin mobil exista in Gemania.Aici exista o cartela cu un trafic de 2 gb pe luna si care costa 30 euro. Exista ceva asemanator in Germania?
draga mea iti multumesc ca te vei gandi la mine si sunt convinsa ca o sa-mi placa Germania. Te pup draga mea!!
Imi lasa gura apa…. Tare rau imi pare ca nu le-am facut ieri dar cred ca maine le fac. Mi-ai facut pofta!!!
Stimata Doamna,
Doresc sa va aduc la cunostinta faptul ca blogul dumneavoastra a fost nominalizat in cadrul Festivalului Blogurilor Gustoase. Intrucat nu am gasit o adresa de mail in profilul dumneavoastra, am ales sa va comunicam acest lucru printr-un comentariu pe blog-ul dumneavoastra. Astazi, 22 octombrie 2008, este ultima zi de inscriere si in niciun caz nu am dori ca inscrierea in Festivalul Blogurilor Gustoase sa se faca fara acordul dumneavoastra.
Simpatizantul blogului dumneavoastra, cel care a facut inscrierea, v-a inscris blogul la urmatoarele categorii: Blogul cu cele mai gustoase: Mancaruri traditionale romanesti, Mancaruri din bucataria internationala, Mancaruri exotice, Mancaruri vegetariene, Aperitive, Torturi, Dulciuri diverse, Blogul cu cele mai frumoase poze, Blogul cu cele mai explicite retete, Blogul cu cele mai frumos decorate mancaruri, Cel mai bun blog culinar. Pentru a vizualiza posturile cu care cititoarea dumneavoastra v-a inscris blogul in concurs, va invitam sa accesati pagina Festivalului Blogurilor Gustoase de pe Gustos.ro
Va rog sa imi transmiteti daca sunteti de accord cu inscrierea blogului dvs la aceste categorii. Daca preferati ca blogul dumneavoastra sa fie inscris la alte categorii, va rog sa mi le transmiteti si eu voi face modificarile necesare. Asa cum este specificat in Regulamentul Festivalului, autorul blogului are ultimul cuvant de spus in inscrierea blogului la festivalul nostru.
Mai mult, Gustos.ro v-a pregatit un widget special, care va certifica drept participant in cadrul Festivalului Blogurilor Gustoase. Puteti descarca acest widget din pagina Festivalului si il puteti afisa pe blogul dumneavoastra. De asemenea, pentru a familiariza cititorii dumneavoastra cu acest concurs si pentru a-i indemna sa va voteze (perioada de votare incepe pe 23 noiembrie), puteti scrie un post special despre Festivalul Blogurilor Gustoase.
De asemenea, daca nu sunteti de accord cu intregistrarea la festival, va rog sa imi comunicati acest lcuru si astfel blogul dumneavoastra va fi retras din concurs.
Toate informatiile despre festivalul Blogurilor Gustoase le gasisti pe Gustos.ro.
Astept raspunsul dumneavoastra in legatura cu inscrierea si va stau la dispozitie pentru intrebari si nelamuriri.
Cu drag,
Alina Marin,
Project Manager Gustos.ro
tel. 021.324.14.04
fax. 021.326.72.33
laura exista,dar eu nu stiu sa-ti dau prea multe amanunte.in perioada cand ne-am mutat noi aveam nevoie de internet si am cumparat o cartela de le O2 cu care ne-am conectat.de fapt sotul s-a ocupat de toate astea.dar sunt convinsa ca la magazin o sa va lamureasca cei de acolo,caci sunt foarte draguti.
concediu placut in Umbria si numai bine!
ma intorc sa fac bagajele pt ibiza,peste 2 zile zburam!
Draga Inisor abia astept sa le faci si sa le vad la tine. Sunt convinsa ca iti vor iesi suuuuuuper super. Pup pup!!
Stimata Doamna Alina Marin,
Va multumesc ca m-ati anuntat ca blogul meu a fost propus ca potential participant la concursul dumneavoastra. Accept sa particip si va multumesc.
Draga Mihaela multumesc din suflet pentru raspunsul tau. Primul lucru pe care o sa-l facem imediat ce ajungem acolo va fi conexiunea la internet.
Te pup draga mea si iti dorsec un concediu plin de soare si voie buna si bineinteles muuuuuuuuuulta distractie!!!!
Craciun Fericit din California!
Laura, esti o inspiratie pentru multe din mesele mele si o artista in bucatarie!
Te-ai gandit vreodata sa deschizi un restaurant sau un TV Show?
Semnez in Fan Club Laura!!
OC Realtor La multi Ani si Sarbatori Fericite iti doresc! Iti multumesc din suflet pentru urari si pentru cuvintele tale.M-am gandit de multe ori sa deschid o patiserie sau chiar un restaurant micut si intim dar cel putin pentru moment este doar un vis pe care sper in timp sa il concretizez.
Te mai astept cu mare drag pe la mine si pana atunci iti doresc toate cele bune si un 2009 plin de realizari!!
Am facut si eu reteta asta. Nu stiu de ce dar am crezut ca o sa iasa mai bune…Poate daca as fi pus un pic de rozmarin proaspat sau ceva sa ii dea putina aroma…o sa mai fac oricum si alte retete de pe blogul tau
Miha, in general grisinele asa se fac, fara ierburi sau alte condimente dar daca nu te-a satisfacut gustul lor poti pune desigur diverse condimente care sa le imbogateasca gustul.
Laura, te rog cum se pasteaza cel mai bine grisinele, in cutie metalica, in punga de hartie, plastic? Mersi!
Acum am terminat de facut aluatul. Din pacate in textul retetei nu se spune cand se pune sarea. Dupa ce am pus aluatul la dospit am observat ca sarea nu apare nicaieri. Recunosc ca acum am senzatia ca am stricat materialele, iar ceea ce ma deranjeaza foarte tare este si faptul ca le faceam copilei. Sper sa nu fie si ea la fel de dezamagita ca mine. Te rog modifica reteta. Nu stiu cum cele care au mai facut reteta nu ti-au semnalat asta.
Multumesc.