Chec pufos cu frisca – ideal pentru micul dejun, alaturi de cafea
Acest delicios chec pufos cu frisca se numara printre dulciurile cele mai apreciate la noi in famillie. Il servim de obicei dimineata, alaturi de cafea sau ceai, dar uneori ne mai scapa cate o feliuta si la ceaiul de seara.
Smantana lichida pentru frisca (ingredientul cheie al acestui chec) transforma acest desert intr-o minune delicioasa si foarte pufoasa, iar glazura de lamaie da o nota usor acrisoara acestui delicios chec pufos cu frisca.
Daca nu aveti frisca, dar aveti pofta de dulciuri de casa si sunteti hotarati sa faceti o reteta de chec, va sfatuiesc sa faceti reteta de chec pufos cu rahat (mai clasica) sau alte retete din categoria de checuri.
Chec pufos cu frisca – Ingrediente (forma rotunda 28 cm)
- 200 g faina
- 100 g amidon porumb
- 300 g zahar
- 3 oua intregi +1 galbenus
- 300 ml smantana lichida pentru frisca
- 1 lamaie mare (doar coaja rasa)
- 5 g praf de copt
- 1 varf cutit sare
Ingrediente pentru glazura de lamaie
- 250 g zahar pudra
- 1 albus proaspat
- zeama unei lamai medii
Chec pufos cu frisca – Mod de preparare
- Mixam foarte bine zaharul cu ouale intregi, galbenusul, sarea si coaja rasa de lamaie.
- Adaugam smantana lichida si mixam din nou, pentru cca 2-3 minute, la viteza medie.
- Adaugam treptat faina amestecata cu amidonul de porumb si praful de copt si mixam. Consistenta finala a aluatului este mai solida.
- Punem aluatul checului pufos intr-o forma rotunda, cu gaura la mijloc, tapetata bine cu unt si faina, si il nivelam cu ajutorul unei spatule/linguri.
- Introducem checul pufos cu frisca in cuptorul preincalzit la 170°C pentru 30-45 minute.
- Inainte de a-l scoate din cuptor, il intepam cu o scobitoare. Daca aceasta iese uscata, atunci checul este copt.
- Scoatem checul din cuptor, il lasam sa se raceasca cca 3-4 in forma, apoi il rasturnam pe un gratar unde-l lasam sa se raceasca complet.
Mod de preparare glazura de lamaie
- Mixam albusul amestecat cu zaharul cca 2-3 minute.
- Adaugam sucul de lamaie si mixam pana obtinem o glazura omogena, cu o consistenta semilichida.
- Asezam gratarul pe care se afla checul, intr-o tava. Turnam glazura peste chec.
- Lasam glazura sa se intareasca, apoi servim checul pufos cu frisca, cu foarte multa pofta.
- Este delicios!
Sumar
Nume Reteta:
Chec pufos cu frisca - ideal pentru micul dejun, alaturi de cafea
Autor:
Laura Adamache
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
9 Review(s) Based on
Interesanta reteta ! Am sa incerc si eu ca pare tare bun 😉
Ala draga tare bun si pufos e acest checulet. Chiar am sa-l refac si eu ca tare mult ne-a placut!! Pupicei!!
Salut!De cateva saptamani am urmarit site-ul tau si m-am hotarat pana la urma sa fac acest chec.Am o problema,dupa ce am pus frisca(am folosit vegetala,poate asta a fost problema) nu s-a mai batut,a devenit si mai lichid de cat era cand am mixat doar ouale cu zaharul.Checul a iesit totusi foarte bun,foarte aromat si"zemos".Am facut si glazura(nu mai incercasem niciodata)dar dupa ce s-a uscat a devenit sfaramicioasa e normal sa fie asa?Eu ma asteptam sa fie lucioasa si sa se taie k o ciocolata topita.Foarte faien retetele tale(si pozele la fel:p)O sa mai incerc azi painicile cu lapte,sunt curioasa sa vad ce iese.Spor la bucatarit!
Elena draga mea sa stii ca si mie mi s-a intamplat de doua ori lucrul acesta dar rezultatul a fost exact la fel. Checul trebuie sa aiba o consistenta mai umeda, nu uscata. Ma gandesc ca singura explicatie e frisca folosita. Glazura asa trebuie sa iasa, sfaramicioasa. Este o glazura ideala pentru biscuiti. Daca folosesti coloranti in bucatarie, desi eu nu te sfatuiesc, poti pune cateva picaturi in glazura si iti vor iesi niste biscuitei foarte veseli. Te pup si iti multumesc ca ai incercat checul.
Am facut (am incercat) acest chec, dar a crescut asa de mult incat a iesit din tava si a umplut cuptorul de fum si miros.Am incercat cam 10 retete (aproape in fiecare zi fac cate una) majoritatea au iesit exact ca la tine, dar am avut si esecuri pe care le-am trimis la fiecare reteta (negresa cu banane- a crescut f. mult si apoi a scazut la jumatate, fursecuri maroc care au iesit foarte tari. Multumesc pentru toate retetele exceptionale (numai ale tale le folosesc)swi astept cat mai multe NOI.
Anonim iti multumesc ca ai incercat retetele mele. Checul acesta creste foarte mult intr-adevar si trebuie o forma de 26-28 diametru si adanca de vreo 8 cm ca sa nu ai surprize. Incearca data viitoare ori sa folosesti o forma mai mare ori sa inumatatesti cantitatile. Fug acum sa iti raspund la negresa si ghoriba.
Buna Laura vreau si eu sa fac acest chec insa am o problema, nu pot sa folosesc amidon de porumb. Am o problema. Te rog sa mi spui cu ce anume pot sa l inlocuiesc sau daca se poate fara si bineinteles in ce fel se schimba rezultatul final fara acest ingredient. Multumesc mult Ana G.
Draga mea Ana poti pune numai faina, adica 300 gr faina. In general in orice reteta vezi amidon de porumb sa stii ca o il poti inlocui linistita cu faina. Amidonul ofera aluatului pufosenie dar si cu faina iese foarte bun. Te pup cu drag!!
L am facut inainte sa mi dai raspunsul ca nu mai aveam rabdare. Si asa e, am folosit mai multa faina. Mi a iesit foarte bun. pup Ana G.
buna Laura!
am facut si eu checul asta si mi-a placut f mult, f fin si cu o consistenta un pic umeda.
nici la mine nu s-a intarit dupa ce am adugat frisca dar rezultatul a fost ok, ma gandesc , ca pe viitor sa bat frisca separat si apoi nsa combin cu restul.
aaa eu l-am facut si cu aroma de cafea, am pus 2 linguri de ness in loc de lamaie ….super!
Foarte bun. L-am facut aseara. Intr-adevar cand am adaugat frisca compozitia a devenit mai moale dar la final rezultatul a fost foarte bun. La fel ca si fotografia ta. Multumesc pentru reteta. Am facut si tarta cu dovlecei si a fost foarte buna. Felicitari pentru blog.
Draga Laura,
Am facut checul si a iesit foarte bun si fin. Nu am avut esenta de lamaie (am inlocuit cu coaja unei lamai intregi) si amidon (300 g faina in total). Mi-a iesit un chec inalt intr-o tava mare de chec (cred ca e mai bine cum ai avut tu, forma cu gaura in mijloc, are suprafata mai mare, si pentru glazura probabil, pentru ca mie mi-a ramas glazura aproape jumatate nefolosita). Stii cumva daca se pastreaza in borcan in frigider (citeva zile)? multumesc pentru reteta, o s-o mai fac. Checul Mulino Bianco e preferatul sotului meu, daca ar fi dupa el ar trebui sa fac numai reteta ta de chec, niciodata una noua, 🙂
Elena scumpa mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut checul. Chair am sa-l refac si eu ca de foarte mult timp nu l-am mai facut.
Sa stii ca si mie imi place la nebunie checul Mulino Bianco asa ca il inteleg pe sotul tau. Si eu l-as face incontinuu.:)))))
Scumpa mea, nu am incercat sa tin glazura la frigider dar nu vad de ce nu s-ar putea.
Eventual, o poti reincalzi la bain marie cand vrei sa o folosesti pentru ca in frigider o sa se intareasca.
Totusi nu o tine mai mult de 3-4 zile in frigider. Chiar daca are mult zahar in compozitie, inainte de-a o refolosi asigura-te ca nu a capatat vreun miros ciudat.
Pup cu mare mare drag!!!
Draga mea Laura ,am facut azi aceasta minunatie si tin mult sa iti spun ca a iesit absulut minunat,a crescut cat trebuie,pufos,umed iar glazura este exceptionala ,abia asteptam sa il savuram…!!!!multumim inca o data pentru tot ceea ce faci este totul la superlativ!!!!!!!!!!!te pup cu drag si numai bine draga mea prietena,…..Irina!
Irina, scumpa, ma bucur mult ca ti-a placut!!
Pup dulce si sa va fie de bine!
Checul perfect clar! La el raman. Numai ca eu pun mult mai putin zahar pt ca am vazut ca asa iese mult prea dulce pt gustul nostru. si mai am o intrebare Laura crezi oare ca merge sa pun zeama de la lamaie direct in aluat? taie sau strica cu ceva cresterea? Pt ca acrisorul acela mi se pare ca merge de minune.. Seara buna pupici
Anamaria, draga mea, tare ma bucur ca ti-a placut!
Nu iti recomand sa pui suc de lamaie in aluat pentru ca poate intra in conflict cu frisca si este posibil ca aluatul sa se taie.
Pup cu drag!
Buna! Am facut si eu acest chec. Nu am intampinat problema mentionata de mai multe persoane cum ca aluatul ar ramen lichid dupa turnarea cantitatii de frisca lichida, probabil pentru ca am mixat f bine (m-am gandit ca si atunci cand fac frisca in mod normal viteza mixerului trebuie sa fie mare). Nu prea m-a incantat glazura insa… si as cauta alt tip de glazura. Cat depsre zahar am pus 200 de grame si era chiar si asa destul de dulce 🙂
Bine v-am gasit!
Bine te-am gasit, draga mea!
Aveti retete minunate si ma bucur ca v-am descoperit.
Buna ziua,
caut demult o reteta cu smantana lichida batuta. Tare as vra sa o incerc. Problema este zaharul, este destul de mult. CAt credeti ca il pot reduce fara sa afecteze checul? Va multumesc mult.
Draga Isabela, poti reduce cantitatea zaharului la 250 g. Cu drag.
Buna ziua! Pot pune si fructe peste acest chec? Multumesc!
Sigur ca da. Cu drag!