Korvapuusti – Briose finlandeze


Retete culinare – Korvapuusti Briose finlandeze 

Korvapuusti briose finlandeze detaliu

Korvapuusti sunt niste delcioase briose finlandeze, aproape identice cu cinnamon rolls. Difera de acestea din urma prin forma lor finala. In general, Korvapuusti au la baza o umplututra formata din scortisoara si unt, iar in aluatul lor vom regasi nelipsitul cardamom, un condiment minunat si foarte iubit de finlandezi.

De data aceasta, am variat putin umplutura brioselor, pentru ca doream un gust putin altfel decat cel al cinammon rolls si am ales sa le umplu cu nutella si migdale.

Am obtinut niste briose delicioase, consistente, perfecte pentru un mic dejun satios asa ca va invit sa incercati aceasta reteta de briose finlandeze korvapuusti.

Ingrediente – Korvapuusti

  • 500 gr faina + 25 gr faina
  • 250 ml lapte
  • 1 ou
  • 85 gr zahar
  • 7 gr drojdie uscata sau 25 proaptata
  • 100 gr unt
  • un varf de cutit cu sare
  • esenta de vanilie

Ingrediente umplutura

  • 100 gr unt
  • 50-75 gr migdale prajite si tocate
  • 2 linguri mari nutella

Pentru uns

  • 1 galbenus usor batut
  • 1-2 linguri lapte

Mod de preparare

  • Mixam putin (cat sa se amestece bine) oul cu laptele usor caldut, (in cazul in care folositi drojdie proaspata dizolvati-o in lapte, daca folositi drojdie uscata o amestecati cu faina), zaharul si esenta de vanilie.
  • Adaugam jumatate din cantitatea de faina amestecata cu drojdia uscata si amestecam la inceput cu o lingura de lemn.
Korvapuusti briose finlandeze preparare aluat
  • Adaugam si untul foarte moale si amestecam.
  • Adaugam si restul fainii ramase si framantam cu mana. Mie mi-au mai intrat inca 25 gr faina in afara de cele 500 asa ca va sfatuiesc sa o aveti pregatita langa voi si bineinteles cantarita.
  • Obtinem un aluat elastic pe care-l acoperim cu folie alimentara si il lasam sa dospeasca intr-un loc ferit de curenti reci de are pentru 1.30 – 2 ore.
Korvapuusti briose finlandeze mod de preparare aluat
  • Dupa ce alautul a dospit, il rasturnam pe planul de lucru usor infainat si il intindem intr-o foaie groasa de cca 0,7-0,8 cm. Ungem foaia, pe toata suprafata, cu cele 100 g de unt la temperatura camerei.
Korvapuusti briose finlandeze foaie de aluat
  • Peste stratul de unt, intindem umplutura obtinuta prin amestecarea nutellei cu migdalele prajite putin si tocate nu foarte marunt, pe intreaga suprafata a foii.
Korvapuusti briose finlandeze foaie de aluat cu umplutura
  • Rulam foaia pe lungime si o taiem in mici bucatele, ca in poza de mai jos (am crestat-o ca sa se vada mai bine cum trebuie taiata).
Korvapuusti briose finlandeze rulou de aluat
  • Presam fiecare korvapuusti cu ajutorul cozii unei linguri de lemn, exact pe centru.
Korvapuusti briose finlandeze preparare
  • Punem briosele finlandeze in tava tapetata cu hartie de copt si le lasam 45 minute la dospit.
Korvapuusti briose finlandeze la dospit
  • Dupa 45 de minute, le ungem cu un amestec format dintr-un galbenus si 2 linguri de lapte caldut si presaram niste migdale tocate pe deasupra.
  • Le coacem in cuptorul preincalzit la 180°C pentru cca 15-20 de minute.
Korvapuusti briose finlandeze detaliu final

Sunt delicioase si foarte parfumate!

Korvapuusti briose finlandeze detaliu final sectiune

Pofta buna!!!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Korvapuusti - Briose finlandeze
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 23 Review(s)

55 comentarii la “Korvapuusti – Briose finlandeze

  1. Laura spune:

    Inisor draga pai tin si eu pasul cu tine ca la cate minunatii ai facut si faci in continuare zilnic,trebuie sa mai apar si eu cu cate o reteta!!!!Puuuuupici!!

  2. Laura spune:

    Amalia as da 10 tavi de korvapuusti pe o portioara mica mica de varza a la cluj de-a ta!!!!Nu am mai mancat varza de un an ca aici e mizerabila si nu se poate gati de nici o culoare!!te pup si multumesc ca iti plac!!

  3. Laura spune:

    Si mie mi-a fost dor de tine Mariana si ma bucur ca ai trecut sa mai vb!Sa le incerci cand ai tu timp ca sunt delicioase.La mine dureaza 4 zile fara sa-si schimbe absolut deloc consistenta.te pup!!

  4. ina spune:

    Oricum nu te intrec dar mi-am propus sa experimentez cat mai multe retete de-ale tale ca se cer 🙂 si sunt dementiale!!!

  5. Laura spune:

    Draga Inisor intre surioare nu exista competitie!!!Oricum tu stii bine ca ai un blog absolut excelent si mult mai complet decat al meu!Pe langa retetele tale delicioase ai si muulte articole excelent scrise si mai mult decat utile si interesante!!puuuuuupici

  6. Sabina spune:

    Buna, Laura!
    Am incercat si eu aceasta reteta …si au iesit super super …iti multumesc pentru reteta.
    Tine o tot asa!

  7. Anonymous spune:

    Buna, Laura!.Am incercat si eu citeva din retetele tele sunt extraordinar de gustoase.am incercat astazi corneti(cornuletele) tale sunt delicioase.Merci ca impartasesti cu noi din minunatiile tale culinare. pupici!

  8. Laura spune:

    Buna Anonim si multumesc mult de vizita!! Ma bucur tare mult ca iti plac retetele mele si ca ti-au placut cornuletele. Te mai astept cu mare drag pe la mine!! Te pup!

  9. denisa spune:

    Le-am facut ieri si sunt super bune: moi,pufoase,usoare si totusi consistente.
    Blog minunat cu retete minunate. Multumim.O primavara frumoasa iti doresc!

  10. Laura spune:

    Multumesc mult Denisa draga mea ca le-ai incercat si tare ma bucur ca ti-au placut. Te pupic si o primavara minunata sa ai!!

  11. elena spune:

    multumesc laura pentru retetele tale minunate ! recunosc , ca bucataria nu-i punctul meu forte dar datorita blogului tau incerc sa schimb acest lucru ! felicitari !!!

    ce bloguri mai urmaresti ?!

  12. Mihaela spune:

    Astazi am facut si eu aceste minunatii si deja nu mai am….sunt ffff bune!Multumesc ,Laura!Mereu fur cate ceva de la tine!

  13. Luminita spune:

    Draga Laura, de cateva zile tot intru pe la tine si de fiecare data experimentez cate ceva. Azi a venit randul tagliatelelor cu ton (care la ora asta sunt deja istorie) si a acestor pufosenii, care acum sunt in cuptor si mi-au umplut deja toata casa de parfum.
    O singura problema (mare -zic eu) am cu retetele tale: faptul ca eu nu pot decat sa le gatesc, sa le miros si sa-i privesc pe ai mei cum devoreaza rezultatul si sa le ascult exclamatiile de placere… Eu sunt la dieta :(…
    Esti o sursa permanenta de inspiratie pentru mine si pentru asta iti multumesc frumos!

    • Laura spune:

      Luminita scumpa mea, stiu cum e sa fii la dieta, crede-ma!!:)) Macar ai satisfactia ca ce ai pregatit este apreciat de cei dragi.
      Pupicei cu mare drag si multumesc mult ca-ti plac retetele mele!!:)

  14. suzana spune:

    mii de multumiri pentru aceasta reteta!desi sunt incepatoare in ale bucatariei si fug mereu de aluaturi framantate si dospite, aceste minunatii mi-au iesit extraordinar de gustoase si pufoase. si pe langa asta le-am facu si foarte repede si cu bebele langa mine!!iti citesc blogul de mult timp si te apreciez sincer pentru tot ce faci!tine-o tot asa, iar eu promit ca voi incerca in continuare retetele tale!

  15. dana.a spune:

    am incercat reteta asta si au fost suuuper bune sotul meu a zis ca is mai bune ca alea care le mananca el la bar. Felicitari pt retete

  16. Monica spune:

    Buna Laura! Iti urmaresc avid retele postate si chiar am incercat cateva, mereu cu reusita (pizza, gogosele, supe). Cand am timp liber si caut inspiratie mereu ma uit pe pagina ta.
    La aceasta minunata reteta (pe care vreau sa o fac in weekend) nu gasesc temeperatura la care ar trebui bagate in cuptor: 180 grade sau mai jos?
    Ce voiam sa te mai intreb: te-ai gandit sa postezi o reteta de profiterol? Mi se pare un desert extrem de pretentios, niciodata nu mi-a iesit cum trebuie… Ca idee.
    Mersi frumos!

    • Laura spune:

      Monica, draga mea, iti multumesc foarte mult pentru aprecieri!
      Asa cum am scris in reteta, se coc in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 15-20 minute.
      Sigur o sa postez si o reteta de profiterol. Este desertul meu preferat!
      Pup cu drag!

  17. Laura Farkas spune:

    Buna seara Laura,te rog sa-mi spui ce parere ai daca in loc de samburi de migdale as folosi fulgi.Felicitari pentru retete,sunt foarte bune! Iti doresc un „AN NOU FERICIT CU MULTE,MULTE SATISFACTII SI MULTA ,MULTA SANATATE! LA MULTI ANI!

    • Laura spune:

      Laura, draga mea, poti folosi si fulgi de migdale in cazul in care nu ai migdale intregi.
      Poti inlocui migdalele cu nuci, alune sau samburi de pin.
      Eu parca te-as sfatui sa inlocuiesti migdalele cu niste nuci sau alune, pentru ca fulgii de migdala cunt subtiri si nu se vor simti foarte bine in umplutura.
      Pup cu drag!

  18. Nadia spune:

    Le-am facut in seara asta si pe acestea si cornurile fragede cu iaurt. Acestea sunt mai pe gustul meu, desi si cele cu iaurt au fost foarte apreciate de familie. Eu cred ca n-am intins suficient de bine foaia si au iesit un pic cam mari, insa gustul nu a avut de suferit. In general, retele tale sunt pe „profilul” meu, imi este drag sa le prepar pentru ca stiu ca merg la sigur.

  19. ale spune:

    delicios:X le-am incercat si sunt superbe:X foarte pufoase si super gustoase. laura, felicitari pentru munca ta. imi plac foarte mult retetele tale. am incercat multe dintre ele si sunt foarte multumita de rezultat de fiecare data. mult succes in continuare in tot ce faci. pupici

    • Laura spune:

      Toni, foaia initiala a fost aproximativ dreptunghiulara. Am taiat ulterior marginile astfel incat sa obtin un dreptunghi perfect.

  20. Movileanu Steliana spune:

    Am incercat si eu astazi briosele si sunt delicioase . Eu sunt novice in ale gatitului , insa cu ajutorul retetelor si explicatiilor de pe site-ul tau invat tot mai multe . Mi-au iesit niste briose gigant, intradevar , dar gustul e minunat …

    • Laura spune:

      Gianina, draga mea, trebuie sa iei in calcul ca orice aluat cu drojdie isi dubleaza volumul in timpul dospirii. Deci, daca le vrei mai mici, trebuie sa imparti aluatul, de la inceput, in portii mai micute.

  21. liana spune:

    Draga Laura, uite ca reteta asta „mi-a scapat”, nu stiam ca o ai pe blog, noroc cu cartea cu aluaturile! am facut ieri varianta finlandeza (cu cardamom si scortisoara) si au fost minunate, moi si usoare, aromate, excelente – ca orice reteta de-a ta!

  22. Roxi spune:

    Buna, Laura!
    Iti urmaresc blogul de mult timp, dar pana acum nu am indraznit sa scriu… iti multumesc mult pt tot ce impartasesti cu noi, iar astfel ne esti de mare ajutor mai ales celor care suntem incepatoare in ale bucataritului :p.
    Referitor la reteta aceasta, pt ca sunt incepatoare in ce priveste aluaturile, am cateva intrebari:
    Cum stiu daca aluatul mai cere faina? Eu am pus cele 500g, plus cele 25 de care ziceai ca va mai fi nevoie si aluatul tot era putin lipicios si mi s-a parut cam moale… insa am reusit sa-l adun si sa-i dau forma rotunda ca sa il las la dospit. Dar luandu-ma cu treaba l-am lasat cu aproape o ora mai mult la dospit si cand l-am rulat si taiat in bucatele, mi s-a parut mai moale decat ce ai tu in poza, si nu prea si-au pastrat forma atunci cand le-am apasat cu coada de la lingura…
    Faptul ca se depaseste timpul de dospire face si asta ca aluatul sa fie mai moale?
    Si ultimul lucru, daca am depasit oricum timpul de dospit, mai e nevoie sa le las sa dospeasca in tava 45 de min? (Eu oricum le-am lasat deja, acum ma pregatesc sa le bag in cuptor, insa vroiam sa stiu pt alte ocazii).
    Iti multumesc anticipat pt rabdare :d si raspuns, sper sa nu te fi obosit cu un comentariu asa de lung, insa indicatiile imi sunt de foarte mare folos!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Roxi, sper ca raspunsul meu nu ajunge prea tarziu la tine.
      Draga mea, un aluat care se lipeste de maini intotdeauna mai are nevoie de faina. Iti dai seama cand sa te opresti cu adaugatul fainii in moemntul in care acesta nu se mai lipeste de planul de lucru sau de mana. Cu toate acestea, consistenta aluatului trebuie sa fie moale, deci adauga faina lingura cu lingura si framanta foarte bine dupa fiecare lingura adaugata. Eventual, unge-ti mainile cu putin unt topit sau ulei de arahide. Cu cat lucrezi mai mult aluatul, cu atat acesta devine mai elastic.
      Daca depasesti timpul de dospire, aluatul va pierde aerul, in timpul coacerii, si se va lasa. Deci nu depasi niciodata timpul mentionat in reteta. In momentul in care aluatul isi dubleaza volumul, este pregatit pentru etapa uramtoare. Daca totusi se intampla sa il depasesti, scurteaza a doua dospire cu cca 15 minute.

  23. Sammy spune:

    Buna Laura! Felicitari si multumesc frumos! Este un aluat magnific. L-am folosit de zeci de ori si de fiecare data a fost wow. Am preluat aluatul si il folosesc in mai multe combinatii , cu nuca, mac sau umplut si rulat gen bigli magnific, desii austriecii mei nu il scot din strudel iar cozonac mi se pare impropriu. Una peste alta e fenomenal. O singura observatie, eu am modificat putin la zahar , 110 gr, iar in legatura cu cantitatea de faina , aici nu m-am incadrat niciodata in 525 gr, am depasit, dar aluatul il simt deja asa ca e relativ 🙂 Multumesc fumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor