Chili con carne, reteta mexicana cu carne tocata si legume
Chili con carne este un preparat foarte popular in bucataria tex-mex, picant, plin de gust si cu ingrediente accesibile oricui. Acest preparat devine popular in secolul XIX, in San Antonio (Texas), datorita vanzatorilor ambulanti de origine mexicana.
Pentru aceasta mancare picanta, avem nevoie de carne tocata de vita, fasole rosie sau neagra boabe, rosii, ardei chili, proaspeti sau uscati, si neaparat chimion, nu chimen. Nu trebuie sa confundam chimionul cu chimenul, sunt doua mirodenii care, desi sunt inrudite, au un gust diferit.
Chimionul si oregano sunt mirodenii specifice bucatariei tex-mex, iar in aceasta reteta de chili nu trebuie sa lipseasca. Fasolea rosie boabe si rosiile decojite cuburi, ambele de la prietenii mei de la Sun Food, au dat un gust splendid acestei retete mexicane de chili. Puteti manca chili con carne cu o garnitura de orez cu bob lung fiert, tortillas sau nachos.
Chili con carne – Ingrediente (4 persoane)
- 500 g carne tocata de vita
- 1 conserva fasole rosie boabe Sun Food (400 g)
- 1 conserva rosii decojite cuburi Sun Food (400 g)
- 150 ml apa
- 1 ceapa alba mare
- 2 catei usturoi
- 1 ardei gras mediu verde/galben/rosu
- 2 ardei chili uscati
- 1 lingurita rasa paprika dulce
- 1 lingurita rasa chimion macinat
- 1 lingurita rasa oregano
- 4 linguri ulei de masline/floarea soarelui
- sare
- piper
Mancare mexicana chili cu carne de vita tocata – Mod de preparare
- Incalzim uleiul intr-o tigaie antiaderenta si adaugam ceapa si usturoiul, tocate marunt, si ardeiul gras taiat in cubulete mici. Le calim cca 1 minut, apoi adaugam chili tocat (daca doriti un gust mai putin picant, eliminati semintele),chimionul, paprika si oregano.
- Amestecam bine, pe foc mic, si dupa 1 minut, adaugam carnea tocata, sare si piper dupa gust.
- Amestecam si lasam carnea sa prinda culoare, cca 20 minute, pe foc mic spre mediu, apoi adaugam rosiile decojite cuburi si 150 ml apa.
- Fierbem chilli con carne pentru inca 20 de minute, pe foc mic, sau pana cand sosul s-a redus la jumatate.
- Scurgem boabele de fasole, le spalam sub jet de apa rece, le scurgem si le adaugam in chili.
- Amestecam si mai fierbem mancarea mexicana chili inca 10 minute, pe foc mic.
- O servim calda acompaniata de orez fiert, tortillas, nachos si putina smantana, daca doriti.
Pofta buna!
Am de gand sa fac reteta, dar cu alte ingrediente ,conserve marca SUN FOOD nu prea am vazut prin magazinele din Constanta.Sper sa-mi reuseasca ????Multumesc.
Buna ,o mancare consistenta
Foaaarte bun! Copiii si sotul meu s-au indragostit de acest chili, deja l-am facut de doua ori. La cerere!:))
Sa va fie de bine, ma bucur mult ca v-a placut.
Absolut delicioasă 😍😍 cu orez basmati merge perfect
Si eu am facut astazi. Astept sa ne adunam, sa mancam. Sper sa ne placa.
E foarte bun, rețetă autentica
Ma bucur ca iti place reteta, draga Bogdan.
Nu imi place si nu am habar sa gatesc dar iubesc sa mananc!Am mancat acest dish in Mexico de nenumarate ori si azi mi-am propus sa-l fac eu insumi dupa reteta ta si a iesit fantastic!!!!Multumesc Laura ca prin aceasta reteta mi-ai dat un imbold in bucatarie!Te voi urma in primii mei pasi in arta culinara!
Sa va fie de bine, draga Anca. Ma bucur mult ca ti-a placut!
Super bun! Am facut la dublu si apoi am separat in 2 – unul f picant – cu adaos de ulei picant si unul mai putin picant. Am servit pe tortillas cu smantana … genial!!!
Yummy !!!
Yummy!! Minunate combinatiile tale, draga Iulia!
cu tot respectul, dar reteta pe care o prezentati, nu are nicio legatura cu reteta traditionala cilli con carne din Mexic, de acolo de unde vine
in primul rand, rosiile si susturoiul se coc mai intai intr o tigaie incinsa, separat de ardeiii cilli car esi ei se coc pe o plita cc. 5-7 min fara a i lasa se se arda prea tare, apoi se pun in apa fierbinte unde se lasa vreo 10-15 min. rosiile si suturoiul se coc separat, nu foarte mult, apoi se taie felii marunte si apoi , impreuna cu ardeiul , se face o pasta, sau se da prin belender
mai departe,partea cu carnea prajita…se prajeste carnea i untura (daca nu exista untura, se poate si in uneli), se amesteca cu sosul obtinut, se mai toarna din apa in care au stat ardeii iuti. se lasa se fiarba aprox 30 min
cam asta e in mare. ce ati descris dvs…..siner, nu prea are treaba cu reteta originala.
Fabulos, cu orez basmati
Ma bucur mult ca ti-a placut!
o porcarie sinistra. am facut si eu, am mancat si la altii (inclusiv la restaurant mexican in berlin). toate componentele, care luate separat sunt bune si gustoase (fasolea, carnea, rosiile, condimentele, ardeii) se anihileaza reciproc aici si iese un papalau bun pentru…porci (daca ar fi cineva atat de nebun incat sa cheltuie asa multi bani ptr hrana porcilor).
am jurat ca n-o sa mai pun gura pe aiureala asta cate zile oi avea si uite ca mai gasesc cunostinte sau rude care-mi ofera la masa…chili con carne :)))
Foarte bun! Recomand, este a treia oara cand pregatim aceasta reteta in aceasta saptamana!
Mananca atunci ingredientele separat, daca asa iti plac 🙂
Câte kcal sunt pe suta de grame? Mulțumesc
Am făcut de vreo 2 ori rețeta aceasta și o sa o mai fac chiar mâine. Mi-a ieșit de fiecare data foarte bun.
Foarte usor de facut si asa de gustoasaaaaaaaa!!!! Fata de reteta de aici (excelenta si f clar prezentata, multumesc!) am adaugat o conserva mica de porumb, ii place la nebunie lu’ fiu-meu. 🙂 O noua transa de chili con carne e pe foc chiar acum. A doua pe saptamana asta. :)))))
Sa va fie de bine! Ma bucur ca v-a placut!
foarte buna reteta! Imi place. Multumesc Laura
Cu mult drag!
Foarte gustos, mereu fac aceasta rețeta, dar eu adaug și porumb boabe!
Mulțumim pt sugestie