Retete culinare aluaturi – Briose pizza
Briosele pizza se numara printre aperitivele mele preferate. Si pentru ca astazi am sarit peste plimbarea de duminica pe care o facem de obicei, am hotarat sa fac o tura de briose pizza. Aluatul de briose este foarte placut de lucrat, consistenta lui fiind moale si elastica. Sunt excelente ca aperitiv si se fac foarte rapid. Le puteti umple cu absolut orice doriti, in functie de preferintele voastre.
Ingrediente – Briose Pizza
Ingrediente aluat
- 400 g faina
- 250 ml apa calduta
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita sare
- 7 g drojdie liofilizata/20 g drojdie proaspata
Ingrediente umplutura:
- 5 rosii cherry
- mozzarella
- cascaval
- oregano
- busuioc
- rozmarin
- ansoa in ulei
- ulei de masline
Mod de preparare – Briose Pizza
- Amestecam faina cu drojdia (daca drojdia e proaspata o frecam cu o lingurita de zahar si apoi o amestecam cu apa calduta).
- Turnam apa calduta in centrul fainii si framantam pana obtinem un aluat elastic.
- In momentul in care aluatul capata putina consistenta, adaugam sarea si mai framantam pana la incorporare. Niciodata sa nu puneti sarea peste drojdie pentru ca aluatul nu va creste frumos.
- Acoperim aluatul si-l lasam 1 ora la dospit.
Mod de preparare umplutura
- Taiem rosiile, mozzarella, cascavalul si fileurile de ansoa, scurse bine de ulei, in bucatele mici iar verdeata o tocam marunt. Le amestecam pe toate.
- Dupa 1 ora rasturnam aluatul de briose pe masa pudrata cu faina si rupem din el bucati de cca 30 g.
- Aplatizam fiecare bucata de aluat iar in centrul fiecarui cerc format, adaugam cate 1 lingura de umplutura.
- Sigilam marginile brioselor, si le asezam pe fiecare, cu partea sigilata in jos, in hartiute de muffins. Pentru ca exista tipuri de hartii de muffins care au tendinta sa se lipeasca, ungem cu putin ulei fiecare hartiuta si apoi adaugam briosa.
- Le asezam pe toate in forma de muffins si le mai lasam 30-45 minute la crescut.
- Dupa 45 minute, ungem briosele pizza cu ulei de masline, le pudram cu sare, rozmarin si oregano.
- Le coacem in cuptorul preincalzit la 200°C, pentru 20 minute.
- Scoatem briosele pizza din forma si le servim caldute.
Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Briose Pizza
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
5 Review(s) Based on
Foarte buna idee! Am sa incerc si eu negresit 🙂
Am venit sa-ti spun ca azi am facut checul cu piept de pui, a iesit foarte bun. Abia astept sa incerc si alte retete. Multumesc!
Da, daca vei veni in zona noastra, poate vom avea sansa de a ne intalni, poate facem un schimb de retete 😉
Ma bucur tare mult Monica ca iti plac briosele pizza si multumesc ca ai incercat checul de pui si ca v-a placut.
Te pup si mi-ar place sa facem un schimb de retete.
Salut,din nou Carmen,
Azi am incercat reteta ta de muffin pizza.Super ok, au crescut, s-au copt, doar o problema, s-au lipit de hartia de muffin (nu se desprinde deloc hartia, nici dupa ce s-au mai racit!). Cred ca trebuia sa le pun direct in formele din silicon,sau sa ung putin hartia inainte.Exceptand faptul ca trebuie sa le mancam din hartie, sunt ok. Merci.
Draga Carmen ma bucur mult ca ti-au reusit dar imi pare tare rau ca ti s-au lipit de hartia de muffin. Nu stiu de ce s-a intamplat asta dar eu zic ca daca vrei sa le refaci cel mai bine este sa ungi hartia inainte.
Te pup Carmen si multumesc ca le-ai incercat.
Pot si eu sa-mi dau cu parerea?
Eu am avut odata un „lot” de cosulete din hartie care se lipeau de orice prajitura. Pur si simplu nu erau facute din hartie adecvata. Nu asta o fi problema?
Si eu m-am gandit sa nu care cumva sa fie de la hartie Monica. Eu acum cat am fost acasa am facut niste biscuiti pe care i-am pus pe o hartie de copt maronie, nu stiu ce marca era, cert e ca mi s-au ars ingrozitor biscutii si tare m-am enervat.
De vreo jumatate de ora tot cautam o reteta simpla care sa fie cu drojdie si fara lapte, si daca se poate sa foloseasca resturile mele din frigider. Reteta asta e perfecta si acum ma duc sa ma apuc de ea 🙂
Au fost foarte bune si apreciate de toata lumea. Am facut eu un mic artificiu si le-am facut rulada in loc de biluta, dar au iesit la fel de bune. Multumesc pentru reteta 🙂
Buna Laura,
am facut si eu muffins-urile astea. Bune, foarte bune!
Totusi am intampinat o problema, si anume coaja s-a intarit foarte tare. Mi-au crescut frumos, le-am uns cu ulei, dar desi la interior erau pufoase, la suprafata erau foarte tari.
Sa fi gresit eu ceva? e drept ca le-am lasat in cuptor mai mult de 20 de minute, pentru ca nu erau inca coapte, dar m-am gandit ca oricum timpul variaza in functie de cat de cald era cuptorul, etc.
Poate imi poti da niste sfaturi sau poate imi poti indica o alta reteta de aluat care sa nu se intareasca asa de mult… aluatul asta, de fapt, e un aluat de paine cred.
Pupici si multumesc frumos.
Dany
Dany draga mea tare ma bucur ca ti-au placut!! Presupun ca ai un cuptor pe gaz din moment ce s-au copt putin mai greu? Daca raspunsul este da, iti sugerez sa le coci la o temperatura mai mica si pe treapta de mijloc a cuptorului si daca tot ies tari, imediat dupa ce le scoti din cuptor, acopera-le cu un sevet de bumbac si lasa-le acoperite cam 10 minute. O sa fie moi moi si bune foc!
Pupicei!!
Laurici, am un cuptor electric.
Deci tu zici ca ar fi vina cuptorului..
Da, cred ca sugestia cu acoperitul cu un servet este o solutie buna pentru ca asa am facut cu cele ele cateva care mi-au ramas si pana a doua zi au devenit mai fragede.
Multumesc mult pentru raspuns, te pup.
Dany
O idee excelenta aceste muffinsuri – si asa ai mei sunt innebuniti dupa pizza!!!
Daca pot da si eu o sugestie, venita de la un bucatar… Cu ceva timp in urma si eu am intampinat o problema asemanatoare cu aluatul de pizza (facuta clasic, in tava) si anume, imi facea o coaja tare, ca si painea de altfel… Din discutie in discutie, incercand sa-l mai "trag" de limba cu una-alta, am ajuns si la "problema" mea privind coaja aluatului de pizza; in secunda 2, dl. bucatar m-a si scos din incurcatura si anume "vanzandu-mi" un pont: la framantatul aluatului, sa inlocuiesc APA cu LAPTE caldut! Am incercat si nu cred ca are sens sa va mai spun rezultatul: un aluat pufos, moale, delicat si o coaja moale-moale, de parca iti tot vine sa mananci !!!
Laura, te felicit pt. acest minunat blog! Ai retete super, una mai apetisanta ca alta, cu poze pe masura! Cred ca ne scoti pe multe din impas (si recunosc ca am ceva "vechime in meserie", dar intotdeauna mai avem cate ceva de invatat), dandu-ne idei excelente si deosebit de tentante!!!
Doina draga mea, ai peerfecta dreaptate. Laptele intotdeauna "inmoaie" coaja si aluatul iese mult mai pufos. Te pupic dulce dulce si multumesc mult pentru sfat!!
Felicitari pentru site si retetele acetea minunate!!!! Mi- au iesit toate retetele incercate. 🙂