Retete culinare – Bensone, desert italian
Bensone este un desert italian simplu, ideal pentru micul dejun, langa cafea sau ceai.
Bensone este un desert italian tipic regiunii Emilia-Romagna. Versiunea clasica nu contine iaurt ci numai lapte si se face simplu simplu. Bensone-le este un biscuit gigant, cu o consistenta particulara si un gust extraordinar de delicios. In Modena se serveste ca desert inmuiat in vin alb sau rosu.
Ingrediente – Bensone
- 500 g faina
- 2 oua medii
- 125 g iaurt (mai gras si cu orice aroma: vanilie, lamaie, dar fara bucati de fructe in el)
- 125 g unt la temperatura camerei
- 250 g zahar
- 1 plic praf copt
- 1 varf cutit sare
- 1 plic vanilina/zahar vanilat
- coaja de la 1 lamaie sau portocala
- zahar pudra
- granule de zahar
Mod de preparare
- Frecam bine untul cu zaharul dupa care adaugam iaurtul, ouale pe rand, iar la final faina amestecata cu sarea si praful de copt, data prin sita.
- Aluatul final este destul de moale si lipicios de aceea il modelam cu grija, avand grija sa ne pudram bine mainile cu zahar pudra. Asezam bensone-le direct in tava de cuptor, tapetata cu hartie de copt si acolo ii dam forma clasica ovala.
- Il pudram cu mult zahar pudra si granule de zahar pe care le apasam usor in aluat ca sa stea bine.
- Coacem biscuitul gigant in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 25-30 minute. Cand suprafata e crapata si aurie este copt.
- Il scoatem din cuptor si il taiem dupa ce s-a racit complet.
- Eu am mancat 2 felii cu un pahar de lapte rece rece si putina dulceata de cirese amare.
- Daca aveti toate ingredientele in casa, eu sincer va sfatuiesc sa il faceti pentru ca e incredibil de delicios. Eu am folosit iaurt cu zahar de trestie care are o aroma particulara, dar si cu un iaurt de vanilie sau lamaie iese perfect.
Pofta buna!
Fac ce fac si mereu comentez prima :-))) Deci… arata MORTAL!!!! Mie mi se pare ca seamana la suprafata cu „oule de dinozaur”, cum le spune Cristi al tau si la interior cu cantuccini. Nu? Bine, nu si la gust, cu siguranta dar asa arata. Am o reteta de cantuccini si vreau sa o fac. Arata fff bine Laura draga! Nu am mai auzit de iaurt din zahar de trestie… E bun? Ce gust are???
Mie-mi place enorm cand te vad prima la comentarii draga mea. seamana la aspect cu ghoriba. Cantuccini sunt tare buni dar se fac din cate-mi amintesc cu migdale si dupa ce se taie felii subtirele foc se dau la cuptor sa se scortoseasca. Ca gust nu stiu cu ce sa zic ca seamana bensonele dar are miezul molcut si crusta crocantica si buuuuna. este un dulce ffff vechi si in Modena si imprejurimi este considerat „dulcele saracului” pentru ca are ingrediente comune si se face in doi timpi. E tare tare buuun si frumos. Neaparat sa-l incerci cand ai tu timp ca o sa-ti placa sigur sigur!!!PUUUUUUUP fata frumoasa!!
Laura arata super! O sa il fac si eu numai ca la noi nu se gasesc granulele de zahar care ii dau un aspect super.
Felicitari! Inca o minunatie de reteta! 🙂
Wow! Minunat aspect si de gust nici nu ma indoiesc.
Intr-adevar suprafata acestui dulce seamana cu cel al fursecurilor ghoriba. O sa-l fac cu siguranta ca nu ia timp mult si sunt curioasa si de gust.
Pupici!
P.S Maaama! Ce de bunatati ai facut in ultimul timp.
Ma minunez de fiecare in parte.
Edith draga e tare bun si ce m-a surprins e ca am tinut o felie de proba trei zile afara fara s-o bag in nimic si nu s-a intarit. E delicios la micul dejun langa cafea. Daca nu ma inseala memoria am reteta pentru granule de zahar pe undeva prin calculator. Eu ma apuc sa o caut si in cazul in care o mai am o postez. Te pup si multumesc de vizita!!
Cara mea Gabi, chiar vroiam sa trec pe la tine pe blog sa vad ce minuni ai mai facut si sa te anunt ca ai un premiu la mine pe blog pe care ti l-am acordat din toata inima.Il gasesti in sidebar in partea de jos si premiul se numeste „Amicizia-legame indisolubile” e cel pe fond negru cu cele 2 maini.
E bun tare bensone-le si se face cat ai bate din palme plus ca e tare aratos.
Pup pup puuuuup!!!!
Scumpa mea, iti multumesc din suflet pentru premiu, dar sa stii ca inainte de toate, premiile oferite de tine sunt retetele tale minunate cu care imi incant familionul si nu numai.
Pe blog nu am mai facut mare lucru din lipsa de timp, vesnica problema. Acolo ma ajuta sotul meu care se pricepe cat de cat, cu toate ca avem inca multe nebuloase si incercam sa le dam de cap.
Bensone-le o sa-l fac saptamana viitoare, sunt convinsa ca este super.
Revin cu impresii!
Te imbratisez cu drag!
Draga mea Gabi multumesc din suflet pentru cuvintele tale!!
Scumpa mea daca intampini greutati si nebuloase cu blogul tau te rog sa-mi spui pentru ca te ajut oricand cu placere.
E tare bun bensone-le si foarte rapid. Sper tare mult sa-ti placa. Te pup draga mea!!!
Si pe dnul biscuite urias l-am probat…am avut un succes nebun la copii cu el….ti-am mai spus….esti incredibila!!! Un pupic dulce Laura scumpa!
Vai cat ma bucur ca au mancat cei mici cu placere. Te pupic Rux draga si multumesc ca l-ai incercat!!
l-am facut luni seara,a fost foarte apreciat de toata lumea!multumesc!
Blogul tau ma tine lipita de scaun de fiecare data cand intru pe el…Eu sunt o mare „fana” a artei culinare si, daca as putea, as gati toata ziulica.Ma pregatesc tocmai acum sa fac bensone si mai apoi gnocchi…Abia astept sa le termin.Am bookmark la mai multe retete de la tine si saptamana asta le vreau gata pe toate!Esti super, pe gustul meu :)) Acum, as vrea sa te intreb ceva…Ce aparat folosesti pentru realizarea pozelor?Demult ma tin sa te intreb. Te puuuup si la cat mai multe retete postate!!
Alexa, draga mea, multumesc mult pentru aprecieri!! ma bucur mult ca-ti place blogul meu!
Folosesc un Canon 60D si un Canon 500D. Ambele sunt foarte bune asa ca ti le recomand din suflet.
Pupicei cu drag!
Am terminat bensone.Deci…are un gust incredibil!Si aspectul…e desavarsit!Extraordinara reteta! Te pup Laura!
Alexa, draga mea, bensone-le e unul dintre deserturile mele preferate. Ma bucur mult ca si tie ti-a placut!
Pup cu drag!!
Arata minunat! E de incercat mai ales ca stiu ca imi ies perfect toate pe care le fac de la tine :))
De mult citesc retetele tale, acum am si reusit sa fac una. Biscuitul e la cuptor, a fost foarte usor de facut- am avut ajutor si patru manute de fetite de aproape 3 ani care m-au ajutat cat au putut, si nu m-au scapat din ochi 🙂 Singura intrebare s-ar referi la grosimea aluatului…dar voi vedea cand e gata daca am nimerit. Si daca fetelor mele le place- sunt foarte reticente la tot ce e nou:-) – va deveni cu siguranta dulcele de weekend…Multumesc!
Draga mea, ma bucur tare mult ca ai incercat reteta si sper ca ti-a placut. Grosimea aluatului nu este batuta in cuie. Cred ca avea in jur de 4-5 cm.
Te pup!