Pastele Pici sunt niste spaghete mai groase, caracteristice bucatariei toscane.
Pastele Pici, inrudite cu spaghetele, sunt niste paste de casa destul de modeste ca ingrediente si mod de preparare. Aluatul nu contine decat apa, faina si sare. In trecut, erau consumate de persoanele foarte sarace care-si permiteau sa le condimenteze doar cu un fir de ulei de masline si ceapa.
Cele mai populare versiuni in care vom regasi pici toscani, sunt „pici all’aglione” (se calesc 5-6 catei de usturoi in ulei de masline, la foc foarte mic, si apoi se adauga pici) si „pici alle briciole„(se calesc in ulei de masline, firimituri de paine veche si un catel de usturoi. Dupa ce pastele au fiert, se aduaga in tigaie, se amesteca cu firimiturile si apoi se servesc cu putin pecorino).
Ingrediente – Paste Pici toscane
- 500 gr faina (ideala ar fi faina de grau dur)
- 250 ml apa
- sare
Mod de preparare pici
- Punem faina pe planul de lucru, facem o gropita in centru si turnam apa.
- Cu ajutorul unei furculite, incepem sa amestecam faina cu apa, avand grija sa nu curga apa din centrul fainii.
- Cand aluatul a inceput sa capete consistenta, incepem sa framantam cu mana.
- Aluatul final are o consistenta dura.
- Il acoperim cu o carpa usor umeda de bumbac si il lasam sa se odihneasca 45 de minute.
- Dupa repaus, intindem aluatul intr-o foaie groasa de 2 cm si ungem suprafata foii cu putin ulei de masline.
- Taiem aluatul in fasii late de cca 1-2 cm. Taiem fasiile in doua parti egale.
- Rulam fiecare fasie, sub palme, pana obtinem un snur lung (mult mai lung decat spaghetele) si destul de grosut.
- Aseazam pastele pici pe un fund de lemn mare, bine pudrat cu faina si ii lasam sa se usuce cca 2 ore, acoperiti cu o carpa curata de bumbac.
- Eu i-am pregatit cu un sos asemanator sosului ragù.
Ingrediente sos
- 400 gr tocata de vita
- 1 ceapa
- 1 ardei gras
- 2 morcovi
- 2 catei usturoi
- rozmarin
- 8-9 frunze busuioc
- salvie
- 400 gr suc de rosii
- 2 linguri smantana
- sare
- piper
- 1/2 pahar de vin alb
- 1/2 pahar apa
Mod de preparare sos
- Taiem in cubulete ceapa, ardeiul, verdeata, usturoiul si morcovii.
- Punem carnea la calit in 2 linguri de ulei. Cand isi schimba culoarea, adaugam vinul si il lasam sa se evapore.
- Adaugam legumele, amestecam bine si le lasam pe foc mic pana cand s-au inmuiat.
- Intre timp dam rosiile pe razatoare si combinam sucul cu 2 linguri de smantana si apa.
- Cand s-au inmuiat legumele, adaugam sucul de rosii.
- Lasam sosul pe foc pana cand scade, cca 45-50 minute.
Mod de preparare pici cu sos ragù
- Umplem o oala incapatoare cu apa, adaugam 2 linguri cu ulei de masline si 1 lingurita cu sare.
- Cand apa incepe sa fiarba, adaugam pici.
- In momentul in care revin la suprafata apei, ii scoatem cu o paleta cu gauri si ii adaugam direct peste sos.
- Amestecam bine si ii mai lasam pe foc mic inca 2-3 minute.
- Ii servim cu putin parmezan ras pe deasupra.
Pofta buna!
M-am intors!!!! Super arata pastele astea!!!! Si sigur au gust bun. Felicitari pt indemanare! :-*
Uauuuuuuuuu!si eu cred ca-s super bune!!!!!!!!ador acest gen!le fac si eu!(dar nu stiu cind)bravo si te salut cu drag!(am ceva virusi in calc.of,of!
Inisooooor!!!!!Ce ma bucur ca te-ai intors ca imi lipseau discutiile noastre.Sunt super bune pastele astea si ti le recomand din toata inima.Abia astept sa-mi povestesti cum a fost in vacanta.Pup!!!
Drga mea Mariana tare mult ma bucur sa te revad pe la mine.Tare rau imi pare ca ai calc virusat dar neaparat sa incerci un virus bun gen Kaspersky pt o scanare eficienta.Te pupic si ma bucur ca iti plac pastele mele.Sunt delicoase si tare simplu de facut.Sa-mi spui daca ai rezolvat cu virusii si daca ai nevoie de ajutor eu sunt aici!!!Te pupic!!
Laura, pastele astea cand le pui la uscat sunt indoite sus, nu? Adica o parte sunt pe masa si partea mai lunga cade jos?.. Sper ca m-ai inteles… Se ingroasa putin in partea de jos, cum „curg”, nu? Thanks!!!
Inisor sa vedem daca am inteles..daca te referi la prima poza,pastele le-am pus pe un bat lung invelit in hartie de copt si sprijinit intre 2 scaune.Nu stau pe masa.Acum ca ma uit mai atent la poza parca stau o parte pe masa si capetele atarna dar nu e asa.Eu zic dupa ce le faci sa le lasi aliniate pe un fund de lemn plin de faina cateva ore la uscat,nu e musai sa le pui pe bat.Capetele sunt mai groase ca le-am facut fff rapid ca muream de foame si nu aveam nimic de mancare in casa asa ca cel mai bine e sa le tai si sa le lasi frumoase fara capetele alea mai grosute.Vezi ca ies fooooarte lungi asa ca te sfatuiesc sa le tai in doua.Te pupic duuuulce si sper ca am inteles ce m-ai intrebat si ca ti-am raspuns pe masura.
Mersi! Am inteles! Clar ca se vor executaaaa…
Abia astept sa vad ce minuni iti ies!!
Astazi le-am facut si eu Laura pentru cina…sunt o minune, nu am cuvinte…am muncit ceva…dar merita din plin…esti o Laura de milioane!
Si eu fac paste in casa si sint delicioase, o sa incerc sa le rulez ca le lasam mereu late. E o idee buna.
Draga mea Rux iti raspund cu intarziere mareeee mare dar abia acum am vazut comentariul tau. Te pupic cu drag si iti multumesc ca le-ai incercat!! Weekend minunat sa ai!
Cris draga mea asa-i ca pastele in casa sunt absolut minunate? Chiar ieri am facut tajarin, un tipi de paste piemontez si le-am servit aseara cu pofta mare mare. Te pup cu drag si abia astept sa imi spui cum ti-au placut pici.
Cred ca ai vrut sa scrii „400g carne tocata condimentata”. Oricum se intelege… si arata grozav, dar nu cred ca am tupeu sa incerc sa fac singur paste
Andrei, este foarte simplu sa faci paste in casa si gustul lor este divin. Incearca macar o data, de curiozitate.
Multumesc ca-ti place reteta.