Baigli Cozonac unguresc, Retete culinare de cozonaci
Baigli cozonacul unguresc, seamana mai mult cu o rulada cu multa umplutura, decat cu cozonacul clasic care este mai inalt si are umplutura mai putina. Cozonacul Baigli este foarte raspandit in Banat si in Ardeal unde se face de obicei cu ocazia Sarbatorilor de Paste. Cu toate ca are acest aspect de rulada, va spun sincer ca mi-a placut mai mult decat multi cozonaci pe care i-am gustat in decursul timpului.
Desi au venit caldurile si nu prea ne mai vine sa dam drumul la cuptor, m-am decis astazi sa fac aceste delicios cozonac unguresc pentru ca este preferatul lui Cris. Se face foarte simplu si este delicios. Aluatul de baigli este foarte usor de lucrat. O placere, as zice eu!
Daca nu iubiti foarte mult macul, il puteti umple cu nuca. Va recomand umplutura de nuca de la cozonacul cu nuca. Este foarte buna si perfect potrivita pentru baigli.
Ingrediente Baigli – Cozonac Unguresc
- 250 g faina
- 1 lingurita zahar
- 1 varf sare
- 50 g unt moale
- 90 ml lapte caldut
- 15 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata
- 1 ou mediu
- coaja portocala/lamaie
Umplutura Baigli Cozonac unguresc
- 50 g stafide
- 2 linguri rom
- 125 g mac
- 4 linguri miere
- coaja portocala/lamaie
Mod de preparare Baigli cozonac unguresc
- Aluatul de baigli l-am facut la masina de paine dar daca il faceti la mana, procedati astfel: puneti faina intr-un vas si amestecati-o cu sarea si zaharul.
- Adaugati untul la temperatura camerei si amestecati pana rezulta un aluat sfaramicios.
- Dizolvati drojdia in laptele caldut, faceti o gropita in faina si adaugati-l in gropita.
- Adaugati si oul si framantati dinspre centru spre margini pana rezulta un aluat moale si elastic.
- In caz ca mai este nevoie, se mai adauga o lingura de faina (la mine nu a fost nevoie).
- La masina de paine adaugam intai ingredientele lichide si terminam cu faina si drojdia.
- Setam masina de paine pe programul de framantat si dospit si o actionam.
Mod de preparare umplutura de mac pentru baigli cozonac unguresc
- Cat timp creste aluatul ne ocupam de umplutura.
- Peste macul macinat, se toarna apa clocotita, cat sa-l acopere, si il lasam la inmuiat cca 30 minute, dupa care il scurgem foarte bine.
- Intr-o tigaie antiaderenta, adaugam 4 linguri de miere, coaja de portocala si stafidele, tinute in rom pentru 30 de minute) si stoarse bine.
- In momentul in care mierea s-a topit, adaugam macul scurs si il lasam pe foc, amestecandu-l des, cca 10 minute.
- Cand consistenta umpluturii este omogena, stingem focul si lasam macul sa se raceasca.
Cum modelam Baigli?
- Pudram usor cu faina blatul de lucru si intindem aluatul intr-o foaie nu mai groasa de 1 cm.
- Intindem umpltura de mac pe intreaga suprafata a foii si strangem bine capetele.
- Il rulam si il punem in tava de cuptor, tapetata cu hartie de copt, sa creasca pentru 1 ora.
- Ca sa nu se lateasca in timp ce dospeste, ridicam marginile laterale ale hartiei de copt si punem in stanga si in dreapta cozonacului baigli, o forma de chec sau de cozonac sau orice alta forma mai inalta, astfel incat „corpul” cozonacului sa fie sustinut de forme in timp ce dospeste si sa nu se aplatizeze.
- Preincalzim cuptorul la 180°C,ungem cozonacul baigli cu un galbenus frecat cu o lingurita rasa de zahar pudra si 2-3 linguri de lapte, pudram cu mac si il coacem pentru maxim 30 minute sau pana cand suprafata este frumos rumenita.
- Il taiem si servim dupa ce se raceaste putin. Este un cozonac absolut delicios!
Pofta buna!!
Baigli – Hungarian sweet bread |
- For the dough
- 250 grams of flour
- 1 teaspoon of caster sugar
- 1 pinch of salt
- 50 grams of soft butter
- 90 ml of warm milk
- 15 grams of fresh yeast or 7 grams of dry yeast
- 1 medium egg
- Orange/lemon zest
- For the filling
- 50 grams of raisins
- 2 tablespoons of Rum
- 125 grams of poppy seeds
- 4 tablespoons of honey
- Orange/lemon zest
- I made the baigli dough in the bread maker but if you do it by hand, this is how to do it:
- Put the flour in a bowl and mix it with the salt and the sugar.
- Add in the butter (room temperature) and work it in by hand until you get a crumbly texture.
- Dissolve the yeast in the warm milk, make a well in the flour and pour it in.
- Add in the egg and knead from the center to the margins until the dough becomes soft and elastic.
- If needed, add in an extra tablespoon of flour (it wasn’t necessary in my case).
- In the bread maker, add the liquid ingredients first, then the solid ones, with the flour and the yeast being the last ones.
- Set the bread maker on the dough making module and let it work till it’s done.
- While the dough rises, prepare the filling.
- Pour hot water over the ground poppy seeds, barely covering them, and let them soak for 30 minutes then drain them well.
- In a non-stick pan, add 4 tablespoons of honey, the orange zest and the raisins (which have been previously soaked for 30 minutes and then drained well). When the honey has melted, add in the well-drained poppy seeds and let it simmer on low heat, stirring constantly for about 10 minutes.
- When the consistency of the filling is creamy, remove from heat and let it cool.
- Lightly flour the working surface and roll the dough in a 1 cm thick sheet.
- Spread the poppy seed filling all over the surface and tuck the ends in.
- Roll it and place it in the baking pan lined with baking paper, to prove for 1 hour.
- We don’t want it to spread while proving, so place on the left and the right of the baigli a bread pan or any other taller pan, so that the body of the baigli is aided to rise during proving and not spread and become flat.
- Preheat the oven at 180°C. Make a mixture of one egg yolk, 1 teaspoon of icing sugar and 2-3 tablespoons of milk and brush it over the baigli. Sprinkle some more poppy seeds and bake it for 30 minutes or until it has a nice, lovely golden color on top.
- Serve and slice after it’s cool. It’s really delicious!
Vai cum arata de bine!!! Il voi face curand pentru sot…care iubeste macul….multumesc din nou Laura!
Reteta buna, cu precizarea ca mierea nu se incalzeste, caci genereaza substante toxice. Se pune zahar in crema de mac.
E bun rau draga mea Rux!! Sper tare mult sa ii placa sotului tau!! si sotul meu adora macul si i-a placut mult de tot!! Te pupic draga mea si sa-mi spui cum v-a placut!!
Tocami ce am gustat din el…a iesit oauuuu,…..multumesc tare tare tare muuuult scumpa mea Laura!
Ma bucur tare mult Rux scumpa ca v-a placut!! Pupicei!!
o frumusete, Laura! ce dimensiune are tava? nu stiu cam cat sa-l intind. multumesc!
Flori scumpa te pupic si iti multumesc ca iti place rotocolul. Am folosit tava de la cuptor care are 30X40 cm. Pupicei!!
Ceau!
Draga Laura cred ca am deschise vreo 10 taburi cu retete de ale tale de frica sa nu pierd vreuna din vedere….. apropo cu o mana frec de zor untul cu zaharul de la "chinezoaica" si cu cealalta iti scriu…
Dintotdeauna am avut pentru prajitura cu mac (rasucita sau intinsa)o "slabiciune".Tin minte ca pe la 14 ani am vrut sa fac si eu placinta cu mac si am intrebat o vecina -care era "as" intr-ale prajituritului- daca a macinat cumva macul? raspunsul fiind "nu" am purces si eu la cucarit si sa nu iti spun ca macul nu avea nici un gust(desi l-am fiert bineinteles intreg in sirop), ti se spargeau grauntele intre dinti si aveam senzatia ca as manca nisip.
Asa ca iti multumesc din suflet pentru raspunsul mai mult decat binevoitor si prompt pe care l-ai dat si unei "adormite "ca mine in cazul "chinezoaicei".
Te pup cu tot dragu!!!!
Rodica
Rodica scumpa parca te vad cum robotesti in bucatarie!! Sa stii ca si eu am facut chinezoiaca zilele trecute si tare mult ne-a placut desi am oprit cateva bucatele pentru noi iar restul am dat gazdelor noastre. sa stii ca si eu acum cativa ani am fost sfatuita sa nu macin macul si mi-a iesit exact la fel. Era nisipos si avea si o tenta amara. Te pupic scumpa si ma bucur mult ca iti plac retetele de aici.
Laura,draga mea…iata ca iti scriu si-ti multumesc din nou…tocmai am facut "Rotocolul"…a iesit foarte bun…spre bucuria mea …imi place foarte mult macul in prajituri.Pupicei!
draga mea Raluca iti multumesc ca l-ai incercat si tare ma bucur ca ti-a placut!! Pupicei!!
salut, laura 🙂 uite, ma gandesc sa fac si eu maine rotocolul tau, care tare mult imi surade.. Doar ca eu vreau sa il fac cu nuca si sper sa imi iasa 🙂 m-a atras tare mult la reteta ta faptul ca nu trebuie sa pun decat un singur ou….. am vazut retete de cozonaci pentru care trebuia sa pun 6,7 oua…. ceea ce m-a chiar ingrozit….vreau sa te mai intreb cat trebuie sa las la crescut aluatul initial..(nu am masina de paine)
Draga Elena iese la fel de bun si cu nuca. In general la cozonac se folosesc multe oua dar la acest rotocol desi iese foarte pufos nu folosim decat un singur ou. Aluatul trebuie lasat pana isi dubleaza volumul, in generai intr-o ora sau maxim doua se va intampla acest lucru. Te pup si astept sa imi spui cum ti-a iesit daca il incerci. Un weekend minunat iti doresc!!
Buna seara,
am incercat reteta de rotocol polonez. Este prima data cand scriu despre o reteta, dar am incercat mai multe de pe blogul d-voastra. Toate au fost minunat de delicioase. Despre rotocol – pot spune ca m-am indragostit este demential de bun, nu am avut rabdare si l-am taat cand era inca caldut si am mancat 3 felii mari. Am facut acum si paine impletita in 6- arata d evis daor ca inca e calda si nu am taiat-o pot spune ca sunt putine retetele de paine postate de d-voastra pe care nu le-am incercat deja.Corina Diaconu
Draga Corina tare ma bucur ca ti-a placut acest rotocol si iti multumesc ca mi-ai amintit de el pentru ca nu -am mai facut de mai bine de un an si chiar as vre sa il fac si eu zilele astea. Numai bine draga Corina!!
buna Laura am o intrebare , cu ce pot sa inlocuiesc laptele ca sa fac aceasta prajitura,pentru ca arata foarte frumos.
merci
Anonim, ma bucur ca-ti place. Poti inlocui laptele cu apa calduta. Va iesi la fel de bun.
buna seara! te urmaresc de mult timp ,esti super tare!! am o rugaminte, macul se macina la robot sau este suficient cu apa fierbinte???nu mi-e clar cum trebuie pregatit!!multumesc mult!! irina. sau cum anume ,,macinat,??prin ce??
Multumesc de aprecieri Anonim!! Pentru aceasta reteta, este suficient sa lasi macul in apa fierbinte pentru 15-20 minute. Daca doresti, il poti fierbe in apa fierbinte pentru 10-15 minute, dupa care il scurgi bine (il lasi intr-o sita vreo 10 minute la scurs) si apoi, daca doresti, il poti macina intr-un robot de bucatarie, cu ajutorul lamelor de otel.
Dar eu te sfatuiesc sa procedezi ca in reteta pentru ca iese delicios asa.
buna seara!!nu sint anonim deloc ,sint irina din piatra nt. dar nu ma pricep deloc la selectarea profilului ,motiv pt care am semnat asa!!scuze ,stiu ca nu e conform bunelor maniere si nici nu-mi sta in caracter,dar multumesc mult pt explicatii!! vreau sa le fac baietilor mei adica sotul si juniorul reteta aceasta.spor in tot ceea ce faci si SARBATORI LINISTITE!!IRINA
Drga Irina, ma bucur mult ca te-am cunoscut si iti multumesc ca ai adaugat numele.
Sarbatori Fericite iti dorec alaturi de cei dragi!!
ft. ft. bun, azi l/am facut…felicitari, Laura!
Carmen draga mea, ma bucur mult ca ti-a placut!!
Pup!
Buna,
Sunt o incepatoare si ma atrage aceasta reteta. Ai putea sa-mi spui daca in aluat untul tb topit sau la temperatura camerei?
Multumesc anticipat
Pisy iubita, untul se foloseste la temperatura camerei, nu topit.
Pup!!
Draga Laura,
in primul rand,felicitari pentru toate bunatatile pe care le pregatesti si ni le impartasesti.
am o intrebare,daca se pregateste aluatul la masina de paine cu drojdie proaspata,e absolut necesar sa faci maia? Si daca da,se pune la inceput,fiind lichida,sau la sfarsit,peste faina,pt.ca e drojdie si nu se distinge in functie de tipul drojdiei ?
eu tocmai am pus aluatul la masina si am pus maiaua la sfarsit. Sa vad ce iese.
astept totusi sfatul tau.
Pupici, pt.ca esti o dulce (asa-mi rezulta din poza ta).
Raluca A.
Ralitza, draga mea, nu trebuie sa faci maia pentru aceasta reteta. Trebuie sa procedezi exact cum am scris si in reteta:
” Aluatul l-am facut la masina de paine dar daca il faceti la mana:puneti faina intr-un vas si amestecati-o cu sarea si zaharul.Adaugati untul si amestecati pana rezulta un aluat sfaramicios.Dizolvam drojdia in laptele caldut,facem o gropita in faina si il varsam acolo.Adaugam si oul si framantam dinspre centru spre margini pana rezulta un aluat moale si elastic.In caz ca mai e nevoie se mai adauga o lingura de faina(la mine nu a fost nevoie).
La masina de paine adaugam intai ingredientele lichide si terminam cu faina si drojdia”
Pup cu drag!
Draga Laura,
imi spui te rog cantitatile pentru umplutura cu nuca??multumesc
Asta e cozonacelul ce il faceam si eu acasa la ai mei la fiecare sarbatoare. Mereu ma ruga tatal meu si fratii sa le fac cozonacel din acela bun ( cu nuca il faceam eu). Super bine arata! O zi faina
Timea, scumpa, si cu nuca iese absolut delicios.
Tare dor mi-e si mie de un cozonacel si abia astept sa vina Sarbatorile ca sa-l fac.
Pup dulce!
Extraordinar de buna reteta,iti multumesc Laura!
Cu mult drag, Corina!
Pupicei!
Pot sa intreb si eu, la o forma de cozonac aproximativ la fel de lunga ca cea din imagine 30-40 cm, cati cozonaci poti face din cantitatea de ingrediente descrise mai sus? Sunt o incepatoare in arta culinatului si asi vrea sa fac aprox. 4 cozonaci pentru Craciun adica 3 cu nuca si unul cu mac ca arata atat de bine cel de mai sus. Puteti sa ma sfatuiti daca trebuie sa dublez sau triplez cantitatea de ingrediente insirate mai sus pentru asta? Multumesc frumos si sarbatori fericite tuturor gospodinelor!
Magda, draga mea, eu am copt cozonacul in tava de cuptor. L-am asezat pe hartia de copt si apoi am ridicat marginile foii ca sa nu se lateasca cozonacul in timpul coacerii.
Cantitatile din reteta sunt pentru un singur cozonac de cca 30-35 cm lungime, deci daca vrei sa faci 4 cozonaci, inmulteste ingredientele din reteta cu 4.
Ii poti coace si in forma de cozonac, nu neaparat in tava de cuptor.
Te pupic cu mult drag si iti doresc Sarbatori fericite!
Multumesc frumos pentru raspunsul tau Laura!
Saptamana viitoare voi face cozonacul dupa reteta ta si sper sa iasa fain. Mai am 2 intrebari pentru tine daca binevoiesti sa imi raspunzi. Cat timp se lasa la crescut dupa reteta ta, aluatul de baigli? Stiu ca la cozonacul traditional romanesc il lasam si 4 ore la dospit. A dou-a intrebare: daca am o tava inalta lunga si lata cat sa incapa 3-4 cozonaci pe latime, pot sa o folosesc pentru reteta de baigli separand cozonacii cu hartie de copt? In tara in care locuiesc oamenii nu au auzit de ideea de cozonac si deci in magazine nu se prea gasesc tavi pentru asa ceva. Multumesc cu drag!
Magda, draga mea, aluatul dospeste in cca 2 ore. Depinde mult de temperatura camerei in care ai pus aluatul la dospit.
Sigur, daca tava ta este suficent de lata, ii poti coace pe toti in acelasi timp. Daca nu, poti coace cate doi deodata.
Nu uita ca ei dospesc si inainte si in timpul coacerii, deci nu trebuie sa stea foarte inghesuiti.
Pup cu drag!
Buna ziua, as dori sa stiu daca ar mai trebui sa fac ceva in cazul in care am mac la plic facut? Multumesc
Buna ziua, as vrea sa va spun ca am facut cozonacul, iar la umplutura de mac nu i-am mai facut nk si au fost buni…singura problema a fost ca aluatul a crescut dar in interior a ramas mult spatiu…..sa fie oare din cauza ca nu am mai facut nk la mac.?…mentionez ca aici unde sunt eu nu se gaseste mac simplu ci numai preparat….multumesc frumos si sarbatori fericite
Lavinia, draga mea, imi cer scuze ca nu ti-am raspuns la timp. Am avut o perioada foarte aglomerata si mi-a fost imposibil sa raspund la comentarii.
Macul preparat este foarte dens si de aceea trebuie intotdeauna amestecat cu cateva linguri de lapte ca sa-l fluidizezi.
Pentru ca aluatul este foarte pufos, nu are forta necesara sa sustina stratul de mac si din cauza asta se poate forma acea punga de aer intre umplutura si aluat.
Data viitoare, amesteca macul cu 2-3 linguri de lapte si intinde-l in strat nu foarte gros pe toata suprafata aluatului.
Sarbatori fericite, draga mea!
Draga Laura , te-am descoperit de curand si m-au incantat aspectul torturilor si prajuturilor tale. Arata fantastic. Eu inca nu am incercat nici o reteta de-a ta dar mi-am propus sa incerc baigli , ar fi a treia reteta de pe net incercata , prima a fost acceptabila dar la a doua de abia am putut rula cozonacelul ,aluatul era f faramicios, sper sa reusesc cu reteta ta . Am observat ca arata aluatul pufos pentru ca nu vrea
u sa aiba consistenta asemanatoare unui biscuit , adica faramicios. O sa iti spun cum a iesit. Salutari din Madrid suntem „vecine” !
Draga Laura iti multumesc pentru aceasta reteta minunata de baigli. Asa cum ti-am scris am facut in ultimele luni de doua ori baigli dupa retete de pe net si última data aluatul mi-a iesit atat de faramicios incat nu l-am putut intinde si in loc de 3 baigli mi-au iesit 2 si mi-a ramas umplutura care am congelat-o. Astazi am facut reteta ta , am dublat cantitatile si am facut 2 baigli unul mai mic cu mac si altul mai mare cu nuca . Sunt incantata de reteta aluatul se lucreaza bine , acum dospeste cu umplutura . Asta e reteta definitiva de baigli pentru mine . Am o intrebare : a-si putea pune mai mult zahar in aluat ? Multumesc Laura. Succes in continuare .
Paula, draga mea, poti pune 1-2 linguri rase de zahar in aluat. Nu uita, cu cat adaugi mai mult zahar, cu atat aluatul isi va pierde din consistenta pufoasa. Cu taoate acestea, 1-2 linguri de zahar nu il pot influenta negativ.
Pup dulce!!
Tot eu sunt pentru cã am gustat baigli si a iesit delicios . Insa a crapat pe lateral. De ce crezi Laura? Ce sa fac pentru ca data viitoare sa nu mai crepe ?
Paula mea draga, daca ti-a crapat, incearca data viitoare sa nu-l mai rulezi foarte strans. De asemenea, repartizeaza umplutura in mod perfect uniform pe toata suprafata foii de aluat inainte de a rula rulada.
Pup cu drag!
Nu imi vine sa cred ca mi-a iesit cozonacul..mie!!! :)) E reteta de trecut in caietel 🙂
Friptura de miel ‘a la Laura Adamache’ e la cuptor si sunt sigura ca o sa iasa si o sa fie delicioasa !
E prima oara cand fac un cozonac si o friptura de miel 😀 …asa sa simtim putin spiritul sarbatorii chiar daca suntem departe!
Inca o data m-am convins ca merita apreciat si urmarit blog-ul tau fiindu-mi de MARE ajutor!!!(mama gatind totul cand eram acasa)
Multumesc!!!
Paste fericit! 🙂
Bianca, draga mea, tare mult ma bucur ca ti-a placut cozonacul!!
Sper ca si fripturica a iesit asa cum iti doreai.
Pup cu drag si multumesc ca le-ai incercat!
Buna seara. Am facut cozonacul si a iesit excelent! Nu m-am rabdat sa astept pana se racesc de tot si am taiat un colt, ca sa gust. Na bine, aveam si niste emotii daca s-au facut bine si inauntru si „tadaa”: da! Va multumesc pentru reteta. Am mai incercat si altele de pe pagina dumneavoastra si la fel, au fost un succes, testate pe vecini si cunostinte 🙂 Va doresc Sarbatori Fericite!
Tocmai am scos din cuptor minunatul baigli cu mac. Doresc sa va feicit pentru toate retetele! Este pentru prima oara cand va scriu, dar nu pentru prima oara cand aplic retele dvs. Din tot ce am gatit de pe acest site, niciodata nu am schimbat ceva si am respectat intocmai reteta originala (doream sa subliniez acest aspect, pt ca multor retete de pe alte site-uri le aduc imbunatatiri; ale dvs nu necesita modificari). Imi plac toate, in special fabuloasele torturi. Sunteti minunata! Craciun fericit va doresc alaturi de cei dragi!
Craciun fericit draga Laura. Am avut astazi pe masa acest cozonacel, a fost minunat. Usor de preparat dupa indicatiile date. Multumesc! Viorica
Buna ziua ,
Sunt incepatoare si as vrea sa stiu cat timp trebuie sa framant cozonacul si cat tip trebuie sa-l las sa creasca dupa ce il framant .Arata foarte bine si as vrea sa il incerc.
Multumesc, 🙂 .
Draga mea, nu iti pot spune exact cat timp se framanta pentru ca fiecare framanta in mod diferit aluatul. Iti pot spune ca in momentul in care aluatul devine elastic, lucios si nu se mai lipeste de maini, te poti opri din framantat.
Dupa ce il framanti, il pui intr-un vas adanc de plastic/sticla, usor uns cu unt topit/ulei. Acoperi vasul cu folie de plastic si il pui intr-un loc cald sa dospeasca pana cand aluatul isi dubleaza volumul initial. In general, dureaza cca 1 ora.
BUNA SEARA, DACA AS VREA SA FAC UMPLUTUR CU NUCA IMI PUTETI SPUNE SI MIE CANTITATILE PT UN BAIGLI VA MULTUMESC
Draga Simona, inlocuieste macul cu aceeasi cantitate de nuca macinata fin. Amesteca nuca cu mierea (mierea trebuie sa aiba o consitenta destul de lichida), romul si coaja de portocala intr-un vas de plastic. Nu este nevoie sa amesteci mierea si nuca pe foc, ca in cazul macului. Pur si simplu le amesteci intr-un vas si umpli cozonacul.
Buna Laura,
Daca vreau sa folosesc zahăr in loc de miere la umplutura cum ar trebui sa procedez?
Mulțumesc
Minunata reteta aceasta! M am indragostit de ea🤭 vreau sa l pitesc doua zile, sa nu mi l devoreze cei 3 baieti😂
Multumesc foarte mult! 💛
Meli, cu mult drag! Ma bucur foarte mult ca v-a placut.
Numa nu înțeleg io, cum adică, produs popular in Banat și Ardeal, este cozonac unguresc? Banatul și Ardealul, nu sunt în ungaria.