Melci umpluti cu mere si scortisoara, desert de toamna
Melcisori cu mere, rulouri pufoase cu aluat dospit si umplutura de mere cu scortisoara. Va invit sa incercati acest delicios desert de toamna cu mere. Reteta simpla cu mere, mod de preparare pas cu pas.
In sfarsit am scapat de caldura sufocanta a verii! Si pentru ca toamna vine la noi cu o multime de fructe si legume proaspete, astazi am facut niste melcisori divini, pufosi si parfumati, cu mere si scortisoara. Mami ne facea ceva asemanator in fiecare toamna, nu va spun cu cata pofta mancam aceste rulouri cu mere.
Ea le pudra cu zahar vanilat, eu am ales sa le ung cu putina miere imediat dupa ce le-am scos din cuptor. Se conserva de minune 2-3 zile, intr-un recipient de plastic inchis ermetic. Sunt atat de gustoase, incat nu cred ca or sa va ramana pana a doua zi. Noi nu am avut rabdare sa se raceasca, ador aluaturile cu drojdie imediat dupa ce le-am scos din cuptor.
Acesti melci cu mere si scortisoara se fac foarte usor. Incepem cu pregatirea umpluturii de mere, iar in timp ce se raceste, pregatim aluatul pufos. Dupa ce a dospit, il intindem, adaugam umplutura, il rulam, taiem melcisorii, ii lasam inca 30 de minute in tava si apoi ii coacem. Nimic mai simplu, nu-i asa?
Daca vreti sa incercati alte retete cu mere, va recomand:
Melcisori cu mere – Ingrediente (12 bucati)
Ingrediente aluat pufos pentru melcisori
- 600 g faina pentru aluaturi
- 1 ou
- 300 ml lapte
- 80 g zahar tos fin
- 20 ml ulei de floarea soarelui/arahide
- 5 g drojdie deshidratata/10 g drojdie proaspata
- o lamaie mare (doar coaja rasa)
- 6 g sare
Ingrediente umplutura de mere
- 4 mere mari
- 4 linguri zahar (100 g cca)
- 1 lingurita scortisoara
- 1 galbenus+ 3 linguri lapte (pentru uns melcii)
- zahar granulat + 3 linguri miele (pentru uns si pudrat)
Melci umpluti cu mere si scortisoara – Preparare umplutura de mere
- Curatam merele si le taiem in cubulete mici. Le punem intr-o craticioara antiaderenta, adaugam zaharul si scortisoara si amestecam.
Daca merele nu sunt foarte zemoase, adaugam si 2-3 linguri de apa sau de suc de mere.
- Le sotam pe foc mic, pana cand se inmoaie (cca 5-6 minute). Dupa ce s-au inmuiat, stingem focul si le zdrobim cu furculita.
- Lasam umplutura de mere sa se raceasca complet.
Melcisori cu mere – Preparare aluat pas cu pas
- Amestecam 100 g faina, drojdia si 100 ml de lapte caldut (nu fierbinte!) din cantitatea totala de faina si lapte mentionate la ingrediente.
- Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si lasam maiaua sa dospeasca 30 de minute, intr-un loc caldut.
Eu las aluaturile sa dospeasca in cuptor. Cum procedez? Incalzesc cuptorul pentru 2-3 minute la 180°C, apoi il sting si introduc, in cuptorul caldut, aluaturile.
- Dupa 30 de minute, adaugam peste maiaua dospita oul intreg, batut cu furculita, laptele ramas (caldut, nu fierbinte!), faina ramasa, coaja de lamaie rasa, zaharul si uleiul. Incepem sa framantam, iar cand aluatul capata consistenta, adaugam sarea.
- Framantam pana cand obtinem un aluat elastic.
- Il lasam sa dospeasca cca 90 de minute, acoperit cu folie de plastic, intr-un loc caldut.
Cum se formeaza melcii cu mere?
- Ungem planul de lucru cu putin ulei si intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara, de cca 1,5 cm grosime.
- Decupam marginile si intindem, pe toata suprafata dreptunghiului, umplutura rece de mere.
- Rulam foaia, apoi taiem ruloul in melcisori de cca 3-4 cm.
- Punem melcii cu mere in tava de cuptor, tapetata cu hartie de copt, ii acoperim cu un servet curat de bumbac si ii lasam sa dospeasca inca 30 de minute, nu mai mult.
Din marginile decupate am mai intins o foaie mica de aluat pe care am uns-o cu gem de smochine. Am rulat-o, am taiat melcisorii cu gem si i-am copt. Au iesit deliciosi. Va recomand sa lasati un spatiu de 3-4 cm intre melci astfel incat sa nu se lipeasca in timpul coacerii.
- Dupa ce au dospit, ii ungem cu mixul de ou si lapte si ii pudram, daca dorim, cu zahar granulat.
- II coacem in cuptorul preincazit la 180°C, pentru cca 30 de minute, sau pana cand s-au rumenit frumos si uniform.
- II scoatem din cuptor si ii ungem imediat cu miere.
Am incalzit mierea cateva minute pe foc mic, astfel incat sa devina fluida. NU, mierea nu devine toxica daca o incalzim. Isi pierde din proprietati, dar NU devine toxica.
- Gustam melcisorii cu mere calzi, sunt divini si foarte aromati! Pofta buna!
Arata absolut minunat! Imi ploua in gura… Multumesc pentru ideile pe care mi le dai pentru gustarea de la scoala a copiilor! 🙂
Buna ziua
Cred ca este o greseala la reteta.
Nu se poate face maia din 100 ml lapte si 600 ml faina.
Gabi, multumesc pentru atentionare- Am coorectat acum reteta.
Buna ziua! Am si eu o intrebare: este obligatoriu sa lasam maiaua 30 min la dospit, apoi alatul intreg inca 90 minute la dospit si melcii inca 30? Mi se pare cam mult si ma gandeam sa incerc ca la aluatul obisnuit, de cozonac de exemplu, sa las drojdia uscata sa se activeze cu zahar si putin lapte caldut cca. 15-20 min, apoi sa le amestec impreuna cu restul ingredientelor. Mentionez ca framant cu robotul. 😁 Este fundamemtal gresit, nu iese aluatul sau iese ceva diferit? Multumesc!
Giorgiana, va iesi putin diferit, dar oricum gustos. Abia astept sa imi spui cum au iesit.
Super reteta, au ieșit foarte bune
Cu mult drag! Ma bucur tare mult ca ti-au placut!
Olla! Dacă folosesc drojdie uscată trebuie să mai fac maiaua?
Doamne…cu ce sa incep? Miros,gust,….cum ar zice o prietena….heaven….o reteta pe care am sa o repet la nesfarsit ….multumesc laura🤗