Placinta Italiana De Cartofi


Placinta italiana de cartofi umpluta cu sunca si mozzarella.

gattò di patate in forma
Reteta acestei placinte italiene de cartofi o am de la o amica din Napoli si este atat de buna incat ar fi pacat sa nu o incercati. Aceasta placinta de cartofi are radacini franceze pentru ca se numea – Gateau de pommes de terre – dar napoletanii au preluat reteta si au numit-o gattò di patate. Este un super deliciu si merita incercata mai ales ca nu se face deloc greu.

Ingrediente Placinta Italiana de Cartofi

  • 1,200 kg cartofi fainosi
  • 4 oua
  • 100 gr parmezan/cascaval
  • 50 gr pecorino/cascaval
  • 125 gr unt
  • 150 gr sunca de Praga/ prosciutto cotto
  • 1 pahar lapte
  • 200 gr mozzarella
  • sare
  • piper
  • pesmet si unt pentru tapetat

Mod de preparare

  • Fierbem cartofii 30-35 minute, sau pana cand, infigand o furculita intr-un cartof, aceasta intra cu usurinta in el. Ii scoatem din apa, ii lasam sa se racoreasca putin, apoi ii curatam.
  • Se paseaza cu telul. Peste cartofii pasati, se adauga toate ingredientele de mai sus (indiferent de ordine), cu exceptia mozzarellei, suncii de Praga si  2-3 linguri de parmezan. Se mixeaza pana obtinem o pasta.
cartofi fierti, curatati si mixati
  • Se tapeteaza o forma rotunda cu unt si pesmet. Se pune jumatate din compozitia placintei de cartofi in tava si adaugam sunca si mozzarella taiate cubulete iar peste ele, cealalta jumatate din mixul de cartofi.
straturi alternative de cartof, sunca si mozzarella, in tava
  • Pudram placinta de cartofi cu parmezan si pesmet si o coacem in cuptorul preincalzit  la 200°C, cca 30 minute sau pana cand se rumeneste frumos si uniform.
tarta de cartofi scoasa din cuptorPofta buna!

10 comentarii la “Placinta Italiana De Cartofi

  1. Narnia spune:

    Am incercat eu reteta, o recomandai cu atata caldura incat n-am rezistat tentatiei. Am facut putine modificari, fortata de imprejurari, dar a fost foarte buna. Multumesc pentru reteta !

  2. Laura spune:

    Anonim pecorino seamana cu parmezanul oarecum la gust. Poti inlocui cu parmezan sau cu orice tip de branza cu o consistenta mai dura.

  3. Raluca spune:

    Draga Laura, am incercat SI reteta aceasta de pe blogul tau si e delicioasa!! 🙂
    Multumesc – blogul tau e o sursa buna de inspiratie! 😉

  4. Anonymous spune:

    am sa incerc si eu astazi reteta. sper sa iasa bine asa cum au iesit toate retetele de la tine (cam 11 retete am facut de la tine), iar unde am avut probleme ti-am scris de fiecare data, mi-ai raspuns, le-am facut din nou si au iesit cum trebuie.am o mare rugaminte o reteta de PANETTONE de la "mama ei". Am tot incercat retete gasite pe diferite site-uri, dar nu mi-au placut.Multumesc mult pentru tot ce faci, multa sanatate si astept noi retete.

  5. Laura spune:

    Anonim iti multumesc mult ca ai incercat din retetele mele si ca ti-au reusit. Mi-am tot propus sa fac un panettone adevarat numai ca am tot amanat sa imi cumpar forme si sa ma apuc sa fac drojdie naturala. Dupa mine, panettone-le este unul dintre dulciurile extrem de dificil de realizat si apropae imposibil de reprodus in casa. Adica, se poate face in casa dar nu va iesi niciodata ca cel din comert care trebuie sa recunosc ca este demential desi cred ca este plin de conservanti. Ca sa faci un panettone adevarat ai nevoie de: drojdie naturala care se face in casa in vreo 4 zile. Apoi ai nevoie de o faina de forta gen manitoba cu indice de forta W mai mare de 300, de forma de panettone si de 3 zile libere pentru ca panettonele se face in trei zile.
    Dupa ce voi face drojdia, pentru ca planuiesc de mult sa o fac, voi posta reteta si apoi ma voi apuca de un panettone.
    O zi excelenta iti doresc!!

  6. Raluca spune:

    Am facut si a doua oara reteta! Nu a mai iesit la fel… 😛 dar a fost buna! Secretul primei "placinti" a fost ca am adugat putina branza sarata in compozitie, in loc de o parte din parmezan 😉
    Week-endul acesta voi mai experimenta ceva de pe blogul tau! 🙂

  7. any spune:

    Buna draga Laura azi am gustat din acest gatto’,e divin!!!am adaugat doar pentru”efect estetic”putin mac.Am incercat multe dintre retetele tale si de fiecare data mi-au reusit.De craciun am facut tortul cu mousse de portocale iar de sf.nicolae am facut tortul de 35ani(am aceeasi virsta)SUBLIME!!!E pt.prima data ca las un comentariu locuiesc in italia de mult timp FELICITARI PENTRU TOT CEEA CE FACI!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor