Ciorba de salata verde (cu afumatura)


Ciorba de salata verde cu afumatura, reteta mea preferata de ciorba

Ciorba de salata verde cu afumatura detaliu
Ciorba de salata verde cu afumatura, o reteta traditionala romaneasca

Ciorba de salata verde cu afumatura este una dintre preferatele mele si ale sotului meu.

Chiar daca nu vorbim despre o ciorba neaparat dietetica, eu o fac din cand in cand si nu va spun cat de rapid se mananca. Vara nu o incalzesc, o scot din frigider, o las vreo 10-15 minute la temperatura camerei si o mananc.

Prima data am facut aceasta ciorba de salata in Germania, nu eram eu foarte indragostita de ciorbe, dar mi-a placut atat de mult, incat am tot pregatit-o in acea perioada.

Reteta de ciorba ardeleneasca cu salata este foarte simpla, sunt convinsa ca cei mai multi dintre voi o cunosc deja.

Ciorba de salata verde cu afumatura – Ingrediente 

  • 2,5 l apa
  • 1 ceapa medie
  • 1 morcov mediu
  • 2 catei de usturoi
  • 1 salata mare verde
  • 125 ml smantana/iaurt grecesc + 1 galbenus proaspat
  • 4 oua + 2 linguri de lapte + 1 lingura patrunjel/marar tocat + 1 lingura ulei arahide/floarea soarelui (pt omleta)
  • 150 g bacon/kaiser
  • 1 lingura patrunjel tocat
  • 3-4 linguri otet de mere
  • sare

Ciorba de salata verde cu afumatura – Mod de preparare

  • Spalam bine salata, foaie cu foaie, o scurgem si o tamponam cu hartie absorbanta de bucatarie, apoi o tocam marunt.
  • Taiem bacon-ul in cubulete potrivite, tocam marunt ceapa si taiem in cubulete mici morcovul.
  • Punem o oala antiaderenta pe foc si adaugam cubuletele de bacon. Le rumenim 2-3 minute, apoi adaugam ceapa si morcovul. Amestecam bine si le sotam inca 1-2 minute, pe foc mediu.
  • Adaugam apa si lasam ciorba sa fiarba cca 10 minute.
  • Intre timp, spargem ouale intr-un vas, adaugam laptele, patrunjelul tocat, sare si piper dupa gust. Amestecam ouale pana cand se omogenizeaza, nu mai mult.
  • Punem o tigaie (eu am folosit o tigaie de 28 cm ø, daca vreti ca omleta sa fie mai groasa, folositi o tigaie de 24 cm) pe foc mediu, adaugam uleiul si cand s-a incins, adaugam ouale. Prajim omleta cate 3 minute pe fiecare parte.

Ciorba de salata verde - preparare omleta

  • O scoatem pe un fund de lemn si dupa ce s-a racit putin, o taiem in suvite subtiri sau in patratele.

Ciorba de salata verde - preparare omleta

  • Adaugam salata in ciorba si o fierbem cca 3-4 minute, apoi adaugam bucatelele de omleta si otetul si mai lasam ciorba pe foc inca 5-6 minute.

Ciorba de salata verde fierbere

  • Stingem focul si lasam ciorba sa se odihneasca 4-5 minute.
  • Intr-un vas separat, amestecam galbenusul si smantana/iaurtul grecesc si adaugam peste acest amestec 1-2 polonice de ciorba. Amestecam bine si varsam mixul de oua si smantana/iaurt in ciorba.
  • Adaugam patrunjelul tocat si usturoiul dat prin razatoarea cu gauri foarte mici. Amestecam si acoperim oala cu un capac pentru cca 10 minute.
  • Sevim ciorba de salata verde calda. Este delicioasa!

Ciorba de salata verde cu afumatura - www.lauraadamache.ro

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Ciorba de salata verde cu afumatura
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 164 Review(s)

18 comentarii la “Ciorba de salata verde (cu afumatura)

  1. Romanitza spune:

    Noi, in Transilvania o gatim diferit.
    Tot pe afumatura; reteta este de dinainte de a fi pe piata Ro actualele mezeluri fierte si afumate.
    Pe vremuri se facea cu slanina afumata pusa la fiert cu catei de usturoi din abundenta, apoi se scotea slanina care era pusa intreaga, se taia si se amesteca cu ouale si se rearunca omleta in supa direct, evident era fiarta salata dp scoaterea slaninutei si se dregea cu smantana ca omleta sa fie deja patrunsa de supa completa. Omleta aceea fiarta in ciorbica este foarte pufoasa si placut aromata de la ciorbita. Era si morcov ras si orez ( fiert separat in apa multa si clatit ) pus dp prelevarea slaninii pt un ultim clocot de aromatizare.
    Apoi am avut oasele afumate la dispozitie si evident le folosiram in locul slaninii din porc biologic de casa, care defapt nu erau ciolanele pt inegalabila fasolica cu afumatura;
    apoi putem avea fascinanta supa de la fiert sunca de casa in care iese o ciorba de salata verde divina, tot asa cu orez si morvov ras, usturoi din abundenta si clasica smantana ardeleneasca frecata cu o lingura de faina si trecuta prin sita pt legume pt a evita cocoloasele…
    Cert este ca reteta dv e mai rapida, mai elaborata, a mea este oarecum mai rustica, dar si mai autentica ca savoare, cred chiar mai concentrata, cere si timp mai mare pt pregatire deoarece foloseste fie sunca, fie slanina in bucati mai mari, fie le maruntesti si mai ai operatiunea de a strecura viitoarea ciorbita, pt ca, nu stiu de ce toate maruntite ulterior sunt mai bune decat fierte deja maruntite…
    Deci sunt delicii oferite chiar de… marimea dimensiunilor puse la fiert ! O fi sfanta alchimie bucatareasca la mijloc.
    Acum, pofta buna sa avem si, timp pt a face si o ciorbica pe sunca intreguta sau o slaninuta cca 15/20 si grosuta de 2 degete, cu soric cu tot, dreasa ulterior cu toate bunataturile amintite, fara prajeli insa !

  2. Romanitza spune:

    Cine stie reteta de sunca taraneasca coapta in cuptorul traditional de paine aflat in curtea casei taranesti?
    Eu, am aflat de mult de ea, dar au trecut cca 30 de ani de atunci si nu imi mai aduc aminte reteta, nu am apucat sa mananc nici macar odata, singurul lucru ce mi-l amintesc era expresia total coplesita a tinerei care mi-o impartasea si mie, intrebandu-ma daca am mancat vreodata, ea fiind o fana acerba a noii modalitati de a se consuma sunca, imi reamintesc doar ca spunea ca este foarte buna, atat de buna incat ar manca zilnic un asemenea deliciu si, ca vin la tara saptamanal pt a putea realiza acolo minunata delicatesa ce necesita cuptor, iar maestrul sef era sotul sau, marele preot de cuptor !.
    Nici macar nu reusesc sa imi amintesc cum anume se facea, daca era fiarta inainte, apoi in ce era invaluita in cuptor, pt ca se putea si in aluat, putea fi si imbatata cu vin, sau direct pusa in apa si pusa in cuptor. Reteta este cunoscuta de mine in Transilvania, dar… specialist era sotul tinerei amice, care intai facuse stadiul militar si poate de acolo o adusese, pt ca nu e o reteta uzuala in partea mea de Transilvania

  3. Doina spune:

    Dragă Laura, te iubesc! Rețetele tale – ciorba de salată și mucenicii fierți – mi-au adus aminte de copilărie! Categoric o să le fac, pentru că nu-i așa, parfumul copilăriei e unul din cele mai minunate lucruri. Ou sont les neiges d antan …

    • Laura Adamache spune:

      Draga mea, ma bucur mult ca retetele mele ti-au adus aminte de copilarie.
      Te imbratisez cu drag si astept sa-mi spui cum au iesit mucenicii si ciorba.

  4. ingrid ciobanu spune:

    Draga Laura,esti minunata! Datorita retetelor tale m-am apucat de gatit:)) si ma inspiri in fiecare weekend. De fecare data cand ma gandesc sa gatesc ceva nou primul meu gand e la tine!! si ma uit repede cum ar face Laura:)) Sa stii ca am si comparat retetele la inceput cu alte variante dar niciuna nu mi-a placut la fel ca ale tale:)) keep going si sa auzim de bine…!!

  5. simona spune:

    Ciorba de salata e una din preferatele mele. Reteta mea e mult mai simpla, insa reteta ta e un upgrade genial! Abia astept sa o incerc!

  6. maria ghebenei spune:

    Eu sint din Ardeal si fac mereu ciorba de salata dar pentru inceput cälesc slanina tåiatå cubulete si ce mai am in frigider costita ,casler cind sau rumenit ca 2 min pun o ceapå tåiatå mårunt las så se inmoaie si apoi pun salata tåiata dar nu prea micå las så se cålescå citeva min dupå care adaug apa ca 2 l las så fiarba ,intre timp fac omleta sau merge si så bati ouålecu telul si så le torni direct in oala apoi fac deregela cu ou si smintia si 3-4 cåtei de usturoi sare dupå gust si otet asta e adevarata ciorba de salata din ardeal

  7. Nora spune:

    Fac reteta asta de ani de zile, dar se pare ca ati schimbat-o? Mi-am notat-o în caiet și am mai folosit și pagina dvs, pentru ca de aici am luat-o. Aveați iaurt+smântână în cantități egale, plus un gălbenuș de ou. Salata tăiată se călea până se reducea la jumătate din volum, imediat după șuncă și ceapă, nu avea morcovi, iar oțetul nu era în rețetă. De ce ați schimbat-o? Era exact rețeta care mi-o aminteam din copilărie, făcută cam în toate casele din Ardeal pe care le-am vizitat. Niciodată nu am gustat ciorba asta cu oțet în ea. Am observat această schimbare și pe alte bloguri de bucătărie pe care le urmăresc, nu înțeleg de ce toată lumea a decis deodată să adauge oțet, sa scoată smântâna și sa pună morcovi, ardei, sau alte chestii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor