Pizza traditionala italiana – Retete culinare Laura Adamache
Pizza traditionala italiana nu este tocmai simplu de facut dar rezultatul este atat de delicios, incat merita pe deplin efortul nostru. Bineinteles ca topping-ul poate varia in functie de preferintele fiecaruia. In schimb, aluatul trebuie facut fara nici o modificare fata de reteta (ma refer la ingrediente, gramaj si timpul de dospire care aici este de 9 ore). Inainte de a trece la reteta propriu zisa, as dori sa punctez regulile principale pentru o pizza traditioanala italiana reusita:
- Ingredientele pentru o pizza italiana traditionala delicioasa trebuie sa fie de o calitate ireprosabila. Stiu ca suntem tentati sa punem cam tot ce gasim prin frigider, lucru total gresit. Surprinzator, dar o pizza simpla si aparent saraca in ingrediente, ofera un gust mult mai bogat si mai bine definit decat una foarte incarcata. Concluzia: preferati calitatea si nu cantitatea.
- Un alt lucru de care trebuie sa tinem cont si care este foarte important pentru reusita unei pizze cu adevarat gustoase, este utilizarea facaletului. NU FOLOSITI FACALETUL, pentru ca utilizandu-l aerul din aluat este scos complet iar glutinele sunt „ucise” si nu ii mai confera aluatului elasticitate. O cantitate de aer trebuie sa ramana in aluat pentru ca aerul in contact cu caldura cuptorului ajuta pizza sa se coaca si dinspre interior spre exterior. Asa ca intindeti aluatul exclusiv cu mainile (mai exact cu buricele degetelor), incepand dinspre centru spre margini. Nu este absolut deloc greu (tehnica se prinde imediat). Va garantez ca nici nu se poate compara gustul unei pizze intinse cu mana cu gustul si cosistenta unei pizze intinsa cu facaletul.
- Apa folosita nu trebuie sa fie calcaroasa sau sa contina prea mult clor (o astfel de apa impidica o corecta dospire). Daca stiti ca apa de la robinetul vostru are caracteristicile astea, aveti 2 solutii: ori fierbeti apa si o lasati sa se raceasca, ori folositi apa plata.
- NU FOLOSITI KETCHUP! Din pacate in pizzeriile noastre se foloseste ketchup in loc de suc proaspat de rosii, ceea ce este absolut interzis pentru o pizza adevarata.
- Sarea cea mai buna pentru pizza este sarea marina, ale carei proprietati ajuta la o corecta dospire.
- O alta regula foarte importanta este „dubla dospire”. Adica dupa prima dospire, pizza este intinsa in forma si apoi se mai lasa sa dospeasca in general intre o ora si trei ore.
- Cam astea sunt principalele reguli pentru reusita unei pizze cua devarat gustoase. In caz ca-mi mai amintesc ceva voi completa articolul.
Topping-ul este asemanator cu cel al pizzei margherita, numai ca difera aluatul.
Ingrediente aluat – Pizza traditionala italiana
- 600 g faina (ideala ar fi manitoba care are un continut de glutine ridicat)
- 400 ml apa (eu am folosit apa plata la temperatura camerei ca e cald afara dar iarna trebuie sa fie usor calduta)
- 1 g drojdie deshidratata/1 g drojdie proaspata (cel mai bine se cantareste cu un cantar electronic)
- 9 g sare
Ingrediente topping
- 300 g rosii proaspete
- 300 g mozzarella din lapte de bivolita/vaca
- 10-12 frunze busuioc proaspat
- 4-6 frunze salvie proaspata
- 4 linguri ulei masline
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 lingurita zahar
Mod de preparare aluat
- In primul rand, cernem faina si o punem intr-un vas. Intr-un vas separat, punem apa si adaugam drojdia deshidratata. In lingurita din poza de mai jos, se afla 1 gr de drojdie.
- Adaugam 2 pumni de faina si amestecam cu mana in asa fel incat sa nu se formeze prea multe cocoloase.
- Adaugam alti 2 pumni de faina si amestecam cu mana, si tot asa pana cand aluatul prinde o oarecare consistenta.
- Aluatul final va fi moale si va fi lipicios.
- Ne oprim cu adaugatul fainii cand ne mai ramane fix un pumn de faina.
- In acest punct, ne pudram bine de tot mainile cu faina, si cu o mana ridicam aluatul din vas si ii „sugrumam” partile laterale si capetele, inchizandu-le dedesubt. Sper sa va dati seama din pozele urmatoare despre ce vorbesc.
- In felul acesta partea umeda din interiorul aluatului vine deasupra. Presaram din pumnul de faina ramas si tot strangem aluatul pe dedesubt pana o absoarbe. Cam asa:
- Repetam aceasta operatie pana cand terminam faina.
- Punem aluatul intr-un vas pe care-l inchidem cu folie alimentara de plastic si il lasam 6 ore la crescut.
- Dupa 6 ore, aluatul e crescut si prezinta la suprafata bulbucei micuti.
- Consistenta este foarte moale asa ca nu va speriati.
- Pudram cu faina bine de tot masa de lucru si mainile si rasturnam aluatul pe masa.
- In functie de forma in care veti face pizza, il impartiti in mai multe bucati, astfel incat aluatul intins sa aiba o inaltime de 1 cm. Eu am facut in tava de aragaz si mi-a intrat trei sferturi din aluat. Cu restul, am facut o pizza mica si crocanta pentru Cris.
- Ungem tava cu ulei de masline si intindem aluatul in ea. Daca aluatul e bine lucrat nu va fi greu de intins. Intindem aluatul cu mana pe toata suprafata tavii.
- Acoperim tava cu folie sau cu un servet de bumbac si lasam pizza traditionala italiana la crescut inca 3 ore.
Mod de preparare topping pizza
- Inainte de-a o baga la cuptor facem topping-ul.
- Mixam ingredientele de mai sus (inclusiv 150 gr mozzarella, celelalte 150 gr de mozzarella le adugam felii sau zdrobite cu mana, pe deasupra pizzei) pentru 2 minute la viteza maxima.
- Rosiile le oparim inainte si le curatam de coaja sau le dam prin razatoare.
- Intindem topping-ul pe suprafata pizzei iar pe deasupra, mozzarella ramasa.
- Coacem pizza in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 10-15 minute.
- O servim calda. Este delicioasa!
Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Pizza traditionala italiana
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
14 Review(s) Based on
Astept reteta!!!!
:-))) arata tare bine…. Vreau doar sa stiu daca blatul poate iesi mai subtirel sau daca pentru asta trebuie sa fac blatul pizzei margherita pe care il ai tu. Te pup!
Draga mea Ina daca intinzi blatul la 1 cm ,pizza iti iese mai subtirica.eu l-am lasat de la inceput cam la 2-3 cm pentru ca asa a fost cerinta.Dar iese subtire daca o intinzi subtire.Oricum este o mare diferenta de gust intre margherita si pizza asta.Prefer cu ochii inchisi pizza traditionala pentru ca blatul e fffff pufos.Eu te pupic si desi cam muncesti si astepti pana o mananci, merita.
Misto de tot aluatul!Si eu camtot asa-l fac,doar canu-l las asa mult la crescut.Data viitoare fac exact dupa reteta ta.Îmi place textura !Merci!
Maya est demential aluatul!!O sa-ti placa sigur.Se lucreaza un picut mai greu cu el ca e destul de moale dar in cazul tau nu-mi fac probleme ca o sa ai vreo dificultate sau ca nu o sa-ti iasa!!E tare pufos si chiar daca lasi pizza de pe o zi pe alta nu isi schimba deloc consistenta.Te pup si merci de vizita si nu in ultimul rand iti multumesc tare mult pentru premiu!!
Laura, faina manitoba echivaleaza cu ceva faina de pe la noi? Uite eu f rar folosesc faina tip 000. Eu cumpar doar tip 550 sau 650. Merge asa ceva? Te pup!
ina draga mea,in cazul in care nu gasesti chiar faina Manitoba,mi-e teama ca singurul lucru cu care o poti inlocui e faina 000 normala de la noi.Faina Manitoba(originara din America de Nord de unde are si numele)este o faina de grau de cea mai buna calitate.Se ditinge de celelate faini prin faptul ca este mai puternica(coeficientul „W”al acestei fainii este de 350 pe cand al fainii noastre 000 este mai mic de 170.Este extraordinar de buna dar si taare scumputa(1kg costa cam 4 euro).Eu folosesc Manitoba numai in combinatie cu faina 00 ca e cam scumpa.In schimb daca vrei sa faci panettone sau colomba e recomandabil sa folosesti manitoba.Deci,concluzia e ca o poti inlocui cu faina alba 000.Din cate stiu faina 650 e faina de tarate,nu?Daca da,nu e buna pentru pizza.Faina 550 mi se pare ca se foloseste la paine,cozonaci,etc,asa ca eu zic ca merge si la pizza.Te pupic si daca mai ai nelamuriri sunt aici.
Laura mersi mult pt lamuriri. La noi sigur nu gasesc faina manitoba :-/ asa ca ma voi multumi cu cea 000. Faina 650 nu e de tarate, e faina alba dar e buna pt paine. Eu mereu o folosesc si painea iese mai buna decat cu 000. Te pup si cred ca am s-o fac.
Laura am postat azi ceva pt tine pe blog. Te astept sa vezi!
Inisor draga eu zic ca daca tu esti obisnuita cu faina 650 si daca e buna pentru paine,o poti folosi si la pizza asta.te pupic si tocmai am citit povestioara minunata postata la tine.Multumesc si ne auzim curand!!
Buna Laura… pizza ta arata fff bine. Intradevar e si de lucru cu ea. Am o intrebare: eu pentru aluaturi folosesc faina 000, dar am si faina grifica din grau moale, cu continut de gluten mare(mai mare de 28, as putea folosi o astfel de faina? Daca da in ce proportii?
Buna Ancuta draga si ma bucur ca iti place pizza asta. Este destul de laborioasa dar rezultatul merita tot efortul. Din cate stiu, faina grifica este o faina cu o textura mai „aspra” ca sa zic asa, decat faina normala si tocmai din aceasta cauza nu abosarbe foarte bine restul ingredientelor. Nu am lucrat niciodat nici un aluat cu tipul acesta de faina. Eu te sfatuiesc sa o incerci totusi cu faina normala 000 ca sa nu ai suprize. Te pup si sper sa iti placa!!!
ciao.am facut si eu aceasta pizza,dar nu am am fost prea multumita,desi am respectat toate regulile.nu stiu daca greseala a fost ca nu am pus zucchine ci sunca ciuperci si mozzarela.si ma gandesc ca asta a impiedicat aluatul sa devina pufos,de fapt partea de jos a venit crocanta dar cea de sus a ramas cruda,banuiesc din cauza ingredientelor.ma poti sfatui ce fel de aluat sa fac,ca sa pot pune acele ingrediente grazie
Draga mea Cris tare rau imi pare ca nu ti-a reusit pizza si ma gandesc sa nu iti fi ramas crud de la mozzarella folosita. Ai folosit mozzarella pentru pizza sau din aceea cumparata in zer? Daca folosesti de obicei mozza tinuta in zer, trebuie sa o scoti cu 1-2 ore inainte de utilizare,sa o sfarami si sa o pui la scurs intr-o sita. Poti folosi acest blat cu absolut orice ingrediente numai ca ar fi bine sa nu fie in exces pentru ca altfel ingreuneaza aluatul si automat nu iti mai ieses atat de pufos. Te pup si daca mai ai intrebari iti raspund cu mare drag!!
Am si eu o intrebare…poate pare stupida, dar am o curiozitate. Ce inseamna 400 gr. apa? E acelasi lucru cu 400 ml. apa? Sau ai pus pe cantar? Nu vreau sa gresesc.
Si apropo, la pizza margherita spuneai ca se supraincalzeste cuptorul 30 min si apoi pui pizza 6-7 min. Nu e prea putin ca sa se coaca aluatul? Multumesc pentru timp si astept cu nerabdare raspunsurile, ptr ca vreau sa fac pizza cu acest aluat. Arata super. Ela
Draga mea Ela intrebarea ta nu este absolut deloc stupida. Eu am cantarit apa in grame dar 400 gr apa inseamna 400 ml apa, asa ca daca ai o cana gradata pt lichide poti cantari 400 ml pt ca este acelasi lucru. La pizza margherita am incalzit cuptorul la 260 grade (cuptor electric) si avand in vedere ca tava se pozitioneaza pe prima treapta de sus a cuptorului, 6-7 minute sunt de ajuns deoarece aluatul este foarte subtire si se face imediat. Te pup si astept sa imi spui cum ti s-a parut pizza in caz ca o incerci!!
Laura,esti tare de tot! i-ti multumesc pentru reteta din toata inima , pentru ca sant in cautarea unei retete pufoase ca a ta :)) fii sigura ca o voi incerca , te pup si revin cu o pizza !
Draga Laura, am uitat sa te intreb la ce temperatura ai copt aceasta pizza si cat timp !
Anastasia draga mea ma bucur mult ca iti place reteta asta. Am copt pizza la 200 grade, cuptor electric, pentru 10-15 minute. Te pup!!
mersi pentru raspuns Laura, asteptam cu nerabdare, ca sa nu fac vreo gafa :)) te pup !
P.S. ma culc cu gandul la pizza ta si o visezi si noaptea :))
Anastasia scumpa astept sa imi spui daca ai incercat-o si dac ti-a placut!! Te pupic cu mare drag!!
Draga Laura , i-ti multumesc din suflet pentru reteta minunata de blat pentru pizza si vreau sa-ti arat ce mi-a iesit :)te pupic si eu , esti Guru in ale gatitului , jos palaria 😀
Extraordinara reteta. In sfarsit am putut manca acasa pizza asa cum puteam cumpara numai de la cele mai bune pizzerii din Iasi. De fapt…chiar era mai buna pizza facuta de mine pentru ca avea mai multa savoare. Multumesc mult pentru reteta. Si aluatul si sosul sunt grozave. Foarte greu am mai gasit pe internet si in carti de bucate o rateta de pizza care sa includa in sos si mozzarela. Nu inteleg de ce pentru ca ideea e super…Da dun gust bogat si deosebit.Ca sa nu mai spun ca e foarte greu sa gasesti retete de pizza ca la restaurant (sau cu un gust asemanator). E ca si cum bucatarii si-ar pazi retetele. Oricum asta facuta de tine e pur si simplu minunata.
Anonim tare ma bucur ca ti-a placut aceasta pizza. Este una dintre preferatele mele. Bucatarii isi pazesc cu sfintenie retetele si este un lucru vital pentru afacerea lor. Daca le-ar face publice sigur ar fi "imprumutate" de concurenta.
Iti multumesc mult de tot ca ai incercat reteta si ma bucur ca ti-a placut!!
buna laura,intrebarea mea este dc int-adevar ai folosit doar 1 gram drojdie,k nu-mi vine sa cred.arata delicios,nu de alta.o am in meniul de maine,si acum ma informez.o sa tin cont de sfaturile tale.merci
Anonim, da, 1 gram de drojdie am folosit. La retetele de aluat care necesita un timp de dospire mare se foloseste foarte putina drijdie. Daca ai pune mai multa aluatul ar capata un miros si un gust aspru si o textura cleioasa.
Gustul este cu adevarat divin, dar numai ca eu nu am putut s-o adun de prin tava. Am folosit o tava neteflonata, si nici uleiul nu s-a intins bine. A iesit un fel de "esec la pahar". Asta din prima tava, pentru ca mai am acum la cuptor o portie, si inca o portie ce esteapta sa intre. Singura chestie care nu am respectat-o a fost salvia, ca nu am avut, dar am pus oregano. Aluatul a iesit f f moale, chiar neasteptat de moale, asa ca nu am putut sa-l modelez cu capetele in interior pana ce se cuprinde toata faina ramasa (acei doi pumni) pentru ca imi curgea tot aluatul printre degete. Data viitoare am sa pun o idee mai multa faina. Oricum Laura, felicitari pentru blog, il urmaresc incontinuu, si am incercat f multe retete.
Buna Laura,
astazi tocmai am facut pizza urmand pas cu pas reteta ta si a iesit o nebunie 🙂
Multumesc 🙂
Cu drag Miha
Anonim ma bucur ca ti-a placut!! Iti recomand ca data viitoare, in caz ca o s-o refaci, sa tapetezi tava cu intai cu ulei si apoi cu foaie de copt pentru ca aluatul se va prinde si iti va fi ffff greu sa o desprinzi din tava dupa coacere.
Aluatul trebuie sa fie foarte moale dar nu curgacios. In functie de tipul de faina folosit (mai bogata sau mai saraca in glutine) aluatul poate inghiti mai multa sau mai putina apa. Daca ti-a iesit teribil de moale trebuia sa mai adaugi putina faina. Intotdeauna adaugi faina cu o lingura dupa care framanti si vezi daca mai e nevoie de alta faina.
Sper ca adoua tava sa-ti fie iesit bine.
Miha draga mea tare ma bucur sa stiu ca ti-a reusit si placut!!
Multumesc ca ai incercat-o!!
Pupicei cu drag si sa-ti fie de bine!!
Pot sa folosesc drojdie proaspata, nu? Si tot 1 gram? Si cum procedez cu ea, ca la margherita o amestec cu miere?
Anonim, sigur ca poti folosi drojdie proaspata. Tot 1 gram folosesti si procedezi la fel ca in cazul celei uscate din aceasta reteta, nu de la pizza margherita. O dizolvi in apa si apoi treptat treptat adaugi faina.
Tot Ecaterina sunt! Dupa ce m-ai dat gata cu pizza margherita, as incerca si aceasta pizza. Numai ca am o intrebare… Daca fac aluatul de cu seara si sta mai mult de 9 ore la dospit, pana dimineata, are ceva? Scuze ca pun atatea intrebari…poate chiar prostesti… pup
Am facut si eu pizza asta si e minunata, a iesit atat de pufoasa si de gustoasa!!! Multumesc pentru bucuria asta! O zi superfrumoasa cu soare si iubire!
Rodica, draga mea, sa iti fie de bine!!
O zi minunata iti doresc si eu si te mai astept pe la mine!
Draga Laura,
Sotul meu a mancat acum ceva vreme o pizza cu cartofi care cica este specific italiana. Inafara de coartofi mai avea sunca si ceapa. Ce zici de asta? exista asa ceva in Italia? si daca da, ai vreo reteta?
Multumesc
Gabriela, pizza cu cartofi este una dintre preferatele mele.
Gasesti la urmatorul link reteta:
https://www.lauraadamache.ro/2008/06/pizza-cu-cartofi-rozmarin.html
Poti inlocui rozmarinul cu felii subtiri de ceapa cruda si bucatele de sunca pe care le asezi din loc in loc intre feliile de cartofi.
Pup cu drag!
P.S feliile de cartof trebuie sa fie foarte subtiri ca sa se patrunda bine.
Multumesc din suflet, abea acum am vazut pizza ta cu cartofi pentru ca de obicei frecventez „prajiturile, torturile si biscuitii ” :-), de abea ieri am intrat la pizza sa vad ce e pe acolo.
Te pupicesc si inca o data multumiri! sute si mii 🙂
Am incercat reteta asta si tin sa iti spun ca mi-a iesit super! Sotul meu mi-a spus ca a mancat asa pizza numai in Italia 🙂 iti multumim pt reteta!
Bia, draga mea, sa va fie de bine!
Pup cu drag!
Probabil a mancat la Spizzico. Care cunoaste cu adevarat poate confirma.
scuze dar nu se face asa o pizza . am mancat peste tot prin Italia incepand din Sicilia , Napoli, Roma ,Venezia, aluatul este exagerat de gros. La Napoli am mancat cea mai buna pizza
Cristi, este vorba despre reteta aluatului de pizza.
Poti intinde aluatul cat de subtire doresti tu. Cand am preparat pizza respectiva, am avut niste musafiri care au dorit-o cu blat gros, dar eu o fac cu blatul subtire de obicei.
1g de drojdie e foarte putin…toti marii experti in pizza recomanda 25g pt 1kg de faina si lipseste uleiul de masline care este esential pentru elasticitatea aluatului, iar o pizza adevarata trebuie sa fie rotunda (obligatoriu)
Draga Cristina, timpul de dospire a unui aluat unde s-a folosit doar 1 g de drojdie este mult mai lung decat cel al unui aluat facut cu 25 g. Deci pentru reteta aceasta nu vom folosi decat 1 g, nu mai mult, si se va respecta timpul necesar dublarii volumului aluatului.
Niciun expert in pizza nu iti va recomanda sa folosesti 25 g drojdie la un aluat care trebuie sa dospeasca 9 ore. Din contra, este recomandat sa folosim cat mai putina drojdie posibil si sa lasam aluatul sa dospeasca lent.
Nu toate tipurile de aluat de pizza se fac cu ulei (elasticitatea aluatului nu este data de ulei, ci de tipul fainii folosite si de timpul alocat framantarii), asa cum pizza nu este obligatoriu rotunda. In pizeriile din Italia exista pizza al taglio care se coace in tavi dreptunghiulare.